Aziatische bleekspin

[20]

Jammer van de relatieve kleurloosheid, maar de kop hoeft dit keer zeker niet gemist te worden - klik op de foto voor een grotere versie

Na de vijandige Aziatische lieveheersbeesten – met deuk in het schild – en het legioen vraatzuchtige boktorren is nu ook de Aziatisch ogende bleekspin in Nijmegen waargenomen.

Deze spinnensoort deponeert haar web, dat bestaat uit een slordig ogend netwerk van spinrag, op het oppervlak van een blaadje. Tegen het vallen van de avond ruimt de bleekspin haar eigen web weer op en kruipt onder hetzelfde blaadje voor het doorbrengen van de nacht.

Blijkbaar heeft deze geperoxideerde exoot de principes van milieubewuste materiaalrecycling en Hollandse zuinigheid snel onder de knie gekregen. En dat zonder integratiecursus.

Toch zal volgens wellicht ingelichte bronnen staatssecretaris Henk Bleker binnenkort hoogstpersoonlijk de oudste stad van Nederland preventief komen ruimen om de verspreiding van de bleekspin tegen te gaan. Een rigoureus politiek besluit dat causaal te relateren valt aan het blind volgen van het Haagse boerenverstand waarbij, zoals te doen gebruikelijk, geloof en eigenbelang gaan boven feiten en realistisch beleid.

In de Nijmeegse wandelgangen spreekt men de hoop uit dat Bleker zijn werk gaat beginnen aan de Waalkade die toch al op instorten staat. Misschien dat de rest van de stad – en de overgebleven natuur in Nederland – dan (voorlopig) gespaard zal blijven.

20 reacties op “Aziatische bleekspin”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *