Mar 06

Hoe Pesch en Immerath verdwijnen

Ooit in Holz geweest, of Belmen? Priesterath misschien of Königshofen? Als je er nooit geweest bent is de kans dat je er ooit nog terecht komt voorgoed verkeken. Deze dorpen in Nordrhein-Westfalen zijn namelijk allemaal van de aardbodem verdwenen.

5-mrt-immerathZelfs een bezoek aan Pesch behoort tot het verleden. Er staat nog een enkel huis overeind maar de toegangsweg is al afgesloten. Immerath is nog net te bezoeken. Ho, wacht even, dorpen die van de aardbodem verdwijnen, wat is er aan de hand? Voltrekt zich hier een natuurramp, is er een oorlog aan de gang? Nee, eigenlijk is het nog veel erger: er is hier sprake van de onstuitbare lust naar energie en grondstoffen. Die zullen ten koste van alles geproduceerd en gedolven moeten worden, zelfs als daarvoor een heel landschap moet verdwijnen, compleet met dorpen, weilanden, bosjes en wegen. Continue reading

Feb 15

Proloog

Het is het jaar 69 na Chr., al is er niemand die het jaar zo noemt. Niemand kent Chr. Het is het jaar van de Bataafse Opstand, het jaar van de dood van Nero. Maar ook dat is niet bekend op de plek waar dit verhaal zich afspeelt. De geschiedenis vormt zich pas later, in terugblik. In het nu bestaat alleen, welnu, het nu. En het verleden natuurlijk….toen, toen de wereld jong was.

Een tak breekt krakend doormidden en stuurt een wolk vonken de donkere hemel in. In de felle steekvlam die volgt zijn even de gezichten te zien van de mensen rond het vuur. Dan wordt het weer donker. In de stilte die volgt klink zacht het geluid van een drum: bom…doem….tak.tak.takbom….doem…tak.tak.tak……, het ritme van de moeder. Het gedrum klinkt luider en luider en stopt dan. Uit het donker klinkt een oude stem. De Grootmoeder spreekt.

Continue reading

Feb 15

Ase’s dood

‘Hier. Ik zie je morgen wel.’ Met die woorden mikt ze het haastig ingepakte weekendtasje achter hem aan de auto in. Auw. Op zijn verkeerde been. Hoewel, allebei zijn benen zijn verkeerd nu. Terwijl de deuren worden dichtgegooid draait zij zich om en loopt terug naar de voordeur.  Een spoor van druppels loopt over het pad. Ze had snel zijn blauwzijden pyjama, zijn scheerspullen, een borstel en zijn gebittenbakje in een plastic zakje van de hema gegooid. Blijkbaar was het gebittenbakje niet helemaal dicht geweest. Jammer van zijn pyjama, maar hij moet het er maar mee doen. Ze heeft geen tijd meer om een schone te halen. Waarom had ze trouwens zijn borstel ingepakt? Hij heeft nauwelijks meer haar. Continue reading

Jan 31

Imbolc

brighid

Op 2 februari vieren we het jaarfeest Imbolc, ook wel het feest van Brighid (Brigit, Brigid, Brida).

Brighid de Godin

Brighid geldt als de belangrijkste godin in de Keltische geschiedenis maar veel kennis over haar is verloren gegaan. De vroegste schriftelijke bronnen, zoals Sanas Chormaic en de Lebor Gabála Érenn, uit de 10e en de 12e eeuw, zijn pas opgetekend na de kerstening en kunnen dus gekleurd zijn door de christelijke verhalen rond Sint Brigida van Kildare, de belangrijkste vrouwelijke heilige van Ierland. Continue reading

Jan 18

Nemesis

Er komen soms vreemde bezoekers in het park en deze avond is daarop geen uitzondering. Danny had dat kunnen beamen, als hij de kans had gekregen om zijn ontmoeting na te vertellen.

Danny de V., zoals hij meestal wordt aangeduid in de korte berichtjes in de krant, is een kruimeldief en een draaideurcrimineel. Maar hoewel hij vaak tegen de lamp loopt kan hij toch aardig leven van zijn roeping. Vandaag is bijvoorbeeld tot nu toe zeer lucratief verlopen. De mensen letten toch wat minder op als ze haast hebben. En zo’n dag als vandaag, de dag voor kerstmis is wat dat betreft ideaal. Iedereen moet nog snel even de stad in voor de laatste cadeaus en boodschappen, het is overal druk en chaotisch. Bovendien voorspelt het weerbericht flinke sneeuwbuien aan het eind van de middag. Continue reading

Dec 01

Waar komt Sinterklaas vandaan?

(herplaatsing van een verhaal uit 2011)

 

Een typisch Hollandse traditie die we ook zeker in ere moeten houden is het vieren van Sinterklaas. Behalve in België en een kleine strook West-Duitsland wordt verder nergens Sinterklaas gevierd op de manier zoals dat bij ons gebeurt. De naamdag van Sint Nicolaas, 6 december, wordt wel gevierd in katholieke landen en met name in Rusland.

De heilige Nicolaas leefde in Klein-Azië, dat toen katholiek was en is waarschijnlijk gestorven op 6 december in het jaar 342 of 352, als bisschop van Myra. Er worden verschillende wonderen aan hem toegeschreven, onder andere Continue reading

Jun 21

Midzomer – Litha

(Dit verhaal heb ik een paar jaar geleden al gepubliceerd op mijn weblog bij de Volkskrant, dus voor trouwe lezertjes kan het bekend voorkomen)

Opnieuw heeft het rad van de tijd een slag gemaakt, een volgend punt op de kruisvormige spaak is bereikt. Na de equinox op 21 maart, de dag dat de zon en de maan in evenwicht zijn heeft de zon zijn baan naar het noorden voortgezet en breekt de tijd aan dat de dagen lang en de nachten kort zijn. De tegenhanger van Yule,  Midwinter, de duistere tijd, is Litha, de lichte tijd, Midzomer.

Continue reading

May 10

Noordvrouwen

Wij woonden al hier en verkeerden met de goden lang voordat de mannen kwamen. Wij leefden met het land, op het ritme van de seizoenen. Het ritme van de Moeder stroomde door ons bloed: van moeder naar dochter, van grootmoeder naar kleindochter. In cirkels gingen wij rond en plantten en oogsten op de tijd die de Moeder daarvoor gegeven had, gewiegd door haar ademhaling:

in ….. uit.

Wij vierden de Jaarfeesten samen met de goden. De belangrijkste was Freija, onze zustermoeder. Alle feesten waren aan haar gewijd, maar eenmaal per jaar kwam zij tot ons in de gedaante van Freijr, haar tweelingbroer, omdat hij de attributen bezat die nodig waren om het zaad te zaaien. De uitverkoren vrouwen schonken daarna op hun tijd het leven aan nieuwe dochters, kinderen met hemelogen en haar zo goud als engelenstof. En zo had het eeuwig door kunnen gaan,

in ….. uit, als niet…

Continue reading

Jan 01

2012

En zo is het dan 2012 geworden. Het jaar waarover al veel is geschreven; door wijzen en fantasten, door zieners en wetenschappers, recent en al heel lang geleden. Staat ons de ondergang te wachten door een natuurramp of door eigen toedoen? Wacht ons een kosmische gebeurtenis of een spirituele?

Niemand die het weet. De wereld vergaat, of ze vergaat niet. Veranderen zal ze zeker maar dat gebeurt dagelijks. De wereld van vandaag is niet dezelfde als gisteren of vorig jaar. Elke dag vergaat voor iemand de wereld een beetje, door een natuurramp of een oorlog; het verlies van een baan of een geliefde. Maar ook door positieve gebeurtenissen vergaat de wereld die was: met een huwelijk vergaat je vrijgezellenwereld, de geboorte van een kind, een nieuwe baan of een nieuw huis zetten je wereld op zijn kop. Continue reading

Dec 11

alpacagek

Wie gaat er nu twee uur in de auto zitten, drie uur in een schemerige hal rondhangen en vervolgens weer diezelfde twee uur terug? En dat alleen maar om een paar alpaca’s te zien? Nou, wij dus.

Na enkele jaren Hapert heeft nu ook het noorden zijn eigen internationale Alpacashow. In Assen was een grote manege afgehuurd, 350 alpaca’s stonden braaf te wachten om geshowd en gekeurd te worden. Hoewel, braaf? Het lijken van die rustige diertjes maar ze kunnen hun begeleiders handenvol werk geven.

Je moet ervan houden. En dat doen wij. De sfeer op zo’n show is geweldig, je ontmoet nieuwe alpacafans maar ook oude bekenden. Heel leuk was het om de eigenaars van mijn eerste wolletjes te ontmoeten, van Belita en Peter. Belita leeft helaas niet meer, maar Peter viel in de prijzen in de categorie zwarte hengstjes. En zijn moeder, Apricot Lady, won een prijs met haar wol, die binnenkort dus door de brievenbus valt.

Je moet ervan houden, alpaca’s. Zeker nadat je onderstaande foto’s hebt gezien.

Deze ken ik al, die heb ik van het voorjaar in Hapert ook geschoten. Continue reading