Gespiegelde werkelijkheid

[24]

Werkelijke spiegeling of gespiegelde werkelijkheid?

Onafhankelijke bespiegelingen kunnen publiceren op een bloggers platform waar de associatie een diverse gemeenschap vormt?

Helemaal niks mis mee lijkt me.

En misschien is dat zelfs wel beter dan om achter te blijven – om welke redenen dan ook – in een virtuele spiegelwereld waarin de hoop op een toekomst wel eens achterhaald zou kunnen worden door de onaangename reflectie van de waarheid.

24 reacties op “Gespiegelde werkelijkheid”

 • Het is allemaal niet gelukt begrijp ik. Kan gebeuren, en niets is verloren, want we zijn er allemaal nog.

  • Glaswerk zegt:

   Een van de tags is het een sluit het ander niet uit.

   Ik blijf dus samen met de anderen doorgaan tot 28 februari 23:59 uur tenzij de Volkskrant voor die tijd een onomwonden “nee” als antwoord heeft gegeven en daarmee de mogelijkheden voor de voortzetting van het VKblog in de huidige vorm definitief de nek heeft omgedraaid.

 • Antoinette Duijsters zegt:

  Probeer er achter te komen hoe deze foto in elkaar zit.

  Oja, ik laat mijn blog ook voorlopig staan, misschien gebeurt er een wonder, je weet nooit.

  Maar ik probeer wel of mijn opzet lukt, zodat ik anderen kan blijven volgen.

  Of anders bij Ina vragen of ook alleen de letters mogen:-)))

  • Glaswerk zegt:

   Op de foto staan enkele spiegelruiten van het cultureel centrum Lux in Nijmegen.

   Wat je ziet is een spiegeling van de werkelijkheid die zich daarvoor bevindt. De schuine lijnen zijn het gevolg van perspectief: toen ik de foto maakte stond ik aan de overkant van de straat schuin tegenover Lux.

   Of anders bij Ina vragen of ook alleen de letters mogen

   Hoe bedoel je?
   Tekst zonder foto’s?

 • cor3306 zegt:

  mijn blog blijft gewoon staan waarom zou ik het weghalen; dat wil niet zeggen dat ik op andere plekken ondertussen bezig ben

  • Glaswerk zegt:

   In principe laat ik mijn bijdragen gewoon op het VKblog staan, tenzij de Volkskrant de VKblog database als “handelswaar” gaat gebruiken.

   En het kan zeker geen kwaad om de (duiven)vleugels eens uit te slaan om andere platformen te gaan verkennen.

 • Beukmans zegt:

  Het gevoel dat jullie hebben heb ik niet.
  Maar ik denk dat ik het wel kan oproepen, ik zou me verlaten voelen. Toch denk ik dat je wel gelijk hebt in wat je stelt in het laatste stuk van je commentaar.

  Waar het denk ik om draait is de reageer ruimte die niet meer centraal is, je moet nu, ondanks de voorpagina van OBA, meer handelingen verrichten omdat iedereen verspreid is.
  Misschien zou er wat vaker een thema blog gemaakt moeten worden op een centrale ruimte, zodat de saamhorigheid meer behouden blijft. Ik weet alleen niet hoe dat zou moeten maar ik dacht bv. een foto, tekening, gedicht, verhaal, schilderij, het maakt niet uit, op een centraal blog waar dan een ieder zijn verhaal kwijt kan.
  Op Oba zou je dan bv. een vaste annonce kunnen zetten met het thema en evt. wie het heeft gemaakt.
  Ondertussen blijf je gewoon je eigen ding doen op je eigen blog.

  Sorry dat ik meer een reactie plaats op je commentaar dan op je foto, als je het er niet mee eens bent haal je ‘m gewoon weg, goed?

  • Glaswerk zegt:

   Voor mij speelt er ook nog iets anders mee.

   Ik heb me eerst als bètatester en daarna ruim anderhalf jaar lang als “Kokopelli” pro deo ingespannen om technische storingen door te geven aan de ICT afdeling van de Volkskrant. Daarnaast was ik ook aanspreekbaar als een soort vraagbaak voor de bloggers en heb ik op de momenten als het nodig was de bloggers van informatie voorzien, iets waarin de VK steevast ruimschoots tekortschoot.

   Voor mij is het dus verdomd lastig “afscheid nemen” aangezien veel van mijn tijd en energie in het VKblog is gaan zitten. Dus ik blijf wel doorvechten tot het behoud ervan, maar als het voor mij duidelijk is dat het een gevecht tegen de bierkaai is dan zet ik er zonder rancune een punt achter.

   Reacties haal ik niet weg tenzij deze tegen de wet of grofstoffelijk beledigend van aard zijn. In die zin volg ik min of meer de “moderatielijn” van 100_Woorden.

   Verder vind ik dat je juist een uitstekend idee aandraagt om de samenhang tussen de VKbloggers in stand te houden. Een themadag in de vorm van het “Mevrouw van der Pol” project dat Barbara Jansma een tijd geleden had. Waarvoor mijn dank.

   En off-topic reacties zijn hier ook altijd welkom.
   Ik ben eigenlijk niet anders gewend ;-)

   • Beukmans zegt:

    Alle dubbele namen was moeilijk om te volgen als lezer.
    Kokopeli kan ik nu ook plaatsen, het maakt het dubbel zuur voor je snap ik nu.
    Grofstoffelijk beledigend zit niet in me en een beetje on-topic was ik denk ik wel.

    Een nieuw centraal blog openen dat alleen gebruikt wordt voor thema’s gekoppeld aan bv. OBA dacht ik aan.
    Ik dacht dat je met WP meerdere mensen kunt koppelen aan zo’n blog, dus als “lid” van bv. OBA zou je dan de inlog code kunnen krijgen om te plaatsen en evt. te reageren.

    Ik roep maar iets hoor want heb te weinig know how om te weten of het mogelijk is.

    Sterkte en een fijne dag gewenst!

    • Glaswerk zegt:

     Alle dubbele namen was moeilijk om te volgen als lezer.

     Daarom staat er onder Glaswerk op het VKblog in een widget ook een verwijzing naar Kokopelli. Ik ben in 2010 als Glaswerk begonnen omdat ik onder de Kokopelli bijdragen steeds weer vragen kreeg over de technische mankementen en andere zaken betreffende het VKblog. Als Glaswerk hoopte ik – als beginnend fotograaf – in de luwte gewoon af en toe een fotootje met eventueel een stukje tekst te kunnen plaatsen.

     Maar ook dat liep al snel weer uit de hand ;-)

 • 100-woorden zegt:

  Die vertekeningen in het glas maken de foto. Het blijft toch altijd grappig om te zien dat ogenschijnlijk vlakke ruiten helemaal niet vlak zijn.

  In het kader van off-topic heb ik vandaag eens gekeken naar de data die ik overgehaald heb van VK om het één en ander weer op orde te brengen, maar dat blijkt toch meer werk dan ik had gehoopt. WordPress heeft ook wel wat eigenaardigheden qua omgaan met html.

  Het grote voordeel is wel dat ik via SQL massamutaties kan doen. Heb bijvoorbeeld even gekeken of het te doen is om avatars om te zetten naar de nieuwe situatie inclusief link naar het nieuwe blog van de mensen die gereageerd hebben. Op zich is dat wel te doen als je e-mail en website-adres van reageerders hebt. Zo heb ik jou bijvoorbeeld omgezet en staan er op mijn oude-nieuwe vk-blog opeens vele honderden links naar je plek hier ;-)

  • Glaswerk zegt:

   WordPress heeft ook wel wat eigenaardigheden qua omgaan met html.

   Klopt.
   En dat hangt soms ook nog van het thema af dat je gebruikt. Maar prijs je gelukkig !00, jouw “Simple Dark” is min of meer een “gecertificeerd” WP thema, mijn “Black Label” thema heb ik twee weken geleden ergens op het internet gevonden (het zit dus ook niet in de WP thema bibliotheek) en ondersteunt niet alle WP functies en rammelt zo hier en daar (zoals tijdens het plaatsen van een reactie net buiten het edit venster lopen). Als het me erg gaat storen kies ik een ander donker thema.

   Ha, massamutaties, dat spreekt me wel aan. Ik ben nu al zo ver dat ik in de database durf te kijken. Misschien dat ik weer eens een dagje naar Delft moet komen om even over jouw schouder meet te kijken. En wat foto’s schieten uiteraard ;-)

 • Antoinette Duijsters zegt:

  Glaswerk, ik kan je gevoelens ten opzichte van het VKblog goed begrijpen. Maar vrijwilligerswerk wordt niet altijd gewaardeerd, dat heb ik ook ondervonden.

  Wat OBA betreft, ik vind het vignet erg lelijk, maar er zijn ook een paar andere obstakels, zucht.

  • Glaswerk zegt:

   Wat betreft mijn gevoelens, die heeft 100W in de reactiedraad onder deze bijdrage op 02-02-2011 om 21:44 uur uitstekend verwoord.

   Wat er nu gebeurt is typisch een “jammer, maar helaas” situatie. Het geeft me al voldoening dat sommige mensen inzien dat het VKblog voor mij, maast het plezier, ook een ontiegelijke hoop werk is geweest. Dat maakt het berusten in de situatie een stuk makkelijker.

   Toen Jezzebel het OBA logo ontwierp heeft ze er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat het er – op zijn zachts gezegd – nogal uitknalt in een donkere weblog omgeving. Ik zal straks Ina eens vragen of er ook een “donker-vriendelijke” versie kan komen. En de vormgeving van het logo blijft een kwestie van smaak.

   Over de andere obstakels kun je proberen heen te stappen. Mocht het VKblog verdwijnen dan is naar mijn mening OBA het enige alternatief. Aan alle andere opties kleven tal van nadelen of zijn er nog, zoals met BIB, te veel onduidelijkheden .

 • Ron zegt:

  Mooie foto, in een fraaie combinatie met de tekst.

 • Een mooie bespiegeling. Scherp maar toch vervormd, zoals dat vaak gaat in het leven…;o)

  Het is jammer als iets waar je je lange tijd voor ingezet hebt verdwijnt. Maar als de intenties van de krant niet veranderen zullen we ons er bij neer moeten leggen.

  Ik zie niet veel in protestacties en korte gedingen. Beetje overdreven, naar mijn idee.

  Ook themadagen hoeven voor mij niet zo. Ik heb het druk genoeg met mijn eigen thema’s. Maar wie er graag aan meedoet wens ik uiteraard veel plezier…;o)

  • Glaswerk zegt:

   Ik zie niet veel in protestacties en korte gedingen. Beetje overdreven, naar mijn idee.

   Ik ook niet.

   Protestacties hebben zelden zin – dat in tegenstelling tot stakingen, maar die wordt de VKbloggers juist definitief opgelegd – en volgens ICT jurist Engelfriet maakt men met een kort geding geen schijn van kans. Het staat de Volkskrant namelijk vrij, met de gebruiksvoorwaarden in de hand, om op 1 maart 2011 met een of meer muisklikken het VKblog in het zwarte gat van de cyberspace te laten verdwijnen.

   Ik doe graag bij tijd en wijle mee aan een themadag, ik zie daar wel een uitdaging in. Het moeten er alleen niet te veel worden, zoals op het VKblog wel eens het geval was/is ;-)

 • @100-woorden en Glaswerk. Jullie hebben ook nog de eerste versie van de plugin gebruikt. De laatste is op het punt van bijvoorbeeld witregels en html zeker verbeterd.
  Dan wat het logo van OBA betreft. Jezzebel heeft dat inderdaad ontworpen met de stijl van OBA in het achterhoofd. Als jezelf het logo wil aanpassen aan je thema heb je mijn fiat.

  • Glaswerk zegt:

   Dank je voor de toelichting.

   Kan ik de nieuwe plugin ergens downloaden?

   Want dan herhaal ik voor Ivy en Kokopelli gewoon de export nog een keer. Ik weet alleen nog niet of ik dan eerst alle geïmporteerde bestanden moet verwijderen of dat deze door de plugin overschreven worden.

   In het kader van de barricade bijdrage van Alib heb ik waarschijnlijk nu toch de tijd daarvoor om dat uit te zoeken;-)

   Met jouw permissie maak ik het wit van het OBA logo minder wit. Dan ben ik al dik tevreden.

   Graçias.

 • Ik zal hem je toesturen. Je moet alle bestanden verwijderen, ook uit de prullenbak anders denkt de plugin dat ze er al staan.

  Die tijd blijft volgens mij het zelfde, virtuele bezetting werkt niet zo. Het uit de lucht halen a la anonymus is simpeler ;-)

 • Kuifje Simon zegt:

  Bont, kleurrijk, mooi !

  • Glaswerk zegt:

   Maar in Frankrijk zijn de gespiegelde werkelijkheden vast nog mooier.

   Heb je al iets voor ons geregeld op een paar kilometer afstand van de zee?

   Onze voorkeur gaat uit naar een verbouwde watermolen of zo ;-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *