Sep 30

In Afrika

Als je een land wilt leren kennen kun je er natuurlijk heen gaan. Of er een boek over lezen, naar een film gaan, voorwerpen bekijken die door de bewoners zijn gemaakt of gebruikt. Maar ken je dan het land?
 
Veel toeristen die Nederland aan doen zullen herinneringen meenemen aan Volendam, Madurodam, misschien het Openluchtmuseum in Arnhem of het dorpje Orvelte. En denken dan dat ze Nederland hebben leren kennen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nauwelijks voldoe aan het beeld dat ik heb van ‘De Nederlander’. Eén koekje bij de koffie? Welnee, eet gezellig de hele schaal leeg. Want de koektrommel wordt bij ons alleen maar gebruikt om zegeltjes in te verzamelen. Zes uur aan tafel voor aardappels, groente, jus? Daar doen we niet aan. En toch zullen buitenlanders die met ons kennis hebben gemaakt, een Echte Nederlander hebben gezien en gesproken en zullen ze onze verhalen in gedachten meedragen als Nederlandse verhalen.
 
Daarom denk ik ook dat wij afgelopen zondag best een heel klein beetje over Afrika hebben geleerd. Het Afrikamuseum in Berg en Dal (op 10 minuten rijden van ons huis) is een kleinschalig openluchtmuseum waar op authentieke wijze huizen uit diverse West-Afrikaanse landen zijn nagebouwd en ingericht. Daarnaast is er een flink binnenmuseum met oude kunst en moderne kunst, gemaakt en gebruikt door Afrikanen. Zo waren er doodskisten uit Ghana, krachtpoppen, maskers, gebruiksvoorwerpen maar ook mobiles van schedels met glitters en prachtig felgekleurde hedendaagse schilderijen.
 
Zoals Kokopelli al vermeldde, binnen mocht je niet fotograferen. Buiten wel. Het was een rustige dag, qua bezoekers, hoewel het mooi en zonnig weer was. Maar in de hoogtijdagen worden allerlei workshops en shows georganiseerd, nu was er eigenlijk – behalve rondkijken – niets te doen. Voor ons wel zo prettig.
 
Grootzoon en zijn vriendin zijn van plan de kerstvakantie door te brengen in Ghana en Benin. En volgens hen was het bezoek een goede voorbereiding.
 
Ik waag mij niet aan speculaties hoe het echt is om in Afrika te leven. Maar ik kon me wel voorstellen hoe een vrouw zou kunnen leven in één van die huizen. Haar naaimachine stond op tafel, de plastic slippers van haar kinderen stonden naast de deur. De kalebassen, tabak en mais hingen te drogen, haar potten en pannen stonden netjes afgewassen klaar, haar kleding wapperde in de wind. Haar moestuin stond er prachtig bij, de geit graasde er naast en in haar huisje stond een mand met geitenwol, klaar om gesponnen te worden.
 
Dankzij de uitgebreide informatieborden heb ik toch echt het gevoel een heel klein blikje in Afrika geworpen te hebben. En nee, ik voelde mij niet koloniaals of schuldig.
 
Ivy
 

 
Gezellig lijkt me zo leven op een binnenplaats, rondom de huizen van je familie. En mooi email hebben ze in Afrika.
 

 
Zo’n naaimachine en een strijkijzer kocht ik op de koninginnemarkt.
 

 
In Afrika worden zonnebloemen véél groter.
 

 
Een oude bekende, met heerlijke wol om te spinnen.
 

 
Moestuin.
 

 
Het verhaal van Anansi vertel ik jullie nog wel.
 

 
De werkplaats van de pottebreker.
 

 
Huis van de dorpsoudste van de Dogon. In de nissen liggen schedels en andere belangrijke voorwerpen. Op de bult op de voorgrond worden regelmatig offers van gierstepap gebracht.
 

 
Het palaverhuis, waar de mannen bijeen komen om over belangrijke zaken te spreken. De vrouwen verzamelen zich intussen rondom de put en de kookvuurtjes en bespreken veel belangrijker zaken.
 

 
Nog een afbeelding van Anansi.
 

 
Zo mogen ze mijn huis ook wel beschilderen.
 

 
In Indonesië en Mexico zie je zulke winkeltjes ook. Volgens Grootzoon wordt daar zelfs benzine verkocht, in plastic limonadeflessen. Ik hoop dat de verkoper zich niet te vaak vergist.
 

 
Typisch dat kleurige plastic, dat zie je hier nergens, behalve in kinderlaarsjes.

21 comments

Skip to comment form

    • Antoinette Duijsters on 30 september 2009 at 16:13
    • Reply

    Avatar van Antoinette Duijsters
    Mooi verslag, Ivy. Al is het maar een impressie.

    • Ivy (Heyta) on 30 september 2009 at 16:16
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Antoinette: dank je. Weet je wat ik miste in het museum? Geur! In het Openluchtmuseum en het Archeon ruikt het heerlijk naar houtrook, hier rook het naar niets. Ik denk dat dat ook authentiek maakt, de geur die ergens bij hoort. Bij Griekenland denk ik bijvoorbeeld meteen aan zeelucht en de geur van thijm.

    • K on 30 september 2009 at 16:44
    • Reply

    Avatar van K
    Mooie impressie! Voor Afrikaanse boeken beveel ik Lieve Joris aan. Weet je dat we vorig jaar hier in onze woonplaats een groep van een Dogonstam te gast hadden? Ze waren ook in Tilburg op Mondial. Bij jullie is ook wel eens een multicultureel festival met Afrikaanse muziek groepen.
    Deze lijkt er sprekend op.(misschien is het wel dezelfde)
    http://www.youtube.com/watch?v=N0Sy0gKvAko&feature=related

    herken je de huisjes?

    • maria-dolores on 30 september 2009 at 16:45
    • Reply

    Avatar van maria-dolores
    mooi verslag.

    Ivy, ik moest zaterdag aan je denken toen ik in mijn dierentuin een alpacca zag. ‘k dacht eerst: wat een vreemde lama.

    • Mo on 30 september 2009 at 17:15
    • Reply

    Avatar van Mo
    inderdaad, geur is heel bepalend voor sfeer!

    het lijkt me wel wat, die tabak die aan de deur te drogen hangt. stel je voor, je eigen shag drogen:-))

    • Ivy (Heyta) on 30 september 2009 at 17:46
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    K: ik vind Kuki Gulman ook erg goed, voor de afrikaanse sfeer. We hebben hier idd ook regelmatig afrikaanse muziekgroepen, twee jaar geleden de trommelaars uit Burundi. Die traden ook bij ons op school op en een dag later was een hele groep ondergedoken ;-)))

    Die huizen zijn inderdaad net zo, grappig. En van die hoofddeksels hadden ze in het museum, prachtig bewerkt van hout met kralen, schelpen en raffiadraad. Boeiend!

    Maria-D: grappig, dat je meteen aan mij denkt bij alpaca’s. Dus ze zijn al tot Italië doorgedrongen? Grootzoon kwam van de zomer al een kleine ontsnapte kudde in de Alpen tegen.

    Mo: gek is dat, met geur. Dat roept meteen associaties op, veel sneller dan beeld.
    Eigen tabak is ook wel handig. Vroeger kweekten ze dat hier in de buurt, tenminste, bij Veenendaal staan nog tabakschuren. Terug naar de natuur: je eigen kleren maken, eigen tabak telen, moestuintje, kippen. Heerlijk!

    • Pierra on 30 september 2009 at 18:39
    • Reply

    Avatar van Pierra
    Je waant je echt in Afrika. Ben er vroeger met schoolreisje ook naartoe geweest. Leuk om het hier weer te zien. Wat spannend, een vakantie in Ghana. Wie wil dat niet.
    Tja, en die zonnebloem, ongevoelig voor het nederlandse klimaat.
    Groet,

    • Geroma on 30 september 2009 at 19:38
    • Reply

    Avatar van Geroma
    Wat leuk om ook jouw weergegeven impressie te lezen en zien van jullie bezoek aan het Afrika museum, Ivy. De sfeerfoto’s zijn bijzonder prettig om te zien. Ik word al nieuwsgierig naar het verhaal van Anansie….
    Onlangs zag ik de film ‘White Masai’ . Een waargebeurd verhaal over een zwitserse vrouw die met een masai krijger uit Kenia in het huwelijk treedt. Als ik nog denk aan in wat voor hutje zij moest leven, ziet het er op jouw foto’s toch weer een stuk beter uit.
    Groetjes van hier.

    • Ivy (Heyta) on 30 september 2009 at 20:16
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Pierra: die jeugd van tegenwoordig gaat maar op vakantie… het is dat mijn ‘schoondochter’ een tante in Benin heeft.

    Geroma: die hutjes zijn van binnen echt piepklein. Ik heb mijn rug opengehaald aan een van de poortjes van gevlochten takken…..
    Lijkt me wel een hele overgang, trouwen met een Masai.

    • ramirezi on 30 september 2009 at 21:38
    • Reply

    Avatar van ramirezi
    Prima foto’s, maar weet je, ik denk dat het licht in Afrika anders is – of dat het toch net te opgeruimd is – het lijkt te mooi…

    • Ivy (Heyta) on 30 september 2009 at 21:58
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Ramirezi: het licht zal zeker anders zijn, en ik miste de rondscharrelende kippen…..
    en de leeuwen natuurlijk!

    • Linda on 1 oktober 2009 at 10:24
    • Reply

    Avatar van Linda
    Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van het Afrika museum. Maar een nieuwe vriendschap heeft daar verandering in gebracht. Gisteren kreeg ik als kadootje een boek, uitgegeven door het Afrikamuseum.. ”Roots and more”, ik heb het al doorgebladerd.
    Mooie foto’s maakte je!

    • Ivy (Heyta) on 1 oktober 2009 at 10:40
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Linda: de tentoonstelling ging voor een deel over het omgaan met de dood, heel interessant, zeker voor jou! Rituelen, materialen, doodskisten, voodoo…
    Thnx

    • Bart on 1 oktober 2009 at 14:14
    • Reply

    Avatar van Bart
    Leuke reportage, met mooie zonbelichte foto’s…het kon nog net! :)
    Met de herfstbuien en wolkenluchten zal het de komende tijd misschien wat minder Afrikaans gaan aandoen…
    Groet, Bart

    • Ivy (Heyta) on 1 oktober 2009 at 15:17
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Bart: ja, het weer werkte zeker mee, hoewel (zoals Kokopelli onder zijn blog zet) het ook wel apart zal zijn om daar in winterse sneeuw rond te kijken. Voor het geld hoef je het niet te laten, voor 45 euri heb je al een gezinsjaarabonnement.

    • Paul Nijbakker on 1 oktober 2009 at 18:22
    • Reply

    Avatar van Paul Nijbakker
    Ik had er ook geen idee van dat er Afrikamusea waren in Nederland. Ik ben in heel wat (West-)Afrikaanse dorpjes geweest, maar die zagen er nooit zo proper uit als op die museumfoto’s. De hitte, de geuren, de herrie, de rode kleur van de aarde en vooral de mensen mis ik.

    Een reis naar Afrika (niet naar een omheind hotel, maar naar een dorp waar je eet, wast en slaapt met de dorpsbewoners) is een ervaring voor het leven.

    • Ivy (Heyta) on 2 oktober 2009 at 15:59
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Paul, sorry! Ik had gisteren je reactie wel gezien maar blijkbaar nog niet gereageerd.

    Het zal wel veel te netjes zijn, maar dat is het in alle openluchtmusea. Ik miste inderdaad de geur, het stof, de geluiden.

    Maar ik ben ooit in twee weken in een piepklein dorpje op Ceram geweest, dus kan me er iets bij voorstellen……. Ook van daar zijn vooral geuren en geluiden bijgebleven.

    • Grootzoon on 2 oktober 2009 at 17:13
    • Reply

    Avatar van Grootzoon
    er zijn dan ook maar weinig Afrikaanse dorpjes waar ze de erven met beton aanleggen ;)

    En het wordt met kerst zelfs Ghana, Benin én Togo! Ik zal foto’s meenemen, dan kun je zelf vergelijken.

    • Ivy (Heyta) on 5 oktober 2009 at 09:04
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Grootzoon: ik wist dat er nog een derde was, maar kwist niet meer welke.
    Beton? Dat wordt het toch vanzelf als modder hardgebakken wordt? Ik vond het best wel redelijk authentiek overkomen.
    Ben wel heel benieuwd naar hoe het daar echt is. Je was tenslotte al in townships geweest dus je kent de drukte, lawaai, de geuren. Ik haalde dat in gedachten terug uit Mexico en Indonesië, dan gaat het toch meer leven.

    • Louzzzzz on 5 oktober 2009 at 17:53
    • Reply

    Avatar van Louzzzzz
    Van het huis op palen (hier niet op foto, maar wel in het museum gezien) heb ik ook de foto’s van de echte variant in Benin gezien, maar van de rest weet ik niet of we die gaan tegenkomen…
    Maar de geluiden zullen daar inderdaad wel iets anders zijn dan het rustgevende geruis van de eiken en beuken, het gekoer van een duif en de zacht ronkende motor van een Harley ;-)

    • Ivy (Heyta) on 6 oktober 2009 at 09:57
    • Reply

    Avatar van Ivy (Heyta)
    Louzzz: het bedoelde huis kun je wel bij Kokopelli vinden.
    Nee, het geluid zal meer van krijsende papagaaien en knetterende brommertjes komen….

Geef een reactie

Your email address will not be published.