Dec 05

Richtlijnen voor een veilige Sinterklaasviering

De terrorismedreiging is hoog, dus is het zaak om alle verdachte figuren en handelingen tot een minimum te beperken. Verkleed over straat gaan wordt heden ten dage met argusogen bekeken, mensen die ergens mee gooien lopen het risico ter plekke preventief neergelegd te worden en iemand die met verdachte pakketten loopt te sjouwen is, natuurlijk, verdacht.

Dus hoe vieren wij nog veilig en onbekommerd het Sinterklaasfeest? Gelukkig zijn er richtlijnen voor opgesteld (NEN 0512). Ik heb hieraan al vaker gerefereerd, maar het is misschien nuttig die kennis nog even op te poetsen.

Hoe herkennen wij de ware Sinterklaas?
Tja, simpel. Sint Nicolaas heeft een baard. Maar niet elke man met baard is Sinterklaas. De Ware Baard is wit of roomwit van kleur, bedekt het aangezicht en heeft een lengte tussen de 350 en 500 mm, te meten vanaf de bovenlip. De baard is voldoende permanent aan Sint Nicolaas verbonden met elastieken of andere hulpmiddelen die afdoende zijn getest op breukbestendigheid en duurzaamheid. De baard is netjes gekamd en bij voorkeur vervaardigd van echt haar.

Sinterklaas draagt te allen tijde genormeerde kleding. Afwijking in uitvoering of kleur is verboden en derhalve verdacht. Sinterklaas verschijnt ook uitsluitend in vol ornaat. Het verschijnen in het openbaar in gedeeltelijk ornaat is niet toegelaten. Sinterklaas draagt een witte onderjurk van katoen of zijde, welke maximaal 100 mm boven de enkels eindigt. Deze jurk wordt verder aangeduid met ‘tabberd’. De tabberd is afgezet met kanten decoraties (NB: het Sinterklaaslied waarin de tekst ‘trek je rode tabberd aan’ voorkomt is derhalve zeer misleidend maar kan tot ontmaskering van een onechte Sint leiden).

Om zijn middel draagt de Sint een koord en om zijn hals de bisschoppelijke ketting welke is voorzien van een kruis. Dit kruis is ingelegd met robijnen. Imitatierobijnen zijn in verband met de veiligheid van Sinterklaas zelf toegestaan.

Sinterklaas draagt te allen tijden witte handschoenen, met een lengte zodanig dat in combinatie met tabberd en mantel géén blote huid zichtbaar is. Over deze handschoenen draagt hij de bisschoppelijke ring, eveneens voorzien van een (imitatie-) robijn.
Over zijn tabberd draagt Sinterklaas een wijde mantel van donkerrood fluweel, afgezet met goudkleurig brokaat. Op zijn hoofd een mijter van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleurstelling. In zijn hand draagt hij een goudkleurige staf met aan de bovenzijde een dubbele krul. Het is volgens de officiële richtlijnen niet toegelaten deze staf als slag- of steekwapen te gebruiken. Op het moment dat dit gebeurt weet men dus zeker niét met de Echte Sinterklaas van doen te hebben.

Hoe herkent men de Echte Zwarte Piet?
In de loop der jaren is een inflatie opgetreden op het Pietenfront. Vroeger was de Goedheiligman slechts vergezeld van één Piet, inmiddels is een zwerm Pieten meer regel dan uitzondering geworden. Let dus goed op of er geen indringers tussen de zwerm lopen.

Een echte Zwarte Piet is diepzwart en egaal van kleurstelling. Sinterklaas laat zich uitsluitend omringen met Pieten die op geen enkele wijze een verschil in tint vertonen. Iedere Zwarte Piet beschikt over een kleurig pak, indien mogelijk voor iedere Piet in een andere basiskleur, echter van dezelfde snit. Het kostuum is bij voorkeur gemaakt van fluweel en afgezet met decoraties van goudkleurig brokaat. Het pak moet volledige bewegingsvrijheid bieden. Bij het kostuum behoort een baret in dezelfde kleuren als het kostuum, afgezet met een gekleurde struisvogelveer.

Gedurende de periode, voorafgaand aan pakjesavond, verplaatsen Sinterklaas en Zwarte Piet zich vanaf middernacht tot zonsopgang over de daken. Sinterklaas is hierbij gezeten op een wit paard. Bij voorkeur vinden deze nachtelijke tochten plaats wanneer de maan door de bomen schijnt, doch in geval van nood wordt genoegen genomen met het schijnsel van reclame-uitingen en lantarenpalen. Het verplaatsen heeft tot doel het in de schoorstenen werpen van pakjes. Deze handelingen zijn dus, mits op correcte wijze uitgevoerd, niet verdacht. Welke de correcte handelwijze is, is niet bekend aangezien deze handelingen uitsluitend in het holst van de nacht worden uitgevoerd.

Strooien doet een Zwarte Piet bij binnenkomst van een ruimte in ruime mate. Daarna nog een keer halverwege het bezoek van Sinterklaas en vervolgens bij het vertrek. Elke tussentijdse strooibeurt is derhalve verdacht. Bij het strooien moet voldoende afstand worden genomen teneinde ernstig lichamelijk letsel te voorkomen. Het werpen van strooigoed moet op een boogvormige wijze plaatsvinden. Het frontaal en in een rechte lijn werpen van het strooimateriaal is niet toegelaten, tenzij de afstand tot het gehoor groter is dan 7,35 m.
Strooigoed dient te zijn samengesteld in een verhouding van 40% pepernoten, 20% kruidnootjes, 20% schuimpjes en 20% diversen, mits eetbaar en zoet van smaak.

Surprises dienen duidelijk herkenbaar te zijn als nepgeschenk, niet in de laatste plaats omdat de ontvanger het cadeau anders niet verder uitpakt. Het uitpakken dient met normaal in het huishouden aanwezig gereedschap mogelijk te zijn. Het noodzakelijk gebruik van elektrisch gereedschap voor het ontmantelen van een surprise is niet toegestaan.

Elke afwijking van de door het Nederlands Normalisatie-instituut opgelegde norm kan als verdacht worden aangemerkt en dient gemeld te worden bij de dichtstbijzijnde rampenbestrijdingsdienst.

Nog een heerlijk avondje toegewenst!

Ivy

15 comments

Skip to comment form

  • Maria-Dolores on 5 december 2008 at 14:03
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  :-))
  jammer dat dat allemaal mijn neus weer voorbij gaat…

  • peter louter on 5 december 2008 at 14:09
  • Reply

  Avatar van peter louter
  Eigenlijk mis ik nog een bepaling over schoorstenen. De specificaties daarvan dienen m.i. ook in het bouwbesluit te worden opgenomen.

  Amsterdanm dient te worden aangepakt. Evenmin als ze zich iets gelegen laten liggen aan het paddoverbod, wordt daar ook op grote schaal het mijterbesluit overtreden.

  • demio on 5 december 2008 at 14:17
  • Reply

  Avatar van demio
  O jeetje, waar vind ik die rampenbestrijdingsdienst als ik iets verdachts zie :-)

  • Ivy on 5 december 2008 at 14:32
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Maria-D: tja, in Italie hebben ze zoiets niet, dat misten wij toen (toen ik daar als kleuter woonde) ook ;-)

  Peter: nee, in de normen staat niets over schoorstenen. En overtreding van het mijterverbod? Meteen melden!

  Demio: uh, weet ik ook niet. Staat misschien in de handleiding bij het zeiltonnetje?

  • antoinette duijsters on 5 december 2008 at 14:37
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  :-)))))
  Strooigoed voor kipjes, 20% granen, 20% brood, 20% pasta, 20% gehaktkruim en 20%gehakte kool.

  groetjes

  • Klaverblad on 5 december 2008 at 14:58
  • Reply

  Avatar van Klaverblad
  De staf en de roe zijn afdoende wapens.

  • Ivy on 5 december 2008 at 15:06
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Antoinette: en de Kom met Rijst dan?

  Klaverblad: nou, ik ken surprises…..

  • antoinette duijsters on 5 december 2008 at 15:24
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, rijst valt onder granen en/of brood.
  En hou de roe klaar voor hebberige poefjes:-)))

  • Ivy on 5 december 2008 at 15:28
  • Reply

  Avatar van Ivy
  @Ivy: Ik mis overigens in jouw bijdrage ook nog wat specificaties betreffende het te gebruiken paard. Graag jouw toelichting ;-)))

  Groetjes & tot zo,
  Kokopelli

  • Kokopelli on 5 december 2008 at 15:29
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Ivy: jawel, jawel, ik was het weldegelijk…

  • Ivy on 5 december 2008 at 16:26
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Antoinette: nou, als hier met eten gestrooid wordt dan weet je wel wie er haantje-de-voorste zijn ;-)

  Kokopelli: ik dacht al even dat ik een identiteitscrisis had en tegen mezelf begon te praten ;-)
  Over het paard: och, die is niet verkleed en daar ging het eigenlijk over, hoewel daar zeker wel wat over te zeggen is.

  • Mo on 5 december 2008 at 17:34
  • Reply

  Avatar van Mo
  De neppers worden áltijd op de ene of de andere manier http://www.volkskrantblog.nl/bericht/234775!

  • Ivy on 5 december 2008 at 17:39
  • Reply

  Avatar van Ivy
  Mo: ja, paarden hebben daar een goede neus voor ;-))

  • Aad Verbaast on 5 december 2008 at 18:02
  • Reply

  Avatar van Aad Verbaast
  Ongeacht in welk kamp
  Sinterklaas is nooit een ramp!
  Je kan eindeloos over hem bomen
  Maar hem maar lekker tot ons komen.
  Een leuk avond in het verschiet,
  Wie ambieert dat niet?
  Geniet er van
  Want die Sint die kan er wat van!
  Reactie is geredigeerd

  • de Stripman on 5 december 2008 at 20:13
  • Reply

  Avatar van de Stripman
  Wij stellen de viering een dagje uit, maar ieder die het vanavodn viert: veel plezier !

  Heb je vanavond Editie Nl gezien, Ivy. Een als Sinterklaas vermomde verslaggever drong moeiteloos door tot in de bedrijfskantine van de ING-Bank, werd toegelaten tot een live radio-uitzending van Radio Noord-Holland, bereikte de werkkamer van burgemeester Cohen, kon Gordon aan diens eigen voordeur een chocoladeletter aanbieden en reed gratis mee met de tram…;o)
  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Your email address will not be published.