Driekwart rond in de lengte

[23]

Vergezicht op Nijmegen met links op de foto de Waalbrug en rechts de Snelbinder en de Oversteek in aanbouw - klik op de foto voor een grotere versie

23 reacties op “Driekwart rond in de lengte”

 • francois15 zegt:

  Dat is weer een hoop Nijmegen bij elkaar Willem. Ik kom er binnenkort weer en dan zal ik de skyline meteen even controleren ;)
  Wat is er eigenlijk met Lent aan de hand?

  • Glaswerk zegt:

   Heer François, als er binnenkort meer rumoer klinkt vanuit het stadscentrum weet ik dat u gearriveerd bent.

   Wat is er eigenlijk met Lent aan de hand?

   Met die vraag kan ik twee kanten op.

   Als je bedoelt waarom ik Lent niet “meegenomen” heb in de panoramafoto: op de ontbrekende 90 graden waren vanuit mijn standpunt alleen wat appartementencomplexen van Lent te zien.

   Het kan echter ook zijn dat je doelt op Lent als ontwikkelingsgebied. Er is de laatste tijd nogal wat veranderd in Lent – zoals infrastructurele aanpassingen aan het spoor – en er staat nog meer te gebeuren. Afgezien van de Oversteek (de brugconstructie wordt in april 2013 geplaatst) wordt Lent in de toekomst in tweeën gedeeld door een nog te graven geul die als “hoogwater by-pass” gaat dienen voor de Waal. Het gedeelte waar ik stond tijdens het maken van bovenstaande panoramafoto wordt dan een stadseiland.

   Dus over enkele jaren zal het beeld dat je nu ziet nogal veranderd zijn, temeer omdat ook de oostelijke en westelijke Waalkade van Nijmegen op de schop gaan. Vandaar ook de tag “tijdsdocument”.

 • Heel mooi.

 • Het is weer fraai, en erg scherp voor een panorama. Plakt je camera die aan elkaar, of doe je dat met aparte software naderhand?

  • Glaswerk zegt:

   In veel compactcamera’s – en misschien ook de nieuwe generatie systeemcamera’s – zit een panoramafunctie. Voordat Vrouwe Ivy haar 500D kocht had ze een Olympus compactcamera die dat kon: op zich leverde die camera best aardige plaatjes af, maar het nadeel was dat de uiteindelijke panoramafoto in de breedte van één foto werd opgeslagen.

   In de 5D zit geen panoramafunctie. Bovenstaande foto is grotendeels met Photomerge gemaakt. Met twee van de vijftien foto’s had deze software echter moeite zodat ik achteraf twee ellenlange beeldrepen nog handmatig aan elkaar moest knopen.

   Het voordeel is dat de zo gegenereerde panoramafoto op dezelfde resolutie is als de foto’s waaruit deze is samengesteld. Klein nadeel is dat je bij slechts weinig zaken een foto van 0,3 m bij 5,60 m op 300 dpi kunt laten afdrukken, mocht iemand daar ooit de behoefte toe voelen ;-)

 • Was afgelopen dinsdag nog even in Nijmegen (universiteit); heb op de Waalkade nog even een rondje gedraaid: de foto klopt; alles draaide aan mij voorbij …

 • francois15 zegt:

  Ik heb gehoord dat onder het nieuwe kabinet Lent bij Arnhem wordt getrokken

  • Glaswerk zegt:

   Klopt.

   Het samengevoegde Lernhem wordt dan volgens de plannen de nieuwe buitenwijk van Nijmegen. Voor Velp wordt overigens een aanvraag voor een Status Aparte ingediend ;-P

   • francois15 zegt:

    Ah, Lernhem wordt dan de hoofdstad van de nieuwe Nederlandse Republiek en ik word burgemeester van Velp met een aparte (belangrijke) status

    • Glaswerk zegt:

     Dat lijkt me een goed plan, heer François.

     En aangezien ik voornemens ben een milde dictatuur in Nijmegen en omstreken te gaan vestigen zullen we ongetwijfeld regelmatig contact op hoog – en apart – bestuurlijk niveau hebben.

 • reinejragolo zegt:

  Kun je, alsdan, Francois helpen zijn wijnkelder aan te passen aan de actualiteit?

 • francois15 zegt:

  Zie je k.Reintje, zo werkt dat

 • 100-woorden zegt:

  Begint een beetje de maat van een rol behang te krijgen, hoewel je doorgaans van boven naar onder behangt in plaats van van links naar rechts, maar dit geheel terzijkamer.
  Ergens vind ik het wel jammer dat je “maar” driekwart doet, oké, het is meer dan half werk, maar toch.

  • Glaswerk zegt:

   Uitgaande van 10 m, de standaardlengte van een behangrol, kom ik met deze panoramafoto nog flink te kort.

   Ergens vind ik het wel jammer dat je “maar” driekwart doet, oké, het is meer dan half werk, maar toch.

   Als ik een 360 graden panoramafoto gemaakt zou hebben en je zou de twee appartementencomplexen zien lijkt me een gerede kans aanwezig dat je geschreven zou hebben dat driekwart rond eigenlijk wel voldoende was geweest ;-P

   Maar zonder gekheid !00, zelfs met “slechts” driekwart rond begin ik tijdens het samenvoegen van 15 ff foto’s al tegen geheugenproblemen aan te lopen. Hetgeen overigens voor een groot deel te wijten is aan het slechte memory management van PS: het lijkt er althans sterk op dat CS6 geen adequate dealloc uitvoert op eerder geclaimd geheugen. Zo had ik na deze klus en het afsluiten van PS toch nog een PS ghost process van bijna 5 Gb in het RAM geheugen hangen.

   • 100-woorden zegt:

    Ja, Photoshop vreet geheugen en gaat er niet al te efficiënt mee om. CS6 is wel iets beter dan CS5, maar het moet nog beter kunnen hoewel 15 22mp foto’s in 16 bit aan elkaar nieten sowieso een bak geheugen vereist.

    Uitgaande van 10 m, de standaardlengte van een behangrol, kom ik met deze panoramafoto nog flink te kort.

    Valt wel mee toch?
    Een standaard behangrol is 10 meter lang en 53cm breed.
    Je noemde in een eerdere reactie “een foto van 0,3 m bij 5,60 m op 300 dpi”

    Een simpel rekensommetje leert dat 0,53/0,3*5,60 gelijk is aan 9,893m wat toch heel erg in de buurt komt van de standaard lengte, kortom je verhouding is nagenoeg perfect voor een rol behang. De resolutie is dan nog altijd meer dan 150 dpi wat voor fotobehang meer dan voldoende is.

    • Glaswerk zegt:

     De resolutie is dan nog altijd meer dan 150 dpi wat voor fotobehang meer dan voldoende is.

     Zoals jij voor de 100 gaat, ga ik voor de 300 ;-P

 • Cornutus zegt:

  Netjes hoor!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *