Blokken voor de herkansing

[45]

Vlakkenspel
Van links naar rechts
Doorloper
Aus blaue hinein
Lichtkromming
De piramidale graftombes van Bijsterhuizen

45 reacties op “Blokken voor de herkansing”

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  Na het echec van de “Struyckelblokken” – what’s in a name – in mijn vorige fotoblogje (http://www.vkblog.nl/bericht/322157) heb ik gisteravond een voetbalwedstrijd laten schieten en ben met lood in de schoenen teruggegaan naar het Palkerplein. Dat met het besef hoe Napoleon zich gevoeld moet hebben na de slag bij Waterloo. Of zoals de moedige Vercingetorix in Alesia verslagen zijn wapens neerwierp voor de voeten van Ceasar.

  Het valt namelijk niet mee om dit kunstwerk van Peter Struycken goed in beeld te brengen. Het Palkerplein is omgord met een woud van verkeersborden en verkeerslichten. En anders staat er wel weer een boom in de weg. Op het centrale deel van de rotonde, dus op het veld waar de blokken staan, groeit het struweel soms wel tot een meter hoog. Dat allemaal is bepaald niet bevorderlijk voor een vrij uitzicht op de drie kolossale stalen blokken.

  Onder het motto meters maken heb ik in het licht van de ondergaande zon rondom en op de rotonde toch een flink aantal foto’s geschoten waarvan je in dit fotoblogje een selectie van zes stuks ziet.

  Ik lees wel wat jullie ervan vinden. En valt het zwaar tegen, dan kan ik de blokken op het Palkerplein nog altijd De tombes van Glaswerk gaan noemen. Vanzelfsprekend geldt vanaf dat verdringingsmoment naar goed gebruik voor iedereen: Don’t mention the roundabout.

  Het is maar dat jullie het weten…

 • antoinette duijsters zegt:

  Avatar van antoinette duijsters
  Glaswerk, ik vind ze prachtig, zelfs de laatste heeft wel wat. Al is dat de minste in de serie. Nr vier is voor mij de topper.
  Het lijkt alsof je voor iets geweldig groots staat, terwijl de lijn heel mooi zijn.
  En je hebt een voetbal wedstrijd laten schieten, mijn complimenten.

 • Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  Ja die bomen die in de weg staan, een zeer herkenbare ergernis. Ze zijn erger dan lantaarnpalen want ze groeien ;-((
  Als jet over omhakken hebt krijg je het aan de stok met bloggende bomenliefhebbers…..

  Ik mis de blauwe lucht van de afgelopen dagen?

 • landheha zegt:

  Avatar van landheha
  Ik kan helaas maar 1 keertje aanbevelen…
  Het woud van de openbare ruimte maakt he ter inderdaad niet makkelijker op, daarom komen alleen de volhouders bovendrijven. Een Edison heeft ook 900 manieren uitgevonden die geen gloeilamp opleverden :-)

  Heerlijk lijnenspelletje, misschien moet je nog een keer een ommetje maken :-)
  Misschien ook niet
  Ik heb nog wel een telefoonnummer van zo’n groenwerker die echt alles wegmaait, ook wat had moeten blijven staan, door een woud van protesten heen.
  Dan ben je die paar storende sprieten op die 1-na-laatste plaat kwijt. Een paar van die boompjes kan geen kwaad. Geeft toch weer een contrast met die mislukte diagonale lijn van de driehoek

 • antoinette duijsters zegt:

  Avatar van antoinette duijsters
  De bomen horen erbij, het is juist de kunst om ze in te passen en dat is goed gelukt, vind ik.
  Ook kun je op deze foto’s pas zien hoe groot ze zijn, voor mij een plus punt.
  Maar ik zou wel eens een winter foto willen zien, zonder groen, Glaswerk?

 • Theo zegt:

  Avatar van Theo
  Prachtige serie. Je camera vertelt veel. En het geeft steeds gezichtspunten die voor mij eyeopeners zijn.
  (En wat mis ik nog vaak je teksten als Kokopelli; dat wil ik ook even kwijt).

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  De fotograaf kan iets of iemand maken of breken met zijn werk.
  Dit is een groot verschil met de eerdere foto. Niet alleen de compositie (hier probeer je iets met het onderwerp te doen) maar ook in de kleuren zit veel meer leven en de blokken blijken structuur te hebben wat een foto doorgaans ook ten goede komt.
  De uitgebeten lucht is jammer, maar onvermijdelijk door de grote verschillen in licht (of je moet gaan fotoshoppen met meerdere belichtingen).

  =Ik lees wel wat jullie ervan vinden. En valt het zwaar tegen, dan kan ik de blokken op het Palkerplein nog altijd De tombes van Glaswerk gaan noemen.=

  Wat vind je zelf? Ik bedoel de mening van anderen is interessant, kan leerzaam zijn, zegt iets over de smaak van mensen, maar uiteindelijk gaat het er toch om dat je zelf tevreden bent met het werk dat je maakt. Kijk bijvoorbeeld naar het kunstwerk van Struycken. Er zullen heel wat mensen zijn die het maar niks vinden, die natuur verpestende omgevallen zeecontainers.

 • Vogel-vrij zegt:

  Avatar van Vogel-vrij
  ^

 • PiratePete zegt:

  Avatar van PiratePete
  Alsof een vliegtuig zijn lading containers heeft gedumpt

  Ziet er toch wel aardig uit!!

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @All: Ik reageer later op de dag uiteraard op jullie maar ik kreeg zojuist te horen dat voor iemand het reactieveld onder dit blog niet aanwezig is. Ik heb net gecheckt of dat misschien aan Internet Explorer kan liggen maar dat is niet het geval.

  Blijkbaar heeft het VKblog alweer last van kuren…

 • Satuka zegt:

  Avatar van Satuka
  Het leven van glaswerk gaat niet over rozen ;).

  Maar de essentie is vast gelegd en het zijn prachtige platen.

  PS: ik zag eerst ook geen reactieruimte, maar een reload doet wonderen (ik gebruik Chrome).

 • helena zegt:

  Avatar van helena
  Ik vind ze mooi zo!
  het is vaak lastig fotograferen als je er amper bij kunt komen etc etc (ik zie op de foto die weg en ik lees je reactie om 07.54 uur).
  de bomen inderdaad even weg laten kappen (zie wat landheha schrijft) of zo… :-)
  dat gras vind ik er wel bij passen.

 • hannekeinhanoi zegt:

  Avatar van hannekeinhanoi
  Glaswerk, hij doet het weer.
  Eens even kijken of ik mijn reactie, die ik je per mail had gestuurd, nog kan vinden.

 • hannekeinhanoi zegt:

  Avatar van hannekeinhanoi
  O ja.

  De bomen en blokken op deze foto’s zijn voor mij, juist vanwege het contrast tussen natuurlijke vormen en industriele vormgeving, een prachtige eenheid.

  Nee, dan hedde niks:-))

 • Wattman zegt:

  Avatar van Wattman
  De laatste is prachtig. Blok -zon – boom – blok. Super…als je het opschrijft is het zelfs binnenrijm! Of een gedicht van Paul van Ostaijen.. zot polleke werd hij in Antwerpen wegens zijn ontembare drankzucht genoemd. Dan kun je beter blokken fotograferen. Zeker als dat zo goed lukt als de onderste foto!

 • François zegt:

  Avatar van François
  Je kan je tijd wel beter besteden dan het bekijken van voetbalwedstrijden dat bewijzen deze blokken wel weer… een geslaagde herhalingsoefening ;-)

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  Ha Glaswerk, zie je wel je kan het wel! Dit zijn geen kiekjes hier doe je iets met het kunstwerk, anders dan het alleen maar vastleggen. De topper vind ik de 4e maar dat had je misschien al kunnen raden. De 5e is ook goed, zelfs die boom is leuk, alleen jammer dat de lucht wat uitgebeten is. In de 3e is het leuk dat je een standpunt hebt genomen waardoor de blauwe en rode blokken door lijken te lopen (de diagonale lijn) en het grashalmpje op de voorgrond, misschien was het ook leuk geweest juist daarop scherp te stellen. Enne, je hoeft het niet mooi te vinden om er mooie fotos van te maken, toch? En wat vindt je erg zelf van?

 • Linda Morgan zegt:

  Avatar van Linda Morgan
  Yeah! Je bent teruggegaan! Sjapoo!:-)
  Deze foto’s hebben ”het”.

 • Frans Muthert zegt:

  Avatar van Frans Muthert
  Je maakt vorderingen Willem…….

 • maadtje zegt:

  Avatar van maadtje
  Een leuk eenvoudig blog Kokopelli maar ja, wat zo’n Beus en Mut mee maken, daar valt niet tegen op te bloggen. Jij moet het maar met blokkendozen doen maar ik heb van horen zeggen dat de Majesteit binnenkort op de brommer met valhelm jouw Nijmegen aandoet. Ik hou je wel op de hoogte hoor.

 • Geroma zegt:

  Avatar van Geroma
  Hey, Glaswerk…..
  Na mijn revalidatie – en tevens herkansing – valt weliswaar op dit moment – niets meer tegen……::__))
  Met een vette knipoog naar jou ::–))

 • zelfstandig_journalist zegt:

  Avatar van zelfstandig_journalist
  Zou je alleen die vierde foto zien, krijg je toch een geheel ander beeld van de bedoeling van deze serie dan met de overige foto’s erbij.

 • Appelvrouw zegt:

  Avatar van Appelvrouw
  Ik krijg last van mijn hoekige blok fobie.

 • Pierra zegt:

  Avatar van Pierra
  De vierde vervormt mijn scherm helemaal. Prachtig de eerste foto, wat een kleuren. Een erg mooie fotoserie, maar ook het kunstwerk is origineel.

 • Flo zegt:

  Avatar van Flo
  Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Prima foto’s, maar dergelijke kunst (de blokken) vind ik afgrijselijk. Respect dat je nog es heen bent gegaan. Plak volgende x even zo’n blauw zwaailicht op je auto, scheelt enorm in je bewegingsvrijheid en je kunt nog wat leuke licht experimenten doen.

 • Gus zegt:

  Avatar van Gus
  Ja Pierra, als je de 4e langs je beeldscherm laat floepen, vervormd het lijkt wel.
  Heel apart, Glaswerk.

 • Annet zegt:

  Avatar van Annet
  Ja, gewéldig!

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Allen: Door een aantal zaken de afgelopen dagen was het er nog niet van gekomen onder mijn eigen bijdrage te reageren. Bij deze bedankt voor jullie reacties.

  Ik beperk me deze keer tot een antwoord op de vraag van 100_Woorden en Beeldsprekers:

  Wat vind je zelf? Ik bedoel de mening van anderen is interessant, kan leerzaam zijn, zegt iets over de smaak van mensen, maar uiteindelijk gaat het er toch om dat je zelf tevreden bent met het werk dat je maakt.

  Als ik deze zes foto’s naast de foto in de vorige bijdrage zet vind ik de bovenstaande foto’s veel beter. Ik heb afgelopen zaterdag op drie manieren naar het kunstwerk proberen te kijken: het werk als geheel (de bovenste drie foto’s), meer in detail (de vierde en vijfde foto) en het kunstwerk anders te doen lijken dan het in werkelijkheid is (de onderste plaat).

  Als ik foto’s 1-3 vergelijk met die op de site van de gemeente Nijmegen staan (http://www.nijmegen.nl/kos/kunstwerk.aspx?id=502) dan vind ik de mijne zo slecht nog niet. Foto’s 4 en 5 vind ik het leukst (detailwerk ligt me wel denk ik) en 6 is op zich wel grappig maar die had ik eigenlijk met de ondergaande zon vanuit een iets ander standpunt willen nemen zodat twee van de blokken op de silhouetten van Egyptische piramides zouden lijken. Maar dan moest ik midden op de autoweg gaan staan waar nog behoorlijk wat verkeer voorbij kwam met 80km/h. Ik wil best ver gaan voor een leuke foto maar zo gek ver (nog) niet… ;-)

  Ieder commentaar hierop is natuurlijk altijd nog van harte welkom ook al is deze bijdrage in blogtermen al stokoud te noemen…

 • eva zegt:

  Avatar van eva
  Mooie blokken, vooral met die kleuren!
  Die derde geeft een grappig effect als je er overheen scrolt!

  gr eva

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Eva: Taps toelopende lijnen geven op een monitor heel vaak een “bewegend” effect als je de foto scrollt.

  Thanx.

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  …..toevallig (?) scrol ik even te hard door omdat ik eerlijk gezegd hier niet zo vaak kom maar nu struikelde ik over deze voor mij herkenbare struikelblokken.
  ik weet nog dat ze op een andere plek ‘vroeger’ ineens uit de grond leken te komen toen ik nog in Nijmegen woonde.
  precies daar reed ik gisteren tegen enen tijdens die derde sessie.
  groetjes van zo’n 30 km verderop

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara: Een paar jaar geleden stonden de blokken van Struycken nog op het Takenhofplein, dus veel dichter bij de stad. Nu staan ze formeel op het grondgebied van de gemeente Wijchen.

  precies daar reed ik gisteren tegen enen tijdens die derde sessie.
  groetjes van zo’n 30 km verderop

  De derde onweersessie viel eigenlijk wel mee, althans in het centrum van Nijmegen. Maar je kon hier heel goed zien dat het verderop nog stevig heeft gespookt.

  Woon je 30 km verder aan de andere kant van de Maas, dus in Brabant?

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  ik weet waar ze eerst stonden
  volgens mij waren ze in het begin allemaal grijs
  nu liet ik ze achter me toen ik de rotonde verliet ergens tussen half 1 en 1
  op naar Uden

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara: Bij “oplevering” zullen de blokken ongetwijfeld de drie goede – door Struycken bedoelde – kleuren gehad hebben maar mij staat ook bij dat ze een tijdlang grijs (of verveloos) erbij gestaan hebben.

  ergens tussen half 1 en 1 op naar Uden

  Aha, dus op een paar kilometer afstand van Nistelrode waar mijn broertje de contreien onveilig maakt… ;-)

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  oeps
  je maakt me nieuwsgierig naar die broer van je
  kan ik bietje uitkijken

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara: Heel brede grijns… ;-)

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  oke over een ander hebben is makkelijk zat
  wat ben jij dan voor unne brave?
  groet met een heel brede smile….;-)

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara:
  wat ben jij dan voor unne brave?

  Tsja, woarschijnlijk net zo ènne às gè wôr…
  ;-)

  Overigens liggen mijn roots dicht bij Nistelrode: Heesch (bij Oss).
  En ging ik vroeger vaak naar De Pul (niet de nieuwe maar de enige echte oude)…

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  unnenalto dus ;-)
  in het jaar?

  het woord dat ik i.v.m. spam moet intikken is: diva
  ja tijden veranderen

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara:
  unnenalto dus ;-)

  Vroegâh noemden ze dat gewoon langharig tuig…
  ;-)

  Ik kwam tot een jaar of 1975 regelmatig in de Pul, daarna ben ik verhuisd.

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  in 1975 ging ik in Nijmegen wonen
  cirkeltje rond voor nu

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara:
  cirkeltje rond voor nu

  Hetgeen vrij bijzonder is onder een fotoblogje dat over kubussen gaat…

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  leuk!
  onlangs plaatste ik een gedicht n.a.v. ‘de hoeken’ van 100 woorden
  maar je houdt niet van poezie
  stel dat je toch kijkt voeg er dan voor deze gelegenheid twee woorden aan toe:
  ‘voelt rond’
  ;-)

  http://www.vkblog.nl/bericht/324176/puntige_weidsheid

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara:
  maar je houdt niet van poezie

  Nou, dat is ‘t niet, ik kan er meestal niet veel mee.
  Misschien ben ik daar te veel bèta voor of zo.

  Maar ik kom zo eens kijken naar Puntige weidsheid

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  bij mij is er altijd iets te puzzelen
  altijd iets om jezelf te bevragen
  te onderzoeken
  bij jezelf ;-)
  dan zie je dat de ene hoek ook rond kan zijn
  maar anders
  en dat niet overal een betavingertje op te leggen is…
  wat is….

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *