Nov 08

herfstrood op verzoek

Ik heb niets met rood. Denk ik. Als iemand mij midden in de nacht vraagt naar mijn lievelingskleur dan zal ik zeker geen rood noemen. In het tuincentrum loop ik altijd met een grote boog om de rode tulpenbollen heen. En ik zal nooit een rode jurk of trui kopen.

Maar toch. Ik zaai wel elk voorjaar met groot enthousiasme klaprozen en papavers. Ik ben blij met een bos rode rozen of gerbera’s. En de mooiste auto van de wereld is nog altijd onze eigen Donkerrooie.

En zeker in de hersft, als het somber wordt en bruin en grijs kan ik enorm genieten van de roodverkleurende herfstbladeren. Onze Japanse Es bij de vijver heeft al in diverse blogs gefigureerd. Een paar jaar geleden leek het erop dat hij het loodje ging leggen. De bovenste takken stierven af, er kwam een barst in de bast waar zwammen in groeiden en de bladeren vielen voortijdig af. Ter compensatie zetten wij een klein Esje ernaast. Twee jaar later was de Oude Es weer helemaal hersteld maar het Kleine Esje leek te kwijnen. Na verplaatsing naar het achterste gedeelte van de tuin haalde hij de schade ruimschoots in en staat nu trots en rood en ruim een meter hoog te pronken. Hij wel. De Es naast de vijver heeft vorige week zondag, door regen en wind, zijn blad in één keer laten vallen.

Niet zo vreemd daarom dat ik in de herfstvakantie, toen ik tijdens een fietstocht door de stad op en minituincentrumpje stuitte, thuiskwam met een Japans Esje voor de voortuin. Helaas had hij onderweg, wapperend achterop de fiets, al zijn blaadjes laten vallen. Dus ik kon Kokopelli alleen met een afgevallen blaadje uit de fietstas overtuigen van de schoonheid van dit kleine boompje. Maar volgend jaar staat ook in de voortuin een vlammend rood boompje te pronken.

Voor kleding zal ik rood dus niet gauw gebruiken. Toch kwam laatst, bij het verven van alpacawol, een streng prachtig vlammend herfstrood tevoorschijn. En toevallig precies de kleur van de bladeren van de Japanse Es, zoals te zien in dit blog.

En wat ik niet had verwacht: dat leidde zelfs tot een heuse bestelling.

Nog niet eerder had ik zo’n hoeveelheid in één kleur geverfd, tot nu toe waren het experimentjes in verschillende kleuren, een streng per kleur. Nu moest alle wol dezelfde kleur worden. Dat past niet in één keer in de pan, daar kan hooguit 6 liter in. Niet genoeg voor bijna een kilo wol. Maar tot mijn grote verbazing (en opluchting) is het gelukt. De basis is geen witte, maar heel lichtbeige wol. Dat geeft een mooie diepe ondergrond aan het (anders toch wel felle) rood.

Ik presenteer … herfstrood op verzoek.

En mijn trouwe metgezel bij alle (tuin-) werkjes: Isis. Dus ja, ik houd eigenlijk wel van rood, zeker als het rode Poefjes zijn.

Ivy

28 comments

Skip to comment form

  • oliphant on 8 november 2009 at 18:22
  • Reply

  Avatar van oliphant
  En ik meen dat in jouw veelkleurige trui, die ik een paar maal heb mogen aanschouwen, toch ook rood zit???

  Ik vermoed overigens, aan het blad te zien, dat het een acer is en dat is volgens mij een esdoorn, een maple leaf.

  Maar dat terzijde, de kleuren alsmede de liefde de natuur in leven te houden, te verzorgen, spreken me sowieso aan.

  Groet, O.

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 18:28
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Oliphant: die loopt van turkoize via petrol naar aubergine en paars. Maar het schijnt dat mannen die kleuren moeilijk kunnen benoemen ……. dus misschien lijkt het rood ;-)))))
  Hij ligt trouwens op de achtergrond bij foto 1. Zo warm was het vandaag (na het bladeren harken), ik kon gewoon nog in enkel t-shirt koffie drinken.

  Je hebt gelijk, het is een Japanse Esdoorn. Goed gezien.

  • antoinette duijsters on 8 november 2009 at 18:28
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Vergeleken met de esdoorns is Isis meer oranjebruin:-) En dat komt dan bij mijn lievelings kleur geeloker.

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 18:33
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Antoinette: gek is dat, dat ze zulke katten ‘rood’ noemen. Het heeft er inderdaad helemaal niets mee te maken. Oranjebruin, oker, maar geen rood….. ;-)

  • boskat on 8 november 2009 at 18:36
  • Reply

  Avatar van boskat
  Een geweldige kleur rood is dit,Ivy!
  Fijn dat het gelukt is:-))
  Rode poefjes ben ik ook gek op

  Hier konden we niet buiten zitten ,het is de hele dag potdicht van de mist

  • coby on 8 november 2009 at 18:52
  • Reply

  Avatar van coby
  Laat je ook zien wat je uiteindelijk van deze mooie kleur fabriceert? Mooi is die es nu, je bent helemaal verkocht eraan. Ook hier veel mist vandaag of laaghangende bewolking zoals ze dat noemen op het weerbericht.

  Hartelijke groet, Coby

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 18:57
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Boskat: ik hoopte al dat je zou kijken ;-)
  Rode poefjes zijn dus niet rood….. Maar deze wol is mooi gelukt. Hij moet nog even drogen.

  Coby: ik brei het niet zelf, maar ik denk dat het resultaat nog wel een keer getoond zal worden.

  Wat een verschil toch, binnen een klein landje. Het trok hier rond een uur of 4 dicht en toen werd het echt koud en moest ik snel naar binnen. Tot die tijd (vanaf vanochtend) nog lekker buiten kunnen ‘spelen’: blad harken, wolletjes fotograferen, krant lezen en spinnen.

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 19:01
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Olfiphant: je bedoelt natuurlijk de trui van Kokopelli! Daar zit wel rood in, als is het maar een heel klein beetje.

  • laila on 8 november 2009 at 19:01
  • Reply

  Avatar van laila
  Prachtig; die kleuren.
  Mooi rood is niet lelijk;-)

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 19:06
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Laila: precies wat ik ook dacht! (en wat mijn goede vader altijd zegt …;-))

  • antoinette duijsters on 8 november 2009 at 20:39
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Maar natuurlijk is Isis een schat van een poes, al is ze dan niet echt rood:-)))))
  Maar het rode garen is mooi, maar van al de rode esdoorns ben ik niet gechameerd. misschien omdat ze ook overal staan.

  • Satuka on 8 november 2009 at 20:43
  • Reply

  Avatar van Satuka
  Mooi rood is niet lelijk ;)

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 21:02
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Antoinette: kleur maakt niet uit, alle eigen Poefjes zijn het allerliefst. (maar ik ben wel blij dat ze ‘rood’ zijn …;-))
  En zo zie je maar dat over smaak niet valt te twisten. Ik vind ze wel mooi. Ook de gele, trouwens. Op weg naar school kom ik altijd door een laan waar alle kleuren staan. Ik vergeet alleen steeds ‘s morgens mijn fototoestel mee te nemen. Maar die verkleuren echt van groen naar geel naar rood naar bijna paars. Prachtig! (vind ik dan….)

  Satuka: waar heb ik dat eerder gehoord? Maar je hebt gelijk!

  • moonfairy on 8 november 2009 at 21:53
  • Reply

  Avatar van moonfairy
  volgens mijn bescheiden kennis
  (vorige man was hovenier)
  is het een Japanese Maple

  Rood is de kleur van de Liefde

  Moon

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 22:13
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Moon: Oliphant had me al op de fout gewezen, het is idd een esdoorn.
  Rood is een moeilijke kleur. Maar ook mooi, zoals liefde.

  • jeg_synes on 8 november 2009 at 22:27
  • Reply

  Avatar van jeg_synes
  nou zeg…geweldig en een schitterende kleur..helemaal mee eens….
  dát is nu precies de kleur die ik nodig heb voor een paar (of meer)losjes gebreide sokken met hoge boord, zeg maar alla een beenwarmertje……dat bedacht ik vanavond nadat ik had golf gespeeld en
  weer eens last had van warmte allergie door te strakke en te warme sokken….
  niet dat ik nu echt sokken kan breien met 4 pennen, maar ik kan het wel met 2 (volgens een Italiaanse
  methode) en ik kan ook wel goed breien eigenlijk….
  wat voor kleur is het precies….

  jeggroet

  • Ivy (Heyta) on 8 november 2009 at 22:35
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Jeg: het is erg roodgeverfde eigengesponnen alpacawol. Uitermate geschikt voor losse beenwarmersokken. Je kunt wol bestellen, stuur me dan een mailtje. Je kunt ook sokken bestellen. Er hangt natuurlijk wel een klein prijskaartje aan ;-)
  Alle kleuren zijn mogelijk, gewoon naturel grijs-zwart-bruin-wit maar ook alle kleuren van de regenboog (zie linkje in het blog).

  Maar ik kan het je echt aanraden, heerlijk zachte absorberende nietkriebelende wol…..

  • TheoB on 8 november 2009 at 23:34
  • Reply

  Avatar van TheoB
  Je moet het me maar niet kwalijk nemen maar ik ga voor de laatste foto,die rooie kater . Neem tenminste aan dat het een kater is.

  • thera on 8 november 2009 at 23:37
  • Reply

  Avatar van thera
  Ik ben toevallig dol op rood en oranje en roze en rood vooral en ook lila, paars en vooruit daarna ook alle andere kleuren. Dus ik kan bij je bestellen? Ik wil in alle kleuren een gestreept vestje. Dunne streepjes, beetje Zuid-Amerikaans. Ik zoek hiernaar al tijden, verlos mij uit mijn lijden. :-)

  • Ate on 9 november 2009 at 01:43
  • Reply

  Avatar van Ate
  @ Thera, Staat leuk bij je groene hoofd.

  Rode poezen zijn wel veel roder dan de blauwe poezen blauw.

  • ceesincambodja on 9 november 2009 at 06:42
  • Reply

  Avatar van ceesincambodja
  ‘Rode bollen’? Bestaan die ook, Ivy?

  Het zij maar weer eens gezegd: Mooi rood ís niet lelijk.

  Ceesgegroetje

  • Ivy (Heyta) on 9 november 2009 at 09:30
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  TheoB: een wijdverbreid misverstand dat alle rode katten katers zijn heeft mij al eens een nestje jonge katjes opgeleverd. Naast een zwart katertje kon ik toch best zijn rode broertje in huis halen? Bleek zijn zusje te zijn. Onze Poefjes zijn dus ook echte dametjes ;-)))

  Thera: zelf breien? Je hebt de kleurtjes op het vorige blog gezien dus mail maar ;-)))

  Ate: nou, blauwe russen kleuren mooi bij spijkerbroek, hoor!

  Cees: pietjeprecies, of ceesjeprecies? De ‘bollen van rode tulpen’ beter dan ;-)))

  • cor verhoef on 9 november 2009 at 13:48
  • Reply

  Avatar van cor verhoef
  Ik ben een zeer groot voorstander van rood. Geel vind ik een nare kleur, maar rood. Doe mij maar rood. En zwart. Het liefst samen.
  Ik ben ook een ondersteuner van mooie blogs, het liefst met veel rood erin. Kom ik alweer aan mijn trekken ;-)

  groet,

  cor

  • Fleur Frenkel Frank on 9 november 2009 at 13:51
  • Reply

  Avatar van Fleur Frenkel Frank
  Ja bij smerige karweitjes staat die flugpoes vooraan.
  Net te doen alsof ze besef heeft van enige krolse capriolen.
  Lekker poepen buiten de kattenbak.
  En kippen kapot pikken.
  Vermoedelijk een castraat.
  En dat geluid wat er uit komt,is niet om aan te horen,zo afschuwlijk.
  Je krijgt er toxoplasmose van

  Phoenix laten inslapen?

  • Ivy (Heyta) on 9 november 2009 at 13:55
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Cor: nou, dan kunnen we nog wel een tijdje vooruit met rode Poefjes en zwarte Poefjes (hoewel die eersten niet rood zijn en de tweede niet te fotograferen) en een rode auto en maar liefst drié rode esdoorns ….

  • Ivy (Heyta) on 9 november 2009 at 13:56
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Fleur: no way. Zoveel last kun je er op die afstand niet van hebben.

  • tante_til on 14 december 2009 at 11:14
  • Reply

  Avatar van tante_til
  Wat een mooie kleur wol. Rood is mijn favoriete kleur, maar een rode trui heb ik nog niet. Ik ben mezelf aan het leren breien, dus wat niet is kan nog komen (over een aantal jaar ofzo).

  Wat leuk trouwens dat je je eigen wol verft!

  • Ivy (Heyta) on 15 december 2009 at 09:21
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Tante Til: als je ooit gekleurde wol nodig hebt, bestel maar ;-))

  Ik verf alle kleuren (zie ook deze: http://www.vkblog.nl/bericht/283966/gesponnen_herfstkleuren). Ik ben nog van plan in een blogje te laten zien wat ik daarvan gemaakt heb.

Geef een reactie

Your email address will not be published.