Oct 28

De Ketel

Het jaar begint in duisternis. Zoals het ook is geëindigd. Eindeloos doorgaande cyclus van transformatie, van geboorte naar dood naar geboorte.

De oogst is binnen. Zowel de oogst van het land als de oogst uit het bos. De bladeren zijn gevallen, de stengels verdord, de schimmels ruimen de laatste restjes op. Spinrag hangt voor de paden waar nu niemand meer zal lopen. Uilen en vleermuizen hebben het rijk alleen, daar waar in de zomer jonge maagden met bloemen in het haar in het middernachtlicht dansten op het zachte mos.

Ik heb mijn vrouwen het land op gestuurd om alles wat ze konden vinden mee te nemen: de knollen, de bessen, de vruchten en de aren. Zelfs de laatste bloemen en ranken hebben ze voor mij moeten oogsten. Het land hebben ze dor en verlaten achtergelaten.

Ik heb mijn mannen het bos in gestuurd om alles wat ze konden vinden mee te nemen: de reeën, de zwijnen, de duiven en de konijnen. Zelfs de laatste eieren en de vissen uit de beek hebben ze voor mij moeten oogsten. Het bos hebben ze dor en verlaten achtergelaten.

Dan zet ik mijn grote ketel op het vuur en gooi alles er in. Ik gooi allen er in. De mannen, de vrouwen, de planten, de dieren. De bejaarden en de maagden. De helden en de kinderen. Ik kook en ik roer in mijn kosmische ketel zodat alles opnieuw ontstaat en vergaat in een cirkel die geen einde heeft.

Ik ben de moeder en voedster, de jaagster en hoedster, de donkere mythische schoot van waaruit alle leven ontstaat en weer naar terugkeert. Ik ben de behoedster van de Ketel van Dood en Wedergeboorte.

Ik ben de Cailleach, Hecate, de godin van de maan. Jullie kennen mij ook als Vrouw Holle.

(In de nacht van 31 oktober op 1 november wordt het Keltische Samhain gevierd. Wij kennen dat als Halloween en als Allerzielen, de Latijnse landen kennen hun Dia del Muerte, met picknick op het kerkhof. De oorsprong ligt heel ver in ons verleden. De mythologie is magisch en rijk aan beelden en verwijzingen die terugkomen in veel sprookjes. De plaatjes komen weer van internet).

Over de tegenhanger van Samhain, Beltane, schreef ik al eerder.

Ivy

23 comments

Skip to comment form

  • antoinette duijsters on 28 oktober 2008 at 15:36
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Geef de voorkeur aan Samhain boven het verbasterd halloween, dat nog maar een schim is van het oude.

  • Ivy on 28 oktober 2008 at 15:44
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Antoinette: de oude feesten in hun oervorm zijn veel interessanter. Het is jammer dat zoveel feesten door de commercie worden ingepikt.

  • K on 28 oktober 2008 at 15:47
  • Reply

  Avatar van K
  Ik ben op de hoogte. 80 kinderen zullen dit jaar mijn voordeur consulteren op jacht naar snoep. Ze krijgen een soort marsh-mallowoog met zure verrassingsinhoud. Ben zelf verkleed als heks.

  • Ivy on 28 oktober 2008 at 15:50
  • Reply

  Avatar van Ivy
  K: klinkt lekker….. Zelf gebrouwen, dat oog?

  • Aad Verbaast on 28 oktober 2008 at 16:02
  • Reply

  Avatar van Aad Verbaast
  Mooi verhaal!

  • Kokopelli on 28 oktober 2008 at 16:12
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Ivy: Wat een verrassing. En een mooi geschreven verhaal.

  Groetjes en tot zo,
  Kokopelli

  • K on 28 oktober 2008 at 16:20
  • Reply

  Avatar van K
  Nou dat niet( Duitse snoepfabrikant), maar ik ga een goedje zoeken om ze in op te bergen zodat ze de ogen moeten ‘scheppen’. Meekomende ouders zijn trouwens ook verkleed. Het loont zich wel om mee te doen als kind want we hebben als wijk in totaal voor 200 Euro aan snoep en uitdeelattributen gekocht. Ook rubber vleermuisjes en doodskopjes enzo.

  • Pas&Ivy on 28 oktober 2008 at 16:35
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Dank, Aad.

  Kokopelli ;-)

  K: ik wist niet dat er ook al aan Halloweenoptochten werd gedaan, ik ken alleen St. Maarten, dat ze met lampionnen langs de deur komen.

  (Ivy)

  • K on 28 oktober 2008 at 19:42
  • Reply

  Avatar van K
  Nou, bij ons al jaren! Het zijn geen optochten maar groepjes ouders met kinderen. Ze zijn verkleed er bellen aan of komen de tuin in en roepen: trick or treat! En dan krijgen ze uiteraard snoep. Het gebeuren is aardig spookachtig geworden. Er zijn buurtbewoners die mistmachines inzetten en stroboscopen en zo. Dracula’s die opeens opstaan uit de kist. Kan je allemaal tegenkomen, haha.

  • Pas&Ivy on 28 oktober 2008 at 20:28
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Klinkt wel spectaculair maar erg onhollands!
  (Ivy)

  • peter louter on 28 oktober 2008 at 20:52
  • Reply

  Avatar van peter louter
  Plutonisch

  • Pas&Ivy on 28 oktober 2008 at 21:02
  • Reply

  Avatar van Pas&Ivy
  Peter: ???
  Manig, dat wel. En cyclisch. Plutonisch zegt mij even niets…
  (Ivy)

  • K on 28 oktober 2008 at 22:34
  • Reply

  Avatar van K
  Das een goeie! Limburgers zijn echt geen Hollanders hoor.

  • JdK on 29 oktober 2008 at 01:57
  • Reply

  Avatar van JdK
  De koppeling aan Vrouw Holle kende ik niet. Lijkt me ook te ver gezocht, wel een verband met sneeuw en neerslag maar niet met de maan.

  • Linda on 29 oktober 2008 at 08:47
  • Reply

  Avatar van Linda
  Ivy ook al in de stemming:)

  • Zilvertje on 29 oktober 2008 at 10:07
  • Reply

  Avatar van Zilvertje
  Wat apart dat ook vrouw Holle in deze tijd meedoet, je roept een prachtig beeld op en zie nu het samenvallen van bepaalde gebruiken, ik wist dus niet dat dit ook de tijd was van op het kerkhof zitten en eten en drinken bij hen die je verloren bent, mijn halfvriendin uit Joegoslavië vertelde hier over in de jaren zeventig, ik vond dat heel bijzonder, ze is maar 42 jaar geworden en liet drie kinderen achter, drie jongens, een triest verhaal, ik moet er nu plots weer aan denken, was al zo lang geleden, ik zal over haar gaan schrijven.

  Fijne dag! ( wat schijnt de zon fijn he, ik zag vanmorgen prachtige diamanten in de webben )

  • Ivy on 29 oktober 2008 at 13:13
  • Reply

  Avatar van Ivy
  K: dat blijkt ;-)

  JdK: Vrouw Holle reed mee in de wilde jacht met Odin. Zij leeft onder in een put en als ze haar kussens schudt sneeuwt het. Als je in de put kijkt zie je daar de weerspiegeling van de maan.

  Linda: jouw schuld! ;-)

  Zilvertje: dankje! Interessant, die oude gebruiken, toch?

  De dag hier begon in mist en nu stralende zon. Ik wou dat ik vrij was…..

  • antoinette duijsters on 29 oktober 2008 at 14:07
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, hopelijk blijft het tot en met zondag dit mooie weer.

  Plutonisme is een theorie uit de geologie [genoemd naar de god Pluto]die inhoudt dat alle gesteenten oorspronkelijk diep in de aarde gevormd zijn.

  Wat Peter bedoelt in verband met jou blog snap ik ook niet, was benieuwd naar zijn uitleg maar tot nu toe niet gekomen:-)
  Reactie is geredigeerd

  • Luke on 29 oktober 2008 at 14:37
  • Reply

  Avatar van Luke
  Mooi die oude verhalen en gebruiken.
  Mag die Kelten wel.

  groet Luuk

  • Ivy on 29 oktober 2008 at 15:44
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Antoinette: ja, met die verklaring kwam Pas ook maar wij snapten het ook niet helemaal.
  Ik hoop echt op nog een dagje rustig op mijn werk, zodat ik even van het mooie weer kan genieten. Het is echt prachtig nou met al die kleuren!

  Luuk: dank je, ik mag ze ook graag. Er zit veel waars in de oude riten.

  • glieve on 1 november 2010 at 17:23
  • Reply

  Avatar van glieve
  Mooi verteld! De dag van Hecate valt dit jaar, 2010, op 16 november. Dat wordt een speciaal feestje! Bij Samhain vergeet ik ook nooit Lilith en Kali…

  • glieve on 1 november 2010 at 17:23
  • Reply

  Avatar van glieve
  Mooi verteld! De dag van Hecate valt dit jaar, 2010, op 16 november. Dat wordt een speciaal feestje! Bij Samhain vergeet ik ook nooit Lilith en Kali…

  • Heyta (Ivy) on 2 november 2010 at 10:12
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  glieve: leuk dat je hier bent komen lezen!
  Ja, ik ben nog steeds van plan een verhaal aan Lilith te wijden.
  In de Indiase mythen ben ik minder thuis dus ik durf Kali niet te betrekken ;-))

Geef een reactie

Your email address will not be published.