Nippon funk rocks Doornroosje

[28]

Deel van de voorgevel van Doornroosje (klik op de foto om een live nummer van 'Osaka Monaurail' te bekijken)

Afgelopen zondag waren Vrouwe Ivy en ik voor de afwisseling weer eens naar het Nijmeegse poppodium Doornroosje gegaan. Voor een verslag in woord en beeld verwijs ik geïnteresseerde lezers naar Ivy’s bijdrage 40 jaar Doornroosje.

In dit blog krijg je daarom alleen foto’s te zien die ik geschoten heb tijdens het optreden van de Japanse funkband “Osaka Monaurail”. Het gebruik van een flitser tijdens het optreden werd niet toegestaan, hoewel de professionele fotograaf die er ook rondliep het daar niet zo erg nauw mee nam. Maar net als hij heb ik ruim een geheugenkaartje volgeschoten, dus de vijftien foto’s die je hieronder kunt bekijken vormen wel degelijk een selectie van het fotomateriaal.

Om een beetje van de bijpassende muzikale sfeer te kunnen proeven hoef je maar op de foto hierboven te klikken. Je krijgt dan een YouTube filmpje te zien van een live registratie uit 2005 van een concert in Fukuoka, Japan. Hoewel de snerende commentaren onder het filmpje misschien anders doen vermoeden – ik had zelfs even de indruk een doorsnee reactiedraad van het VKblog te lezen – hebben we ons zondagmiddag  uitstekend vermaakt.

Ryo Nakata
Mukai Shimon
Hà
Okuse Kensuke
Yamagata Kentaro & Sakakibara Seji (1)
Dan (of Ikeda) Yuichi (1)
Vox
While my guitar not gently weeps
Dan (of Ikeda) Yuichi (2)
Nakamura Dai
Yamagata Kentaro & Sakakibara Seji (2)
Saxuality?
Door de geluidsbarrière?
Zoals het een Japanner betaamt
Het meisje van de merchandise met de CD+DVD 'Osaka Monaurail - Live in Spain'

28 reacties op “Nippon funk rocks Doornroosje”

 • beus zegt:

  Avatar van beus
  Ik heb erg genoten van de foto’s. Klasse.
  Osaka Monaurail ben ik nu aan het downloaden met eMule.
  Mijn muziek, hoewel ik dit niet kende.

 • Ina Dijstelberge zegt:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Jezus wat een geweldige foto’s. Dat te samen met de nostalgie die ik bij vrouwe Ivy opsnoof maakt mijn avond helemaal goed.

 • landheha zegt:

  Avatar van landheha
  Kijk, nu komt ie pas echt los :-) foto’s en muziek tegelijk
  dat moet je toch maar eens vaker gaan doen
  Mooie lens voor zo’n klein zaaltje. Heb je die 50 eigenlijk wel gebruikt?

 • lebonton zegt:

  Avatar van lebonton
  ze moeten met hun tengels van doornroosje afblijven!

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Beus:
  Ik vond het best wel spannend omdat het de eerste keer was dat ik foto’s ging schieten tijdens een muziekconcert.

  Osaka Monaurail speelde er funky op los en bracht daarbij af en toe ook nog een stevig bluesnummer ten gehore. Het was afgelopen zondag goed toeven in Doornroosje.

  @Ina:
  Ivy is erg goed in het schrijven van zulke verslagen – dat doet zij voor school ook regelmatig- dus kon ik me gelukkig beperken tot het plaatsen van ruim drie handenvol foto’s.

  @Landheha:
  Het was verdomd leuk om een keer op deze manier plaatjes te kunnen schieten.

  Met de 50 mm prime lens heb ik ongeveer de helft van de foto’s geschoten (het zijn er meer dan 150 geworden, zo’n (oefen)gelegenheid tref ik niet iedere dag). Voor dit soort lichtomstandigheden is zo’n lichtgevoelige lens ideaal. Maar de 24-70 mm geeft veel meer flexibiliteit, dat uiteraard ten koste van het schieten op ISO 800 of 1600. Gelukkig zitten er in PS erg goede ruisfilters.

  Waar ik nogal tevreden over ben is dat de concertfoto’s die je ziet geen crops zijn (van eentje heb ik slechts een randje hoeven weg te snijden).

  @Lebonton:
  Het is geen invasie ;-)

 • Blew zegt:

  Avatar van Blew
  Heerlijke foto’s, lekker direct.

 • landheha zegt:

  Avatar van landheha
  @Glaswerk
  150 maar, dat valt reuze mee. Misschien dat ik daarom hierboven twee keer dezelfde zie ;-)
  De actie is natuurlijk niet zo snel, maar de contrasten zijn een stuk groter dan ik gewend ben. Die tegenlichten maken me een beetje zenuwachtig, maar jij hebt er zo te zien niet veel last van gehad. Was je een beetje vrij om je plekje te kiezen of was het wurmen geblazen?
  Nog maar een vraagje: heb je het middelste focuspunt gebruikt of ben je rond gaan bewegen?

 • op zoek naar morgen zegt:

  Avatar van op zoek naar morgen
  Ik voel die swing. Geweldig!

 • Mo zegt:

  Avatar van Mo
  De foto’s zijn geweldig!
  En ik heb er echt moeite voor moeten doen om ze te kunnen zien, want ik moest de pagina drie keer opnieuw laden voor ik in het reactieveld terecht kon komen. De eerste twee ladingen braken halverwege een foto af.

  Maar, even on topic: ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd wat de muzieksmaak van de gemiddelde Jap is.

 • rené Louman zegt:

  Avatar van rené Louman
  wat een prachtige haarscherpe foto’s!! Hoe lichtgevoelig is die 50 mm lens?? En hoe duur was hij??

  De foto’s vind ik EEN STUK mooier dan de muziek moet ik zeggen.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Blew:
  Ik stond er ook zowat met de neus bovenop.
  Dat is het voordeel van een relatief klein poppodium.

  @Landeha:
  Het zijn er bij nader inzien 182 die ik mee naar huis heb genomen. Tijdens het schieten gooi ik er namelijk ook nog wel eens wat weg.

  Heel goed dat de dubbele foto jouw is opgevallen.
  Ik heb het onderste duplicaat inmiddels vervangen door een andere.

  Het wurmen tussen het publiek viel reuze mee. Het was een optreden in het kader van het 40-jarig bestaan van Doornroosje en daar was behalve de genodigden niet veel ander publiek bij aanwezig. De toneellampen kunnen soms hinderlijk tegenlicht geven maar door een beetje van standpunt te veranderen valt dat meestal wel op te lossen.

  De meeste foto’s zijn met de AF geschoten (eerst richten op wat ik scherp wilde hebben en daarna pas de compositie bepalen voor zover de muzikanten althans qua beweging wilden meewerken) en een enkele foto is met de hand scherpgesteld.

  @Op zoek naar morgen:
  Swingen deed de muziek van die gasten zeker.
  Vrouwe Ivy overigens ook, ik had het te druk met plaatjes schieten, verder ben ik ook geen “danstype”.

  @Mo:
  Jij hebt waarschijnlijk caching-problemen met jouw computer.

  Sinds het meest recente “onderhoud” van het VKblog wordt er meer aanspraak gedaan op het browser cache van de “klanten” van het VKblog. Misschien dat je het cache iets ruimer kunt (laten) instellen.

  ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd wat de muzieksmaak van de gemiddelde Jap is.

  Ik verwacht net zo gemiddeld als die van de Nederlanders.
  Daar valt geen peil op te trekken dus… ;-)

  @René:
  Hoe lichtgevoelig is die 50 mm lens?? En hoe duur was hij??

  Deze prime lens van Canon is f/1.4 en kost rond de 300 euro.
  Maar Canon heeft ook een f/1.8 50 mm lens voor ongeveer negentig euro. Alleen is daarvan de behuizing op zijn zachtst gezegd nogal gammel uitgevoerd.

  De muziek moet je liggen.
  Live vind ik het wel lekker klinken maar thuis zal ik Osaka Monaurail niet vaak opzetten (ik kon het uiteraard niet laten om de – gesigneerde – CD+DVD die op de onderste foto te zien is te kopen).

 • Grutte Pier zegt:

  Avatar van Grutte Pier
  Dus Ophaal Japanner, dat is Madness…

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Grutte: Zo kun je het inderdaad ook bekijken ;-)

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  Mooi serie foto’s, je stond er aardig bovenop zo te zien. Geen gezeik gehad om je camera mee naar binnen te krijgen? Spiegelreflexcamera’s worden nogal eens geweerd bij concerten. Van de band had ik nog nooit gehoord en ik word er ook niet echt warm van geloof ik, maar misschien moet ik nog wennen aan de combinatie Japanners en funk.

 • cor verhoef zegt:

  Avatar van cor verhoef
  Geweldige foto’s. Ik heb ze gezien, “Osaka Monairail”, twee jaar geleden op het jaarlijkse Heineken Jazz Festival in Hua Hin, een badplaats 200 km ten zuiden van bangkok. Op het strand. Ze waren geweldig en het geluid was perfect. Mijn teenslippers helemaal aan gort geswingd..

 • paco painter zegt:

  Avatar van paco painter
  Prachtige fotos!Ze kunnen er watvan

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  Mooie serie!

 • rené Louman zegt:

  Avatar van rené Louman
  Ik dacht dat die lenzen giga-duur waren. maar ik heb een nikon daar geldt dat waarschijnlijk wel voor, ik ga het eens nakijken. Ik heb er nou een 18-200 lens op zitten voor ongeveer 750 euro, met als lichtgevoeligheid: 3,5 tot 5,6 !!!!!!!!!!

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @!00_Woorden: Ik kon makkelijk tot bij het podium komen en een paar keer heb ik zelfs vanaf de zijkant – wat eigenlijk een no-go area was – een paar foto’s kunnen schieten. Op die manier kon ik bijvoorbeeld de bassist met de twee trompettisten op de rug gezien fotograferen.

  In Doornroosje wordt niet moeilijk gedaan over (spiegelreflex)camera’s. De “huisregels” schrijven alleen voor dat er niet geflitst mag worden en eigenlijk alleen tijdens de eerste drie nummers van een set gefotografeerd mag worden. Maar aan dat laatste houdt niemand zich.

  In grotere podia en bij massaconcerten is het meenemen van een DSLR zinloos omdat je ‘m dan aan de poort kunt inleveren.

  De combinatie van Japanners en funk was voor mij ook nieuw.
  Live is de muziek hartstikke leuk maar thuis zal ik deze niet vaak opzetten. Maar dat heb ik wel met meer bands die live goed te verteren zijn.

  @Cor:
  Wat leuk dat je deze Japanse funkknapen ook gezien en gehoord hebt.

  Bijzonder dat op het strand het geluid perfect was. Dat lijkt me voor de audiotechnici een pittige klus om dat goed te krijgen.

  Maar goed, in stadions zoals het Gelredome schijnt het geluid matig tot zeer slecht te zijn. In april – ik ga naar “The Wall” van Roger Waters – kan ik dat zelf gaan beoordelen.

  @Paco:
  Dat kunnen deze gasten uit Nippon zeker.

  @Beeldsprekers:
  Aangezien het foto’s zijn die geschoten zijn tijdens op een concert heb ik de serie ook in één blog geplaatst.

  Een heel stuk makkelijker dan waar jij (met jouw “werk” foto’s) en 100W (met de nachtramen) mee bezig zijn.

  @René:
  Er is een vrij nieuwe Nikkor 50mm prime lens met SWM-AF voor ongeveer 300 euro: http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1372903/nikkor-af-s-50mm-f-14-g.html

  Zie hier voor een review: http://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f14-afs.htm

 • maadtje zegt:

  Avatar van maadtje
  Zooo weer een uitje Kokopelli. Je neemt het er wel van. Maar zo te zien hebbben jullie het weer naar de zin gehad anders had jij je niet de kolere zitten fotograferen. Maar ze zijn weer mooi en zo heerlijk ook dat 100 woorden ook zo tevreden is, toch?

 • Ghijsa zegt:

  Avatar van Ghijsa
  Ik heb maar één conclusie
  Nippon Ronk fucks Doornroosje

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Maadtje:
  Het was een aangename middag/avond.

  Maar ze zijn weer mooi en zo heerlijk ook dat 100 woorden ook zo tevreden is, toch?

  Zoals je weet – je hebt er immers over gezongen – is 100W een determinist pur sang.
  Voor hem is de mooiheid van deze foto’s niet meer dan een causaal gevolg van de “lessen” die ik in de loop der tijd van hem gekregen heb. In wezen geeft hij dus zichzelf een compliment…

  @Ghijsa:
  Met zo’n titel had ik ongetwijfeld heel ander kijkvolk over de blogvloer gekregen ;-)

 • martin zegt:

  Avatar van martin
  Op een enkele foto na: klasse. Ik zet Robert Fripp even uit om naar ‘jouw’ muziek te luisteren.

  Ik ben zover: Ze hebben in Japan ook platen van James Brown. Wel lekker die groove, na het gefreak. “We zouden het fijn vinden als je wat rustgevende muziek op zou zetten,” komt nu uit de kamer.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Martin: Welke foto’s vind je minder geslaagd?
  Ik hoor graag de visie/kritiek van anderen, misschien dat ik er weer iets van opsteek.

  Wel lekker die groof, na het gefreak.

  Daar kan ik me zeker iets bij voorstellen.
  Hoewel er natuurlijk helemaal niks mis is met wat er aan gefreak uit de Fripp / Eno hoek komt ;-)

 • Joforo zegt:

  Avatar van Joforo
  Dat zijn nog eens fraaie foto’s.
  Prachtige tegenlicht opnames, mooie close-up foto’s en die gezichtsuitdrukking! Klasse.
  Die twee trompettisten in het tegenlicht, dat smaakt naar meer..
  Zal wel lastig fotograferen zijn in die omstandigheden.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Joforo: Ha, nog steeds geen avatar?

  Ik heb me prima vermaakt die dag.

  Het was de eerste keer dat ik foto’s tijdens een muziekconcert heb gemaakt. En tevens de eerste keer – op wat testshots na – dat ik de 50mm prime lens heb gebruikt, dat naast de 24-70mm (die ook aardig meekon – zonder flits – onder de gegeven lichtomstandigheden ).

  Zal wel lastig fotograferen zijn in die omstandigheden.

  Ik heb het wel eens makkelijker gehad tijdens het schieten.
  Maar zonder gein, tegenlicht – en zeker op het relatief kleine podium van Doornroosje – blijft lastig, maar omdat ik voor het podium kon gaan en staan waar ik wilde viel daar vaak goed op te anticiperen.

  Ja, de tegenlichtopname van de twee trompettisten vind ik ook wel aardig geslaagd.
  Die foto is bijna een echte ;-)

  Eind van de week of begin volgende week kom ik langs voor een bakkie koffie en even wat bijpraten.
  En voor een diffuser voor de Sigma EF 530-DG Super systeemflitser. Dan weet je dat alvast.

 • Drive South zegt:

  Avatar van Drive South
  Doh. Ik heb iets gemist geloof ik :-)

  Schitterende foto’s. Zo mag ik het graag zien.

  Ben ook wel een beetje jaloers: Je had daar in één avond méér licht dan ik normaal gesproken in een half jaar >_<
  En> Gelukkig zitten er in PS erg goede ruisfilters.

  Ik gebruik daar Raw Therapy voor. Werkt heel aardig, en da’s maar goed ook want ik kan er niet onderuit om op 1600 ASA te schieten, anders is ‘t echt geen doen.
  Toen ik nog film schoot gebruikte ik ook altijd standaard een Fuji Superia 1600 voor concerten. Géén ruis, wel een mooie (hoewel soms ietwat nadrukkelijke) korrel.

  @ René
  > Ik heb er nou een 18-200 lens op zitten voor ongeveer 750 euro, met als lichtgevoeligheid: 3,5 tot 5,6

  Tsja. Dat is een zogenaamde “superzoom”. “Super” vanwege het grote zoombereik van ruim 1:10. Die hebben als voordeel dat je “alles” kunt doen met één objectief. Verder heeft een superzoom eigenlijk alleen maar nadelen, en ik loop dan ook liever met een grote boog om die dingen heen.

  @ landheha
  > Nog maar een vraagje: heb je het middelste focuspunt gebruikt of ben je rond gaan bewegen?

  Kijk, da’s nou een interessante vraag :-)

  Mijn 400D heeft 9 focuspunten. Centraal, en 8 in een ruit er om heen.
  Het centrale focuspunt is duidelijk sneller bij weinig licht, en als je dan de andere focuspunten gebruikt met een niet zo lichtsterke lens (f > 4) wil het nog wel ‘ns voorkomen dat de AF gewoon helemaal de mist in gaat.
  Desondanks gebruik ik vaak een van de drie focuspunten rechts als ik in portraitformaat schiet, dus met de camera een kwartslag naar links. Ik mik dan meestal op de ogen of het bolletje van de mic. Dat gaat heel aardig, met name met mijn EF 70-210.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Drive South:
  Doh. Ik heb iets gemist geloof ik :-)

  Beter laat dan nooit.
  Ik heb wat jouw werk betreft nog heel wat meer in te halen vermoed ik.

  Voor zover ik een vergelijking kan maken – ik heb toen een aantal fotoseries van jou bekeken – stonden de muzikanten in Doornroosje inderdaad beduidend beter in de schijnwerpers.

  Hoewel het laatste ook wel zijn nadelen kan hebben met sterk tegenlicht. Maar zelfs dat is soms een voordeel zoals je kunt zien op de tegenlichtopname van de twee trompettisten.

  Over de ruisfiltering in PS ben ik dik tevreden.
  Zelfs met 1600 ISO is er vaak nog iets fatsoenlijks van de foto te maken.

  Thanx.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *