Uitzuiger

[42]

Dat noem ik nou een stijlvolle uitzuiger

Tussen al het slechte (financiële) wereldnieuws door een fotoblogje waarin een insect te zien is dat het begrip uitzuigen in een iets zonniger perspectief plaatst.

Misschien dat ik de mazzel heb dat iemand me de naam van dit beestje kan vertellen voordat het morgen voor de tweede keer in de geschiedenis Zwarte Maandag wordt. Want als Merkel en Sarkozy vanavond niet verder komen dan de gebruikelijke publicitaire knuffels en een paar sms-jes en Rutte in vakantiestemming samen met een witjes weggetrokken Obama op Wallstreet de Yes we Can Can gaat dansen zal het daar waarschijnlijk wel op uitdraaien.

Het is dus aan te raden om tussen het plaatjes kijken door voor de zekerheid alvast een stevige oude sok van zolder te gaan halen.

Hij zit zich waarschijnlijk 'lonely at the top' te beraden

42 reacties op “Uitzuiger”

 • helena zegt:

  zag net je link naar dit bericht via twitter dus ik reageer meteen maar! :-) mooie foto’s van de kolibrievlinder!

  hellep! Rutte goes dancevalley en ondertussen….zou het morgen werkelijk zwarte maandag zijn?
  hij had beter naar festival in Vervoering kunnen gaan in Utrecht, maar ja, da’s cultuur hè…;-)

  • Glaswerk zegt:

   Een kolibrievlinder?
   Ik zal dat zo bij de tags zetten. Thanx.

   zou het morgen werkelijk zwarte maandag zijn?

   Het was vanmiddag al een beetje Zwarte Zondag in Israël. Nadat binnen de kortste keren de koersen met dik 6% waren gekelderd heeft men tijdelijk de handel stilgelegd.

   En als er geen krachtig signaal komt van Europa en de VS zal het morgen op de andere beursvloeren niet anders zijn.

   maar ja, da’s cultuur hè…;-)

   Zou Rutte het begrip “cultuur” niet verdrongen hebben?

 • Heel mooi ! Dit is een kolibrivlinder (effe checken…)… Ja, klopt, kijk hier maar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kolibrievlinder

  Net als alle andere dieren zonder aandelen zal de financiële toestand in de wereld hem koud aan zijn zuigsnuit roesten…;o)

  • Glaswerk zegt:

   Komen behalve de droevig kijkende koolmeesjes soms ook kolibrievlinders langs waaien op jouw balkonnetje?

   zal de financiële toestand in de wereld hem koud aan zijn zuigsnuit roesten…;o)

   Ik kan hem alleen maar gelijk geven.

 • Blewbird zegt:

  We zullen het zien. Zomaar het gevoel dat het nu echt mis gaat.

 • Hanneke zegt:

  ha, eindelijk weer eens een echte Glaswerk; ik vroeg me al af of je fotocamera was gejat of zo

 • Als je al arm bent kan je niet veel meer verliezen. Ik heb ook het gevoel dat het door het toenemende populisme en de polarisatie allemaal wat meer opgeklopt wordt.

  Op zich geen goede zaak, want de onderbuik is erg gevoelig.

  Het uitzuigen en vliegen moet bij deze vlinder toch, naast de financiële rovers, ook een associatie met de kolibri hebben gegeven.

  • Glaswerk zegt:

   Als je al arm bent kan je niet veel meer verliezen.

   Dat is waar, maar er zullen na een zware beurskrach vele armen bijkomen. De enigen die de dans dan goeddeels zullen ontspringen zijn diegenen die een stevig financieel buffer hebben: de rijken dus. En zij hebben dus als eersten een “startkapitaal” voor de volgende economische ronde waardoor ze weer rijker worden. Zo houdt het systeem zichzelf in stand.

   Populisme? Dat is de weg voor politici die in het kader van het willen blijven zitten op het kamerpluche geen harde keuzes durven te maken. Het zijn echter de professionals van onder andere Moody’s en Standard & Poor’s die daarin meegaan en met hun “tegenvallende verwachtingen” en ratings paniek zaaien op de beursvloer.

   Verder zullen de economische ratings voor bijvoorbeeld Griekenland en de VS ervoor zorgen dat het in twee stappen mis zal gaan: landen die een lage rating hebben door een hoge schuld moeten de rente van de bestaande schuld financieren met leningen die een nog hogere rente hebben.

   Dat gaat een tijd lang “goed” maar op een gegeven moment gaat zo’n land bankroet. En dan begint het domino-effect (stap twee) voor landen die veel geld gestoken hebben – lees: schuldpapier hebben gekocht om mee te handelen – in zo’n failliet land.

   Om het anders te stellen: het financiële systeem, ook wel “de economie” genoemd, rammelt aan alle kanten en staat op het punt te bezwijken aan zijn eigen tekortkomingen.

   En het is voor mij de vraag of zelfs een “krachtig leider” dit systeem mondiaal weer uit het slop kan trekken.

 • knutselsmurf zegt:

  Geen aandelen meer. Ik heb er een tijdje fanatiek ik gehandeld, reuze spannend, maar je moet er de hele dag bovenop zitten, en dat kan ik niet. En je wordt voortdurend genaaid door de grote jongens met hun voorkennis en hun miljarden om de markten te manipuleren. Als de markt in elkaar donderd, denk ik altijd : “zie je wel !”. De koersen staan veel te hoog, handelaren willen de boot niet missen, dus ze stappen vroeg in. Slecht nieuws in het week-end is niet leuk voor de kleine belegger, want als maandag de beurs opent, is hij een hoop kwijt. Stop-loss orders helpen daar ook niet tegen.

  • Glaswerk zegt:

   De koersen staan veel te hoog, handelaren willen de boot niet missen, dus ze stappen vroeg in..

   Precies, de financiële markten zaten vol opgepompte lucht. Het knappen van de internet-zeepbel heeft dat voor een deel gecorrigeerd, maar daarna ging men even vrolijk weer verder alsof er niets aan de hand was.

   Slecht nieuws in het week-end is niet leuk voor de kleine belegger, want als maandag de beurs opent, is hij een hoop kwijt.

   Ik hoop – eigenlijk tegen beter weten in – dat het morgen voor de kleine beleggers enigszins zal meevallen.

 • aad Verbaast zegt:

  Geweldige foto’s Glaswerk!
  En over dat uitzuigen: vandaag wereldwijd topberaad van ‘de grote leiders’ over de telefoon begrijp ik. Ze wilden van elkaar allemaal weten of ze niet een mannetje kende die op zondag hun aandelen voor een zacht prijsje zou willen overnemen voordat morgen de beurzen diep in het rood opengaan.

 • helena zegt:

  de kolibrievlinder is al wel een paar keer op mijn balkon gesignaleerd trouwens …:-)

  maar dit jaar heb ik hem nog niet gezien.

  vraag me af wat de grote leiders nou gaan bedenken om de boel te redden. We hebben die bankencrisis ook niet goed opgelost en zouden die landencrisissen nou ook een gevolg daarvan zijn? Naast andere factoren die er meespelen? Griekenland is er misschien ook wel de dupe van.

  • Glaswerk zegt:

   Naast andere factoren die er meespelen? Griekenland is er misschien ook wel de dupe van.

   Experts zullen waarschijnlijk zeggen “dat de situatie complex is”. Of zoals Neelie Kroes bijvoorbeeld stelt dat “wij” de woorden van Barroso niet begrijpen en deze 180° verdraaid moeten worden. Of neem Rutte die niet eens precies kan uitleggen voor hoeveel geld er daadwerkelijk steun en garanties aan Griekenland zijn toegezegd.

   Afgezien van menselijke factoren en hun onvermogen om grip op de situatie te krijgen spelen er natuurlijk ook zaken mee als dat de VS jarenlang ver boven zijn stand geleefd heeft.

   En uiteraard de financiële markten zelf: waar voorheen aandelen veel waard waren/werden vanwege een solide bedrijfsvoering – dat naast andere macro-economische factoren – wordt de waarde van de aandelen nu bepaald door de verwachting of een bedrijf een zekere mate van winst gaat realiseren. Bij het minste gerucht schieten de handelaren al in een verkoopstress waardoor de aandelen van een bedrijf van de ene op de andere dag 10% minder waard kunnen zijn. En vaak blijkt zo’n gerucht achteraf niet eens (helemaal) waar te zijn.

   En dan is er ook nog zoiets als handelen met voorkennis, iets waar Knutselsmurf al een refereerde. Op dat soort achterkamertjes-praktijken heeft zelfs een doorgewinterd financieel expert geen volledig zicht.

 • paco painter zegt:

  Het betere werk

 • Fraaie foto’s, kolibrievlinders zijn regelmatig te zien, maar een kwestie van opletten:-)

  • Glaswerk zegt:

   Ik heb in Nijmegen nog geen kolibrievlinders gezien.
   Op zich ook wel voorstelbaar aangezien het hier gewoonweg veel te nat en koud is.

   Op de Noordpool daarentegen maak je meer kans ze tegen te komen: momenteel is daar de temperatuur 18,7°C.

 • Bart zegt:

  De foto’s zijn prachtig!
  Die andere uitzuigers, de financiële, negeer ik deze dagen maar voor zover dat al kan…

 • Johan HvD zegt:

  Wel, heer Glaswerk, op deze Zwarte Maandagmorgen toch een, zij het minder zonnig, perspectief. Alhoewel het geen perspectief is maar meer een verlopen glorie.

  In vroeger tijd namelijk maakte men van de door u geschoten kolibrivogel, een smakelijk kopje koffij…
  Wanneer ge nu meer van deze exemplaren zult kunnen schieten, deze maalt in de gebruikelijke koffijmolen, dan zult ge merken, bij het nuttigen van de smakelijke hete drank, dat ge in een zekere rusttoestand komt te verkeren tijdens deze woelige donkere dagen.

  Vertelt u het beter niet door aan de heren Obasamba en Sacharol en aan dame Mergpijp. Ge weet maar nooit hoe de (slijm)beurzen zullen reageren…

  http://images3.images-speurders.nl/images/23/2303/23033873_1_detail.jpg

  • Glaswerk zegt:

   Alhoewel het geen perspectief is maar meer een verlopen glorie.

   Verlopen glorie klinkt nog bijzonder positief: de wereld zit opgescheept met een brak financieel systeem waar flink de bezem doorheen moet.

   Kopje kolibriekoffie?

 • Selma zegt:

  Moooooooi

 • Mooie platen!

 • lebonton zegt:

  die heeft geen financieel adviseur nodig, smeert zich zelf wel honing om de toet.

 • Ramirezi zegt:

  Die zijn moeilijk mooi op de plaat te krijgen – dus extra knap gedaan! Zie mijn beste poging ooit hier; http://ramireziblog.wordpress.com/2006/09/06/de-kolibrievlinder/

  • Glaswerk zegt:

   Het was eigenlijk de bedoeling om de kolibrievlinder min of meer sensorvullend te schieten met de 100mm macrolens. Maar de vlinder doet zijn andere naam, onrustvlinder, eer aan dus heb ik op een van de laatste dagen van onze vakantie in de Ardèche – toen het weer beter werd en de vlinder weer tevoorschijn kwam – maar de 70-200mm telelens gebruikt ;-)

 • Johan zegt:

  Hij is rijker dan wij, alleen weet hij dat niet.

 • 100-woorden zegt:

  Mooi bevroren, vooral die tweede met die ietwat bozige blik, zo lijkt het althans.

  Van wat er de afgelopen week van mijn beleggingen is afgegaan had ik een mooie FF camera kunnen kopen, maar ach, het is maar geld.

  • Glaswerk zegt:

   Kolibrievlinders lijken inderdaad een lichtelijk bozige of zelfs sinistere oogopslag te hebben.

   Van wat er de afgelopen week van mijn beleggingen is afgegaan had ik een mooie FF camera kunnen kopen

   Het kan de beste overkomen.

   Zo heb ik in 2008/2009 door het kredietcrisis akkefietje een 1DS – waarschijnlijk zelfs met een leuke fototas – kwijtgespeeld. Daarna zijn de stukjes weer redelijk aangetrokken en heb ik een deel omgezet in de camera en het glaswerk dat ik nu heb.

   Afgelopen week is naar schatting de schade beperkt gebleven tot een 50D. Maar dit keer zeker inclusief een leuke fototas ;-)

 • assyke zegt:

  ik begrijp dat vooruitgang noodzakelijk is
  omdat wij mensen nou eenmaal dingen bedenken
  en dat vervolgens willen uitproberen
  levert dat uitproberen een aardig resultaatje op
  dan wordt het experiment voorgoed verzilverd

  maar als we zo slim zijn om beurzen in het leven te roepen die van gewone menselijke bedrijven barbaarse gedrochten maken, kunnen we dan niet net zo slim die beursjes voorgoed sluiten…zodra we ontdekken dat het kannibalistische trekken vertoont?

  is er geen alternatief voor de beursgang?

  • Glaswerk zegt:

   Ik heb (nog) te weinig kaas van die materie gegeten om op de laatste vraag een zinnig antwoord te kunnen geven.

   Maar ik ben het volledig met je eens dat er snel iets dient te gebeuren aan het systeem van de financiële markten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *