Oct 24

Pegasus

fotoToen ik hem eenmaal bij elkaar had gedroomd, raakte ik hem niet meer kwijt. Mijn zwanenpaard. Het paard met vleugels dat zo hoog kan vliegen dat niemand ons meer ziet. Maar waar kwam hij vandaan? Hoe was hij mijn droom binnen gezweefd?

Er zijn plaatjes waarop meerdere exemplaren voorkomen. Pegasi? Pegasussen? Nee geen enkel meervoud klinkt. En dat klopt want er is er maar één. Pegasus. Geboren uit het bloed van Medusa na haar liefde voor Poseidon en haar dood door Perseus. Geschrokken van al dit geweld verdween Pegasus en verklaarde zich mythisch en ontembaar.

Toen was er een man in de tijd van de oude Grieken. Hij werd genoemd de Pijlendrager. Waarschijnlijk deed hij meer met die pijlen dan ze alleen maar dragen want hij was een held in de tijd dat helden nog bestonden, dus dat zegt wat. Hij was ook de zoon van de koning van Korinthe.

Zijn grootste heldendaad was het doden van de Chimaera. Maar hij kon dit niet alleen. Eigenlijk was het een hinderlaag in de tijd dat hinderlagen aan de orde van de dag waren. Gelukkig was ook het ingrijpen van de goden aan de orde van de dag.

Athena, de reine, Athena de wijze, Athena de godin van de kunst en de vrede en de krijgskunst, greep in. Zij stuurde de pijlendrager die in zijn eigen taal Bellerophon heette een droom. In die droom gaf zij hem een gouden hoofdstel waarmee hij de enige Pegasus zou kunnen temmen. En toen Bellerophon wakker werd in de morgen naast een zuivere bron ving een gouden hoofdstel de eerste stralen van de zon en wist hij dat hij was bezocht door de levende godin.

Hij ging op zoek, vraag mij niet waar, en omhelsde Pegagus met het gouden hoofdstel. En ziet, Pegasus droeg hem naar de hemelen zo hoog als hij wilde of kon komen. En samen versloegen zij de vreesaanjagende vuurspuwende Chimaera en Bellerophon mocht met de dochter van een koning trouwen.

Maar dat was niet zijn doel. Hij had de hemel bestormd, hij had de wolken langs zijn oren horen zoeven en hij was bezocht door Athena de maagd en hij wist dat zij samen met de andere goden hoog boven op de Olympus woonde. Misschien wilde hij haar gaan bedanken. Hoe dan ook, opnieuw besteeg hij Pegasus en vloog omhoog, omhoog tot hij de aarde van zijn geliefde Peloponessos niet langer beneden zich kon zien noch de zee die haar blauw van alle kanten omringde. Slechts zag hij wolken om zich heen en een vermoeden van de top van de Olympus.

Goden houden echter niet van bezoek. Dus zonden zij een nietig dier, een vlieg, die Pegasus stak vlak onder zijn staart. Pegasus steigerde van schrik en Bellerophon viel naar beneden. Wentelend, draaiend en wiekend moet hij zijn geliefde land steeds dichterbij hebben zien komen. Eerst de zee wijds eromheen, dan smaller als het uitzicht lager werd tot hij op het laatst misschien de details van zijn stad kon onderscheiden.

Naar verluidt heeft Athena hem opnieuw gered. Maar hij is nooit teruggekeerd naar zijn gemalin noch heeft hij enige koningstroon in het oude Griekenland bestegen.

Pegasus mocht blijven op de Olympus. Hij werd de drager van de bliksemschichten van Zeus en zijn hoefslag schiep bronnen als inspiratie voor dichters.

Een verhaal van Ivy.

Zij heeft dankbaar gebruik gemaakt van Wikipedia voor de details en Google voor het vinden van de illustratie.

11 comments

Skip to comment form

  • antoinette duijsters on 24 oktober 2007 at 15:23
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  De gegevens heb je mooi verwerkt tot een geheel.
  groetjes

  • Anne d'Ore on 24 oktober 2007 at 15:57
  • Reply

  Avatar van Anne d
  lekker zo`n mythologisch verhaaltje tussen door
  mooi verteld

  • Pas&Ivy on 24 oktober 2007 at 16:17
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Antoinette, dank je wel.

  Anne d’Ore: ook jij bedankt. Heel af en toe glipt er een mythologisch verhaaltje tussendoor, zie ook bij Kokopelli (onze andere site) daar stond een tijdje terug al een verhaal over de Dondervogel.
  (Ivy)

  • Maria-Dolores on 24 oktober 2007 at 17:32
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  mooi, zo’n gedroomd paard dat zo hoog kan vliegen dat niemand het meer ziet…

  (de verdere feiten zijn aan mij helaas niet echt besteed; die vergeet ik gelijk weer:-))

  • Bart on 24 oktober 2007 at 18:09
  • Reply

  Avatar van Bart
  Prachtig Pegasusverhaal, dankjewel…een van mijn favoriete fabeldieren (maar dat wist je al…) :)

  • Pas&Ivy on 24 oktober 2007 at 18:45
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Hoi Maria-D: wat nog leuker is: een echt paard dat heel hard kan rennen zodat het lijkt dat het vliegt, maar midden in de stad is het behelpen met een prachtig droompaard. Vergeet de feiten gerust, die berusten op Griekse mythologie.

  Bart: graag gedaan. Ik heb er nog meer voor je in petto ;-)

  (Ivy)

  • Maria-Dolores on 24 oktober 2007 at 19:41
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  Ivy,
  ja, die feiten, daar heb ik een boekje voor (De Kunstgids), zodat ik ze als ik ze nodig heb gewoon op kan zoeken. soms neem ik me voor het echt te gaan lezen en uit m’n hoofd te leren :-)…

  • Pas&Ivy on 24 oktober 2007 at 20:09
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Maria-D: alles wat je kunt nazoeken hoef je niet uit je hoofd te leren. Zeker als het in een boekje staat want dan heb je geen last van computerstoringen ;-)
  (Ivy)

  • ceesincambodja on 25 oktober 2007 at 07:24
  • Reply

  Avatar van ceesincambodja
  Ivy en Pas, bedankt, ook namens Cemon, voor het infoblok.

  • Pas&Ivy on 25 oktober 2007 at 14:13
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Cees: Zeer graag gedaan.

  (Pas)

  • Starry Night on 31 oktober 2007 at 22:03
  • Reply

  Avatar van Starry Night
  Mooi, Griekse mythologie. Eerlijk gezegd kende ik Pegasus alleen van de Efteling. Dank dus voor dit mooie verhaal!

Geef een reactie

Your email address will not be published.