Sep 15

Allemaal wol

Via internet kom je vaak op de meest bizarre zijpaden. Zo zat ik vorige week wat vaags te zoeken via marktplaats en kwam terecht op een handwerksite. Niet dat ik me thuis voel bij de term handwerken (dat klinkt zo grijze-knotjes-achtig) maar ik vind spinnen, verven en breien wel leuk. En op die site stond een advertentie van de ‘Dag van de Wol’ in Oijen. Aangezien onze Donkerrooie uit Oijen komt wist ik dat het in de buurt was.

Dus reed ik deze drenzige regenachtige zaterdagmorgen in alle vroegte (nou ja, om kwart over tien, vooruit) naar de wereldplaats Oijen. Voor ik het wist was ik het dorp alweer uit. En dat was eventjes vervelend, want Oijen ligt pal aan de Maas en het einde van het dorp betekende meteen kiezen voor linksaf de dijk op en rechtsaf de dijk op. Omdat ik eigenlijk helemaal niet de dijk op wilde moest ik keren en dat is op zo’n dijk géén pretje! Zeker niet omdat de plaatselijke oldsmobileclub toevallig dat moment had uitgekozen om over mijn stukje dijk te toeren. Langzaam wegzakkend stond ik met de twee rechterwielen in de drassige berm om kort na hun passage centimeter voor centimeter op het smalle asfalt te manoeuvreren tot ik weer met mijn neus in de goede richting stond. Gelukkig hing er een gestencild A4’tje dat met pijlen de richting van de Dag van de Wol aangaf, anders had ik het vast opgegeven. Het bleek aan een heel smal weggetje te zijn. Ik ben daar geen held in, ik geef het eerlijk toe. Ik rijd liever op wegen die breed genoeg zijn om elkaar te passeren. De berm langs de weg zag er niet erg betrouwbaar uit maar gelukkig kwam ik niemand tegen. Op de heenweg althans.

De Dag van de Wol werd gelukkig binnen gehouden, in de binnenbak van een paardenmelkerij. Er hing de sfeer van een dorpsfeest. Naast de deur stond een kinderschoolbordje met welkomstwoorden en ballonnen, in de hal vóór de bak stonden tafels en banken van schragen en werden hamburgers gebakken door roodgeblokte autochtonen met cowboyhoeden op. In de hal stonden langs de kant marktkraampjes en in het midden hekwerken met allerlei soorten schapen er in.

Waar ik voor kwam was schapenwol. Vreemd genoeg waren er niet zoveel vachten te koop. Er stonden vooral kraampjes met aanbiedingen en voorbeelden van wolworkshops: vilten, verven, spinnen. Maar dat kan ik al dus daar hoef ik niet meer voor te werkwinkelen. En er stond iemand met schapenvachten van de meest buitenissige schapensoorten: Coburger Fuchs, Wiltshire Horn, Kerry Hill, Longwool, nóóit van gehoord. Er waren vachten met lang geklit haar, met korte krulletjes maar er lag ook een prachtig mooi zacht wit vliesje. Dat bleek van een brilschaap (echt waar!).

Het was een grappige happening, niet iets om te zeggen: wow, daar trek ik een zaterdagje voor uit maar als ze weer zoiets in de buurt organiseren ga ik er weer heen, al is het alleen maar voor het enthousiasme waarmee al die mensen hun hobbywaren aan de man/vrouw proberen te brengen. Ja, ook aan de man! Spinnen schijnt niet uitsluitend vrouwenwerk te zijn. Ik kocht op de valreep nog een handspinnertje bij de Nederlandse spinkampioen. Een man dus. Roodgeblokt en met een cowboyhoed.

Schaap met dreadlocks: Wensleydale Longwool

Brilschaap, misschien wel de leverancier van mijn vachtje

Deze zomer had ik mij al overgegeven aan wolverven…..

Gisteren zat ik lekker in de zon te breien, maar toen ik terugkwam was mijn breiwerk bezet door de poefjes. Nu zal ik maar een dekentje voor ze breien.

Ivy

24 comments

Skip to comment form

  • Linda on 15 september 2008 at 19:00
  • Reply

  Avatar van Linda
  Nou jaa!!
  Ik schrijf nu over de (magische) geschiedenis van spinnen en weven (en zoek mij gek naar een spinnewiel)want ik ga de hele winter spinnen en weven(is het plan)
  Kan ik niet bij jou in de leer?
  Reactie is geredigeerd

  • antoinette duijsters on 15 september 2008 at 19:53
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  mooi, die geverfde wol en natuurlijk onweerstaanbaar voor de poefjes. Je moet eens proberen een vacht van het mergellandschaap te krijgen, mijn moeder werkte daar het liefst mee.
  Groetjes

  • Pas&Ivy on 15 september 2008 at 20:06
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Linda, ik wil het je graag leren. Ik voel me altijd erg Nornig als ik bezig ben ;-) Het is wel een kwestie van vaak doen, ik krijg nog steeds af en toe krinkelwol.

  Antoinette: daar heb ik ook nog nooit van gehoord ;-) Er is een wereld voor me open gegaan, ik kocht altijd ‘gewoon’ vachten bij de boer. Ik zal er eens naar zoeken.
  Wol verven was ook erg leuk, als de trui af is zal ik wel een foto plaatsen.
  (Ivy)

  • Karin on 15 september 2008 at 20:37
  • Reply

  Avatar van Karin
  O als ik dit geweten had had ik misschien ook wel naar Ooijen gewild. Ik heb jaren geleden al leren spinnen en ik kan het heel aardig al zeg ik het zelf! Verven heb ik ook gedaan.

  Maarre wat is Nornig?

  • Pas&Ivy on 15 september 2008 at 20:40
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Karin: er zijn vast meer van dergelijke evenementen, want dit was echt heel kleinschalig. Leuk, jij spint ook!
  Nornig: in de Edda komen de drie Nornen of schikgodinnen voor: zij spinnen de draad van het leven en het lot en knippen hem door als ze vinden dat het de tijd daar voor is.
  (Ivy)

  • Karin on 15 september 2008 at 20:44
  • Reply

  Avatar van Karin
  @Ivy: OOOOOooooooooowwwww. Daar was ik niet zo gauw opgekomen.

  @Linda: WAAR schrijf je over de magische geschiedenis van het spinnen?

  • coby on 15 september 2008 at 20:48
  • Reply

  Avatar van coby
  Dat klinkt kneuterig maar zodanig dat het leuk is :-) Dat dekentje lijkt me geen overbodige luxe…..

  Hartelijke groet, Coby

  • Linda on 15 september 2008 at 20:57
  • Reply

  Avatar van Linda
  Volgens mij zie ik hier een spin en weefclub ontstaan! :-)
  Ivy ik wil het heel graag leren, ivm onderzoek voor boek 3. Karin, de spin-en weefgeschiedenis in Europa is zeerrr interessant. Naast de schikgodinnen hebben we veel sproken en legenden over spinnen. Denk bijvoorbeeld aan vrouw Holle. Ook de Kelten kennen zo hun verhalen.
  Coby, kneuterig ja maar kan ons het schelen:)
  Spinnen en weven is magisch, believe me;)
  Waarom heb ik nu ineens witches of Eastwick associaties?;)
  Reactie is geredigeerd

  • amelie.pardouze on 15 september 2008 at 22:12
  • Reply

  Avatar van amelie.pardouze
  roodgeblokte autochtonen met cowboyhoeden Het was dat je al verkering had, maar anders….leuk beschreven Ivy. Toch verrassend zo’n wolfestijn en al een heel avontuur om er te komen dus!

  • Grootzoon on 15 september 2008 at 22:14
  • Reply

  Avatar van Grootzoon
  lekker plaatje van de poekies!! (zoals poefjes bij ons steevast genoemd plengen te worden – We hadden overigens in Dubrovnik meteen weer ‘n lease-poekie. Een rooie natuurlijk)

  Als je ooit met Merinowol gaat spinnen en breien krijg je mij misschien wel ooit weer in een trui van je! Heerlijk zachte wol door zeer lange vezels (da’s wat wol kriebelig maakt: korte vezels).

  • Karin on 16 september 2008 at 07:08
  • Reply

  Avatar van Karin
  Breien had ik al op de lagere school geleerd. Later bij een boer leerde en hielp ik met scheren.
  Nog weer later was ik bijstandsmoeder en zag ik op een schoolkerstmarkt iemand die van alles verkocht en ook een cursus spinnen in de aanbieding had.

  Via via vond ik een spinnenwiel bij mensen die hem niet meer nodig hadden……. ze hadden een alternatieve therapie gehad en moesten leren spinnen!

  Ik als breifanaat vond het ook prettig om de wil significant goedkoper in te kopen. Echte breiwol kostte toen bij de Hema zeker ƒ5,- per 100 gram. En een ongesponnen was het ƒ2,- per kilo. Dat scheelt!
  Reactie is geredigeerd

  • pacopainter on 16 september 2008 at 08:24
  • Reply

  Avatar van pacopainter
  Die katten! Geweldig

  • Bart on 16 september 2008 at 08:41
  • Reply

  Avatar van Bart
  Veel geblaat en ook…veel wol! :)
  Mooi hoe de gekleurde wol te drogen uithangt, in het zonnetje.
  En de poefjes weten een kwaliteitsproduct ook natuurlijk wel te waarderen, wat een heerlijke foto, die laatste!

  groet Bart

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 09:30
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Coby: kneuterig, dat is nou net waar ik bang voor was… ;-))) Dat dekentje moeten ze afblijven, want dat wordt mijn vest. Van de restjes zal ik een dekentje breien. Zul je zien dat ze er dan niet meer op willen ;-(

  Linda: het basisprincipe is simpel. Er staat nog ergens vaag een samenkomst gepland, dus dan kunnen we aan de slag.
  ja, gezellig, virtueel spinnen en breien ;-)))

  (Ivy)

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 09:32
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Amelie: ja, echt van die stoere boer’n bonken. Er liep trouwens ook een échte Schot rond (zijn rol was wat onduidelijk, waarschijnlijk om de schaapjes te hoeden) maar het was zo donker in de hal dat de meeste foto’s zijn mislukt ;-((

  Grootzoon: brillie heeft ook lekkere zachte wol. En ik weet nou waar ik aparte wol vandaan moet halen. Die boer woont in de woonplaats van Mo, dus daar ga ik binnenkort een keertje langs.
  Grappig hoe jullie toch altijd lease-poekies op doen.

  (Ivy)

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 09:33
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Karin: dus jij kunt ook zelf scheren? Ik heb ooit een schaap gehad, daar liet ik een scheerder voor aan huis komen. Wel heel apart om te zien hoe zo’n schaap braaf op haar achterkantje blijft zitten en langzaam wordt uitgepeld. Er blijft nauwelijks wat van over!
  (Ivy)

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 12:01
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Paco en Bart: ik had jullie reactie wel gezien, maar moest even snel vergaderen (ja, foei, ik zit nu op mijn werk): Ja, de katten (poefjes) zijn aanbiddelijk, en Bart, of het een kwaliteitsproduct is…. dat wachten we nog even af tot het in elkaar zit gehandwerkt.
  En nou maar weer gauw gaan spinnen voor een nieuwe lading verven, want dat is echt magisch, hoe die kleuren ontstaan en wat het resultaat is!
  (Ivy)

  • Karin on 16 september 2008 at 13:58
  • Reply

  Avatar van Karin
  Ivy: Scheren doe ik nooit meer. Ik heb een keer een zomer een boer geholpen die er een paar honderd had………..dat was hard werken.

  Inderdaad je zet het schaap op haar kont en dan blijft ze dociel zitten, heel wonderlijk!

  Ik ging gisteravond gelijk ff een uurtje spinnen ik was helemaal geinspireerd.

  Truien brei ik niet meer, ik brei kindersokjes. Echtgenoot en ik hebben samen zes zonen (25-22-21-20-18-10) dusse ik wordt nog wel een keer (stief)oma. Misschien kan ik dan niet meer breien dus ik maak ze nu vast. Daarna vilt ik ze in de wasmachien en zijn ze echt schattig.
  Reactie is geredigeerd

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 14:47
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Karin: na een paar honderd schapen heb je het wel gehad, ja …
  Sokken breien, dat heb ik nou nooit gedaan. Wel lekkere grote truien op pennen 7. Maar zoals je aan reactie van Grootzoon hierboven al ziet: die werden niet in dank afgenomen. Gelukkig draagt Pas ze wel ;-), dus die is na de regenboogtrui weer aan de beurt.
  Heerlijk ontspannend, he, dat spinnen. Je gedachten eindeloos laten tollen, de vette wol in de handen, heerlijk!
  (Ivy)

  • Linda on 16 september 2008 at 17:26
  • Reply

  Avatar van Linda
  Ik wil een spintol.. Weten de dames misschien waar ik er eentje kan vinden?

  • Pas&Ivy on 16 september 2008 at 18:28
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Ik geloof dat mijn moeder er nog eentje heeft liggen. Ik zal het vragen.
  (Ivy)

  • Maria-Dolores on 17 september 2008 at 18:55
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  wat leuk! moet eerlijk zeggen dat ik te ongeduldig ben om zelf te spinnen, verven of breien, maar ik vind het wel mòòi.

  • Thera on 19 september 2008 at 16:36
  • Reply

  Avatar van Thera
  Oja spinnen, mijn spinnewiel heb ik in Italië laten staan, moet nog eens hierheen komen. En verven, mooi geworden! ;-)
  Ik was al bang dat er niemand meer was, die zich met dit soort dingen bezighield.

  PS Linda, pas je wel op, dat je geen platte duim, voet en onderlip krijgt! :-)

  • Karin on 20 september 2008 at 09:18
  • Reply

  Avatar van Karin
  Drama: de snaar van mijn spinnen wiel is geknapt…..
  Ik ging stante pede naar de website van Louet…..hmm 19/9 en 22/9 zijn ze gesloten. Kan ik niet eens vragen of ze de snaren nog verkopen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.