Nov 20

Gordiaanse Knoop

Inmiddels waren de bomen al bijna kaal geworden. De Tuin lag vol met mooi gekleurde bladeren. Nox keek hoopvol naar de verandadeur. Ze had ongelofelijke zin om haar inmiddels weer beveerde lijfje in de laatste restjes glitterende herfstzonslierten te gaan baden.

Niet lang daarna kwam De Verzorgster in pyjama naar buiten. Nox zag meteen dat ze zich niet lekker voelde. Al duizelend met een wattenhoofd kwam ze een beetje onzeker zwalkend naderbij gelopen en opende de Woon. De poefjes stuiterden fanatiek achter haar aan en speelden vrolijk met een bolletje wol.

De Grote Kip zette de Kom met Rijst buiten samen met een plat schaaltje dat rijkelijk gevuld was met chocolademousse. Kennelijk had de Zoon de avond daarvoor niet zo’n trek gehad in een toetje. Misschien voelde hij zich ook niet lekker. Niet gehinderd door deze gedachten vielen Nox, Contrillibus, Hermux-Tantamoq en Zelda gretig aan. De rijstkorreltjes spetterden vrolijk in het rond.

Een van de poefjes, de zwarte tonronde Anubis, viel uit speelsheid Nox aan en vergat pardoes het bolletje met wol. Nox pokte bits terug, ze was niet gediend van dit soort spelletjes. Hermux-Tantamoq maakte echter van de gelegenheid gebruik en ging er vandoor met de wol. Ze kroop achter een schaduwrijke bossage en begon met twee afgevallen takken de wol te bewerken.

Intermezzo van de Kroniekschrijvers:

In die zin schrijft Hermux-Tantamoq historie: ze is voor zover wij weten de eerste kip die mogelijkerwijs kan breien. Het vervolg zal het leren.

Nox, die als Waar Leidster niet gesteld was op onverwachte noviteiten in haar roedel hopte naar Hermux-Tantamoq toe en vroeg: ‘Waar ben jij nou in de naam van de Generieke Oerkip mee bezig?’ Hermux-Tantamoq repliceerde droogjes: ‘Nou, ik heb dit De Verzorgster vaak zien doen en ik geloof dat ik er een Groot Talent voor heb. Onze Mensen noemen dit Breien. Als je dat maar lang genoeg volhoudt kun je er heel mooie kleren mee maken.’

Nox schudde meewarig haar kopje en dacht: ‘Ook dát nog, hebben we zowat alle idiotieën van Contrillibus met haar revolutionaire neigingen gehad, krijg ik nu de Leiding over een breiende Kip.’ Met enthousiaste kraaloogjes keek Hermux-Tantamoq Nox aan en zei: ‘En bedenk wel, dit is pas het het begin hoor. Ik ga een eigen kledinglijn voor Barnevelder Krielen opzetten. De naam weet ik al: Haute Couture de Hermuxe Tantamoqienne. Wat vind je daar van? Ik voel dat dit echt een enorm succes zal gaan worden.’

Nox dacht daar duidelijk anders over: ‘Ben ik nu werkelijk nog de enige normale kip hier in deze roedel? Een latent ochlocraat, een breister met megalomane commerciële neigingen en dan natuurlijk ook nog de bètawetenschappelijke Zelda die zowieso vaak niet te volgen en te begrijpen is door die zogenaamd ingewikkelde kraamtaal die ze altijd snavelt. Ik vraag me zelfs af of zij haarzelf eigenlijk wel begrijpt.’

Juist op dat moment kwam Zelda monter aangehuppeld en had zichtbaar de onbedwingbare behoefte Nox de essentie en het grote nut uit te gaan leggen van recursieve niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en al de mooie dingen die je daarmee kunt doen. Ze wilde al aan een geestbeklemmend gortdroog exposé beginnen toen ze Hermux-Tantamoq met haar verfrommelde breiwerkje ontwaarde. Enthousiast begon ze te pokken en wees naar de wollige huisvlijt Van Hermux-Tantamoq.

‘Weet je wat jij zonet in jouw onwetendheid gemaakt hebt?’ Lichtelijk geïrriteerd keek Hermux-Tantamoq Zelda met een scherpe blik aan en riposteerde: ‘Je zult er vast wel weer een verklaring en een naam voor hebben. Ik beschouw dit fraaie breiwerk als de geboorte van een hele nieuwe en unieke modelijn.’ Zelda schokschouderde van het lachen en antwoordde: ‘Nee lieve zus, wat een naieve gedachte weer, dit heeft namelijk niets met mode en kleding te maken. Jouw broddelwerkje is niets anders dan een Gordiaanse knoop. Zelfs met mijn halve hers zal ik die nooit kunnen ontwarren. Een leuke uitdaging maar daar aan beginnen is volkomen nutteloos.’

Besmuikt staarde Hermux-Tantamoq naar haar prilgeboren levenswerk en legde teleurgesteld het wollen knoopje terzijde. Ze voelde haarfijn aan dat haar toekomst als couturière onmiddellijk was vastgelopen. Een traan welde op in een van haar rode kraaloogjes.

Nox besloot in te grijpen. Zelda kon namelijk zo hard en tactloos een boodschap overbrengen. En Nox realiseerde zich maar al te goed dat de droefheid van Hermux-Tantamoq weer dagen van ellende kon betekenen in de roedel. Immers, teleurgestelde Barnevelders kunnen namelijk nogal stuurs, bitsig en uitermate vervelend uit de hoek komen na het ervaren van echèc.

Ze sprak het droefgeestige kipje met haar hangende pruikopje met een glimlach aan: ‘Lieve zus, trek je er maar niets van aan. Jij hebt zonet iets gemaakt waar zelfs Zelda geen raad mee weet. En dat is heel bijzonder. Daar is tot nu toe nog geen enkele kip in geslaagd. Dus wees maar heel erg trots op jezelf.’
 
Nox constateerde tot grote tevredenheid dat de subtiele toonzetting van haar kordate monoloog een positieve uitwerking had. Hermux-Tantamoq veerde acuut kwiek overeind en hopte vrolijk kakelend naar de Kom met Rijst. Nox voelde een grote tevredenheid in haar opwellen. Het Ware Leidsterschap is toch een heel mooie gave, zeg nu zelf.

Ze liep nieuwsgierig naar het weggeworpen breiwerkje toe en begon eigenwijs met klauwende pootjes aan de wolknoop te plukken.

Zelda keek van een afstandje toe en kon een brede glimlach niet onderdrukken terwijl ze dacht: ‘Zo, Nox zien we denk ik voorlopig niet meer terug.’

Naschrift van de Kroniekschrijvers:

En inderdaad, Zelda had het voor de zoveelste keer weer eens bij het rechte eind. Een nagenoeg radeloos geworden Nox werd tijdens het schemerduisteren opgehokt. Het knoopje was inmiddels een enorme knoop geworden. Blijkbaar is het Ware Leidsterschap goed voor het leiden van een roedel kippen maar niet voor het ontwarren van een Gordiaanse knoop.

13 comments

Skip to comment form

  • Ina Dijstelberge on 20 november 2007 at 16:00
  • Reply

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Geweldig verhaal, waar koorts al niet goed voor.
  Speciaal voor de kiepkes http://home.tiscali.nl/fotohuiz/2001%20South%20Africa/ah_s0172_capeweaver.htm die wel het naadje van de kous weet.

  • antoinette duijsters on 20 november 2007 at 16:03
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  De kipjes worden in het herfstzonnetje gezet met een zeer humorvol verhaal.
  Heb weers eens goed kunnen lachen.
  groetjes

  • ScrambleX on 20 november 2007 at 16:12
  • Reply

  Avatar van ScrambleX
  Nox met zichzelf in de knoop….
  :) Leuk !

  • Pas&Ivy on 20 november 2007 at 16:37
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Ina: Inderdaad, koorts helpt weldegelijk met het schrijven van dit soort verhalen ;-)

  Leuke link overigens, die wevervogel kan het écht, daar kan Hermux-Tantamoq nog wat van leren!

  @Antoinette: Mooi dat je er om hebt kunnen lachen. Blijft altijd afwachten natuurlijk ;-)

  @ScrambleX: Thanx a lot!

  (Pas)

  • antoinette duijsters on 20 november 2007 at 16:54
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Pas, een breiende kip, ik zag het zo voor me.
  Nu zijn er vogels die prachtige nesten kunnen bouwen maar daar horen kippen niet bij:-)
  Uit je verhaal kan ik opmaken dat de dames weer goed in de veertjes ztten?

  • Pas&Ivy on 20 november 2007 at 17:10
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Antoinette: Ja hoor, de zusjes lopen al weer in een stevig veren pakje rond. Nu nog maar hopen dat ze weer aan de leg raken.

  (Pas)

  • Bart on 20 november 2007 at 17:37
  • Reply

  Avatar van Bart
  griep en snotterigheid waart door het land…gelukkig hebben we om de thuiszitters nog een beetje te vermaken een nieuwe opvolger voor Rubik’s kubus gevonden: de Gordiaanse Knoop! Nu voor 12,95 bij elke zichzelf respecterende speelgoedwinkel! :)
  Reactie is geredigeerd

  • Pas&Ivy on 20 november 2007 at 18:45
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Bart: Hebben ze ook een special edition met instructie DVD? ;-)))

  (Pas)

  • Bart on 20 november 2007 at 21:07
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, het is zelfs een dubbel-DVD. Op de tweede schijf staat hoe je je vingers weer uít de knoop krijgt…:))

  • viktor loman on 20 november 2007 at 21:22
  • Reply

  Avatar van viktor loman
  Smakelijk verhaal!
  groet
  rené

  • Heer_Lot on 20 november 2007 at 21:48
  • Reply

  Avatar van Heer_Lot
  Graag gelezen weer :-))

  • Victor Onrust on 22 november 2007 at 10:03
  • Reply

  Avatar van Victor Onrust
  Aanbevolen.
  Omdat ik geïntrigeerd werd door het karakter van Zelda dat mij behoorlijk doet denken aan een bekende hoewel niet altijd geliefde blogger alhier even naar wat vorige afleveringen gekeken maar het lijkt er op dat (a) deze karaktertrekken van recente datum zijn en (b) de betreffende blogger zich hier nog niet heeft laten zien. Ben benieuwd.

  • Pas&Ivy on 22 november 2007 at 17:33
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  @Bart: ;-)))

  @Viktor: Danj wel voor smaakvolle compliment…

  @Heer_Lot: Graag gedaan Heer, komende dagen komen we ook weer eens bij jou op bezoek.

  @Victor: De karaktertrekken van Zelda berusten puur op fictie en zijn door onszelf verzonnen. Maar, ik kan me er wel iets bij voorstellen wie je bedoelt ;-)))

  Ik kom zo nog even bij jouw SF feuilleton bijdrage langs.

  (Pas)

Geef een reactie

Your email address will not be published.