Gestold in de tijd

[45]

Stroperig vloeit de watergeest over de dam...
...om loom weg te sterven in de verte

45 reacties op “Gestold in de tijd”

 • Mo zegt:

  Avatar van Mo
  lieflijk
  idyllisch
  vredig
  zomers

  zomaar termen die bij me opkomen!

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  prachtig
  mag ik die titel ooit ‘lenen’ voor een gedicht…. zo moooi!

 • Vogel-vrij zegt:

  Avatar van Vogel-vrij
  Heb je aan het begin van de sluitertijd een kiezel in het water gegooid?
  [kringen in het water, eerste foto, rechtsonder.]

  Aan zo’n beekje kun je uren zitten…. verveelt nooit.

 • beus zegt:

  Avatar van beus
  Lang hoor, zo’n sluitertijd.
  Had je wel geduld om zo lang te wachten?

 • Reine jRagolo zegt:

  Avatar van Reine jRagolo
  Zie ik daar door de bladeren je zoon oefenen om met zijn lampje te zwaaien?

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  De concentrische circkels (bovenste) zijn een druppel die de ijsmachine voedt?

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Mo:
  Je zou dichteres moeten worden.
  Je hebt het helemaal in je…

  @Svara:
  Thanx.
  Natuurlijk mag je de titel voor een gedicht gebruiken.
  Het zal me overigens niet verbazen als iemand deze combinatie van woorden ooit al eens gebruikt heeft…

  @Vogel-vrij:
  De kringen in het water worden veroorzaakt door een lokale, zich steeds weer herhalende, waterstroming. Ik was verrast dat met zo’n lange sluitertijd er nog iets van te zien was.

  Het beekje stroomt langs de watermolen waar wij tijdens onze vakantie bivakkeerden. De bovenste foto toont het uitzicht dat we daar hadden vanaf het grasveldje waar we vaak vertoefden.

  @Beus:
  Beide foto’s zijn rond half tien ‘s avonds genomen.
  Het begon dan al flink te schemeren dus moest ik sluitertijden van rond de halve minuut gebruiken. Aangezien de camera het werk deed kon ik het geduld makkelijk opbrengen…

  @Reine jRagolo:
  Zoon zat zich waarschijnlijk alleen maar af te vragen wat daar nou voor speciaals te zien was in de schemering…

  @Grutte:
  Zie mijn reactie aan Vogel-vrij.
  Het zou ook wel een beetje lastig zijn geweest om de ijsblokjes op die plek te gaan halen…

 • pierra zegt:

  Avatar van pierra
  Een zijdezacht effect. Mooi! Het lijkt midden op een halfbewolkte dag.

 • Ghijsa zegt:

  Avatar van Ghijsa
  Twee mooie beelden ontstolen en ontsluiterd aan Bretagne.
  Gelukkig heeft ze nog in overvloed.

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Een stroming….. en concentrisch….. effe rudolf raadplegen…. al zal het wel een spiraal blijken te zijn…..
  ;-)

  Nu de molen nog, we gaan voor Anton Pieck fotografie nu tenslotte…. na de aanval op fotoblogs….

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Pierra:
  Het verbaasde me ook dat het bijna daglichtfoto’s lijken te zijn.
  Ik heb meer van dit soort foto’s gemaakt op een iets later tijdstip. Jammer genoeg zie je dan het “gestolde water” niet meer zo goed, maar het groen van de bladeren begint dan te neigen naar een spookachtig blauw.

  @Ghijsa:
  Gelukkig wel.
  En ik zou zo terug naar Bretagne willen gaan om er nog een paar te stelen…

  @Grutte:
  Jij hebt nou eenmaal een goed oog voor bijzondere zaken die voor anderen niet of nauwelijks waarneembaar zijn…
  ;-)

 • svara zegt:

  Avatar van svara
  niets is nieuw
  dat denken we maar

 • Grutte Pier in Moderator-sensitive-mode zegt:

  Avatar van Grutte Pier in Moderator-sensitive-mode
  Klinkt als alu-hoedje alert!!!!!!!!

  Ik ben nu eenmaal geniaal… dat klopt…. ;-) En maak van niets tot iets, en andersom… je moet toch wat… *kuch*

 • cor3306 zegt:

  Avatar van cor3306
  mooi en zeker romantisch( je kunt het ook met infraroodfilter proberen, maar dan wordt het bos ook wit en mag het niet teveel waaien)

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  Je hebt maar een beetje licht in de lucht nodig om foto’s te krijgen die op daglichtfoto’s lijken, mits je lang genoeg belicht natuurlijk. Alleen als de lucht echt donker wordt, heeft het water geen licht meer om te reflecteren en verlies je het effect. Of de maan moet schijnen, dan krijg je het zachte stromingseffect in een nachtelijke sfeer, wat ook erg mooi is, hoewel een stuk lastiger omdat je vaak te weinig licht hebt om goed scherp te stellen.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Svara:
  En toch blijft het leuk om sommige dingen opnieuw te ontdekken…

  @Grutte Pier in Moderator-sensitive-mode:
  Het modereren Nieuwe Stijl vergeet je niet zomaar.
  ;-)

  Niet alleen de aluhoedjes, maar ook de ijzeren helmen…

  @Cor3306:
  Waaien doet het in Bretagne altijd wel.
  Ik heb in het verleden met infrarood-beelden gewerkt maar dat was voor de automatische herkenning van afvalstoffen. Dat gaf vaak mooie plaatjes.

  Ik weet niet of de sensoren in de camera gevoelig genoeg zijn in het IR spectrum. Ik weet wel dat je vroeger – en waarschijnlijk nu nog steeds – IR-gevoelige filmpjes kon kopen.

  @!00_Woorden:
  De foto’s vertonen naarmate het donkerder wordt wel steeds meer blauwkleuring vanwege de Rayleigh-verstrooiing. Het menselijk oog corrigeert daar voor. In RAW kan die correctie ook natuurlijk maar voor sommige foto’s vind ik het een mooi spooky effect geven.

  hoewel een stuk lastiger omdat je vaak te weinig licht hebt om goed scherp te stellen.

  Yep.
  Om die reden heb ik flink wat nachtfoto’s weg kunnen donderen ;-)

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  ‘Gelukkig’ ben ik met de helm op geboren….. (Oh no…not again….. Douglas Adams …… whale & potfower…..)

  Maar na de ‘recensie van 100W ga ik alle 75W lampen inslaan die er nog zijn…..

  Maak je eigen Zon en Maan… ;-)

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Gelukkig ben ik met de ‘Helm’ op geboren….. ;-)

  Na de recensie van 100W, ga ik maar over tot het nog hamsteren van 75W… :-s

  Mijn eigen Maan en Zon maken…. dan maar…

  http://www.youtube.com/watch?v=UoWFJ690U6E

  Ach…..

 • antoinette duijsters zegt:

  Avatar van antoinette duijsters
  Heel mooi, zo romantisch, hebben Ivy en jij daar vaak gezeten?
  na zoon op een speurtocht gestuurd te hebben natuurlijk:-)

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  Mooi! Leuk he, tijdopnames!

 • Theo zegt:

  Avatar van Theo
  Bretagne enige jaren geleden bezocht, vooral ook om de eilandjes voor de kust. Toch herinner ik me het landschap in het “binnenland”. Ik houd wel van die wildstromende beekjes met overhangende takken. Dan denk ik: zo is het in de 19e eeuw ook al geweest.

 • paco painter zegt:

  Avatar van paco painter
  Ik hang hem boven mijn bed, word er rustig van

 • Animalscitycitizen zegt:

  Avatar van Animalscitycitizen
  Prachtige titel die prima past bij deze prachtige foto’s!

 • Rob Kruzdlo zegt:

  Avatar van Rob Kruzdlo
  Glaswerk.., je kent mij dus ik ga van WAL. Ik vind het slechte foto.s. Van kleur en inleving. Ik zie nergens een kunstenaar. De reacties mogen er zijn, ze worden door dezelfde ogen gezien als de maker. Nee..ik vind het geen goede foto’s. Het zijn plaatjes die in een familie fotoboek passen. Ik zie er werkelijk niets in… Mag ik dit zeggen…

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Grutte:
  @Grutte:
  Lastig om een van de twee bijna duplicate reacties te wissen aangezien ze op een essentieel punt verschillen… ;-)

  Het filmpje is van een grappig kinderlijke eenvoud dat het daardoor juist geweldig is om te zien.

  Zeg dat wel…

  @Antoinette:
  We zaten daar dagelijks in de hoop dat er een ijsvogel of witte reiger voorbij zou komen vliegen. In dat gebeurde soms ook maar dan ging het zo snel dat we iedere keer te laat waren om er een fotootje van te schieten.

  @Beeldsprekers:
  Het blijft een leuke tak van fotografische sport.

  @Theo:
  Dat is het mooie van gebieden zoals Bretagne.
  Er is nog veel (bijna) ongerepte natuur en in de dorpjes en stadjes kom je nog veel gebouwen tegen die al eeuwen oud zijn.

  @Paco:
  Dan kan ik je aanraden om de foto op een iets groter formaat af te laten drukken.
  Het blijft anders bij priegelkijken wat jouw innerlijke rust zeker niet ten goede zal komen…

  @Animalscitycitizen:
  Thank you very much.

  @Rob:
  Ik vind het slechte foto.s. Van kleur en inleving.

  Iedereen kan – en mag – er uiteraard het zijne van denken.

  Overigens zul je dit soort plaatjes zelden in een familie fotoboek tegen komen aangezien het lange sluitertijd opnamen zijn. Voor zover ik kan inschatten houdt het merendeel van de familiekiekjes schietende populatie zich daar helemaal niet mee bezig.

  Ik zie er werkelijk niets in… Mag ik dit zeggen…

  Het staat je hier altijd vrij om te zeggen wat je wilt.
  Mits de kritiek (enigszins) onderbouwd is en de inhoud van een reactie binnen het betamelijke blijft. Jouw reactie voldoet aan beide voorwaarden… ;-)

 • Roland Danckaert zegt:

  Avatar van Roland Danckaert
  Ik moet Rob gelijk geven. De natuur is altijd mooi, maar deze foto’s zijn niet bijzonder. Ik zou ze gemaakt kunnen hebben en ik ben een matige fotograaf. Mijn zoontje van 10 fotografeert beter en mijn vrouw is bijna net zo goed als onze VK Blog-hoffotografe L.B. Ik mag altijd de foto’s maken waar toch niks op te zien is… Matige foto’s dus. De reacties zijn dan ook erg overdreven positief en lief.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Roland: Jouw reactie laat ik (bijna) voor wat die is aangezien deze geen enkele vorm van onderbouwing bevat en alleen maar refereert aan een persoonlijke voorkeur en een problematiek die kennelijk aanwezig is ten huize van de familie Danckaert. Ik adviseer je met klem om voor het laatste eens een mediator te raadplegen: je moet welhaast een ondraaglijk leven leiden onder die barre omstandigheden.

  Vreemd overigens dat ik je hier – zij het gelukkig sporadisch – alleen maar aantref als je blijkbaar weer eens zin hebt in een rondje nadruppelen; opbouwende kritiek heb ik van jou in de zeldzame gevallen dat je oningelogd onder dit weblog op bezoek kwam nimmer kunnen vernemen. En het is nog eenrichtingsverkeer ook omdat je – wellicht uit een bepaalde mate van overgevoeligheid voor gefundeerde kritiek – zelf nooit reacties toestaat onder jouw publicaties, die voor een goed lezer met doorzettingsvermogen – dat laatste is vaak een noodzakelijke voorwaarde – (innerlijke) reflecties bevatten van de in de vorige alinea genoemde on(ver)draaglijke zwaarheid van het bestaan van iemand die er niet voor schroomt om zichzelf op wellicht misplaatst arrogante wijze “The Writer ” te noemen.

  Doch dat uiteraard geheel terzijde.

  PS.
  Ik kan je aanraden om eens de tekst te lezen die in het widget “Beelden zonder woorden” staat in de rechterkolom van dit weblog. Het gaat er mij om om te leren van opbouwende kritiek van andere fotografen die op het VKblog en daarbuiten actief zijn. Dat bezoekers regelmatig ook een lovend commentaar geven is voor mij een prettige bijkomstigheid – maar geen doel – en in elk geval veel leuker dan het krijgen van inhoudsloze al dan niet denigrerende reacties waar ik, in lerende zin, geen meter mee opschiet.

  PPSS.
  En als laatste nog een goedbedoelde tip in de opvoedkundige sfeer.

  Als jouw zoontje van 10 deze foto – al dan niet (veel) beter – zou willen maken zou je hem dat moeten verbieden omdat op het tijdstip waarop je foto’s zoals hierboven kunt schieten hij al lang en breed op bed behoort te liggen…

 • renelouman zegt:

  Avatar van renelouman
  pak melk omgekeerd?

 • Roland Danckaert zegt:

  Avatar van Roland Danckaert
  Hey die Wimpie de Kiekendief,

  trek het je niet zo persoonlijk aan, joh. Ik vind de foto’s gewoon niet zo bijzonder. En je leest lang niet al mijn reacties op andere blogs. Als ik iets mooi vind en ik lees het toevallig, laat ik het echt wel weten.

  Je kunt niet tegen kritiek. Je lijkt meer op mij dan je denkt, haha!

  Maar euh, smaken verschillen. Als jij jouw prentjes wel heel erg goed en bijzonder vindt, dan moet je vooral jezelf een pluim in je poeperdje steken.

  Ik ga vanavond uit met mijn zoon van 10. Naar de hoeren en dan naar de Hell’s Angels en dan naar de coffeeshop. Lekker opvoedkundig, lijkt me. Misschien schieten we er nog wel plaatjes bij met een hele lange sluitingstijd.

  Wat houden we toch weer van elkaar, he?

  Trouwens, als je mijn kritiek afbrekend vindt, wil ik wel eens weten wat je van al die mensen vindt die mij in het verleden dood wensten omdat ik toevallig op de SP heb gestemd…

  Relax, man! Join the jointclub!

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @René:
  Dat zou kunnen, maar dan was het bepaald geen halfvolle…

  @Roland:
  Wat houden we toch weer van elkaar, he?

  Business as usual Roland.

  Jouw incidentele bezoekjes vormen voor mij elke keer weer een rijke bron van inspiratie.
  Je zou jezelf in dat opzicht zelfs als een van mijn muzen op het VKblog kunnen beschouwen…
  ;-P

  als je mijn kritiek afbrekend vindt

  Van alleen een negatieve kwalificatie word ik niet wijzer, behalve dan het feit dat jij niets in de foto ziet. Met het laatste heb ik overigens geen enkel probleem maar zonder een onderbouwing van die kwalificatie schiet ik er niets mee op.

  wil ik wel eens weten wat je van al die mensen vindt die mij in het verleden dood wensten omdat ik toevallig op de SP heb gestemd…

  Ik hoop dat je dat laatste niet serieus meent.

 • De Stripman zegt:

  Avatar van De Stripman
  Zeg, Glaswerk, er wordt hier toch niet gesold met de tijd…?

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @De Stripman: Ik zou niet durven, de tijd kan namelijk veel harder terug sollen.
  In wezen doet ie dat ook en dat al voor lange tijd…

 • De Stripman zegt:

  Avatar van De Stripman
  @ Glaswerk: Dan is het goed. Hoewel ik normaal gesproken niet met me laat sollen…;o)

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Tsja de servert bleef weer eens hangen…..

  Idd wel 2x getiept…. met een verschil? Kan maar zo, maar het essentiële was dus meer dan een punt?!

  Tsja, het mooie is soms kinderlijk eenvoudig…. ;-)

  Ik zie meer en meer bevestiging voor Anton Pieck-fotografie….. :-)))))))))))))))))))))))

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @De Stripman:
  Je bent een bikkel…
  ;-)

  @Grutte:
  Ik zie meer en meer bevestiging voor Anton Pieck-fotografie…..

  Rien Poortvliet komt dan waarschijnlijk meer in de richting.
  Misschien dat ik het komend weekend maar eens een stukje in het bos ga wandelen…

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Je kan dan ook een spuitbus Rode Verf meenemen, en een kwastje plus blikje witte verf…..

  Alles wat je tegenkomt beschilderen…..

  Daarna op een ‘groepje huizen’ scherpstellen, met een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeele lange sluitertijd….

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Indien succesvol, dan kun je nog een baan overnemen van een topambtenaar, die al heel lang vacant is….Geheugensteuntje: http://www.skepsis.nl/zoeteman.html

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Grutte: Het is zeker een optie… ;-)

  Hm, is die topambtenaar onlangs niet een weblog begonnen?
  Het verhaal van die gast leest namelijk zo koffieleuterig weg…

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Ik ben een ‘bron’….. zowel ri cabaret als moderatie….. ;-)

  Topblogger, topmoderator, toppietop….

  Ik dwaal af….

  Derhalve: http://www.youtube.com/watch?v=IAMoNcKxGvg

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Grutte: Blijkbaar wordt er in de reactiedraad onder YouTube filmpjes tegenwoordig ook al stevig gemodereerd… ;-)

 • Maadtje zegt:

  Avatar van Maadtje
  Mooi Kokopelli, echt schitterend. Je kunt dus wel degelijk practisch rimpelloos fotograferen.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Maadtje: Muchos graçias.

  En zeker, bijna rimpelloos fotograferen gaat prima als ik maar ruim voldoende afstand van het onderwerp kan nemen en de tijd het gladstrijkende werk laat doen…

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  Wanneer komt er weer wat nieuws? ;-)

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Beeldsprekers: Leuk dat je het vraagt.

  Misschien straks, maar misschien ook pas veel later.
  Die dingen komen en gaan bij mij wanneer ze komen en gaan… ;-)

 • Rein-John Scholtens zegt:

  Avatar van Rein-John Scholtens
  Hoe komt het nu dat de een het heel mooi vindt en dat de ander het niets vindt?
  Ik vind het hele mooie foto’s en ik zou willen dat ik ze zo kon maken. Er gaat een ongekende rust van uit. En de kleuren zijn onverklaarbaar prachtig. Rust en nog eens rust. En ook nog eens een hele mooie vlakverdeling. Of hoe noem je zoiets. Misschien dat de criticasters de foto’s saai vinden en daarom niet mooi. Ik hou juist van saaie natuurfoto’s. Met een hertje. Of een muisje. Of met helemaal niets. Wat kan dat nou eigenlijk bommen!
  Nee, voor mij in ieder geval niets mis met deze foto’s.
  Groet.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Rein-John: Een punt van kritiek is dat er veel mooiere natuurfoto’s zijn te maken.

  Mij ging het er echter om, om te laten zien wat voor vervreemdende effecten je kunt krijgen als je zulke foto’s laat op de avond met lange sluitertijden maakt. En dan is een riviertje met wild stromend water natuurlijk een mooi onderwerp.

  Dank je wel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *