De verstilde schoonheid van Aven d’Orgnac

[41]

Afdalen naar verborgen natuurlijke schatten

Vandaag een korte virtuele reis naar de diepten van de Aarde en het verre verleden.

De foto’s heb ik ongeveer een maand geleden geschoten in de druipsteengrotten van Aven d’ Orgnac. Het was niet toegestaan om een flitser te gebruiken – een verbod dat kennelijk niet door enkele fotografen met mobieltjes werd begrepen – dus werd het uit de hand plaatjes schieten op 1600 ISO en met sluitertijden die een behoorlijk vaste hand vereisen.

Daal mee af met de speleoloog op de touwladder en geniet van wat het onderaardse uit de Ardèche aan verstilde en versteende schoonheid te bieden heeft.

Grotten van Aven d'Orgnac - 1
Grotten van Aven d'Orgnac - 2
Grotten van Aven d'Orgnac - 3
Grotten van Aven d'Orgnac - 4
Grotten van Aven d'Orgnac - 5

41 reacties op “De verstilde schoonheid van Aven d’Orgnac”

 • Dat was een genoeglijke afdaling en ik moet zeggen dat je een zeer vaste hand hebt.

  • Glaswerk zegt:

   Thanx.

   Ik had voor de zekerheid de 24-105mm zoomlens meegenomen. Die is weliswaar 1 stop lichtzwakker dan de 24-70mm maar heeft wel beeldstabilisatie. En dan trek ik het wel tot 1/20s of zelfs 1/10s als ik ergens tegenaan kan leunen.

 • 100-woorden zegt:

  Met een flitser zou het niet mooier geworden zijn, in tegendeel waarschijnlijk. Een statief is wel een handig hulpmiddel. Vergeten, of mocht je dat daar ook niet gebruiken?

  • Glaswerk zegt:

   Het druipvocht zal voor veel hinderlijke reflecties kunnen zorgen tijdens het flitsen. Ik heb een foto waarbij de flitser “per ongeluk” afging en die valt inderdaad enorm tegen.

   Er was geen verbod op het meenemen van een statief maar dat was ook niet nodig: een groot deel van het traject waar bezoekers mogen komen bestaat uit trappen, dus dan kun je zelfs een driepoot reisstatiefje nergens stabiel neerzetten. Er zijn ook wel een paar vlakke stukken maar daar stond het iedere keer vol met mensen tijdens de uitleg van de gids.

   Overigens was ik één keer zo lang bezig met het nemen van een paar foto’s dat de groep met gids al uit het zicht was verdwenen. Op zich is dat voor mij geen probleem, maar het werd wel lastig toen in dat stuk de lampen ineens uitgingen. Gelukkig had men een “life-line” met groene ledjes langs de trappen aangebracht ;-)

   • 100-woorden zegt:

    =een groot deel van het traject waar bezoekers mogen komen bestaat uit trappen, dus dan kun je zelfs een driepoot reisstatiefje nergens stabiel neerzetten.=

    Hoezo niet?
    De hdr van de fietstunnel die ik laatst plaatste op mijn blog plaatste is ook vanaf een trap gemaakt. Kwestie van de poten op verschillende lengtes zetten.

    De cursus creatief met statief lijkt me wel iets voor jou ;-)

    • 100-woorden zegt:

     Ik zag een tikfout, wilde die verbeteren en kreeg een wit scherm met “fail” te zien. Is dat omdat de tijd verstreken is of zit er iets niet goed?

     Hmm, deze kan ik wel aanpassen, dus zal het wel de tijd zijn. Een schermpje met “uw tijd om te wijzigen is verstreken” zou wel mooi zijn.

    • Glaswerk zegt:

     De cursus creatief met statief lijkt me wel iets voor jou ;-)

     Misschien wel !00, maar doe er dan ook even een cursus “Hoe stuur ik zonder collateral damage stuiterende toeristenkinderen naar hun ouders terug” bij.

     Maar zonder gekheid, met de voortvarende gids die wij hadden was er al amper tijd om uit de hand enkele foto’s te kunnen nemen. Dit soort werk doe ik dan ook het liefst zonder gids, zoals twee jaar geleden in een grot op Kythira.

     Een schermpje met “uw tijd om te wijzigen is verstreken” zou wel mooi zijn.

     Dat zou zeker mooi zijn ;-P

 • Drive South zegt:

  “Flitsers” van mobieltjes zijn technisch geen flitsers: het zijn o.h.a. witte LEDs die ingeschakeld blijven gedurende de volle sluitertijd. De lichtintensiteit is vele malen lager dan die van een flitser.

  De mobielfotografen zullen waarschijnlijk overigens niet veel voordeel hebben gehad van hun “flitsers”, gezien het feit dat de effectiviteit ervan zeer snel nadert tot epsilon bij afstanden van meer dan zeg maar anderhalve meter… :-)

  > …maar het werd wel lastig toen in dat stuk de lampen ineens uitgingen…

  Never be without your LED flashlight ;-)
  (kun je ook als flitser gebruiken voor je mobieltje)

  • Glaswerk zegt:

   De mobielfotografen zullen waarschijnlijk overigens niet veel voordeel hebben gehad van hun “flitsers”

   Dat is dan achteraf bezien een hele geruststelling DS.
   Hoewel genoegdoening misschien beter op zijn plaats is (*grijns*)

   Never be without your LED flashlight ;-)

   Zoon heeft een sterke zaklamp.
   Maar die liep meestal helemaal vooraan…

 • Catharina zegt:

  Grote kans dat de fotografen met mobieltje geen flauwe notie hebben hoe ze de flits uit kunnen zetten……… net als die randdebiele piepgeluiden.

 • Prachtige foto’s, maar een dergelijke plek moet je niet met een horde toeristen bezoeken, een paar personen dat is mooi.

  • Glaswerk zegt:

   Het liefst zou ik alleen of met een kleine groep mensen in zo’n immens grottencomplex willen ronddwalen, maar helaas denkt de uitbater van Aven d’Orgnac daar anders over.

 • paco painter zegt:

  Schitterend!! MAg ik dat zeggen? Ja, dat mag ik!

 • Johan HvD zegt:

  Wel, Heer Glaswerk, wanneer u zich nu ook al onderaards begeeft, dan kunt ge in één ruk door om een bezoek te brengen aan de onderaardse kapitein Nauta…

  • Glaswerk zegt:

   Heer Johan, wellicht zou een bezoek aan het hellekrocht van de Duivel meer zoden aan de dijk zetten. Kan ik meteen het contract met hem openbreken voor wat betreft de dosering en timing van de bliksemflitsen.

 • cor3306 zegt:

  erg mooi Willem, toch voel ik prettiger bovengronds

  • Glaswerk zegt:

   Dank je wel.

   Voor de lange duur verkies ik ook het bovengrondse maar in zo’n bijzonder grottencomplex zou ik makkelijk een dag of misschien wel langer kunnen doorbrengen.

 • Johan HvD zegt:

  Toch lijkt het mij verstandiger, Heer Glaswerk, om eerst eens een aardig arrangement te hebben met Donar. Als gezelschap op zijn wagen kunt ge één en ander meemaken c.q. ondervinden en naar eigen goeddunken aanpassen…

 • Nu ook al meester van de druipsteengrot ! Waar is de grens van uw meesterschap, o, grote fotogoeroe…!!

 • Ha!nneke zegt:

  prachtig, die druipsteengrotten, of ze nu in Belgie gesitueerd zijn of in de ARdeche of in Vietnam! Want daar waren ze ook, en wel heel erg mooi mag ik zeggen.

 • Prometheus zegt:

  Alles goed en wel, mooie foto’s enzo, maar ik ben wel een beetje klaar met grotten.
  Tijdje in gewoond… helemaal niks. Moet je ‘s behangen. Is gewoon geen doen.

 • martin zegt:

  De eerste met die vreemde sfeer alsof je in een science fiction wereld beland. De rest mooi, maar vooral de wens oproepend zelf weer eens te gaan kijken. Dit blog past op een of andere manier gek genoeg ook wel bij het liedje dat ik aan heb staan: http://dekift.bandcamp.com/album/7

  • Glaswerk zegt:

   Het zag er vrij bizar uit: de “speleoloog” hangt op grote hoogte aan zijn touwladder in de koepel van de grot. Het groen op de foto komt van het daglicht dat door een gat valt.

   Er zijn overigens in het verleden ook wel eens andere zaken dan licht door dat gat te zijn gevallen. De schedels en botten waren beneden nog te bewonderen ;-)

 • Heel mooi gelukt! Dus er is niets mis met je handen :)
  In gesloten ruimten geef ik ook vaak de voorkeur de flitser niet te gebruiken, onder meer in de kerken. Het natuurlijk licht is vaak voldoende. Met flits lijkt het beeld eerder kunstmatig.
  Ik moet hier in Minas Gerais nog altijd de eerste grotten gaan bezoeken. En hier zijn er honderden grotten!

  • Glaswerk zegt:

   Ik heb nog steeds mijn draai niet goed kunnen vinden voor wat betreft het werken met flitslicht.

   Jij noemt het kunstmatig, ik vind het hard/onnatuurlijk: maar dat zal wel komen doordat met flitslicht de reflecterende oppervlakken het beeld domineren.

   Ik moet hier in Minas Gerais nog altijd de eerste grotten gaan bezoeken. En hier zijn er honderden grotten!

   Jammer dat ik vliegangst heb ;-)

 • Aad Verbaast zegt:

  Jeetje!!! Kom ik deze blog van je net tegen op Facebook, lees ik dat je vorige maand nog geen 10 km van me vandaan was!!!

  Had dat even laten weten, dan hadden we nog een heel wat meer uurtjes door kunnen brengen. Nu zitten we weer dik 150 km van elkaar vandaan immers.

  Waar zat je precies?

  • Glaswerk zegt:

   Aven d’Orgnac was ons verste uitstapje tijdens de vakantie.
   Wij zaten een stuk noordelijker in Saint Pons / Roche Chérie.

   Zoals je op FB schreef, een gemiste kans is het wel. Hadden we op genoeglijke wijze nog eens een aantal zaken en (on)genoegens de revue kunnen laten passeren ;-)

   • Aad Verbaast zegt:

    Helaas, dat was natuurlijk wel even leuk geweest. Volgende keer als je in de buurt bent of denkt te komen, laat het dan even weten. Dan kom ik er aan!

    • Glaswerk zegt:

     Grote kans dat we nog eens in die buurt verzeild raken.

     Dan zal ik je ruim op tijd – jij maakt geen gebruik van internet tijdens jouw verblijf in Frankrijk, als ik het me goed herinner – dat laten weten.

 • helena zegt:

  Mooie foto’s ! Lastig om foto’s te maken, als er inderdaad veel toeristen zijn en je achter een gids moet aanlopen die eigenlijk weinig tijd neemt… (niet verdwalen! ).

  Over flitsen gesproken, wat voor flitser heb je? Op mijn camera heb ik de vaste flitser zitten maar daar ben ik niet zo tevreden over. Laatst sprak ik iemand, die had net een nieuwe Nikon gekocht en gaf me de tip voor een mooie flitser die je op de camera kunt zetten met een diffuser erbij. De flitser is klein naar verhouding van andere losse flitsers en schijnt een goed bereik te hebben.

  Vandaag kwam ik ergens vlakbij mij in de buurt om foto’s te maken (een stukje in een interessante plek in Utrecht, en daar dan weer op een plek waar van die bootpadvinders zitten aan het water waar je eigenlijk niet mag komen maar af en toe loop ik toch het terrein op om foto’s te maken van de dingen die je daar ziet) en daar waren mannen aan het werk, de ene had veel verstand van fotografie en had een Canon D5 of zoiets, hij heeft me ook wat tips gegeven. Grappig is dat, hoe vaker je met je fototoestel door de stad of waar dan ook loopt, hoe meer leuke en interessante gesprekken je krijgt want je ziet zo ook mensen en soms vragen ze ook foto’s te maken die je dan vervolgens weer naar hen kan opsturen.

  Eén van de tips die ik kreeg :
  deze site is ook interessant : http://www.opanda.com/
  je kan hier o.a. een programma vinden om exif gegevens van foto’s te bekijken. “Opanda IExif is a professional Exif viewer in Windows / IE / Firefox, From a photographer’s eye, It displays the image taken from digital camera and every item of EXIF data in the image from beginning to end. The user can learn about how and where to take the photo, what the camera’s model is, the detail of photographer and more in IExif. You can know more information and some unbeknown story. It is not only the good assistant to study photography, but also the best choice to view EXIF for photographer, shutterbug, photo editor and so on”.

  Je kan ook photofilters downloaden maar misschien heb je dat ook al als je met photoshop werkt of gimp?

  en er is elk jaar een fotobeurs voor amateurs (maar dat zal je ook wel weten) : zoomexperience

  Enfin weer een lang verhaal…

  • Glaswerk zegt:

   Dankjewel.

   Het is met fotografen als met hondenuitlaters: meestal raakt men al doende met elkaar aan de praat.

   Ik gebruik een externe systeemflitser, de Sigma EF 530-DG Super (http://www.digitalslrphoto.com/DSLR_Accessories_Reviews/Flashguns/834465/sigma_ef530_dg_super_review.html) met een diffusiekapje.

   Of je van EXIF gegevens veel kunt leren vraag ik me af, die zijn namelijk zo situatie specifiek. Verder wordt in veel gevallen een foto ook nog sterk bepaald door de post-processing in bijvoorbeeld Photoshop.

   Je kan ook photofilters downloaden maar misschien heb je dat ook al als je met photoshop werkt of gimp?

   Ik heb een tijd op Gimp-schoenen gelopen maar ben daarna toch maar overgestapt op PS omdat dat pakket de standaard is binnen de fotografiewereld. PS biedt een set van kleurenfilters, ik weet niet of Gimp dat ook standaard of als plug-in heeft.

   Enfin weer een lang verhaal…

   Je bent er inderdaad even goed voor gaan zitten ;-)

 • helena zegt:

  vergeet die tip over fotofilters maar (van Opanda), want denk dat dit niet zo handig is. Wel die Exif info. Ik werk zelf met eenvoudige fotobewerkingsprogramma’s (Picasa, Photostudio) en kan online foto’s bewerken met Picnik daar kan je ook best veel mee doen.

  • Glaswerk zegt:

   Als je een foto op klein formaat via internet wilt delen met anderen voldoen de meeste softwarepakketten. Wil je echter een foto full-size laten afdrukken, dan moet je toch iets zwaarder materiaal uit de kast trekken zoals Gimp of PS.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *