Aug 28

Mariken herleeft

Voor het eerst in de historie, in elk geval nadat zij rond het jaar 1470 door de duivelse Moenen werd verleid, zet Mariken van Nimwegen weer voet op Nijmeegse bodem.
 
Twee jaar geleden maakte ik jullie al deelgenoot van het Middeleeuwse Nijmegen en mijn aanschaf van een rode mantel. Vorig jaar was ik weer een enthousiaste toeschouwer op het feest van de Gebroeders van Limburg. Op een terrasje met een paar collega’s verbaasden wij ons, met zicht op het beeldje van Mariken, dat zij helemaal geen deel uitmaakte van het feestgebeuren.
 
Op het terras was ik nietsvermoedend getuige van de geboorte van een Groots Plan. Want de school waar ik werk is een Cultuurprofielschool. Dat profiel wordt op bezielende wijze gedragen door een docent Nederlands, klassieke talen en filosofie die daarnaast ook enthousiast regisseur en tekstschrijver is. En die zat dus naast mij op dat terras.
 
Een paar maanden bleef het stil. Begin januari was er een brainstorm met een aantal Nijmeegse instellingen. Grote ideeën werden geopperd en verworpen, en kwamen in kleinere vorm weer terug. Een groot spektakel door de hele stad werd teruggebracht tot een aantal scènes in de Benedenstad. Maar die scènes mogen er dus wel zijn! Van de week was een generale repetitie en de mensen die per ongeluk toeschouwer waren stonden met open mond te kijken.
 
Het verhaal van Mariken is het verhaal van een meisje dat naar de markt gaat. Zij is de hele dag bezig en als zij aan het eind van de dag bij haar tante aanklopt om te overnachten treft zij haar in een slechte bui. Ontredderd vlucht Mariken de stad uit en zakt uitgeput neer. Het maakt haar niet uit wie haar komt helpen, god of de duivel. Dus komt die laatste, in de gedaante van Moenen. Hij belooft haar de zeven vrije kunsten te leren, in ruil daarvoor moet zij zieltjes voor hem winnen. Zeven jaar lang leiden ze een bandeloos bestaan, dan krijgt Mariken spijt doordat zij een wagenspel ziet waarin vergeving wordt beloofd aan degenen die echt berouw hebben. Moenen probeert haar nog de doden voordat zij gebiecht heeft, door haar hoog in de lucht te voeren en naar beneden te storten maar zijn snode plan mislukt en Mariken doet boete totdat na drie maal zeven jaren haar ketenen afvallen.
 
Dit verhaal is al een paar keer als toneelstuk opgevoerd, er is zelfs een kinderfilm van gemaakt maar in Nijmegen zelf heeft het nooit voet aan de grond gekregen.
 
Dat zal nu veranderen. Aanstaande zondag vindt de première plaats van een unieke voorstelling, bestaande uit losse scènes op locatie waar het publiek door een verteller wordt langsgevoerd.
 
Mijn eigen bescheiden rol daarin bestaat uit de markt. De enige reden waarom Mariken naar Nimwegen gaat is die markt waar zij zwavelstokjes, marjolein, zout en azijn moet kopen. Tja, je zal er maar om verlegen zitten…. Maar het was dus twee weken voor de vakantie dat ik werd gevraagd om eventjes die markt op poten te zetten. Dat heeft me nog wel wat hoofdbrekens gekost. Want de markt is alleen maar een kleine scène in het geheel, maar we moeten daar wel de hele dag zitten en nog authentiek wezen ook. Op zo’n korte termijn was het niet meer mogelijk om ergens een echte middeleeuwse marktkraam te huren. Gelukkig had een bevriende houtbewerker tijd om een ruwe houten tafel in elkaar te zetten. Verder leggen we wat doeken neer om onze waren op uit te spreiden: een emmer appels, bosjes kruiden, bakjes zout. Om ook iets te kunnen verkopen heb ik olie met spaanse peper (moenenolie) en passievruchtenazijn (marikenazijn – misschien een nieuwe Nijmeegse traditie?). En gaan we waskaarsen maken: zwavelstokjes voerde een beetje te ver dus doen we de werkelijkheid een beetje geweld aan. En ik heb mezelf geleerd om met een tol te spinnen dus wie weet kan ik een wolhandeltje opzetten. Want spinnewielen kenden ze nog niet in de Middeleeuwen.
 
De verdere Marikenroute wordt gevuld met toneel, jongleurs, verhalenvertellers en een heus wagenspel. Als klap op de vuurpijl wordt Mariken van de Stevenstoren gestort.
 
En nu maar hopen dat er ook publiek op af komt die daar een paar euro voor overheeft.
 
Wie het wil zien, moet zondag 30 augustus naar Nijmegen komen. Het Middeleeuws festijn start om 12.00 uur. De Marikenrondleiding start elk kwartier in het Kronenburgerpark.
 
Vooraankondiging
 
Mariken valt van de toren

Ivy


 
 

37 comments

Skip to comment form

  • prometheus-d. on 28 augustus 2009 at 22:25
  • Reply

  Avatar van prometheus-d.
  Fantastische tip, ik ga er zeker heen.
  Bloedmooi verhaal in de oorspronkelijke tekst.
  Wat leuk dat je hier aandacht aan schenkt!
  Dank u!
  (en aanbevolen hé, ik doe niet lullig :-))

  • Heyta (Ivy) on 28 augustus 2009 at 22:28
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Jij bent snel! Leuk dat je komt, het marikenverhaal vertel ik nog wel een keer (hoewel het al in Nox verwerkt is).

  • Kokopelli on 28 augustus 2009 at 22:31
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Ivy: Dan kom ik wel in alle vroegte alvast een paar fotootjes nemen om warm te lopen…
  En van mij ook een aanbeveling, ik doe daar ook al niet moeilijk over ;-)))

  Tzo,
  Kokopelli

  PS. @Prometheus, FF al geïnstalleerd om onder het dictatoriale juk van BG uit te komen? ;-)))

  • Heyta (Ivy) on 28 augustus 2009 at 22:33
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Koko: ik had niet anders verwacht ;-))

  Voor de goede orde: ik sta met de markt aan het begin van de Lange Hezelstraat, bij het Kronenburger park…..

  • prometheus-d. on 28 augustus 2009 at 22:34
  • Reply

  Avatar van prometheus-d.
  Koko, snotverrrrrdomme!
  Ik ga het dit weekend doen. Ik word er doodziek van.

  @Ivy, de film van Mariken vond ik erg leuk. Ramsey Nasr speelde zo’n mooie rol.

  • Bart on 28 augustus 2009 at 22:51
  • Reply

  Avatar van Bart
  Leuk om te lezen hoe jullie het opgezet hebben, ik wens jullie veel succes, en vooral ook goed weer!
  Hopelijk doen ze voorzichtig met Mariken, bij het naar beneden storten van de toren… ;)

  Groetjes, Bart

  • Fi de Kat on 29 augustus 2009 at 01:41
  • Reply

  Avatar van Fi de Kat
  Het leukste lijkt mij als de duivel Mariken los moet laten. Van heel hoog, hoop ik, zonder valscherm.

  • Antoinette Duijsters on 29 augustus 2009 at 08:44
  • Reply

  Avatar van Antoinette Duijsters
  Ivy, veel succes, het verhaal heb ik wel eens gelezen, maar lang geleden:-)
  Koko, ik reken op mooie foto’s:-)

  • Heyta (Ivy) on 29 augustus 2009 at 11:13
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Prom: ik heb de video ooit gezien, maar kan me er weinig meer van herinneren… foei, gauw nog eens nakijken.

  Bart: dank je. Met het weer zit het wel snor. De torenscène wordt spectaculair.

  Fi: foei! Zo’n lief onschuldig meisje….. Maar het gaat zonder scherm, dat zeker, want die hadden ze nog niet in de Middeleeuwen.

  Antoinette: dank je, en qua foto’s zal het zeker goedkomen! Koko heeft flink geoefend op Kythira ;-))

  • Mo on 29 augustus 2009 at 11:36
  • Reply

  Avatar van Mo
  o wat leuk! ik zou best willen komen, even zien wie er met me mee wil.

  • Marjelle on 29 augustus 2009 at 13:57
  • Reply

  Avatar van Marjelle
  Leuk idee en verhaal, en veel succes en plezier morgen, Heyta, met veel publiek & zon. :)

  • Linda on 29 augustus 2009 at 14:06
  • Reply

  Avatar van Linda
  Leuk initiatief, ik ken die hele Mariken niet!

  • kuifje simon on 29 augustus 2009 at 14:54
  • Reply

  Avatar van kuifje simon
  Als de wind zuid-west is
  zal ik meewaaien !!

  • Heyta (Ivy) on 29 augustus 2009 at 15:02
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Mo: leuk, doen! Het is echt de moeite waard (zoals ik al twee jaar ervaar ;-))
  De Marikentocht start in het Kronenburgerpark, ik sta aan het begin van de route, scène 2.

  Marjelle: dank je. Met het publiek komt wel goed, ze verwachten 40.000 bezoekers. Ik hoop niet dat ze allemaal wat willen kopen. Maar ik hoop natuurlijk wel dat sommigen wat willen kopen. Wat is dat moeilijk, inschatten hoeveel je van alles nodig hebt……

  Linda: nooit te oud om te leren. Het is een boeiend verhaal. Moenen is de duivel met 1 oog. Ik zie hem als Odin, het verhaal speelt op verschillende niveau’s, één ervan is dat hij Mariken wijsheid leert en emancipatie, het andere is de brave kerkelijke versie waarin ze vergeving krijgt in een klooster……

  Kuifje: ik weet niet wat de windrichting wordt. Ik hoop in elk geval niet dat het te hard waait want dan zie je niets.

  • rené louman on 29 augustus 2009 at 16:36
  • Reply

  Avatar van rené louman
  Nou, waar je al zin in hebt!!
  Overigens is er ook een Mariken van Nimwegen-film, gemaakt door Jos Stelling in pakweg 1975. Dat weet ik omdat ik erin gefigureerd heb.

  • de Stripman on 29 augustus 2009 at 17:25
  • Reply

  Avatar van de Stripman
  Mooi initiatief ! Het ziet er ook leuk uit op het YouTube-filmpje. Je maakt toch wel foto’s voor de thuisblijvers, hè…;o)

  • Heyta (Ivy) on 29 augustus 2009 at 17:41
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  René: ja nou, ik heb er reuze zin in! Leuk dat je in die film hebt meegespeeld. Ik heb hem op video, maar al heel lang niet gezien….

  Stripman: ik mag/kan zelf geen foto’s maken ;-((, als middeleeuwer kan je niet met een camera gaan zwaaien. Maar dat heb ik de afgelopen jaren al volop gedaan. En Kokopelli zal voor een mooie fotoreportage zorgen, die misschien al op het blog staat voordat ik weer thuisben ;-))

  • R. Kruzdlo on 29 augustus 2009 at 18:52
  • Reply

  Avatar van R. Kruzdlo
  erg mooi en interessant
  Mo durft niet alleen te komen

  • rené louman on 29 augustus 2009 at 19:10
  • Reply

  Avatar van rené louman
  Ik zit bij de flagellanten, maar nauwelijks zichtbaar als ik me goed herinner. Wat ik me nog wel herinner is dat van sommige figuranten het oog werd dichtgeplakt om een nepoog ter hoogte van de wang te kunnen plaatsen, in vieze smurrie natuurlijk, de pest dus.

  • de Stripman on 29 augustus 2009 at 19:14
  • Reply

  Avatar van de Stripman
  Goh, hadden ze in de middeleeuwen geen fototoestellen, dan…;o)

  Mijn hoop is gevestigd op Kokopelli !

  • Smokey Robbinson on 29 augustus 2009 at 19:30
  • Reply

  Avatar van Smokey Robbinson
  Aanbeveling! Leuk bericht Ivy!
  Lijkt me een mooi evenement. Fijne dag en mooi weer toegewenst!
  groeten,
  smokey

  • Linda on 29 augustus 2009 at 19:31
  • Reply

  Avatar van Linda
  Ahaa!! Odin had er weer iets mee te maken, dat verklaart alles;)

  • Heyta (Ivy) on 29 augustus 2009 at 20:08
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Smokey: als je de kans krijgt zoiets mee te maken is dat echt geweldig.

  Linda: juist. Maar volgens mij hebben nog niet veel mensen de link gelegd met een eenogige duivelskunstenaar……. Ik zal er nog wel eens een blog aan wijden.

  • Heyta (Ivy) on 29 augustus 2009 at 20:11
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Kruzdlo: logisch dat Mo niet alleen durft, er zijn duivels los!

  Rene: dat is altijd het probleem met figuranten: je ziet jezelf nauwelijks terug. Gelukkig dat je niet besmurried werd.

  Stripman: nee, dat was echt een gemis in die tijd. Ik geloof trouwens dat ze ook nog geen internet hadden. Die mensen moesten helemaal naar de markt om te chatten ;-))

  • actuality on 31 augustus 2009 at 12:09
  • Reply

  Avatar van actuality
  Marike van Nimwhege spreekt altijd
  tot de verbeeeldingh van menige
  Saghe,,,
  Waar wij hedentijds des dage’s
  niets in zagen…
  Maar als Merkententster op het
  Plein in Rode Mantel??
  Mag U er zijn….

  Maar Marike van wéés Op Uw Hoede
  voor menig Indiaan, die niets vermoede
  voor U kan staan, om de hand te vragen

  Nee ,verder zal ik er niet op door saghe….

  Groet à Vous

  • Heyta (Ivy) on 31 augustus 2009 at 13:19
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Actuality: Indianen in de tijd van Mariken…. het moet nèt kunnen. Dus ik heb maar ‘ja’ gezegd ;-))

  • Harry C.A. Daudt on 31 augustus 2009 at 14:26
  • Reply

  Avatar van Harry C.A. Daudt
  IVY…(ook)al in Nijmegen;ik had (alle) vk-bloggers in de Keizerstad kunnen ontmoeten.
  Wat een treurnis,dat ze ‘verkleed/vermomd’waren.
  Ik gun het jullie van harte;geniet maar lekker na;doe ik ook dankzij jullie ‘verhalen+foto’s’.

  -groetvandichterbijgrave-

  • Heyta (Ivy) on 31 augustus 2009 at 15:12
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Dichter bij Grave …. is ook dicht bij Nijmegen. Nee, ik heb je niet gezien.

  • Grootzoon on 31 augustus 2009 at 15:58
  • Reply

  Avatar van Grootzoon
  En wanneer mogen wij hier ten blogge een (foto)-verslag van dit spektakel verwachten? Ik kon er helaas niet bij zijn, vakantie hè… Ben wel benieuwd!

  • Kokopelli on 1 september 2009 at 13:20
  • Reply

  Avatar van Kokopelli
  @Grootzoon: http://www.vkblog.nl/bericht/275682/Middeleeuwse_klimop

  ;-)))

  Komtie weer een keer met gade of moeten we wachten tot het erwtensoeptijd is?

  Groet,
  Kokopelli

  • Ivy (Heyta) on 1 september 2009 at 13:37
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  He, had ik zomaar een reactie van Grootzoon over het hoofd gezien!!!

  Tja, de fotoreportage van mijn hand is er bij ingeschoten want ik moest het op zijn middeleeuws, dus had hooguit wat kunnen sneltekenen ;-))))

  Die vakanties toch altijd, gooien altijd roet in het eten! Kom maar gauw weer eens bijpraten en ou-verjaring vieren.

  • Smokey Robbinson on 1 september 2009 at 13:58
  • Reply

  Avatar van Smokey Robbinson
  Ivy, er komen nog foto`s, heb ik begrepen?

  • Ivy (Heyta) on 1 september 2009 at 14:17
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Smokey: die staan bij Kokopelli. Ik heb geen kans gehad om foto’s te maken, veel te druk achter de kraam! Dus de foto’s vind je hier: http://www.vkblog.nl/bericht/275682/Middeleeuwse_klimop

  • Annet on 1 september 2009 at 14:24
  • Reply

  Avatar van Annet
  Mariken van Nimwegen
  wie kent haar niet

  fijn die herinneringsfeesten…..

  groet van Annet

  • Ivy (Heyta) on 1 september 2009 at 14:50
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Annet, best veel mensen kennen haar eigenlijk niet. Maar het zijn mooie feesten, zeker op zo’n grootschalige manier.

  • Kees Smit on 26 september 2009 at 14:13
  • Reply

  Avatar van Kees Smit
  Ivy, ik heb Mariken pas nog herlezen, het blijft een prachtig verhaal. Jammer dat ik veel te laat ben …

  • Ivy (Heyta) on 28 september 2009 at 09:14
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Kees, als je bedoelt ‘te laat’ met meedoen, dan kan ik je troosten: volgend jaar de laatste zondag in augustus is er opnieuw een middeleeuws feest met Marikenopvoering (inclusief het neerstorten….!). Als je bedoelt ‘te laat’ met lezen: nee, ik vind het juist leuk als mensen ook oudere verhalen nog lezen, de omlooptijd is toch al zo kort!

Geef een reactie

Your email address will not be published.