Dobbelen op een kasteelzolder

[24]

Iets met ballen en rode schoentjes en meer van die dingen

Deze twee foto’s heb ik geschoten in het vijftiende eeuwse kasteel La Roche Jagu dat staat in Ploëzal, Bretagne. Tot mijn grote verbazing hadden de meeste authentieke elementen, zoals meubilair en ornamenten, plaats moeten maken voor een expositie over licht en kleur. Vreemd genoeg was men daarbij één essentieel onderdeel vergeten, te weten een goede belichting van de uitgestalde objecten.

Daarbij kwam ook nog dat het verboden was om een flitser te gebruiken in het hele kasteel terwijl er alleen op de tweede verdieping in een hoekje enkele schilderijen hingen. Het werd dus schieten met lange sluitertijden uit de hand of, zoals dat het geval was met de onderste foto, gebruikmakend van een losstaand tamelijk amorf object dat ongetwijfeld ook tot het openbare kunstbezit behoorde.

Gecharmeerd van de uitgestalde rode kubussen ben ik zeker niet en van het originele interieur, waar ik voor kwam, heb ik dus nagenoeg niets kunnen zien. Ergens bespeur ik wel een analogie met het VKblog. Ook daarvan staan de muren nog min of meer overeind maar het interieur is in een later stadium op uiterst amateuristische wijze opnieuw ingevuld. En net zoals dat met de entree van La Roche Jagu het geval was, is de inlogprocedure om toegang te krijgen tot dit platform ook zo lek als een mandje.

Door ghost and red dice

24 reacties op “Dobbelen op een kasteelzolder”

 • lebonton zegt:

  Avatar van lebonton
  en ondanks de bedenkingen, aan het eind geuit, is er kleur en fleur.

 • beus zegt:

  Avatar van beus
  Die lange sluitertjd kan je wel zien.
  De tweede foto staat dus als symbloliek voor het VKblog.
  Als ik me indenk rechts in de foto te staan, dan is het eigenlijk afglijdend

 • antoinette duijsters zegt:

  Avatar van antoinette duijsters
  Een middeleeuws kasteel hoort er ook zo uit te zien, alleen dan is het echt eng.
  Beus, het blog is op meerdere manieren aan het afglijden, net als onze maatschappij.

 • De Stripman zegt:

  Avatar van De Stripman
  Ik had juist de indruk dat het met het blog weer bergopwaarts ging…;o)

  Maar wat betreft middeleeuwse kasteelinterieurs: Het is erg duur om een kasteel te onderhouden. Als je krap bij kas zit is het aanlokkelijk om de losse onderdelen, zoals meubilair, wandkleden, tafelzilver, schilderijen en zo, te verkopen. In de meeste kastelen is er dus van de originele inventaris weinig meer over…;o)

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Nu is het spantwerk wel bijzonder fraai….

  De Hemel dondert nog niet op het Aardse dus….

 • Reine jRagolo zegt:

  Avatar van Reine jRagolo
  Het boogwerk en de belichting zijn prachtig.
  De natuurfoto’s die je in Bretanje hebt geschoten zijn ook erg mooi.
  Ik neem aan dat je ook veel foto’s van de buitenkant van La Roche hebt gemaakt?

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Lebonton:
  Ik wilde geen al te duister beeld schetsen.

  @Beus:
  Ik heb dit keer niet gekozen voor een tweede laag maar een tweede foto…

  @Antoinette:
  Als ik naar zo’n kasteel ga verwacht ik ook een Middeleeuws interieur.

  @De Stripman:
  Op zich begint het VKblog in software-matig opzicht weer wat op te kalefateren.
  Maar één van de zaken waarom het “onderhoud” werd uitgevoerd was het implementeren van een nieuwe inlogprocedure om spambots buiten de deur te houden. Het VKblog was afgelopen donderdag nauwelijks operationeel of het eerste spambot “blog” verscheen al…

  @Grutte:
  Van het spantwerk heb ik gelukkig nog wat meer foto’s kunnen schieten.
  Gelukkig lag dat – in gerestaureerde vorm – nog vrij in het zicht…

  @Reine jRagolo:
  Dank je wel.
  Van de buitenkant van La Roche Jagu heb ik ook een aantal foto’s gemaakt. Ik verwacht echter dat Vrouwe Ivy me voor zal zijn; zij zal ongetwijfeld binnenkort een keer een achtergrondverhaal plaatsen en daarin enkele foto’s laten zien die zij geschoten heeft.

 • De Stripman zegt:

  Avatar van De Stripman
  @ Glaswerk: Van die spamblogs had ik al zo’n vermoeden. De zin van dergelijke schrijfsels ontgaat me, maar ik heb er ook nog niet 1 serieus bekeken…;o)

 • renelouman zegt:

  Avatar van renelouman
  Ja het is kunst, dat zie ik zo.
  Zwaar gesubsidieerd, dat lijkt me ook evident.
  Zouden ze ook de subsidies op opera af willen schaffen eigenlijk? Ik wilde laatst een goedkope plaats bemachtigen maar ze hadden alleen nog twee plaatsen van 75 en 95 euris. Zonder subsidie wordt dat het dubbele. Maar ja, dat kunnen die VVD-ers en ex-VVD-ers natuurlijk wel betalen, ik vind het gesubsidieerd al teveel.
  Maar als ik zoiets zie heb ik inderdaad de gedachte: wat heeft dat wel niet gekost!!!Had daar niet wat nuttigs mee gedaan kunnen worden.
  Maar ja, …..

 • kuifje simon zegt:

  Avatar van kuifje simon
  Kwist niet dat het in Bretagne zo hard kon waaien ;-))

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @De Stripman:
  Van de spambot die “blogs” produceert met daarin alleen maar hyperlinks zie ik ook het “nut” niet. Volgens sommige bloggers krijg/kreeg je bij het aanklikken van zo’n hyperlink een virus binnen maar dat is informatie uit de tweede hand.

  @René:
  Ik weet niet of Frankrijk ook subsidieregelingen kent voor kunstenaars en voorstellingen. Misschien dat Kuifje of Fred van der Wal daar iets van weten.

  Had daar niet wat nuttigs mee gedaan kunnen worden.

  Die gedachte heb ik ook wel eens als ik een kunstwerk zie.
  Onlangs nog: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/photoalbum/detail/1/513018/46767/0/Poepende-man-onthuld-in-Lelystad.dhtml

  @Kuifje:
  Knoerthard Heer Simon.
  Zelfs een oerdegelijk kasteel gaat ervan hellen…

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  Dat matig belichten van voorwerpen die helemaal niet gevoelig zijn voor licht valt me wel vaker op, ook in musea. Waarom men dat doet weet ik niet. Het niet mogen flitsen heeft ook te maken met het feit dat het nogal storend is voor andere bezoekers. Bij dit soort dingen moet je creatief zijn (statief mag vaak ook niet), ik gebruik van alles en nog wat als statief, wat ook goed te doen is is je camera tegen een muur of een bint drukken voor lage sluitertijden.
  Ik ben het verder met grutte eens dat het een mooie kapconstructie is.

  By the way, what happend to: Foto’s zonder woorden die, als het goed is, voor zichzelf spreken.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @!00_Woorden: Ik begin ook al iets creatiever te worden als het op opnamen met lange sluitertijden aankomt. Verder heb ik tegenwoordig een handdoekje in de tas met glaswerk zitten. Daar kun je de camera ook behoorlijk stabiel mee krijgen en neemt minder ruimte in beslag dan een beanbag.

  By the way, what happend to: Foto’s zonder woorden die, als het goed is, voor zichzelf spreken.

  Zie je liever de foto’s zonder tekst?

  Af en toe heb ik (eindelijk) weer zin om een kort stukje bij de foto’s te schrijven. Nu kan ik dat wel onder de noemer van Kokopelli doen maar dat weblog wordt (helaas) te veel geassocieerd met problemen – en eventueel oplossingen daarvan – van het VKblog.

  Dus je hebt zeker een punt dat de tekst in het widget niet altijd overeenstemt met de onder dit weblog geboden waar.

 • Frans Muthert zegt:

  Avatar van Frans Muthert
  Glaswerk: Af en toe heb ik (eindelijk) weer zin om een kort stukje bij de foto’s te schrijven.
  Ik heb al eens eerder opgemerkt dat ik (ook) uitkijk naar je teksten.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Frans: De zin om weer eens wat te schrijven begon vorige week plotseling op te spelen met het maken van dit stukje: http://www.vkblog.nl/bericht/347282/Belgische_Duvels_of_verduvelde_Belgen%3F

  Ik heb het vermoeden dat het hek enigszins van de dam is en – indachtig de opmerking van 100W om 01:43 uur – het widget “Beelden zonder woorden” inderdaad aangepast zal moeten worden.

  Tenzij 100W bezwaar heeft, want het format van deze bijdrage – een of meer foto’s met een stukje tekst – lijkt erg veel op het zijne. Ik rijd namelijk niet graag iemand in de blogwielen…

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  @Glaswerk, niet meer sprakeloos, “Beelden met woorden” dus… Mooie dakspanten. Leuk dat minimale verlichte object. Mooie selectie ;-).

 • actuality zegt:

  Avatar van actuality
  Einstein zou jaloers zijn
  Op zulke Grote Dobbelstenen
  Want dat zou betekenen
  dat Het Hele Al Heelal

  Twee of tig keer
  groter zou zijn
  dan zijn laatste
  berekeningen

  En dan heb je heel wat
  W A X I N E – Lichtjes nodig
  Meneer , en niet alleen voor
  Het Glass werk…
  U sprak met een Verlichte ????

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Beeldsprekers: Het sprakeloze is ook nooit zo’n probleem geweest.
  Ik ga alleen soms op voorhand al een deel van mijn reacties in compacte vorm als stukje direct onder of tussen de foto’s zetten…

  Mooie selectie ;-).

  Ja dûhùh BS, wrijf het me nog maar een keer goed in ;-)

  @Joshua:
  Einstein zou de rode dobbelstenen ongetwijfeld weten te relativeren tot blauwe zodat het Goddelijke kansspel zelfs een onverlichte Waxine zou kunnen Behagen….

  Dank voor het werpen van uw licht op deze donkere materie.

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  Waarom zou ik bezwaar hebben tegen foto’s met tekst?
  Ik heb dat ook niet zelf verzonnen uiteindelijk en zelfs als dat wel het geval was, dan is dat nog geen reden om bezwaar te hebben.
  Kortom, gewoon doen wat je zelf wilt.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @!00: Duidelijk.
  Dan komt er af en toe een tekstje bij de foto’s en moet ik mijn widget enigszins aanpassen.

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  @Glaswerk, maar ik meende het echt!!! ;-)

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Beeldsprekers: Waarom zet je dan het snaakse lachbekkie achter de drie uitroeptekens?

  Nou?
  ;-)

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  @Glaswerk, alles met een knipoog, je moet me maar niet zo serieus nemen, ook mn knipoog niet :-P

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Beeldsprekers: Proef ik hier iets paradoxaals in?
  ;-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *