Jun 23

Litha


 
 Opnieuw heeft het rad van de tijd een slag gemaakt, een volgend punt op de kruisvormige spaak is bereikt. Na de equinox op 21 maart, de dag dat de zon en de maan in evenwicht zijn heeft de zon zijn baan naar het noorden voortgezet en breekt de tijd aan dat de dagen lang en de nachten kort zijn. De tegenhanger van Yule,  Midwinter, de duistere tijd, is Litha, de lichte tijd, Midzomer.
 
Gebaseerd op een misvatting hebben de meteorologen van de vier kruispunten op het rad van het jaar een beginpunt gemaakt. Zo begint de zomer op de dag dat haar hoogtepunt wordt bereikt. Vanaf hier gaat het weer bergafwaarts, de donkere tijd tegemoet. Vanaf vandaag is er geen groei en ontwikkeling meer, geen ontkiemen van zaden en ideeën maar is het een bestendiging van datgene dat wortel heeft geschoten.
 
De dag van Midzomer is een dag van vuur en feesten. Opnieuw is de sluier tussen onze wereld en de andere wereld dun. Ditmaal niet de scheiding met het dodenrijk maar de scheiding met het feeënrijk. Daarom kon Shakespeare ook zijn Midsummernightdream schrijven waarin veel van de oude wijsheid en kennis verscholen ligt. Midzomernacht is de nacht die geen nacht wil worden, de nacht zonder slaap waarin vreemde visioenen uit het halfduister tevoorschijn komen.
 
De dag van Midzomer ligt niet vast, maar valt tussen 20 juni en 24 juni. De kerstening van de heidense feesten heeft ertoe geleid dat de geboortedag van Johannes de Doper de functie en rituelen van midzomer heeft overgenomen: de St. Jansvuren, de picknick op het veld, de bloemenkransen in het haar.
 
Met Midzomer werden brandende wagenwielen van de heilige berg gerold. In het spoor wat het wiel volgde werd de toekomst gelezen.  Sommige van die plekken zijn nog terug te vinden. De Wageningse Berg is een voorbeeld.
 
As van het midzomervuur was heilzaam tegen ziekten en infecties. En de kruiden die nu bloeien werden door vrouwen geplukt en tot heilzame kransen gevlochten. Een krans van zeven kruiden, waaronder St.-Janskruid, onder het hoofdkussen gelegd, gaf voorspellende dromen.
 
De dag van St. Jan, 24 juni, heeft zelf ook een bijzondere voorspellende gave. Het is een merkeldag, een dag die het weer vastlegt voor de komende periode. Als het regent met St. Jan kun je je last-minutes gaan boeken, maar is het ’s avonds nog warm en zonnig dan kun je rekenen op een prachtige zomer.
 
Als met Yule, midwinter, de lichtkoning wordt geboren wordt hij ook wel gezien als de Eikenkoning, de Green Man. In de nacht van Walpurgis ligt bij met een maagd. Maar nu is hij op het einde van zijn half-jaarlijkse leven en in een gevecht verslaat de Hulstkoning hem. Die zal regeren tot 21 december, wanneer de hulsttakken worden gedroogd en in het vreugdevuur verbrand.
 
De Eikenkoning, ook wel de gehoornde genoemd, staat voor groei en bloei, voor macht en kracht. De Hulstkoning is degene die de groei afremt zodat de natuur weer tot rust kan komen. De oogst zal nog verder rijpen maar de groeikracht is verdwenen en zal pas met Midwinter terugkeren.
 
Een sprong over het St. Jansvuur bevorderde de vruchtbaarheid, een stelletje dat er samen hand-in-hand overheen sprong zonder het contact te verbreken zou gelukkig samen leven. Vrouwen sprongen met een bezem tussen hun benen over het vuur. Hoe hoger de sprongen, hoe hoger de gewassen zullen groeien. Vandaar dat ook Midzomernacht traditioneel tot één van de heksennachten is gaan behoren.
 
Een hele fijne Midzomer toegewenst, en allemaal duimen voor mooi weer morgen!
 
Ivy
 
Midsummer Eve by Edward Hughes Art
 

11 comments

Skip to comment form

  • Antoinette Duijsters on 23 juni 2009 at 17:46
  • Reply

  Avatar van Antoinette Duijsters
  Mooi verteld Ivy, we moeten ons verleden niet vergeten.
  groetjes

  • Smokey Robbinson on 23 juni 2009 at 18:04
  • Reply

  Avatar van Smokey Robbinson
  Ivy, heel actueel en toch ook weer van alle tijden….
  Wat een romantisch verhaal over de mysteriën van de natuur; over de planten en de kruiden en daaraan verbonden mythen. Met de sfeer van een fairytale, net als Shakespeare en met liefde en begrip voor de natuur.
  Schitterend plaatje heb je er bij gezet.
  Ik zou wel wat Sint Janskruid onder m`n kussen willen leggen..:).

  • Marjelle on 23 juni 2009 at 23:48
  • Reply

  Avatar van Marjelle
  Mooi die nacht zonder slaap, Heyta. :)
  En ik duim.

  • pierra on 24 juni 2009 at 00:03
  • Reply

  Avatar van pierra
  Hele mooie oude gebruiken! Ik weet hier helemaal niets van en ben ook nog wat gaan Googelen. Interessant wat er allemaal over te lezen is.
  Mooi weer gewenst.
  Groet,

  • Linda Morgan on 24 juni 2009 at 09:02
  • Reply

  Avatar van Linda Morgan
  Er is gelukkig nog zoveel te vinden over die oude gebruiken..
  Even kijken of ik vannacht ergens over een vuur kan springen;)

  • Grootzoon on 24 juni 2009 at 10:05
  • Reply

  Avatar van Grootzoon
  Ik zie een strakblauwe lucht, dus kom maar op met die zomer!! En vanavond maar even een vuurtje zoeken om met OU overheen te springen. ;)
  Vergeet trouwens niet bij het Wageningse voorbeeld te vermelden dat het wapen van Wageningen een wagenwiel is.

  • Ivy (Heyta) on 24 juni 2009 at 10:46
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Antoinette: dank je

  Smokey: Shakespeare wist meer dan aan de oppervlakte ligt. Het plaatje komt gewoon van google: midsummer. Daar vind je dan meteen ook allerlei links naar interessante sites

  Marjelle: en als je goed kijkt, wordt het niet eens helemaal donker: in het noorden blijft een lichte streep in de lucht. Ik geloof dat het duimen al heeft geholpen ;-))

  Pierra: ja leuk he, als je gaat zoeken vind je van alles. Ik weet alleen niet of de voorspelling in Italië ook geldt, volgens mij hebben ze het daar niet echt nodig ;-))

  Linda: vuurtjes zat, anders steken we er toch lekker zelf eentje aan?

  Grootzoon: klopt, van dat wiel. Er zijn meer gemeenten die dat hebben maar ik was even te lui ;-(( om het op te zoeken ;-)) Enneh, spring ze, mijn zegen heb je!!!

  • Marjelle on 24 juni 2009 at 13:10
  • Reply

  Avatar van Marjelle
  En ja, ‘toen was de lucht opeens strakblauw’… ;))

  • Ivy (Heyta) on 25 juni 2009 at 12:43
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Marjelle: goed geduimd, allemaal!!

  • ijskastmoeder on 25 juni 2009 at 22:59
  • Reply

  Avatar van ijskastmoeder
  De meisjes hebben hun dappere sprongen weer over het vuur gemaakt, ik hoop dat de verzamelde moed die ze daarbij nodig hadden verderop in de tijd zijn uitwerking heeft. We kunnen het wel gebruiken ;-)

  • Ivy (Heyta) on 26 juni 2009 at 09:09
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  IJskastmoeder: als ze moedig gesprongen hebben zal die moed de komende tijd bij ze blijven!

Geef een reactie

Your email address will not be published.