Abstracte realiteit

[34]

Je kunt wel raden, maar ik ga het toch niet vertellen

Wanneer honderd bètageoriënteerde woorden ruimschoots tekort kunnen schieten bij het duiden van iets dat je tijdens het kijken niet kunt zien kun je natuurlijk altijd terugvallen op de zweefteventaal

In dat met helium gevulde jargon is het mogelijk om zelfs de meest esoterische abstracties te ervaren, of erger nog, te voelen tot in het diepst van je botten zonder dat er één – of als je geluk hebt twee – van de normaal functionerende hersenhelften in wezen bij aan te pas komt.

Mij bezorgt het abstracte de nodige hoofdbrekens – het zal het droeve lot van de harde bèta met een sterk onderontwikkelde alfacomponent wel zijn – en, zoals het geval was na het zien van de amorfe roodkoperkleurige klont op de foto van 100_Woorden, ook wel eens een paar slapeloze nachten.

Om me enigszins te kunnen harden voor het geval er nog een keer zo’n akkefietje op het VKblog gedumpt gaat worden heb ik aan het begin van de avond zelf maar het heft in handen genomen. En omdat je volgens sommige experts iedere abstractie zonder enige voorkennis op je moet laten inwerken zal ik ditmaal zo netjes zijn om voor één keer geen tipje van de sluier op te lichten.

Ik zou zeggen, kijk, zie, voel, ervaar en maak je niet druk om wat het werkelijk is.

Nee, ook voor deze foto moet je de rationele wereld loslaten en je mee laten voeren op de golven van het onbekende

34 reacties op “Abstracte realiteit”

 • Vogel-vrij zegt:

  Avatar van Vogel-vrij
  Heb je geen rugpijn na het maken van deze fraaie prenten?

 • Reine jRagolo zegt:

  Avatar van Reine jRagolo
  Als je een lamp op een fles met olie zet kun je met divergentie wel wat leuke effecten creëren.

  Heb je iets tegen een alfa met een pretpakket?

 • draakhond zegt:

  Avatar van draakhond
  Druppels op een gloeiende plaat.

 • Blutch1 zegt:

  Avatar van Blutch1
  Dekglaasje harder aandrukken.

 • beus zegt:

  Avatar van beus
  Toch vind ik het meer een realistische abstractie.

 • Fred van der Wal zegt:

  Avatar van Fred van der Wal
  Fraai beeldend werk

 • Bart zegt:

  Avatar van Bart
  Dat is meteen al een stuk moeilijker dan kerst-elanden of -herten…

 • Helena zegt:

  Avatar van Helena
  mooi! ik zie ik zie ik zie….?

  het heelal…;-)
  een vlammetje, en ook een beetje olie ik weet het niet.
  but it is art!

 • martin zegt:

  Avatar van martin
  Mooi zeg. Even moest ik bij de eerste aan een Miro denken.
  Maar dit is diffuzer en trekt je de sterrenhemel in. Morgen zie
  ik er weer iets anders in. De grens over naar kitsch is dun,
  maar je zit aan de goede kant.

 • zich van verre zegt:

  Avatar van zich van verre
  brrr. superkitsch en bloggerslof (streepje tussen r en s om het woord te ontpantoffelen))
  bien amicalement, eric

 • CloverBoy zegt:

  Avatar van CloverBoy
  Te laat de afwas gedaan….

  Dan ben ik maar even het ‘alpha-vrouwtje’……

  JoeHoeee!!!!….

 • Aad Verbaast zegt:

  Avatar van Aad Verbaast
  Je weet van zo’n ontplofte chocoladefonduepan nog wel iets moois te maken. Hulde.

 • landheha zegt:

  Avatar van landheha
  dat bolletje maakt het helemaal af

 • 100_woorden zegt:

  Avatar van 100_woorden
  Het voelt ijzig koud, ondanks het warme geel.

 • Flo zegt:

  Avatar van Flo
  heb je je in het douchegordijn gewikkeld vandaag ?

 • antoinette duijsters zegt:

  Avatar van antoinette duijsters
  Fraai, ja ijs he, met kleur erbij wordt het een fantastische wereld.

 • paco painter zegt:

  Avatar van paco painter
  Kan mij niet abstract genoeg

 • Frans Muthert zegt:

  Avatar van Frans Muthert
  Ik ben de enige die op de tekst valt. Maar er moet er toch 1 zijn.

 • Johan HvD zegt:

  Avatar van Johan HvD
  Wel, Heer GW, uw esoterische draaiingen hebben uitingen van ongeziene Visschers waarvan de hengelen dieper onder water hun azen ten prooi stellen aan hen die het daglicht niet kunnen verdragen, zou mijn goede vader zeggen, aldus Brobbels.

  U is toch niet verdwaald in de sneeuwbergen?

 • lebonton zegt:

  Avatar van lebonton
  het lijken wel maskers.

 • Blew zegt:

  Avatar van Blew
  Mooi, maar of het abstract is?

 • sprakeloos zegt:

  Avatar van sprakeloos
  Gezien taalgebruik valt het ontbreken van alfagolven in je (glaswerk) nog wel mee, wat ik met de foto moet en de competitie met 100woorden ga ik met mijn volledige gebrek aan betagenen niet eens uitzoeken.

 • cor verhoef zegt:

  Avatar van cor verhoef
  Er zijn van die dagen dat je denkt “had ik maar eens dergelijke beelden op de inmiddels ongevoelige plaat”. Vandaag is zo’n dag.

 • BarbaraJansma zegt:

  Avatar van BarbaraJansma
  Ik moet nog steeds aan padden denken, maar nu met een lachspiegel erbij. Hoewel het ook de weerschijn van de kosmos in een regenton kan zijn.
  Ik kijk en zie mijn dingen, maar niet de jouwe. Is dat niet de grootste pret, al win ik geen boekenbon?

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Allen: Allereerst dankjewel voor jullie reacties.

  Ik had niet verwacht dat “abstract realisme” zoveel realistische reacties met soms een hoge mate van abstractie zou opleveren.

  Het leuke is dat iedereen er het zijne of hare in ziet of wil zien – hetgeen natuurlijk ook de bedoeling is van abstract werk als ik op de expertise van enkele kenners af ga – en dat de kwalificaties betreffende de foto’s variëren van “fraai beeldend werk” (Fred) tot “superkitsch” (Zich van Verre), hetgeen op zich ook een fraai compliment is aangezien het volgens mij een (natuurlijke) gave is om zelfs in die specifieke branche nog grenzen te kunnen verleggen.
  ;-P

  Voor diegene die niet geïnteresseerd is in de achtergrond en de “technische” uitleg kan nu gerust afhaken ;-)

  Het idee – eigenlijk meer een plaagstootje richting 100_Woorden maar dus zeker geen “competitie” (Sprakeloos); ik zou niet durven met mijn anderhalf jaar ervaring in de fotografie en heb daar verder ook geen enkele behoefte toe – kreeg ik gisteren nadat ik een paar ijskristallen wilde fotograferen. Maar waar je vroeger zulke fraaie patronen in de winter zonder macrolens op je steenkoude slaapkamer kon schieten kreeg ik het niet voor elkaar om er buiten een paar in een glazen schaaltje te laten “groeien” nadat ik met een plantenspuit daarin wat water had verneveld.

  Het water in het bakje was na een uurtje buiten staan een saai piepdun laagje ijs geworden waarin weinig spectaculaire structuren te zien waren. Ik heb het schaaltje toch maar mee naar binnen genomen – de “opstelling” met de camera op statief en een paar boeken om het schaaltje op de goede hoogte te brengen stond immers al klaar – en een paar fotootjes geschoten.

  Ik zag tijdens het schieten dat het dunne laagje ijs begon te smelten en er zich kleine waterdruppels vormden. Zoals kwallen zich kunnen uitsmeren op een strand, zo leken in omgekeerde richting de druppels zich langzaam uit het ijs omhoog te “trekken”. De foto’s tonen dus wat er kan gebeuren tijdens de fase-overgang van ijs naar water (op een glazen bodem bij kamertemperatuur).

  Je ziet op beide plaatjes een deel van een waterdruppeltje (de breedte van de foto’s komt ongeveer overeen met de dikte van een 50 eurocent muntje) waarin de “treksporen” zichtbaar zijn terwijl het zich aan het ontworstelen is aan de ijslaag. De stevige vergroting komt doordat ik de 100mm macrolens gecombineerd heb met een gekoppeld setje tussenringen (lengte 68mm).

  Om die treksporen in de druppel beter op de plaat te kunnen krijgen heb ik voor iedere foto vier opnamen gemaakt met twee belichtingstijden (4s en 10s, f11, ISO 100) en twee vormen van belichten (bureaulampje zonder en met inflitsen uit de hand vanaf de andere kant). Die opnamen heb ik – wat misschien vloeken in de techno-puristische kerk voor strobisten is – samengevoegd tot een HDR foto. Vandaar de toevoeging van dit blogje aan de groep # Hexadecimaal (http://www.vkblog.nl/groep/192/%23_Hexadecimaal).

  De kleine bolletjes op de foto’s zijn overigens waterdruppeltjes op bijna microscopische schaal (in die zin is de opmerking van Blutch1 over het dekschaaltje zo gek nog niet) die drijven op de oppervlaktespanning van een veel grotere waterdruppel. Met name in die kleine bolletjes kun je de reflecties goed zien van het bureaulampje (geel-oranje tint) en de systeemflitser met diffuser (witte vlekjes).

  Een heel verhaal, misschien had ik het beter gewoon bij het abstracte kunnen laten.

  Maar ik weet wat een paar slapeloze nachten na het zien van bijvoorbeeld een roodkoperkleurige amorfe klont van 100_Woorden met je kunnen doen, dus dat wil ik jullie op deze mooie winterse dag besparen.

 • Blutch1 zegt:

  Avatar van Blutch1
  Man, ik ben blij dat je de oplossing geeft.
  Bespaart mij weer een slapeloze nacht.

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @Blutch1: Graag gedaan.
  Heeft die lap tekst typen tenminste nog voor iemand nut gehad ;-)

 • Johan HvD zegt:

  Avatar van Johan HvD
  Ook ik ben zeer genoegzaam verblijd door uw toegevoegde schets, Heer GW.
  Het scheelt mij bergen denkwerk…

 • rené Louman zegt:

  Avatar van rené Louman
  Het is gewoon mooi!

 • Beeldsprekers zegt:

  Avatar van Beeldsprekers
  Ondanks het hele verhaal mooie platen ;-)
  En gelukkig geen roodkoper anders was ik weer misselijk geworden.

 • Jeetjemina zegt:

  Avatar van Jeetjemina
  Een zweeftevenfeuteu???

  gr eva

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @JHvD:
  Het doet mij deugd dat ik u met mijn bondige exposé van dienst heb kunnen zijn.
  Uw denkraam zult u ook ongetwijfeld nodig hebben voor andere meer diepzinnige zaken.

  @René:
  Gewoon is het zeker.
  Thanx.

  @Beeldsprekers:
  De uitleg was ook slechts bedoeld voor de liefhebbers.

  Als ik geweten had dat jij het ook zou gaan lezen had ik wellicht de “roodkoperkleurige amorfe klont” niet als voorbeeld gebruikt ;-)

  @Jeetjemina:
  Een zweeftevenfeuteu???

  Met een beetje mazzel zelfs twee als je daarvoor genoeg helium in huis hebt…

 • Johan HvD zegt:

  Avatar van Johan HvD
  Ach, Heer Kokopelli, mijn denkraam is momenteel ietwat vertroebeld. Wellicht door de diepere zinzaken en zeker wel door “roodkoperkleurige amorfe klont”, er zijn te veel najaarsstormen doorheen gewaaid…

 • Glaswerk zegt:

  Avatar van Glaswerk
  @JHvD:, Welaan Heer Johan, houd dapper moed en versaag niet.

  Over enkele maanden kunt u weer volop genieten van het zachtjes wiegen van de ontbolsterde sneeuwklokjes en het eerste schuchtere gekwinkeleer van de vogeltjes.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *