Kythira – aflevering 1.
Het leek zo gemakkelijk. Je gaat twee weken op vakantie, maakt een paar foto’s en schrijft daar een blogje over. Maar na thuiskomst, nu ruim een week geleden, bleek dat toch iets minder makkelijk. Want hoe vang je de sfeer van een eiland dat zo diep onder je huid is gaan zitten? Hoe vat je ruim tweeduizend foto’s samen in één blog? Hoe kun je de historie, de (deels verlaten) dorpen, het ruige landschap en de kerken, kerkjes en kloosters beschrijven binnen een leesbare tijdsspanne? Ik pieker al een week, maar het gaat me niet lukken.
Vandaar dat dit blog als ondertitel Kythira – aflevering 1 heeft meegekregen. Toekomstige lezers zijn dus gewaarschuwd. Degenen die door en mee willen lezen zijn welkom. Degenen die bij vakantie in Griekenland denken aan gebaande paden, aan tochten met een gids langs Griekse zuilen en amforen, degenen die in een restaurant denken dat ze krijgen wat ze bestellen, die bij Griekenland denken aan stranden met parasols met ouzo en disco toe – diegenen zullen op Kythira niet vinden wat ze zoeken.
Wat je er wel vindt: leegte. Natuur in zijn ruigste vorm. Gebluste vulkanen met kleine kerkjes op al hun flanken. Autowegen waar echt niet meer dan één auto tegelijk op past. Wilde geiten en slangen als je even van het pad afwijkt. Blauwe lucht, felle zon op witte muren, de geur van thijm en een constante harde noordenwind. Geen Griek te zien. Ook geen toerist trouwens. Wel water: beekjes, watervallen, bronnen. Onverwachte plekjes groen en verlaten dorpjes waar toch nog hier en daar iemand woont. Velden vol blauwe bijenkasten. Twee ezels op het hele eiland. Drie plaatsen waar je kunt tanken en twee pinautomaten. Taverna’s op elke straathoek maar …. iets anders dan Grieks spreken ze nauwelijks en wat op de kaart staat, och, daar moet je je maar niet al te veel van aantrekken, als je het al kunt ontcijferen. Het meeste is niet voorradig. Ja, aubergines met feta, dat is het standaard alternatief.
Dus waar begin ik?
Een chronologisch (chronos, ook een Grieks woord) verslag van dag tot dag was de eerste optie, maar daar ben ik van afgestapt. Onze dagen zaten vol belevenissen. Het doel werd ’s morgens bepaald: een dorpje, een klooster, een vallei vol bronnen. Maar op weg daar naartoe kwamen we weer andere mooie plekjes tegen: in elke bocht een nieuw vergezicht, een verborgen kerkje, een dorp door de aardbeving van 2006 getroffen en niet meer opgebouwd.
Dus het wordt een serie. Met een thema, een inkijkje in de geschiedenis en hopelijk een sfeertekening die een glimpje overbrengt van een bijzonder Grieks eiland. Een eiland dat nog niet is aangetast door toerisme. En dat hopelijk ook nooit zal worden.
Kythira is naar Griekse begrippen best een groot eiland: 285 vierkante kilometer. Maar er wonen slechts drieduizend mensen, verspreid over 65 dorpen. Avlémonas, waar wij zaten, was met zijn zestig vaste inwoners een van de grotere dorpen. Een van de meer toeristische plekken, Kapsali, een andere kustplaats met twee prachtige blauwe baaien, had slechts twintig vaste bewoners. ’s Winters sluit daar zelfs de laatste taverna en zijn de mensen aangewezen op het dichtbij, maar veel hoger gelegen Chora Kythira.
We hebben ze niet allemaal gezien, de 65 dorpen. Maar ik denk dat we wel veel van de vaste bewoners hebben gezien op de markt, en op het jaarfeest in Fratsia. De foto’s komen nog in volgende bijdragen. Ik laat jullie nu kennismaken met onze thuisbasis Avlemonas en een paar mooie plekjes. En met ons trouwe Kia’tje: een auto is onontbeerlijk op een eiland zonder openbaar vervoer waar fietsen – door het enorme hoogteverschil – ten stelligste wordt afgeraden. Kythira telt namelijk van oost- naar westkust twee bergketens met toppen van vier- tot vijfhonderd meter. En de wegen, ook de doorgaande, zijn éénbaans, met hooguit in de haarspelden een kleine uitwijkmogelijkheid.
Zulke weggetjes bedoel ik: dit was de weg naar Agia Georgios, een wit kapelletje op 400 meter hoogte vlak boven ons dorp. Haarspelden en diepe afgronden. En geen enkele kans om uit te wijken bij een tegenligger. Die waren er dan ook niet.
Hier staat Kia’tje uit te hijgen van haar steile tocht naar Agios Georgios (wat ook een heel mooi kapelletje was, maar daarover later).
De ruige zee bij Diakofti.
Zonsondergang boven Avlémonas. In de baai snorkelden Zoonlief en ik elke dag. Er zaten octupussen, zeepaardjes, alle mogelijke kleuren vissen en heel veel zeeëgels.
Ons appartement, links met de boog.
Eén van de vele, vele kerkjes. Dit is in Paleochora, de vervloekte stad.
Een waterval in Mylopotamos, het dorp van de vele watermolens (allemaal ruines).
Ivy
28 comments
Skip to comment form
Je hebt er even op moeten broeden, maar dan komt er ook iets heel moois uit voort.
Goede start van wat een dito serie kan en ik denk, zal worden. Het boeit. Ik ben van plan te volgen, voor zover de tijd het toelaat, maar dan kan ik later altijd nog inhalen. Leegte zou voor mij juist ook een voorwaarde zijn om ergens op vakantie te gaan. Lijkt me zalig!
Hartelijke groet, Coby
Coby: het feit dat er weinig toeristen zouden zijn, gaf inderdaad de doorslag! En dit keer kwam het reisbureau de belofte na.
Stof tot bloggen genoeg, dus, en foto’s zonder mensen. Ook heel bijzonder in deze tijd.
2000 foto’s in twee weken=
1000 foto’s per week=
142 per dag (afgerond naar beneden)=
Nu ga ik uit van 8 uur slaap per dag
8 foto’s per uur (wederom afgerond naar beneden)=
Elke 7,5 minuut een foto….
Daar kunnen zelfs de Japanners nog een puntje aan zuigen….
Ik begrijp het wel, alles willen willen vastleggen (ik was ook zo), maar je hebt dan soms geen tijd om alles daadwerkelijk te ervaren. Zeker niet met die digi’s van tegenwoordig.
Maar je verwoord de beleving goed, dus ik weet wel wie de hoofdfotgraaf was…. ;-)
(en gezamenlijk zit je op 15 minuten…)
@Grutte: Bij tijdelijke ontstentenis van Vrouwe Ivy even een korte toelichting van de "hoofdfotograaf":
Bij een gemiddelde sluitertijd van 1/60 sec (korter kon op Kythira ook, het was er nogal zonnig namelijk) krijg je 2000 foto’s binnen grof afgerond zo’n 33.3333333333333 sec wel geschoten. Bleven er nog zo’n 1209566 sec over om van de vakantie te genieten…
;-)))
Heerlijk eerlijk eiland dus! Heeft je wederhelft ook kunnen genieten? Hij was immers gelijk aan het mopperen bij aankomst :)
@Ko
Ik vermoed hier toch wat Rudolf Hendriqiaanse trekjes…
@Grutte: Hoezo? Ik sta niet stil, ben relatief noch relativerend en een duidelijk inertiaalstelsel heb ik al helemaal nooit gehad…
@Ivy: Scusi…
Wow! prachtige fotos
Ik geloof niet dat ik nog langs hoef te komen om de foto’s te bekijken. :) Ziet er prachtig uit. Heerlijk zo’n vakantie met smalle weggetjes, uitgestorven dorpjes waar ze je ongelovig aanstaren (‘Een toeríst!?’), ruige berghellingen, rijen en rijen bijenkasten, wilde geiten, heerlijk eten van een kaart alleen in het Grieks… ik zou ook zo weer willen!
K: wederhelft heeft zeker kunnen genieten! Hij moppert wel, maar bijt niet … ofzo ;-)))
Grutte + Koko: ik snappumniet, blond, he?
Maar Grutte heeft wel gelijk, ik voelde me af en toe ook net een Japanner: auto uit, plaatjes schieten, auto weer in…. Maar dan waren het wel dingen die we al op een eerdere tocht gezien hadden, en in het voorbij gaan tegen elkaar gezegd: dat is een mooi kerkje/uitzichtpunt/plantje/olijvenboomgaardje/vulmaarin. Verder zitten in de telling ook de dubbele foto’s vanwege bijna wegwaaienden fototoestellen in de keiharde wind en de vele foto’s die Ko maakte voor zijn nieuwe thema waar ik geen tipje van ga oplichten. Dus het valt mee….. toch? We zijn slechts 1 uur per serie bezig geweest met nagenieten.
Paco: en dit is nog maar het topje…..
Grootzoon: ja, wij zouden ook zo weer terugwillen. Zeker met die grijze luchten en kille avonden. Hoewel het daar ‘s winters ook flink kan spoken, het is niet voor niets zo groen….
Ook als islomaan met veel interesse gelezen.
Eigen ervaringen en beleving hebben altijd meerwaarde.
Klaverblad: een eiland is toch altijd een aparte ervaring, daar weet jij natuurlijk alles van!
JIJ hebt het eiland mooi gevangen … prachtig
kzag afgelopen zondag nog een bronzen zonnekleur op je hoofd
maar we kenden elkaar niet ;-)
Kuifje: ik wilde zondag dan ook niet geschminkt worden ;-))
Het was lastig eilandvangen, maar in stukjes en beetjes gaat het wel lukken.
Mooie foto’s. Fijn appartement, lijkt me.
Met interesse gelezen.
Griekenland staat ook op mijn verlanglijst, maar ik ben wel dol op onverwachte terrassen en authentieke restaurantjes:-)
Een mooi verslag.
Griekenland staat ook op mijn verlanglijstje, maar ik ben dol op onverwachte terrasjes en authentieke restaurantjes:-)
mooi!
lijkt me nog véél rustiger en eenzamer dan waar ik woon.
drieduizend mensen da’s écht heel weinig voor zo’n groot gebied.
O wat een heerlijke foto’s, hier heb ik zooooooo’n behoefte aan.Ik zit er over te denken snel een retourtje Samos of iets te halen, ik MOET erheen, die rust, dat blauwe, die ruwheid van de natuur. Ik ben echt een Griekenlandfan.
geniet evan.
Bedankt.
Flip: het appartement was vooral om te slapen en voor Kokopelli om in de koelte ‘s middags de foto’s op de laptop te zetten ;-))
Je zit daar toch de hele dag buiten, heerlijk dat er een flink terras onder de boog lag. Nadeel: het was op het westen, dus ‘s middags wel erg warm.
Laila: dan moet je zéker je verlanglijstje gaan afwerken! Volgens mij is elk eiland mooi, en elk eiland is anders. Authentieke terrasjes vol verrassingen heb je overal in Griekenland.
Maria-D: het was er echt uitgestorven! Ik weet niet wanneer (en of) de Grieken werken, maar we zagen ze nergens, behalve in winkels en op terrasjes….
Rene:Doen! September is ook nog prima te doen, in oktober kan het al beginnen te spoken met veel wind en (in elk geval op Kythira) veel regen.
En er komen nog veel meer afleveringen…..
Oeps, nog verkeerd ingelogd. Ik was het natuurlijk!
Oh dat ziet er heerlijk uit.. Vervloeke stad? Vertel!
Mooie foto’s, benieuwd naar de rest. En ik moest wel even lachen om alle berekeningen…
Linda: ik hou het spannend….. dat komt nog ….. volg mij en huiver.
Ramirezi: berekeningen? Daar waag ik me niet aan. Dat laat ik graag aan Indianen en eierdopjes.
Rest volgt, in hapklare brokken.
Ha, nu ben ik bij het beging. Je hebt nog wat voor de boeg.
Ik zit nu 4 weken aan het andere eind van de wereld, en heb, doordat ik in gezinsverband leef, wel chronologisch mee kunnen schrijven en fotografere. Edoch, er blijft heel wat liggen en ik vraag me nu net af, of ik dat nog moet afmaken. Ik denk het wel. Of althans, afsluiten.
Overigens ben ik nog niet thuis.
Mooi en indrukwekkend, zoals ik al schreef. De sfeer treffen, zoals je zegt, is het moeilijkste wat er is. Wat vertel je, wat laat je zien, het zijn belangrijke keuzes.
Ik vind zelfs de titel vaak moeilijk.
Tot ziens, O.
Oliphant: je volgt het spoor terug ;-)) Maakt niet uit, er zit geen chronologie in.
Materiaal kiezen is altijd lastig, en je weet maar nooit wie er komt lezen. En pakkende titels….. Ik zelf had veel meer verwacht van de Vervloekte stad, maar daar komt zowat niemand …;-(((
Zo, gearriveerd…bij deel 1! :)
Lijkt me heerlijk, zo weinig (andere) toeristen, de foto’s stralen ook wel die rust en ruimte uit…
Het eiland Kos, dat ik zelf ken, is vast een stuk toeristischer, zeker sinds ik er was eind jaren zeventig…
Na deze inleiding…op naar de vervolgen! :))
Groet, Bart
Ha Bart, leuk dat je er bent.
Het gebrek aan toerisme was absoluut een van de hoogtepunten van de vakantie!