Jan 26

Ontknoopt

Na weken van spinnen en breien was begin januari mijn eerste echte alpacabreiwerk af. In mijn onschuld had ik gekozen voor een vest, want ik had kort achter elkaar al twee truien gebreid en een mens moet toch af en toe wat afwisselen.

Dat had ik dus beter niet kunnen doen.
Want vesten hebben knopen nodig, en knopen moet je wel ergens kunnen kopen. In een grote stad zou dat toch geen probleem kunnen zijn. Dacht ik.

Vroeger was het leven simpel. Ik ben opgegroeid in een middelgroot dorp waar alles wat voor de dagelijkse levensbehoefte nodig was te koop was. Er was een fietsenmaker die ‘s winters schaatsen sleep, er was een winkel voor de doe-het-zelver die ook hobbymateriaal verkocht en een stoffenwinkel met garen en band, breinaalden en wol. En knopen.

Dus toen ik enkele weken geleden samen met Zoonlief de stad in ging had ik van te voren even gegoogled naar voor de hand liggende winkels. Het trefwoord ‘knopen’ leverde niets op, evenmin als ‘wol’ of ‘stoffen’, wel doken enkele hobbywinkels op en een handel in passementerie en handwerkbenodigdheden. Bovendien was het marktdag dus leek het mij logisch dat toch èrgens een knoop te vinden zou zijn.

Fout gedacht. De eerste hobbywinkel waar we naartoe stevenden had een briefje op de lege etalage hangen: verhuisd naar…. Een mij volkomen onbekende straat, niet in het centrum in elk geval. De volgende hobbywinkel keek mij glazig aan bij het woord ‘knoop’ en ook de markt bood geen soulaas. Nu was het een heel koud weekend en lang niet alle marktkramen waren bezet, dus ik hield de moed erin. De passementerie (wat dat dan ook zijn mocht) hadden we nog niet gevonden, ik was vergeten te noteren in welke straat hij ook al weer zat.

Twee weken later besloot ik nog een keer een kans te wagen. Ik had inmiddels van collega’s gehoord waar die winkel ongeveer moest zitten. Zoonlief had skikleding nodig en dat was in de buurt. Maar hoe ik ook zocht, in het halfdonker van een sombere, regenachtige middag, ik kon geen etalage of uithangbord vinden wat wees op een knopenhandel.

Afgelopen zaterdag dan nog maar een poging gewaagd. Straatnaam én huisnummer genoteerd en monter op de fiets gesprongen. Eerst de straat doorgefietst. Maar dan is het lastig zoeken. Ik wist dat het aan de rechterkant moest zijn, maar ik moest ook oppassen voor overstekende voetgangers, bussen en fietsen die van alle kanten kwamen. Dus blijkbaar had ik de zaak gemist. Fiets op slot en teruglopen maar.

En wederom werden mijn bange vermoedens waarheid: op de lege winkelruiten van het betreffende pand hing een briefje: verhuisd naar …. (een dorp in de buurt).

Maar het was zaterdag. Marktdag. Daar zou toch wel een knopenboer staan nu, met dit mooie weer? Helaas. Nadat ik driekwart van de markt was overgestruind bleek het aanbod vooral te bestaan uit nep-horloges, nep-parfum, heel veel goedkope kashmiersjaals (wel mooi, maar ik heb er al twee), euro-kramen en sokken. Geen stoffen. Geen garen. Geen knopen.

Gelukkig liep ik toen een bekende tegen het lijf die me wist te vertellen dat er, niet ver weg, op een pleintje een naaimachinewinkel zat. En dat ze dácht dat ze daar ooit knopen had gezien.

Vervuld van bange voorgevoelens sprong ik op de fiets. Eerdere ervaringen hadden mij tenslotte voorbereid op lege etalages. En inderdaad. Toen ik het pleintje opkwam was het eerste wat mij opviel een enorme lege etalage. Met een Husqvarna-logo erin. Husqvarna, dat zijn toch naaimachines? Help, nee, niet weer…..

Dichterbij gekomen zag ik dat het de lege etalage was van de – tot dan toe nog enige – gereedschapswinkel in de stad. Fijn, ook al verhuisd naar een industrieterrein. Het was juist zo handig om af en toe een schroevendraaier of een spijker in de stad te kunnen kopen in plaats van naar die akelige mega-Gamma’s te moeten. Maar het pand er naast was nog bewoond. En dat niet alleen. De hele achterwand was bedekt met knopendozen.

Grote knopen, kleine knopen. Knopen in alle kleuren, vormen, maten en materialen. Ik wist wat ik wilde. Houten knopen, die kleuren mooi bij Belitha. Het was redelijk druk in de winkel. Vooral grijsgekapte en bebrilde dametjes die uitgebreid met de verkoopster (idem) overlegden over hun aankoop, aarzelden tussen de ene of de andere tint garen, ritssluitingen naast elkaar legden en intussen verlangende blikken wierpen op de glimmende futuristisch ogende naaimachines.

Maar uiteindelijk was ik aan de beurt. ‘Houten knopen. Tja, die moet ik wel ergens hebben….’ Een ladder moest er bij komen. Op de bovenste plank stond de doos met houten knopen. Kleine knopen, grote knopen. Maar de maat die ik nodig had was ….. op. Ernaast stond een doos met houtje-touwtje knopen. Dan die maar?

De vrouw klom zuchtend de ladder weer op om met de gewenste doos weer af te dalen. Gelukkig zat deze doos nog vol. Op de grootste maat stond met grote letters ‘kids 4 fun’ gedrukt. De kleinste maat was blanco. Nou, vooruit, dan die maar. 7 stuks. Drieëneenhalve euro. Dat had me dus dagen gekost.

Nu hoef ik alleen de knoopsgaten nog maar te verkleinen.

Voor de zekerheid heb ik even gevraagd of die winkel van plan was binnenkort te sluiten. Dat waren ze nog niet, dus voorlopig kan ik even vooruit als ik knopen zoek. Maar blijkbaar is het klussen, hobbyen en handwerken typisch een dorpse aangelegenheid geworden waarvoor de benodigdheden in de grote stad niet meer te verkrijgen zijn.

Verhuizen, dan maar?

Heyta

25 comments

Skip to comment form

  • K on 26 januari 2009 at 14:52
  • Reply

  Avatar van K
  Zoiets kun je in de gouden gids normaal vinden onder: Fournituren.
  Zo heten knopen, banden, linten, naaigerei en zo bij elkaar.

  • Ivy (Heyta) on 26 januari 2009 at 14:55
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  K: klopt, maar die zijn dus echt in de stad niet te vinden! Alleen in de dorpen in de omgeving. Hetzelfde geldt voor wolwinkels. Er zit er alleen eentje in een hele verre buitenwijk (die ook knopen verkoopt, trouwens).

  • K on 26 januari 2009 at 15:03
  • Reply

  Avatar van K
  Een gat in de markt! Zou breien/naaien uit zijn dan? Dan heeft een mens toch knopen nodig. En ritssluitingen en zo.

  • Maria-Dolores on 26 januari 2009 at 15:26
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  op (rommel)markten kun je vaak knopen krijgen. ik heb vroeger vaak knopen gekocht omdat ik ze zo mooi vond, maar was dan altijd te lui om iets te naaien of breien :-).

  • antoinette duijsters on 26 januari 2009 at 15:28
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, je hebt er een pracht verhaal van gemaakt, mogen we het resultaat ook nog eens bewonderen?
  Bij mij is een winkel om de hoek met dergelijke producten. Hier is er blijkbaar nog vraag naar.
  groetjes

  • Catharina on 26 januari 2009 at 15:51
  • Reply

  Avatar van Catharina
  Wat een verhaal!
  In Ede ging ik naar het Singer winkeltje in winkelcentrum de Bellestein. Het leek mij altijd dat er bitter weinig te koop was maar als ik vroeg naar wat ik zocht dan ging er vaak ergens een laatje open…. en waarempel, dan hadden ze het wel en keus ook nog. Geen idee of dit winkeltje er nog is.

  Hier in Zwolle is het nog wel mogelijk om knopen te kopen. Maar op de markt stond tot ruim een jaar geleden op vrijdag een mega grote kraam met alleen maar kleinvak, knopen te kust en te keur maarre die staat er niet meer. Geen idee of ze ermee opgehouden zijn of dat ze naar een andere markt verkast zijn.

  Nu haal ik mijn knopen bij http://www.jansikkes.nl/ of bij een van de drie hobbywinkels die Zwolle nog telt.

  • Catharina on 26 januari 2009 at 16:14
  • Reply

  Avatar van Catharina
  Op Internet is er behalve alpacawol ook kleinvak spul te koop.
  http://www.grootmoedersknoopendoos.nl/N_frame.html?http://www.grootmoedersknoopendoos.nl/N_home.html

  • Kokopelli on 26 januari 2009 at 16:51
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Ivy: Verhuizen? Voor een handvol houten knopen en een afzakkende Belitha?? Is dat niet een heel drastische maatregel ;-)))

  • Heyta (Ivy) on 26 januari 2009 at 17:12
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  K: ik zat er al over te denken, een brei-naai-hobbywinkeltje te beginnen…..
  Maar ja, waar haal ik dan als eerste mijn spullen vandaan?

  Maria-D: rommelmarkt is een goed idee. Ik zal met koninginnemarkt eens een nieuwe missie starten: knopen!

  Antoinette; je boft, zo’n winkeltje om de hoek. En het resultaat komt nog een keer als we een ‘veilige’ verbinding hebben. Ik ben nu bang dat we tijdens het opsturen van foto’s spontaan uitgelogd raken, en het kost Willem een hoop tijd om via een omweg weer in te loggen ;-)

  Catharina: in Wageningen zat ook zo’n winkel, en op de makrt (dezelfde?) kraam vol knopen, ritsen, kniestukjes voor de kinderen etc.
  Er is volgende maand trouwens een handwerkbeurs in Zwolle…..
  Dank voor de link, ik zal zo eens kijken.

  Kokopelli: in dorpjes hebben ze ook veel weiland waar je lieve kleine alpaca’tjes in kunt zetten. Toch?

  • Aad Verbaast on 26 januari 2009 at 17:22
  • Reply

  Avatar van Aad Verbaast
  Ik zou er knap van in de knoop raken.
  Zijn er niet heel veel mensen die dozen vol met knopen in de kast hebben liggen?? Oproep??

  • peter louter on 26 januari 2009 at 17:29
  • Reply

  Avatar van peter louter
  Vanaf nu wacht ik op een berichtje waarin staat dat jullie verhuisd zijn naar een nu nog onbekend dorpje omdat ze daar een brei- en knopenwinkel hebben en weitjes voor alpaca’tjes.
  Ko, zit je al in de knoop?

  • Kokopelli on 26 januari 2009 at 17:35
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Peter: Een blauwe??? ;-)))

  Groet,
  Kokopelli

  • Heyta (Ivy) on 26 januari 2009 at 17:39
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Aad: ja, men raakt behoorlijk in de knoop van zoiets. Maar een knopenoproep vind ik een goed idee! Start voor mijn winkeltje ;-)

  Peter: tja, het punt is, als we naar een dorpje gaan hoef ik geen winkeltje te beginnen want die zijn daar al. En 1 alpaca levert niet voldoende wol voor mijn spin- en breilust dus dat wordt algauw een kudde van een beestje of 10. En weet je wel hoe duur die zijn… (sprak de calvinist in mij) ;-)))

  • Catharina on 26 januari 2009 at 17:55
  • Reply

  Avatar van Catharina

  Reactie is geredigeerd

  • Catharina on 26 januari 2009 at 17:55
  • Reply

  Avatar van Catharina
  Ja maar Ivy, die knopen die je nodig hebt…..had…… die heb je nu toch? Hoeveel vesten wil je nog gaan breien?20 – 22 februari een grootse handwerkbeurs voor Crea Bea’s hier in Zwolle in de IJsselhallen. IK ga daar zeker naar toe. Voor belangstellenden: het is te lopen vanaf station Zwolle.

  • Bart on 26 januari 2009 at 18:14
  • Reply

  Avatar van Bart
  Een treurige trend hè, Heyta, dat dit soort vanzelfsprekende artikelen (en winkels) verdampen en verdwijnen…
  En even heel erg off-topic…ik zie dat de duif fijn fladdert, in je info-kolom, mooi! :)

  Hartelijke vredesgroet, Bart

  • Mo on 26 januari 2009 at 18:17
  • Reply

  Avatar van Mo
  Had het maar gezegd. Hier in het dorp staat iedere zaterdag een fourniturenkraam op de markt, met de meest rare en gangbare knopen.

  • Heyta (Ivy) on 26 januari 2009 at 18:18
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Catharina: je hebt gelijk, maar stel je voor dat ik nog meer vesten wil breien….
  Ik denk nog na over de creabeabeurs, ik zal je laten weten als en wanneer ik ga, misschien zien we elkaar dan.

  Bart: ja, erg treurig. Straks zitten we alleen maar opgescheept met blokkers en gammaas en schoenenreuzen, en moet je de leuke dingen via internet bestellen.

  Mooi duifje ja, het fladdert lieflijk.

  • Heyta (Ivy) on 26 januari 2009 at 18:19
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Mo: dat bedoel ik! Voortaan moet ik dus ver de stad uit voor zulke zaken. Of ze bestellen bij medebloggers natuurlijk ;-)

  • jeg synes on 26 januari 2009 at 23:48
  • Reply

  Avatar van jeg synes
  hahaha…jaja, ik heb héél véél knopen in voorraad, alle kleuren alle maten, hele oude (echt héle oude) en hele nieuwe….ik struin markten in het buitenland af en koop ze voor bijna noppes….moet je naar Scandinavië gaan kun je je hart ophalen aan knopen, garen wol, lappen stof, you name it!!!

  maar wacht maar, misschien dat die handel terug gaat komen nu de economie aan het afdalen is naar…naar misschien het weer zelf breien haken en naaien…

  jeggroet

  • Ivy (Heyta) on 27 januari 2009 at 09:24
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Jeg, misschien een beetje ver om even in Scandinavië naar de markt te gaan, maar het klinkt goed!
  En wie weet, komt zelfmaken idd helemaal terug, hoewel ik me afvraag of het wel zo goedkoop is….

  • Maria-Dolores on 27 januari 2009 at 09:37
  • Reply

  Avatar van Maria-Dolores
  hm… ik nog even. vroeger maakten mensen vaak zelf knopen. zoals je bv. nog wel eens gehaakte knopen op chinese vestjes ziet. denk dat bijna niemand meer knopen verkoopt omdat wat dat betreft de mode heel snel verandert. in Italie zijn mooie knopen (in een winkel die dus het volledige assortiment voert) heel duur. herinner me dat ik wel eens een oud colbertje wilde moderniseren en de knopen die ik mooi vond bijna zo veel kostten als een nieuw colbertje :-).

  zo, weet je dat ook weer :-).
  ciao
  was eigenlijk komen kijken of er al een foto op stond.

  • Ivy (Heyta) on 27 januari 2009 at 12:18
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Maria-D: zelf maken heb ik ook aan zitten denken, gehaakte bolletjes. Of een collega vragen die houtbewerker is om een boomtak in plakjes te zagen ;-)

  Foto komt nog, maar daar maak ik dan een nieuw blog van.

  • pacopainter on 3 februari 2009 at 09:41
  • Reply

  Avatar van pacopainter
  Verhuizen? Niet doen

  • Ivy (Heyta) on 3 februari 2009 at 12:07
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Paco: niet alleen voor knopen, dat is waar.

Geef een reactie

Your email address will not be published.