Apr 25

De dag dat de zee kwam

foto
Op de dag dat de zee kwam wist zij dat haar laatste uur geslagen had. Het was niet haar schuld, natuurlijk niet. Maar door de eeuwen heen had dat nooit een verschil uit gemaakt, wiens schuld het was. Zij kreeg de schuld altijd.

Soms was het een storm die de huizen vernielde. Soms een ziekte die plots het vee met blindheid sloeg. Een keer hagel die de bloesems van de takken geselde. Of gewoon een kind dat ziek werd nadat zij er per ongeluk een blik op had geworpen.

Altijd wisten ze haar te vinden.

Soms ging ze onder protest mee, soms gelaten. Het einde was ook niet altijd hetzelfde. Verbranding, soms verbanning. Soms de dood door het water omdat in sommige tijden werd geloofd dat zij licht van gewicht moest zijn om op haar bezemsteel het luchtruim te berijden.

Natuurlijk was zij net zo zwaar als iedere vrouw en zonk in een tijd dat niemand de zwemkunst machtig is, geholpen door haar lange rokken, naar de bodem.

In heel vroeger tijden was haar aanzien beter geweest. Wijze, noemden ze haar. Of hexa, wat hetzelfde betekende. Heit was één van haar namen, nog opgetekend in de oeroude Edda.

Toen was het geloof in de Moeder nog sterk en werden haar afgevaardigden op aarde op handen gedragen en met eerbied bejegend. Maar de tijden werden duister, het één ging regeren in plaats van de vruchtbare drie, de ogen van de mensen werden verhuld en de ware taal raakte in onbruik.

De weinigen die de ware taal nog verstonden, de taal van de Moeder en van de Natuur die haar kleed is, werden gewantrouwd. Als zij storm spelden in de vlucht van de vogels, of een koude winter in de val van het mast werden zij verantwoordelijk gehouden bij uitkomst van deze spelling. Ziet, zij heeft het voorzien, zij heeft het voorzegd, zij heeft gezegd dat het zou gebeuren dus is het haar schuld dat het gebeurt!
foto
Gesteund door hen die niet meer konden geloven, die niet meer konden verstaan, die rijkdom zochten in het slijk der aarde in plaats van in de Aarde zelf, werd zij vervolgd.

De wijze vrouw, ooit op handen gedragen, werd met voeten getreden. Dat was in de oertijden, dat was in de Middeleeuwen, dat was in de Nieuwe Tijd en dat zal nu weer gebeuren.

Nu, nu de Moeder zich schudt in een laatste poging zich te ontdoen van allen die haar kwaadwillend zijn hoewel onwetend, nu zullen weer zij moeten boeten die hiervan kond hebben gedaan.

Wanneer als gevolg van de klimaatverandering de oogsten mislukken en de zeespiegel stijgt, zullen vrouwen het zwaar te verduren krijgen in gebieden waar hekserij nog wordt bedreven.

Ivy

Bronvermelding: de Volkskrant, buitenlandpagina, dinsdag 15 april 2008.

8 comments

Skip to comment form

  • antoinette duijsters on 25 april 2008 at 16:00
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Heel waar Ivy en dat terwijl het de mannen zijn die met de industriele vooruitgang, de voornaamste veroorzakers zijn.
  Ik ben er van oventuigd dat als vrouwen het voor het zeggen hadden gehad, deze vooruitgang veel langzamer zou zijn en ook anders.
  Mooie illustaties.
  groetjes Antoinette

  • Morticia on 25 april 2008 at 16:08
  • Reply

  Avatar van Morticia
  Een teveel aan mannelijke energie heeft al die tijd geregeerd. Het is tijd voor evenwicht, de hoogste tijd.
  Het is de hoogste tijd dat wij vrouwen geloven in onszelf en evenwicht brengen.

  • Pas&Ivy on 25 april 2008 at 16:16
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Antoinette: we kunnen het helaas niet overdoen, dus we zullen het nooit weten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het tijdperk waarin de Man regeert ten einde komt, alleen moeten ze dan niet in de politiek en het bedrijfsleven met Bitches komen, want die zijn net zo erg.

  Morticia: mooi gezegd: geloven in onze eigen kracht en evenwicht brengen. Geen doorslaan naar de andere kant. Maar ik denk dat een kentering gaande is…

  (Ivy)

  • antoinette duijsters on 25 april 2008 at 16:39
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  In de top van het bedrijfsleven en de politiek zijn de mannen de baas en vrouwen moeten zich aanpassen, dus bitches worden om geaccepteerd te worden.
  Het wordt tijd dat vrouwen zich niet meer aanpassen maar op hun eigen manier laten zien wat ze waard zijn.
  groetjes

  • Pas&Ivy on 25 april 2008 at 16:46
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Helemaal mee eens, Antoinette!
  (Ivy)

  • marijke on 26 april 2008 at 09:45
  • Reply

  Avatar van marijke
  wat een prachtig stuk!
  kom tot de ontdekking dat ik zelfs aan het vergeten ben wat het betekent om vrouw te zijn. dankjewel!

  • Ingrid van den Bergh on 26 april 2008 at 12:55
  • Reply

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Deze prachtige, intense bijdrage maakt veel gedachten los, ook over vrouwen in het algemeen. Ik heb een boek "De ontembare vrouw". De vrouw wordt daarin ook wel La Loba of de Wolfsvrouw genoemd (ik maakte er een gedicht op, misschien ooit op vkb te lezen). In het boek worden de eigenschappen en deugden van de vrouw beschreven, haar kracht in de strijd voor een eigen identiteit, maar ook haar zwakte.

  Heksen kregen destijds de schuld van alle onheil; vrouwen zullen in lengte van dagen een collectieve schuld voelen. Meer dan de mannen voelen zij zich verantwoordelijk voor een goede harmonie, in het gezin en daarbuiten. En als die harmonie wordt verstoord zullen zij met de vinger naar zichzelf wijzen.
  Een collectief, misschien wel kosmisch, schuldgevoel.

  Reactie is geredigeerd

  • Morgaine on 26 april 2008 at 15:51
  • Reply

  Avatar van Morgaine
  Ik vind het prachtig, Ivy..
  Hexa, hagadissa, cunning woman, volva, seidhkona, heidr..

Geef een reactie

Your email address will not be published.