Dec 09

Lekker strooigoed

Sinterklaas is weer veilig achter de horizon verdwenen. De laatste restjes chocoladeletter en marsepein staan te smelten op tafel. En de restanten pepernoten en strooigoed kunnen weer naar zolder. Naar zolder? Ja, dat is tenminste wat de juf van een basisschool hier ter stede placht te doen.

Vorig jaar was door de oudervereniging nogal ruimhartig ingekocht bij de plaatselijke comestibleshandelaar, niet toevallig ook een lid van de ouderraad, met als gevolg dat na afloop van de 5-decemberviering op school ruim de helft van de zakken kruidnootjes en strooigoed onaangeroerd was gebleven. Wat nu te doen? De juf keek haar klasje eens rond. De kinderen zaten met misselijke gezichtjes hun laatste strooigoed weg te werken. Nog een portie zou funest zijn.

Kordaat besloot de juf de resterende zakken dan maar te bewaren. Weggooien was geen optie, een school moet tenslotte woekeren met de weinige middelen die ze krijgt. Wankelend onder de lading zoetigheid beklom zij het zoldertrapje. De zolder was droog en donker en er kwam nooit iemand. Hier zouden de pepernoten ongestoord tot volgend jaar kunnen liggen.

Hoewel, ongestoord?

Het was 5 december 2007. Sint en de Pieten stonden zich in de gymzaal in hun kostuum te hijsen. De ouderraad was verzocht dit jaar niet voor zoetigheid te zorgen en de juf klom met de pietenzakken naar zolder. Tot haar verbazing lagen de zakken kruidnoten en strooigoed er niet zo onaangeroerd bij als zij verwacht had. Er zaten gaten in. En in het stof rondom de zakken meende zij kleine voetstapjes te zien. ‘Kaboutertjes’, dacht zij hoopvol. Zij was niet voor niets de juf van groep 1 dus haar geloof was groot.

Snel leegde zij de aangevreten zakken in de jute pietenzakken en toog weer naar beneden. Het feest kon beginnen. De kinderen op het plein hieven passende liederen aan, om de hoek verscheen de bakfiets met Sint en Pieten en reed statig tussen de zingende kinderen door. Uit hygiënische overwegingen werd er niet al te veel gestrooid. Maar bij het bezoek aan de klas vulden de Pieten met ruime hand de in kindervlijt geplakte en versierde vouwpapieren schoentjes.

Om 12 uur was het feest ten einde, de schoentjes waren leeg en de ouders haalden hun kinderen op. De juf haalde opgelucht adem, dat was weer allemaal goed gegaan. Toen ving ze de dialoog op van een vader met zijn zoontje.

‘Was het een leuk sinterklaasfeest?’, vroeg vader. ‘Ja best wel’, luidde het antwoord. ‘Alleen de pepernoten en schuimpjes van de Echte Sinterklaas in de stad waren veel lekkerder. En hier zaten kleine zwarte dropjes bij. En die smaakten héél raar….!’

15 comments

Skip to comment form

  • satuka on 9 december 2007 at 16:10
  • Reply

  Avatar van satuka
  ewwww ;-)

  • Coby on 9 december 2007 at 16:11
  • Reply

  Avatar van Coby
  En is de juf van groep 1 met een enkele reis naar Spanje of voor een jaar naar de zolder????????

  Hartelijke groet, Coby

  • antoinette duijsters on 9 december 2007 at 16:44
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ha. die is goed, ze had er ook een poefje bij moeten zetten:-)))

  • Pas&Ivy on 9 december 2007 at 16:47
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Satuka: ik kan geen pepernoot meer zien zonder aan dit (waargebeurde) vehaal te denken.

  Coby: en voor straf in Spanje alle dropjes voor volgend jaar eruit vissen ;-)
  (Ivy)

  • Pas&Ivy on 9 december 2007 at 16:48
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Antoinette: arm poefje, een jaar op zolder… Hier wemelt het trouwens in de berging van de muizen, en Isis vangt ze buiten om binnen mee te spelen, dus of het helpt??
  (Ivy)

  • antoinetteduijsters on 9 december 2007 at 17:13
  • Reply

  Avatar van antoinetteduijsters
  Was een grapje, natuurlijk kun je een poefje niet een jaar op zolder zetten. Maar pepernoten zijn naar een jaar toch helemaal niet meer te eten. Is Isis de enige die muizen vangt, eet ze die ook op?
  groetjes

  • Mo on 9 december 2007 at 17:36
  • Reply

  Avatar van Mo
  die juf let goed op de kleintjes

  • Bart on 9 december 2007 at 17:40
  • Reply

  Avatar van Bart
  een onvergetelijk sinterklaasfeest… :~)

  • Nicci S on 9 december 2007 at 17:41
  • Reply

  Avatar van Nicci S
  Het zal je maar gebeuren.. vreemde dropjes ja, lekker.
  Grts Nicci

  • ScrambleX on 9 december 2007 at 17:50
  • Reply

  Avatar van ScrambleX
  In de zak met de juf ! :)

  • Pas&Ivy on 9 december 2007 at 17:53
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Antoinette: snap ik ;-)) Ja Isis is de muizenvanger & eter. Dan kijk je toch anders tegen dat lieve snoetje aan. En je moet eens weten hoe lang snoepgoed goed blijft, als je ziet wanneer de eerste pepernoten al in de winkel liggen. Die liggen best een jaar.

  Mo: ja, juf moet wel. Maar ze zal haar lesje geleerd hebben.

  Bart: inderdaad, kindertraumatje in de dop.

  Nicci: gelukkig dachten ze nog dat het dropjes waren. Ik hoop dat niemand ze wijzer maakt.

  (Ivy)

  • Pas&Ivy on 9 december 2007 at 17:54
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Scramble: en voor straf het hele jaar drop maken!
  (Ivy)

  • Rene Scheffer on 9 december 2007 at 21:14
  • Reply

  Avatar van Rene Scheffer
  Wat erg zeg….beter teveek dan te weinig kopen, dat wel.

  • Ramirezi on 10 december 2007 at 18:50
  • Reply

  Avatar van Ramirezi
  Goh, sluit mooi aan bij http://www.volkskrantblog.nl/bericht/172178, denk ik zo…

  • Pas&Ivy on 10 december 2007 at 19:01
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Rene: dat wel, maar nooit bewaren, dus.

  Rami: ik zal eens kijken.

  (Ivy)

Geef een reactie

Your email address will not be published.