May 09

Kwaliteitseisen viering hoogtijdagen

foto
Het (of de) NEN is het Nederlands instituut van normalisatie.

Je zou toch zeggen dat dit een officieel orgaan is, waar ze onder meer normen ontwerpen voor de veiligheid van speeltoestellen, het opstellen van ontruimingsplannen of zelfs terrorismebestrijding.

Waar zou dan de nieuwe norm NEN-0512 onder vallen? De datum waarop deze norm officieel moet worden vastgesteld licht alvast een klein tipje van de duistere maar verwachtigsvolle sluier op: 5 december 2008 dus.

Via een recent decreet van het het officiële normbewakingsinstituut der Nederlandse kwaliteitsdefinities (NEN) verwijs ik graag bij deze naar de hieronder aangehaalde internetwebsite:

Hier kun je het hele document, zo’n dikke 20 pagina’s, downloaden, maar enkele saillante details wil ik jullie toch niet onthouden.

Bijvoorbeeld hoofdstuk 11: Kwaliteitsborging en Classificatie Hulppersoneel. Daarin staat: ‘indien gebruik gemaakt wordt van een paard dient het paard over voldoende slipvaste hoeven te beschikken teneinde voldoende houvast te vertonen bij het betreden van daken’. Ook de kleur van het paard is voorgeschreven: wit oftewel schimmelkleur. NB: Niet te verwarren met de schimmel op te oude banketstaven.

Jawel, ik heb het hier over een officiële norm voor het vieren van het Sinterklaasfeest.

Een van de aanbevelingen regelt dat de baard voldoende permanent aan Sint-Nicolaas verbonden moet zijn en dat eventuele elastieken om deze permanentie te garanderen ruimschoots op tijd aan een breuk- en duurzaamheidsproef moeten onderworpen (paragraaf 8.1.2.3). Mocht er echter toch een calamiteit optreden dan is er gelukkig nog hoofdstuk 12: Handelingsvoorschriften bij geloofwaardigheidscalamiteiten. Paragraaf 12.1. Het in ongerede raken van de baard: Sint-Nicolaas wendt een ernstige opkomende hoestbui voor en spoedt zich met de hand voor de mond naar een aangrenzende ruimte. Mocht het onheil toch in vol zicht zijn geschied dan dient het beschouwd te worden als een wonder. Sinterklaas is immers een heilige?

Ook in het neerstorten van een paard is voorzien in paragraaf 12.3: Sint-Nicolaas is ook de jongste niet meer. Indien het een bruin paard betreft: dit is niet het eigen paard van Sint-Nicolaas en derhalve niet gewend aan zijn rijstijl. Indien Sint-Nicolaas ter plekke aan zijn val van het paard lijkt te zijn overleden mag geruststellend worden opgemerkt dat het hier een heilige betreft die volgend jaar weer gewoon aanwezig zal zijn.


Aangezien er maar één Sint-Nicolaas is zijn er ook waarborgen zijn teneinde vast te kunnen stellen dat we niet met imitaties worden opgescheept. Daarvoor is de toetslijst a t/m g opgesteld, waaronder een onvoldoende onbekendheid met de teksten uit de liederenbundel NEN 0912.


Het zetten van de schoen is ook aan strenge voorschriften gebonden: zo dient een schoen geplaatst te worden bij een open haard met rookkanaal gedurende de avonduren. Bij het ontbreken van een rookkanaal kan de schoen bij een buitendeuropening worden geplaatst. Het bij een verwarmingsradiator plaatsen van een schoen moet als volslagen zinloos en tevens onverklaarbaar worden afgeraden.


Dan paragraaf 10.1.2 die verder gaat over implemetatie model en praktische uitvoering. Een grote schoen zetten uit hebberigheid werkt averechts. Sint-Nicolaas herkent dit gedrag onmiddellijk en handelt tegenovergesteld. Ter zake van de schoen maakt het niet of het een rechter of een linkerschoen betreft. Sint-Nicolaas is noch links of noch rechts georiënteerd. Pieten zijn voorts niet links of rechtshandig maar vooral onhandig.
Het zetten van de schoen dient plaats te vinden tussen 18.00 uur en 21.00 uur. Bij het zetten van de schoen worden ten minste twee Sint-Nicolaas liederen vocaal ten gehore gebracht, te vinden in de eerder genoemde liederenbundel.

Gegeven de onvoorstelbare en wonderbaarlijke inspanningen die van het paard van Sint-Nicolaas gedurende die nachten verwacht worden en teneinde Sint-Nicolaas gunstig te stemmen kan worden overwogen de schoen te voorzien van enig eet- en/of drinkwaar ten behoeve van het paard van Sint-Nicolaas. Daarbij dienen uitsluitend passende eetwaren voor een paard te worden geplaatst in de schoen, te denken valt aan stro en winterpeen. Water voor het paard dient bij voorkeur niet in, maar naast de schoen te worden geplaatst. Een biertje voor Zwarte Piet dan wel andere alcoholhoudende drank als geste voor Sint-Nicolaas, moeten gezien de wijze van verplaatsing op dat tijdstip als zijnde geheel onverantwoord worden ontraden.

Kortom, moet ik dit serieus nemen? 1 april is ook al lang voorbij en het document is echt te downloaden. En zijn er inmiddels ook normen opgesteld vgeworden oor de paashaas en de kerstman? Ik ben benieuwd…

Ivy

9 comments

Skip to comment form

  • Mo on 9 mei 2008 at 19:33
  • Reply

  Avatar van Mo
  Is er ook een NENnorm voor het NENinstituut?

  • antoinette duijsters on 9 mei 2008 at 19:52
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  :-)))))))))))) en dat op 9 mei!

  Groetjes Antoinette

  • Dwarsligger on 9 mei 2008 at 19:59
  • Reply

  Avatar van Dwarsligger
  Mo: dat zou uit te zoeken moeten zijn. Hoe serieus zijn ze nog te nemen?

  Antoinette: als de vogeltjes dood van het dak vallen is het tijd voor een winterse inslag ;-)

  (Ivy)
  Reactie is geredigeerd

  • Pas&Ivy on 9 mei 2008 at 20:01
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Ik probeerde mijn naam nog aan te passen, maar het was dus echt ik: Pas&Ivy

  • antoinette duijsters on 9 mei 2008 at 20:34
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, ik ben opgegroeid, met in deze tijd, verhalen over vurige tongen en een witte duif, Dus vandaar dat ik niet alles meer geloof:-)

  • Willem on 9 mei 2008 at 22:24
  • Reply

  Avatar van Willem
  Ik kan me zomaar voorstellen dat als je bij NEN werkt, je het ontzettend leuk vindt om eens een geintje te maken. Waarschijnlijk hanteert de desbetreffende ambtenaar in zijn vrije tijd ook normen vwb de kookkunst van degene (M/V) die hem (M/V) ‘s avonds na een drukke werkdag voedert…

  • landheha on 10 mei 2008 at 09:39
  • Reply

  Avatar van landheha
  ;-)
  (de "echte" normen zijn niet zomaar te downloaden, daar moet je voor betalen :-)

  • annet on 14 mei 2008 at 19:00
  • Reply

  Avatar van annet
  hier moet ik even over naplenken
  en wáár woonden jullie of jij
  in de veenkolonies? :)

  • Ik on 14 mei 2008 at 19:06
  • Reply

  Avatar van Ik
  Ik had begrepen dat er inmiddels ook pogingen worden gedaan om deze NEN-norm in Europees verband op te laten nemen in de DIN (Deutsches Institut für Normung) en ISO (International Standards Organisation) normen?

  Ik zal in ieder geval de http://www.huisman-itrec.com op de hoogte brengen. Het is voor ons een halszaak op de hoogte te blijven van de nieuwste normen :-)

Geef een reactie

Your email address will not be published.