Vingerhoedskruid met hommel

[24]

Minder is (soms) meer

Aangezien de verbouwing van ons huis bijna achter de rug is had ik gistermiddag even tijd om wat plaatjes te schieten in de tuin.

Het zonnetje werkte zowaar mee zodat ik weer wat ervaring kon opdoen voor het snellere macrowerk. En dan is het prettig om te beginnen met een traag in de wind wiegende digitalis purpurea om te besluiten met een hommel die op ramkoers ligt met een bloemkelk van het vingerhoedskruid.

Overigens, wat het weer betreft nog even dit: tegen half oktober klaart het op. Tot die tijd blijft het hommeles.

Hommel op ramkoers - klik op de foto voor een grotere versie

24 reacties op “Vingerhoedskruid met hommel”

 • laila zegt:

  Aha; wi ik net afsluiten om op de fiets door de herfstige regen te rijden,zie ik nog even deze fleurige foto.

  Weet je overigens dat:
  -de digitalis giftig is?
  -dat gif helpt tegen ritmestoornissen?
  – het ook gebruikt wortd in heksenzalf?

  Is het mooi geworden die verbouwing Glaswerk?

  • Glaswerk zegt:

   De giftigheid en de medicinale toepassing van het vingerhoedskruid was me bekend, maar dat men het plantje ook als ingrediënt gebruikt voor het bereiden van heksenzalf is nieuw voor mij.

   Is het mooi geworden die verbouwing Glaswerk?

   Wat vorig jaar oktober als een ruw schetsje begon – na een korte zoektocht naar een huis op het platteland en/of aan een rivier waar we vanwege de gevraagde prijzen bepaald niet vrolijk van werden – overtreft in steen, hout en glas zelfs onze verwachtingen. We zijn er dus dik tevreden over.

 • Nou, dank je wel voor je pssimistische vooruitzichten wat betreft het weer. Ik vind die eerste foto erg spannend.

 • Bart zegt:

  Mooi, het vingerhoedskruid is erg fotogeniek, evenals dat zwevende vriendelijke beertje, pardon die hommel… ;-)

  Je bent nog erg optimistisch met je verwachte opleving van het weer in oktober al…ik had me eerlijk gezegd al verzoend met een fijne opklaring, begin december…

 • Deze foto’s komen zeer zeer beter tot hun recht.

  • Glaswerk zegt:

   Vandaar dat ik de mooiste – dat vind ik althans – van de vingerhoedskruid serie ook hier geplaatst heb. En zo’n grote versie (als je op de onderste foto klikt) is op FB helemaal niet mogelijk.

 • Johan zegt:

  Die bloem is veel interessanter dan jouw camera voor die hommel.

 • landheha zegt:

  Je bent die eerste die ik melding hoor maken van deze in mijn ogen zeer normale zomer :-) Koelt de oranje-koorts zo lekker af…

  • Glaswerk zegt:

   De meeste mensen kroppen waarschijnlijk hun ongenoegen over de in jouw ogen zeer normale zomer op ouwe Brombeer ;-P

   Koelt de oranje-koorts zo lekker af…

   Dat kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan…

 • fredvanderwal zegt:

  het blijft altijd hommeles
  anders zou het leven
  niet boeiend zijn
  een bestaan als flat liner
  valt niet aan te bevelen
  ongeveer leven als get your kick on route sixty six
  naar Nederlandse begrippen vertaald
  Mensch durf te leven
  met 220 km p. u. over de A7

 • king billy zegt:

  http://www.botanikus.de/Botanik3/Ordnung/Fingerhut/fingerhut.html
  Absoluut niet geschikt voor tuinen waar kinderen en huisdieren rondlopen. Een kleine portie bloemen inslikken kan een hond van 15 kg het leven kosten. Daarentegen zeer geschikt om woelmuizen uit de tuin te houden…. De wortels zijn namelijk ook giftig.

  • Glaswerk zegt:

   Wij hebben een tuin zonder kinderen en honden. Overigens waren vroeger ouders nog capabel genoeg om hun kinderen te leren van welke planten zij af moesten blijven.

 • Blewbird zegt:

  Van de bovenste is ook nog een stukje scherp ;-). Je hommel is prachtig en je weersvoorspelling wil ik niet waar hebben. In 1975 was het begin juni ook heel koud en dat werd een prachtige zomer. Ik geef het nog niet op.

  • Glaswerk zegt:

   Ik streef er altijd naar om in elk geval een paar pixels op een foto scherp te krijgen ;-)

   Ik geef het nog niet op.

   Ik ook niet, maar ga gemakshalve uit van het rampscenario, dan valt het achteraf misschien nog wel mee.

 • 100-woorden zegt:

  Het is prima weer om te werken en werkbijen hebben we nodig om uit de economische ellende te komen zodat de kloothommels in de politiek niet als een blinde bij hun angels in het wilde weg door de maatschappij steken en de zwakkeren zonder beschermende vingerhoedjes telkens weer worden geraakt, want ik kan zonder iets te verbloemen zeggen dat daar geen kruid tegen gewassen is.

 • Mooie bloem, ik heb jarenlang digitalis geslikt, dus heb er wel een soort van band mee.
  By the way fijn dat ik bij jou nog normaal kan reageren, tegenwoordig krijg ik bij de meeste blogs waar ik wil reageren een inlogscherm van WordPress met de melding dat ik met dat betreffende e-mail adres niet ben ingelogd, nee, natuurlijk niet, maar inloggen op mn blog en dan reageren lukt ook niet. Vind ik eindelijk dat tijd weer eens een beetje in het blogland rond te kijken wordt het een stuk minder leuk als je niet kan reageren. Sorry, maar ik moest het fff kwijt…

  • Glaswerk zegt:

   Gooi het eruit BS, maak van je hart geen moordkuil ;-P

   De problemen die jij noemt heb ik ook (soms) met de wordpress.com accounts. Bij jou en 100W werkt alles wel als vanouds. Weer een voordeel van het hebben van een eigen domein.

 • Het lijkt me juist andersom: Van Oktober tot April is het hommel-less; in de zomer zijn ze er volop. Ik zou wel willen dat het hier ‘s zomers muggeless was.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *