Oct 12

Presentatie Ademtocht

De geboorte van een boek is altijd een bijzondere gebeurtenis. Des te bijzonderder is het als je de auteur kent. Maar het allermooiste is wanneer je een uitnodiging krijgt om aanwezig te zijn bij de presentatie van een boek waarvan je niet alleen de auteur maar ook de illustrator en de uitgever kent.
 
Dus gingen we zaterdag 10 oktober op driedubbele uitnodiging naar Amsterdam-Noord om de presentatie bij te wonen van Ademtocht. Het boek werd geschreven door Linda Wormhoudt, geïllustreerd door Coby Schilder. In het boek is ook een gedicht van Bert Deben opgenomen (die kende ik dus nog niet) en het boek werd uitgegeven door Adrie Beyen van de uitgeverij A3, die al eerder een boek van Linda en van Thera de Jonge  heeft uitgegeven. En ook dat is bijzonder: Adrie speurt het Volkskrantblog af op talent dat past binnen haar fonds.
 
Zodoende waren we ook niet de enige bloggers op die toch nog zonnige herfstige zaterdagmiddag in Amsterdam-Noord.
 
Hoewel ik zelf in Amsterdam heb gewoond was ik nog nooit in Noord geweest. Waarschijnlijk door negatieve berichten in de media trok het me niet. Onterecht, bleek zaterdag. Het is een gezellige volkse en groene buurt. Aan een drukke weg lag het wijkcentrum Het Anker waar de presentatie zou zijn. Jammer genoeg was er niet genoeg tijd om in de wijk rond te kijken en een bezoekje te brengen aan de Noordermarkt, dat ga ik zeker nog een keertje doen. Maar de tijd drong en we werden verwacht.
 
Linda had ook niet voor niets gekozen voor Amsterdam-Noord. Het thema van haar boek is de Dood, in al zijn vormen. En van oudsher staat het noorden in diverse (sjamanistische) tradities gelijk met de dood. Ook in Amsterdam. Vroeger was aan de overkant van het IJ, waar nu het Shellgebouw staat, een galgenveld. En niet alleen die doden werden naar de overkant gebracht. Lang geleden bestond Noord-Holland nog niet. Boven Amsterdam was het noorden een onafzienbaar moeras. En daarheen bracht Amsterdam haar doden. Ze werden over het water gevoerd alsof ze de Styx over gingen. En boven de rivier was niets meer. Een dodenrijk vol schimmen.
 
Linda had daar ook haar eerste ontmoetingen met de dood, als ze ging spelen bij haar grootouders in Noord. Volgens haar moeder had ze een levendige fantasie maar haar ervaringen waren reëel en hebben haar op het pad gezet wat zij ging volgen.
 
Ook in Bert’s gedichten speelt de dood vaak een rol. Niet beangstigend maar als onderdeel van het leven. Een gast, soms welkom, soms onverwacht.
 
Coby had niet echt de dood als thema. Maar toen zij de verhalen van Linda op het blog las kreeg zij beelden van de mensen die bij de verhalen hoorden. En zij kon die gezichten tekenen.
 
En zo kwam deze bijzondere samenwerking tot stand die resulteerde in het boek Ademtocht.
 
Om half drie begon het officiële gedeelte van de presentatie. Daarvoor hadden we al gezellig kunnen kennismaken met medebloggers, sommigen bekend, sommigen nooit eerder gezien. Er werd gepraat en gelachen maar om half drie was het doodstil. En dat moest ook wel want de geluidsinstallatie liet het helaas afweten.
 
Linda zag er prachtig uit in haar blauwe Morticiajurk. Ze praat zoals ze is: zacht, bescheiden. En legde uit hoe haar boek tot stand was gekomen, zonder gebruik te maken van haar van te voren opgestelde speech. Daarna was het woord aan iemand uit de praktijk van de lijkbezorging. Haar voornaam was Liva, haar achternaam is me ontgaan en zij vertelde met een smakelijk Frans accent over haar ervaringen met geesten, zo levendig als in verband met de dood maar kan. Coby vertelde ons hoe haar tekeningen tot stand kwamen, soms met behulp van bestaande foto’s en soms met een bekende Nederlander als voorbeeld om een bepaalde gezichtsuitdrukking te vangen. Tussendoor las Bert telkens een van zijn gedichten voor.
 
Veel te snel waren de verhalen voorbij maar gelukkig konden we zodoende het boek kopen. En nog meer, in mijn geval, want Adrie heeft een bijzonder fonds wat mij in elk geval enorm aanspreekt. Ik kan al een halve plank vullen met A3-boeken.
 
En zoals dat hoort bij een presentatie waarbij de auteurs aanwezig zijn schreven zij in de aangeschafte exemplaren een bijzondere wens aan de nieuwe eigenaar. In dit geval dus drie persoonlijk boodschappen.
 
Ik ben nog niet in het boek begonnen, maar ik heb het wel doorgebladerd en het ziet er fantastisch uit. Qua opmaak maar ook wat betreft de indeling; de tussenstukjes waar Heer Dood zelf aan het woord is maken een bijzondere indruk. De gedichten van Bert zijn prachtig evenals de tekeningen van Coby.
 
Ik ben blij dat we er bij waren en ik heb grote bewondering voor jullie, auteurs. Dank Linda, Bert en Coby, voor dit prachtige boek en jullie goede wensen.
 
Ivy

27 comments

Skip to comment form

  • dianne on 12 oktober 2009 at 19:40
  • Reply

  Avatar van dianne
  Een mooi verslag dat Linda, Coby en Bert alle eer aandoet. Zo was het.
  Ik ben ongeveer op de helft van het boek dat Linda schreef, las verhalen die me meenamen.
  Mooi ook om de illustraties van Coby levensecht te hebben gezien, te horen hoe het boek tot stand is gekomen en ook om stil naar Bert te luisteren, zijn prachtige voordraagstem.
  Ik vond het zeer bijzonder allemaal, schreef ik ook bij Mo.

  groet,
  Dianne

  • Mo on 12 oktober 2009 at 19:45
  • Reply

  Avatar van Mo
  Het was inderdaad geweldig om het mee te maken en ik vind het zo fijn voor Linda, Coby en Bert dat het boek zo goed ontvangen werd! En voor Adrie natuurlijk ook.

  • Ivy (Heyta) on 12 oktober 2009 at 19:50
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Dianne : bijzonder, he? Echt waar.
  Doordat ik achteraan stond kon ik Bert jammer genoeg soms moeilijk verstaan, maar hij kan geweldig voordragen.

  Mo: sluit me bij je aan ;-))

  • Linda Morgan on 12 oktober 2009 at 19:52
  • Reply

  Avatar van Linda Morgan
  Dank je wel voor dit mooie blog..
  Ik wil nog even zeggen dat er 1 gedicht van Bert in staat, een gedicht waar ik een verhaal bij schreef. De andere dichten zijn van mijn hand. Speciaal voor de presentatie droeg Bert ook andere gedichten voor, die hij al eerder schreef en pasten bij het onderwerp.

  Amsterdam Noord is een vreemde plek, alsof je in een andere wereld komt. Het voelt volks (het is net een dorp) maar het heeft diepere lagen, net daar waar je het niet meteen voelt of ziet. Op het voormalige galgenveld worden nu yuppiehuizen gebouwd, dat is een vreemd idee.
  De uitvaartonderneemster en goede vriendin heet Liva Elders, en ze komt oorspronkelijk uit Frankrijk.
  Nogmaals dank je wel voor dit mooie blog en ik was blij dat jullie er waren! Hopelijk tot de volgende presentatie…en die komt snel..
  kus van mij en bedankt voor de wolvenpootjes;)

  Ik ben even niet veel op het blog. Mijn zoon heb ik vandaag naar Schiphol gebracht: hij ging voor anderhalf jaar naar Schotland. Hoewel ik hem vrolijk uitzwaaide doet het ook pijn. Maar het nomadenbloed riep hem, en ik begrijp het. Gelukkig heeft hij gewacht tot na de boekpresentatie, hij droeg op mijn verzoek een pak op die dag, en ik was hartstikke trots op hem.

  • Ivy (Heyta) on 12 oktober 2009 at 19:55
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Linda: dank voor de aanvullingen.
  Die gedichten van jou zijn ook prachtig, veelzijdig mens….. ;-)
  Draag je wolvenpootjes in voorspoed en gezondheid. En tot gauw, zeker!!

  PS: de titel van een van jouw verhalen (wenskind) inspireerden mij tot het verhaal van gisteren, ik hoop niet dat er ergens plagiaat in zit. Ik baseerde me zelf eerder op ‘er staat een eenhoorn in de tuin’.

  PSPS: zie nu je bewerkte reactie: dat is moeilijk, zo lang! Mijn zoon was een half jaar weg en dat was al veel….

  • thera on 12 oktober 2009 at 20:02
  • Reply

  Avatar van thera
  Heerlijk blog, hier zat ik echt naar te hunkeren. Een verslag van de presentatie. Nu was het net even of ik er toch zelf bij was. Dikke kus ook van mij. :-)

  • Linda Morgan on 12 oktober 2009 at 20:04
  • Reply

  Avatar van Linda Morgan
  Ivy, verhaal van gisteren: lees mijn Anwnnverhaal maar even als je tijd hebt..
  Het thema van de pijn van een moeder die haar kind verliest en dit niet kan accepteren is universeel.

  • Antoinette Duijsters on 12 oktober 2009 at 20:20
  • Reply

  Avatar van Antoinette Duijsters
  Met plezier dit verslag gelezen en hoop er een volgende keer bij te kunnen zijn.

  • Bart on 12 oktober 2009 at 20:34
  • Reply

  Avatar van Bart
  Het was een bijzondere gebeurtenis, vond ik, deze mooie presentatie door drie VK-medebloggers, en ik was blij er bij te kunnen zijn.
  Een mooi verslag, Ivy, en hartverwarmend om te zien hoe goed het boek, de tekeningen en de gedichten werden ontvangen door de aanwezigen.
  En ook in mijn exemplaar…drie persoonlijke wensen en opdrachten, van Linda, Coby en Bert… :)
  Hartelijke groet, Bart

  • coby on 12 oktober 2009 at 20:36
  • Reply

  Avatar van coby
  Ook dank voor je mooie verslag, Ivy.
  Het is bijzonder om te lezen hoe anderen het verslaan, wat ze hebben gevoeld of ervaren en wat ze weergeven. Fijn dat jullie er bij waren.
  Ik draag de middag en ieder die er bij was, vooral even van binnen met me mee.
  Ik koester het daar nu en weet dat jouw warme sokken daar heel goed aan meehelpen…

  Hartelijke groet, Coby

  • Ivy (Heyta) on 12 oktober 2009 at 20:59
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Thera: ik heb je gemist! Echt jammer dat je er niet was, hopelijk de volgende keer wel?
  Beetje opgeknapt? Je ziet nog steeds zo groen … ;-))

  Linda: ik zal al je verhalen lezen, en wel vaker dan eens …. Universeel thema, jazeker. Veel hebben het meegemaakt, vroeger of later.

  Antoinette: dat hoop ik ook. Jouw exemplaar ligt op de post.

  Bart: groet terug.

  Coby: bij jouw sokken kwam geen wolf kijken. Alleen mijn kleine teddybeer die precies dezelfde kleur heeft ;-)) Er zitten allemaal zessen en twaalven in verwerkt, ik vond dat bij jou passen. Ook vier komt vaak voor.

  • thera on 12 oktober 2009 at 21:25
  • Reply

  Avatar van thera
  Ivy, nou de griep heeft me behoorlijk in zijn (griep is vast mannelijk) greep, maar dat groen is roest, of mos natuurlijk. :-)

  • Ivy (Heyta) on 12 oktober 2009 at 21:29
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Thera: misschien moet je wat vaker bloggen, mos groeit niet op rollende stenen …;-))

  • oliphant on 12 oktober 2009 at 21:34
  • Reply

  Avatar van oliphant
  Even zeggen dat ik daar van de middag en hier van je verslag heb genoten. Het was sfeervol en oprecht.
  groet, Chiel.

  • bert deben on 12 oktober 2009 at 21:37
  • Reply

  Avatar van bert deben
  He Heyta,

  mooi verslag van een al even mooie dag – al gaf je me iets te veel eer en glorie (slechts 1 van de gedichten in het boek is van mijn hand …), maar dat had Linda ondertussen ook al rechtgezet

  ik breidde nog een aangenaam weekendje te Amsterdam aan de voorstelling en hou er in alle opzichten een fantastische herinnering aan over

  liefs,
  Bert

  • Ivy (Heyta) on 12 oktober 2009 at 21:49
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Oliphant: en dat was het!

  Bert: ja, misverstandje. Maar ik neem aan dat de gedichten die je hebt voorgedragen ook wel ergens gepubliceerd gaan worden. Ik heb helaas niet alles verstaan. Leuk je ontmoet te hebben, in elk geval.

  • moonfairy on 12 oktober 2009 at 22:26
  • Reply

  Avatar van moonfairy
  ik was er bij en draag het mee in mijn hart, liefs Moon

  • rene louman on 12 oktober 2009 at 22:47
  • Reply

  Avatar van rene louman
  Klinkt goed allemaal. Grappig, ik was in mijn tuin in Noord.

  • bert deben on 12 oktober 2009 at 23:42
  • Reply

  Avatar van bert deben
  Heyta : ik heb de gedichten voor wie ze nog eens (of alsnog) zou willen lezen net op het blog gezet – zette er o.a. ook een link naar jouw verslag bij …

  • Ivy (Heyta) on 13 oktober 2009 at 09:04
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Moonfairy: het was goed jou ook weer te zien.

  René: Noord was duidelijk ‘the place to be…..’

  Bert: goed idee. Ik heb de tekst van mijn artikel een beetje aangepast.

  • Geroma on 13 oktober 2009 at 21:15
  • Reply

  Avatar van Geroma
  Ivy, je hebt er een sfeervol en prachtig verslag van gemaakt. Het was goed en mooi om er bij te zijn en elkaar weer te ontmoeten!
  Het boek is echt bijzonder. Het leest fijn en laat niet los. Lief groetje van hier!

  • paco painter on 14 oktober 2009 at 08:02
  • Reply

  Avatar van paco painter
  Met veel plezier heb ik dit verslag gelezen

  • Ivy (Heyta) on 14 oktober 2009 at 12:00
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Geroma, dank en groetje terug. Linda schrijft echt geweldig!

  Paco: en nou het boek nog …;-))

  • drijfveren on 14 oktober 2009 at 14:21
  • Reply

  Avatar van drijfveren
  Bedankt voor dit goede verslag van een geslaagde middag!
  Complimenten ook voor Coby, Bert en Linda voor hun geslaagde samenwerking!
  Hartelijke groet,
  Koen

  • Ivy (Heyta) on 14 oktober 2009 at 14:48
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Koen: ik hoop dat ze de complimenten nog lezen.
  Jammer je niet gesproken te hebben

  • Annet on 16 oktober 2009 at 11:32
  • Reply

  Avatar van Annet
  alsof ik er bij ben geweest….

  ademloos gelezen…..

  • Ivy (Heyta) on 16 oktober 2009 at 14:32
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Dank Annet, hopen dat je het boek net zo ademloos zult lezen. Het is zeer de moeite waard!

Geef een reactie

Your email address will not be published.