Bliksemflitslicht – een schiethandleiding

[46]

Onweer boven Nijmegen - 1

Facebookers zullen het bovenstaande plaatje misschien wel herkennen. Ik heb namelijk vannacht, na een paar uur off-line te zijn geweest vanwege het heftige onweer boven Nijmegen, deze foto op dat platform geplaatst.

Naar aanleiding daarvan kreeg ik de vraag hoe je zo’n foto kunt maken. Bij deze dan de “handleiding”.

Als je een bliksemflits ziet ben je al te laat om een foto te maken. Hoewel het nabeeld van de flits nog korte tijd op je netvlies blijft staan is het licht in werkelijkheid al verdwenen. Je camera zal dus alleen de (donkere) lucht vastleggen.

Je moet daarom een lange sluitertijd kiezen en dan maar hopen dat er binnen die tijd een bliksemschicht voor het glaswerk verschijnt. Een heel lange sluitertijd kan er echter voor zorgen dat het zwerk (sterk) overbelicht wordt. Dus om een mooie donkere, dreigende lucht – en als je geluk hebt een flits – te kunnen schieten moet je een zo laag mogelijke ISO waarde en een klein diafragma instellen (zonder de automaat, op de meeste camera’s is dat de “M”-stand). Dan bepaal je door middel van een paar proefschoten de optimale sluitertijd. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Uiteraard moet je voor dit soort werk handmatig scherpstellen en een statief of iets dergelijks gebruiken.

Voor de foto’s in dit blogje heb ik een 12-24 mm groothoeklens gebruikt. De plaatjes zijn geschoten op 100 ISO – voor een echte (amateur)fotograaf natuurlijk de standaardwaarde – en diafragma f/16 waardoor ik de sluiter gedurende 4 tot 6 seconden kon laten openstaan. Als statief heb ik de vensterbank van een zolderraam gebruikt.

Kennelijk heb ik een verduveld slecht pact met de duivel gesloten, want de meest spectaculaire flitsen kwamen tussen het nemen van twee foto’s in. Desalniettemin is er van de meer dan honderd foto’s die ik gisteravond heb geschoten een aantal best aardig gelukt, waarvan je hier een selectie ziet.

Onweer boven Nijmegen - 2
Onweer boven Nijmegen - 3
Onweer boven Nijmegen - 4
Onweer boven Nijmegen - 5
Onweer boven Nijmegen - 6

46 reacties op “Bliksemflitslicht – een schiethandleiding”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *