Apr 14

Verslaafd

O nee, het is niet zo dat nu in huize Pas & Ivy de ene na de andere junk uit de kast valt, maar ik wil jullie toch graag deelgenoot maken van een verslaving die mij enkele keren per jaar overvalt.

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Onze buurman was druk doende zijn heg te snoeien hetgeen ons weer een overdaad aan ochtendzon zal opleveren. Niet alleen de heg moest eraan geloven, ook een grote boom die pal naast ons terras staat legde namelijk het loodje.

Kortom, de zon scheen, de vogels kwinkeleerden, takken botten uit en uit de tuin van de buren klonk het melodieuze geluid van een motorzaag. Twee huizen verderop aan de andere kant werd de roestige grasmachine uit de schuur gehaald en ik keek vanuit de achtertuin naar het terras.

Langzamerhand kreeg ik het idee dat er iets aan mijn zaterdagmiddag ontbrak. Het terras was te kaal. De potten stonden mij leeg of met reeds lang overleden plantenstengels aan te staren en een onbestemde kriebel maakte zich steeds meer meester van mij. Om twee uur hield ik het niet meer. Ik stormde de kamer in waar Pas alias Kokopelli driftig zat te bloggen en riep: ‘Ik weet het!’
‘Wat weet je?’ was zijn voor de hand liggende vraag.
‘Ik móét naar het tuincentrum’, riep ik terug.
‘Oh nee, is het weer zover?’ sprak hij, mij langer kennende dan vandaag.

Ik trok mijn bodywarmer aan, sprong in de auto en racete naar het tuincentrum. Daar aangekomen maakte de bekende hebberigheid zich van mij meester. Ik heb namelijk een uitgesproken smaak qua planten. Alles wat vlinders en insecten aantrekt, alles wat paars, blauw, roze of wit bloeit en alles wat een beetje ouderwets aandoet is welkom in mijn tuin. Riddersporen, vingerhoedskruid, leverkruid, zonnehoed, vlambloemen, geraniums (de originele, niet wat wij in potten zetten en geranium noemen want dat is eigenlijk een pelargonium), lavendel, diverse kruiden en varens, allemaal verdwenen ze in mijn winkelwagentje. Daarnaast natuurlijk de bodembedekkende kassakoopjes in de vorm van klokjes, gipskruid en niet nader genoemde blauwe en paarse bloemetjes die dankzij het zachte weer al wemelden van de bijen en een overdaad aan bloemen en een lange bloeitijd beloofden.

En toen moest de afdeling éénjarigen nog komen en was mijn eigenlijke oorspronkelijke doel van slechts enkele terrasplanten, een paar waterlelies en hosta’s voor in en om de vijver nog niet eens in zicht…..

Winkelwagentjes bij het tuincentrum hebben een onhebbelijke eigenschap: vol is niet vol, want ze hebben meerdere verdiepingen. Dus toen de eerste verdieping vol stond met vaste planten, had ik de tweede (grotere) verdieping nog min of meer vrij voor de planten die ik in de terraspotten wilde stoppen. En konden de waterlelies en aanverwanten mooi druipend en wel op het onderste rekje staan. Want natuurlijk bleef het niet bij waterlelies alleen. Zwanebloem is ook mooi. En hoewel ik er nooit van gehoord had, leken waterranonkel en watergentiaan plotseling planten waar ik niet meer zonder kon.

Toen was ook de onderste verdieping vol. En aan het stuur van mijn karretje hing al een grote hanging basket vol petunia’s (paars!).

Met oogkleppen voor laveerde ik mijn karretje langs de kamerplanten, langs de hebbedingetjes voor binnen en buiten, langs het glaswerk en het meubilair en kwam uiteindelijk veilig bij de uitgang aan. Daar lagen natuurlijk nog de hoogstnoodzakelijke zakken potaarde. Drie zakken van 40 liter deden mijn karretje bijna bezwijken en dreigden met elke stap en elke hobbel gedrieën op mijn voeten te storten. Bij de kassa sta ik altijd weer verbaasd over de andere mensen in de rij. Hoe bestaat het dat ze zich zó kunnen beheersen en met een handjevol planten de winkel kunnen verlaten? Omgekeerd zie ik elke keer die bevreemde blikken als ik onverstoorbaar mijn tientallen planten op de lopende band zet.

Honderdzeventig euro lichter stond ik weer buiten. De planten handig verpakt in kartonnen dozen, met gelukkig een gratis autozeiltje erbij want de lelies lekten lelijk. Nou hebben we echt geen kleine auto, hoor, maar de achterbak was geheel gevuld toen het karretje leeg was. De zakken aarde moesten maar op de achterbank als ze beloofden echt niet te zullen lekken. De hanging basket stond te wiebelen op de hoedenplank (waarom heet zo’n ding eigenlijk hoedenplank? Ik heb er nog nooit een hoed op zien liggen).

Ettelijke keren heen-en-weerlopen later stond alles dan netjes op en rondom de picknicktafel en kon de grote puzzel beginnen. Want het lijkt dan wel heel wat als het in zo’n karretje of achterin de auto staat, maar zet die plantjes verspreid door de tuin en er blijft niets van over. Gelukkig had ik de hele zondag nog om plantjes te poten en te herschikken tot de fleurige aanblik die mij voor ogen zweefde.

Zondagmiddag zette ik mij moe doch tevreden weer neer op het bankje achterin de tuin, keek de tuin in en zag….. bijna niets. Al die plantjes vielen helemaal in het niet bij de grote vlakte die onze tuin dan lijkt te zijn. Gelukkig stonden alle roze, donkerroze en witte geraniums op het terras er goed bij. Hoewel?

Stomme kippen! Die houden óók van geranium, maar dan niet om naar te kijken. Dat betekent dat ik de geraniums dus hoog moet zetten, en in de lage bakken voor niet-eetbare planten moet zorgen. Dat betekent dus dat ik binnenkort weer naar het tuincentrum mag. Dan kan ik ook meteen nog wat vaste planten meenemen om dat kleine beetje wat ik nu heb neergezet aan te vullen.

Help, ik ben verslaafd aan plantjes kopen in het tuincentrum. Ik kan nu al haast niet wachten tot het weer weekend is want ik weet wat ik allemaal nog niet gekocht heb daar!

Ivy

32 comments

Skip to comment form

  • Maria-Dolores on 14 april 2008 at 17:44
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  :-))

  kòpen vind ik ook wel leuk, maar al het werk dat erop volgt…

  • Kokopelli on 14 april 2008 at 17:54
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Ivy: Honderdzeventig euro aan plantjes die uiteindelijk alleen maar dienen als luxe kippenvoer??? Geen wónder dat Kokopelli aan de drank is geraakt ;-)))

  Kokopelli

  • Wilma on 14 april 2008 at 17:54
  • Reply

  Avatar van Wilma
  Nóg leuker vind ik stekjes verzamelen uit andere tuinen. Kost ook niet zoveel. Maar je tuin krijgt al kleur. Nog even geduld en het groeit je weer de tuin uit!!

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 18:01
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Maria-D: daar verkijk ik me nou ook altijd op. Met als gevolg dat soms nog dagen later plantjes staan te zieltogen in een droog potje….

  Kokopelli: onder het mom van: je kunt je geld maar één keer uitgeven… toch?

  Wilma: dat durf ik nooit! Of vraag je er netjes om? Maar onze buren aan weerszijden doen niet zoveel aan tuinieren dus dat schiet niet op. Maar idd, ze worden vanzelf groot, dus halverwege de zomer vraag ik me altijd weer af waarom ik zoveel gekocht heb. Als kippenvoer, dus ;-)

  (Ivy)

  • Bart on 14 april 2008 at 18:13
  • Reply

  Avatar van Bart
  …en nu nog even duimen dat er geen nachtvorst komt…
  Alhoewel: dan mag je weer!!! :)))

  • Maria-Dolores on 14 april 2008 at 18:13
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  @Ivy,
  hier bij ons hoef je alléén de planten maar te bewonderen, dan bieden je buren vanzelf stekjes aan… of in de zomer klagen dat alle groente uitgedroogd is…

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 18:18
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Bart: ze voorspellen weer nachtvorst in het oosten dus…. Maar ik ga hoe dan ook nog een keer ;-)

  Maria-D: in de stad werkt dat helaas anders. Toen ik ooit op het platteland woonde ging dat ook zo.
  (Ivy)

  • antoinette duijsters on 14 april 2008 at 18:44
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  De tuin ziet er al mooi uit Ivy en kipjes weten wel wat lekker is:-)
  Maar goed dat ik geen tuin heb 170 euro, dat kan bruintje niet trekken:-)

  groetjes

  • Scramble X on 14 april 2008 at 19:05
  • Reply

  Avatar van Scramble X
  LOL :)
  Heb je al een beveiligingsbedrijf ingehuurd om te waken over het kleingoed ? :)

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 19:11
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Antoinette: vroeger, toen ik alleen een balkon had kon ik er ook wat van… maar je hebt gelijk, het is eigenlijk onverantwoord ;-)

  ScrambleX: ik moet een beveiliging tegen de kippen hebben! Niet alleen eten ze de planten van ons hoofd, ze struinen ook steeds de keuken in om poefjesvoer te eten. De eieren worden duur betaald….
  (Ivy)

  • niko on 14 april 2008 at 19:15
  • Reply

  Avatar van niko
  Ik ken dat gevoel. Ik kan me ook nooit beheersen in zo’n winkel met als gevolg een overvol karretje.
  En dat moet je weten, ik heb geen tuin
  maar een klein balkon! :))))

  Bijdewee, geweldige tuin hebben jullie zeg!

  Reactie is geredigeerd

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 19:22
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Niko: flink stapelen dan maar ;-)
  Toen ik een balkon had ging ik expres alleen op de fiets naar het tuincentrum, maar ja, twee fietstassen en dan nog een kindje in een kinderstoel…. daar kun je ook een hoop in kwijt. 4 zakken aan het stuur, een flinke plant bij het kind op schoot, dus, en de rest in de uitpuilende tassen.
  En ja, we zijn ook heel blij & tevreden met onze tuin. En dat nog wel midden in de stad!
  (Ivy)
  Reactie is geredigeerd

  • Mo on 14 april 2008 at 19:23
  • Reply

  Avatar van Mo
  Ik heb zitten lachen om dit blog, maar de reactie van Koko is minstens zo leuk!

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 19:24
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Mo: het plankiertje is nog te zien, dus we kunnen nog steeds met de voetjes in het water & een koele drink…..
  Ach ja, die Koko… nou weet hij waar het geld blijft ;-)
  (Ivy)

  • K on 14 april 2008 at 19:38
  • Reply

  Avatar van K
  Het ziet er al fleurig uit! Ik koop ook altijd de combinatie paars-wit-roze-blauw. Op het ogenblik staat onze tuin echter ruim onder water. Kan nog niets fatsoenlijk planten. Over een paar weekjes is ook nog goed. :-))

  • antoinette duijsters on 14 april 2008 at 20:43
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, wat is onverantwoord, geef mij 500 euro en zet me bij een goede boekwinkel af en gegarandeerd dat ze helemaal opgaan:-)))
  Kippen een ren maken of ze veel groenvoer geven.

  boeken zijn mijn verslaving!
  Reactie is geredigeerd

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 20:48
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  K: het wordt mooi, ja. Grappig dat je ook van die combinatie houdt. Al moet ik eerlijk zeggen dat een zonnebloem op zijn tijd er ook wel in gaat. En in het voorjaar roei ik ook de narcissen niet uit. Maar verder houd ik het graag in harmonie.

  Antoinette: Oeps. Daar heb je mijn volgende verslaving te pakken. Met onze verjaardagen hadden we gelukkig een aantal boekenbonnen gekregen. Vorig weekend kon ik dus blij huppelend de boekhandel verlaten met voor 112 euro aan boeken, waar ik zelf maar 12 euro aan hoefde bij te betalen. En dat was nadat ik bij de Slegte al een tegoedbon voor ingeleverde boeken had ingewisseld…. De stapel naast ons bed groeit en groeit, en we komen muren te kort!
  (Ivy)

  • viktor loman on 14 april 2008 at 20:52
  • Reply

  Avatar van viktor loman
  Wat een prachtig romantische tuin hebben jullie, een droomtuin!!!! Met een trappetje en een soort serre, ik kwijl er helemaal van. En 170 euro is niks, dat heeft die tuin gewoon verdiend, o wat prachtig.
  gefeliciteerd, al heb je hem al heel lang denk ik.
  groetjes
  ren é

  • Pas&Ivy on 14 april 2008 at 21:07
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  René: dank je wel! Maar zo’n droomtuin is het nou ook weer niet, er kan nog een hoop verbeterd. Maar het is wel onze Woon in de zomer. En er zullen nog wel wat meer euro’s aan besteed worden voor het weer winter is ;-)

  Trouwens, Antoinette: het voordeel van boeken is dat de kippen ze niet eten! En in een ren stoppen? Ach nee, zielig!
  (Ivy)
  Reactie is geredigeerd

  • Eline on 14 april 2008 at 21:12
  • Reply

  Avatar van Eline
  Oei, dit werkt aanstekelijk :-)

  • metamama on 14 april 2008 at 21:33
  • Reply

  Avatar van metamama
  maar
  eh
  hoe kan dat nou
  ik bedoel
  gooi je de vaste planten er dan telkens weer uit?

  • Zilvertje on 14 april 2008 at 21:46
  • Reply

  Avatar van Zilvertje
  Ohhhhhhhhhhhhhh, ik kom daar nooit, ik zou graag zo een wagentje zien.

  • Erna on 14 april 2008 at 22:04
  • Reply

  Avatar van Erna
  Ik word heel vrolijk van dit blog :)
  erg grappig beschreven

  • ceesincambodja on 15 april 2008 at 05:54
  • Reply

  Avatar van ceesincambodja
  Ja, en als je eenmaal begint, is er geen einde aan. Ik weet er alles van. Gelukkig heb ik nu alleen nog wat palmen een varen en kleurige struikjes op mijn balkon hier. (Ik zou zeggen: kom eens kijken, Pas en Ivy.)

  • Grutte Pier on 15 april 2008 at 09:45
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Ik heb een eierdopplank…
  … echt waar

  • Pas&Ivy on 15 april 2008 at 12:15
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Eline: sorry, nu ook jouw latente verslaving gewekt ;-)

  metamama: nou, een deel eten de kippen dus op. Een deel spit ik in de herst overenthousiast onderteboven als ik bollen ga planten, een deel overleeft het gewoon niet op de bijna-pure zandgrond waar wij op zitten en een deel is ontginning van voorheen woestenij (grote, ouwe struiken die vorig jaar gerooid zijn bijvoorbeeld). En potten vullen, natuurlijk!

  Zilvertje: ik zal de volgende keer mijn (over)volle wagentje fotograferen!

  Erna: dank je wel!

  Cees: ik zou graag willen (een keertje kijken), serieus! Als ik Pas tenminste ooit een vliegtuig in krijg ;-)

  Grutte: lijkt me heel nuttig!
  (Ivy)

  • Thera on 15 april 2008 at 12:33
  • Reply

  Avatar van Thera
  Mooie tuin.
  Bij mij moet ook alles de lucht in vanwege de kippen. Spitten ze bij jullie de boel niet om? Bij mij wel, dus we volgen nu een kippentraining.;-)

  • laila on 15 april 2008 at 13:56
  • Reply

  Avatar van laila
  Wat een heerlijke tuin; je herinnert mij eraan dat de stokrozen( ben ik dol op) weer gezaaid moeten worden.

  • Pas&Ivy on 15 april 2008 at 18:22
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Thera: Kippentraining lijkt me een goeie! Ja, ze spitten alles om (bij voorkeur het pad op), en zeker de nieuwe plantjes moeten het ontgelden. Vandaar dat ik zo vaak terug moet naar het tuincentrum.

  Laila: dank! Stokrozen! Krijg jij die gezaaid? Ik heb ze een paar keer (!) gekocht, maar ze komen nooit terug….
  (Ivy)

  • Aad Verbaast on 15 april 2008 at 19:09
  • Reply

  Avatar van Aad Verbaast
  Ga er voor!

  • Pas&Ivy on 15 april 2008 at 19:37
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Aad: maar als ze nou niet willen?
  (Ivy)

  • Morticia on 18 april 2008 at 17:09
  • Reply

  Avatar van Morticia
  plezante tuin hebben jullie :-)

Geef een reactie

Your email address will not be published.