Feb 21

De Achtergrond

De verhalen over Nox zijn ontstaan aan de keukentafel. De vader van ons gezin placht af en toe een verhaal te vertellen waarin ene Nox de hoofdrol speelde. Soms ontbrak het hem echter aan een verhaal en volstond hij met het geven van een titel. Deze werd dan door een van de andere gezinsleden, te weten moeder of zoon, uitgewerkt tot een volgend verhaal.

Op een dag zat zoon, in de rest van deze kronieken aangeduid als Het Kind, aan zijn huiswerk. Dachten wij. Want even later kwam hij trots de keuken in met twee volgeschreven A-4’tjes: het eerste verhaal van Nox op schrift. Toen was het hek van de dam en verschenen allengs meer deeltjes op papier.

Ongeveer in diezelfde tijd besloten wij ons gezin uit te breiden met 4 krielkippen, dat leek ons leuk. Een hok was snel gevonden en geplaatst. Toen zagen wij een advertentie uit Barneveld. Krielen aangeboden. Vooral de geboortedatum intrigeerde: 33 januari. Dat moesten wel Heel Bijzondere Kippen worden.

De 4 kuikens arriveerden begin maart en kregen om voor de hand liggende redenen de namen Nox en Contrillibus (de zwartjes) en Zelda en Hermux-Tantamoq (de bruintjes). Hoewel ze in het begin nog wel eens verward werden bleken de kippetjes er tot onze grote verbazing een eigen karakter op na te houden. Zelda was de slimste en bleef het kleinst. Contrillibus was de grootste en waande zichzelf leider van het stel (de andere kippen dachten daar regelmatig anders over). Nox onderscheidde zich vanwege haar zwarte pootjes en Hermux-Tantamoq werd tot haar verdriet vaak verward met Zelda zodat slimme acties van haar kant steevast aan Zelda werden toegeschreven.

De kippen bewonen een hok dat zijzelf naar goed kippengebruik aanduiden als Woon. De Woon staat achterin een Tuin. Buiten de tuin bevindt zich de Buitenwereld waar veel avonturen beleefd kunnen worden. Bij de tuin hoort een Huis waar de Anderen wonen: Poef Gijf, een grijze oude dove kater met een manke poot en De Mensen. Deze laatste categorie wordt door de kippen verdeeld in Het Kind dat zich graag mag vermaken met het optillen en knuffelen van kippen; de Verzorgster die ’s morgens met een vriendelijk woord een bakje kippenvoer en water brengt en de Grote Kip. Deze laatste is ’s middags als eerste thuis en verricht dan de dagelijkse Kippenbevrijding. Hij loopt op grote zwarte schoenen die door de kippen in het begin abusievelijk werden aangezien voor kippen die gevolgd moesten worden. Inmiddels hebben zij hun misverstand ingezien, maar de benaming Grote Kip is gebleven. Hij leidt de kippen ’s middags naar de veranda (althans, de kippen volgen hem trouw naar de veranda) waar altijd een Verrassing klaarstaat. Dit kan een bakje kattenvoer zijn, of een bakje rijst. Soms is er ander eten, maar de Rijst is favoriet. De avonturen van Nox spelen zich af in deze entourage of soms in de Buitenwereld indien het verhaal daarom vraagt.

Vanwege onze eigen literaire en filmische voorkeuren zal in de verhalen regelmatig gebruik worden gemaakt van Fantasy, magisch-realisme, literaire vrijheden en science-fiction elementen. Ook de Actualiteit zal nu en dan de kop op steken. Geweld wordt geschuwd. De verhalen ontstaan nog steeds aan de keukentafel maar nu is de kip Nox de hoofdrol gaan spelen. Daarnaast worden af en toe Edelherten opgevoerd en Andere Dieren. Wij hebben er zelf erg veel plezier in deze verhalen te bedenken en hopen dan ook dat ons lezerspubliek ze op prijs zal weten te stellen door zich te ontpoppen als Trouwe Lezertjes.

6 comments

Skip to comment form

  • Bart on 4 maart 2007 at 20:55
  • Reply

  Avatar van Bart
  ‘Geweld wordt geschuwd’. Kijk. Dat hoor ik graag. Op naar het vervolg.
  Ik mag me nu nog geen Trouw Lezertje noemen, maar ontpoppen is mogelijk…

  • Anthon A,Martina,Jozefien,en3 zusjes on 5 april 2007 at 20:05
  • Reply

  Avatar van Anthon A,Martina,Jozefien,en3 zusjes
  Wij willen ook reageren toktok! Onze pleegmoe heeft ons van Nox vertelt en willen corresponderen, toktok. Wij leven in een groot hok in een grote tuin waar we elke dag van haar mogen stappen, De 4 kattenkoppen zijn inmiddels bang van ons, de hond wil elke dag met ons spelen en moe geeft net als bij jullie lekkere hapjes. Toktok.

  • Pas&Ivy on 5 april 2007 at 20:51
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Hallo Seabrights. Wij Barnevelders zijn ook dol op stappen. En corresponderen. Onze ene kattenkop is niet meer bang voor ons (eerst wel hoor). Honden hebben we nog nooit gezien.
  Houden jullie ook zo van Rijst? Kattenvoer is trouwens ook niet te versmaden.
  Groetjes aan jullie pleegmoe ;-))
  (Ivy)

  • Eline on 9 april 2007 at 13:53
  • Reply

  Avatar van Eline
  Nu ik Nox ontdekt heb, kom ik absoluut terug. Om meer avonturen te horen!

  • Pas&Ivy on 9 april 2007 at 14:12
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Eline: Grappig, je begint als het ware bij het begin van het begin van Nox. Bedankt, klinkt toch als een compliment ;-)
  Ik loop straks ook nog even bij jou langs…
  (Pas)

  • hippo on 6 oktober 2007 at 20:10
  • Reply

  Avatar van hippo
  leuke keukentafel

Geef een reactie

Your email address will not be published.