Nov 11

Sint Maarten


Lang geleden leefde er in Hongarije een ridder die Maarten heette. Toen hij een keer met een groep soldaten naar Frankrijk reisde, kregen ze heel slecht weer. Het regende en het werd steeds kouder. De soldaten waren te paard en wilden zo snel mogelijk naar de volgende stad gaan. Alle mannen behalve Maarten zetten er flink de vaart in, maar Maarten reed rustig verder omdat hij zijn paard wilde sparen. Het weer werd steeds slechter en Maarten kwam in een sneeuwstorm terecht.
 
Toen hij eindelijk bij de stadspoort aankwam, trof hij daar een man aan die in lompen gehuld was. De man had het erg koud en zou zo de nacht niet overleven. Maarten kreeg medelijden en scheurde zijn eigen wollen mantel in tweeën. Een helft gaf hij aan de man, de andere helft hield hij zelf.
 
Maarten’s kameraden zaten al lang en breed in de warme herberg en schaamden zich een beetje, omdat zij doorgereden waren. Zeker toen zij ontdekten dat Maarten zijn halve mantel had weggegeven. Die nacht had Maarten een droom. Hij zag Christus met zijn halve mantel om. Dit maakte zoveel indruk, dat Maarten het leger vaarwel zei en zijn leven wijdde aan de kerk. Hij werd duiveluitdrijver en later zelfs bisschop van Tours (Frankrijk). Op 11 november 397 overleed hij en werd Tours een soort bedevaartoord. Hij werd al snel heilig verklaard, er werden kerken naar hem genoemd en op zijn sterfdag werd het Sint-Maartensfeest in het leven geroepen.
 
Het feest van Sint Maarten heeft geen rechtstreekse verbinding met een van de oude jaarfeesten maar past wel in de traditie van Germaanse lichtfeesten. De donkere periode, die start met Samhain op 1 november en eindigt met Imbolc op 1 februari, werd gevuld met lichtfeesten om het duister en de angst voor de Wilde Jacht te verdrijven. Tijdens de Wilde Jacht galoppeerde Wodan over de daken en velden en schudde Vrouw Holle haar kussens zodat de dakspanten kreunden, de bladeren van de bomen vielen en de sneeuwvlokken neerdaalden.
 
In sommige delen van Nederland wordt het Sint Maartenfeest voor kinderen gevierd met een lampionoptocht en een gang langs de deuren, waar ze een speciale Sint Maartensliedje zingen in ruil voor wat snoep, geld of mandarijntjes. Ook op de Vrije Scholen wordt het feest gevierd.
 
Omdat het Sint Maartenfeest lang niet overal bekend is, kan dat voor pijnlijke gebeurtenissen zorgen. In 1978 verhuisde ik vanuit Amsterdam naar een dorpje in Oost-Groningen. Op een donkere novemberavond werd er aan de deur geklopt. Het regende en het woei behoorlijk. Mijn huisje lag een flink eind van de donkere weg af, ik had ook nog geen buitenlamp. Toch scheen er licht toen ik de keukendeur open deed, een enkel flakkerend vlammetje verlichtte een groep kinderen, oplopend in grootte. Elk kind had een uitgeholde suikerbiet in de groezelige knuistjes waarin nog een enkel hoopvol waxinepitje walmde. Op het moment dat de deur openging barstten zij los in ongeschoold gezang, het klonk ongeveer als sindermeert’n koeinebb’nsteert’n dankusindermeert’n. Daarna keken zes paar ogen vanaf verschillende hoogte mij verwachtingsvol aan. Ik keek verwachtingsvol terug. Het laatste vlammetje woei uit en een regenvlaag joeg naar binnen. Na een minuut stilte en wederzijds kijken mompelde de oudste jongen iets waarop het hele groepje zich als één boerenjochie omdraaide en druipend door de regen terugsjokte, de lange modderige laan af. Meer huizen waren er niet aan mijn kant van de weg en later begreep ik dat het de kinderen van de overburen, ruim een kilometer verderop waren (de rechtstreekse overburen hadden óf geen kinderen, of ze waren nog te jong op dat moment).
 
Toen ik een paar dagen later vol verbazing aan mijn overbuurman vertelde wat er was gebeurd, barste hij uit in luid gelach: ja, natuurlijk, Sindermeerten! Dat vierden de kinderen elk jaar op 11 november, hij wist ook niet hoe of waarom, maar dan wilden ze snoep’n. Of geld, dat was ook goud, ja.
 
Het jaar daarop was ik dus voorbereid. Maar ja, macrobiologisch verantwoord als ik was had ik snoep vervangen door mandarijntjes. Na het raffelen van hun liedje keken inmiddels zeven paar ogen mij iets minder verwachtingsvol aan. De teleurstelling lag op de loer en werd snel bewaarheid toen ik triomfantelijk een mandje mandarijntjes voor hun neus hield. Goed opgevoed pakte elk groezelig handje een glanzend oranje vrucht. De volgende dag was mijn oprijlaan bezaaid met platgetrapte mandarijntjes. En het jaar daarop bleef ik zitten met mijn inmiddels door ervaring wijs geworden ingeslagen snoepgoed. Het was opnieuw een regen- en stormachtige sintmaartensnacht en de kinderen namen niet de moeite om voor mij te komen zingen. Niet dat ik daar echt heel erg rouwig om was want hoewel kort, waren de liedjes wel érg krachtig geweest. Ook kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat elk kind zijn eigen liedje zong.
 
Een paar jaar later kwam ik in Wageningen opnieuw in aanraking met Sint Maarten doordat mijn zoon naar de Vrije School ging. Daar werd jaarlijks het Sintmaartenspel opgevoerd en toevallig zat dat jaar de vaste speler met een gebroken voet. Hij wilde wel zijn paard ter beschikking stellen en men vroeg mij om Sint Maarten te spelen, omdat ik zowel toneel- als paardrijervaring had.
 
Op een grasveld achter de school was een grote kring uitgeholde pompoenen met een kaarsje erin neergezet. Vanaf de school kwamen de kinderen in een lange sliert, elk met het eigen lampionnetje, zingend aangelopen. Ik zat met mijn mantel, een houten zwaard op een mij onbekend schichtig paard klaar tussen de struiken. Het verhaal werd verteld, de bedelaar strompelde tevoorschijn en ik gaf het paard de sporen. Véél te hard, dat was hij niet gewend. Hij sprong vooruit, denderde het grasveld over, liep bijna de bedelaar omver en nog net voor de verste rij kinderen, die allemaal braaf in een kring op de koude grond zaten, kreeg ik het paard weer in bedwang. Ik reed langzaam terug naar het midden van de cirkel waar de bedelaar nogmaals smekend zijn handen opstak. Ditmaal had ik tijd om mijn goedheid bot te vieren door met het zwaard de mantel te doorklieven. Ik had een paar keer geoefend, de twee mantelhelften zaten met klittenband aan elkaar en met een juist gerichte houw van het zwaard kon ik het zonder veel moeite lostrekken. Maar dat ging wel met zoveel geluid gepaard dat het paard het opnieuw op een rennen zette. Sneller dan ik bedoeld had verliet ik het toneel.
 
Later hoorde ik dat men erg enthousiast was over dit levendige optreden vol actie, vroeger was het altijd zo ‘tam’ geweest. Ik heb ze maar niet wijzer gemaakt. Er had gemakkelijk een ongeluk kunnen gebeuren….
 
Vanavond is het dus weer zover. Paarden steigeren, mantels worden doorkliefd en van achter lampionnetjes krijgen de koeien staarten voor de geopende voordeur.
Maar vergeet de mandarijntjes maar. Snoep willen ze!
 
Ivy
 

22 comments

Skip to comment form

  • Terracidus on 11 november 2009 at 17:53
  • Reply

  Avatar van Terracidus
  Een prachtig Sint Maarten-verhaal! Groetend, T.

  • Ivy (Heyta) on 11 november 2009 at 18:27
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Terracidus: dank je!

  • antoinette duijsters on 11 november 2009 at 18:41
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Dat is nog eens een pracht verhaal, maar het grote vuur was in mijn kindertijd toch het aantrekkelijks.
  Groetjes

  • Bart on 11 november 2009 at 18:45
  • Reply

  Avatar van Bart
  Een prachtig verhaal, vol oude en minder oude Sint Maartenshistorie, Ivy… :)
  Hier barst het inmiddels los, en zoals je inmiddels weet ben ik goed voorbereid….

  Sint Maartensgroet, Bart

  • Ivy (Heyta) on 11 november 2009 at 18:50
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Antoinette: ik was zelf te verlegen om langs de deuren te gaan. Ik weet niet of we dat zelf met Sint Maarten deden, maar er was wel iets met lampionnetjes. Was aan mij echt niet besteed.

  Bart: en nou maar hopen dat je snoep genoeg hebt ;-)) Mandarijntjes hoeven ze niet…..

  • Bart on 11 november 2009 at 18:58
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, ik ga zelfs flink overhouden, zo gaat het altijd…en te meer omdat ik over een half uurtje al weer weg moet…dus voor tekorten geen vrees, vanavond…ik heb zachte spekken, zakjes tum tum en heerlijk Engels drop, en in overvloed… :)

  • Ivy (Heyta) on 11 november 2009 at 19:09
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: en zo te lezen vind je het helemaal niet erg, dat het overblijft ….. ;-)))

  • Bart on 11 november 2009 at 19:17
  • Reply

  Avatar van Bart
  Haha, nee, Ivy, niks erg, ik kies expres dingen die ik zelf ook lust…. ;-))
  En de kinderen van mijn zus zijn elk jaar ook weer blij met een hele zak van die zoetigheid……

  • rachel_schrijft on 11 november 2009 at 19:25
  • Reply

  Avatar van rachel_schrijft
  mooi verhaal, sintemaarten. Heb hier erg moeten wennen aan driekoningen (6 januari). recept is hetzelfde: paar verklede kinderen met lampionnen rond etenstijd aan de deur en nee….liever geen mandarijnen.

  • Ivy (Heyta) on 11 november 2009 at 19:48
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: precies, van die lekkere spekkies, geen goedkope jumjum, en winegumsleutels die je als volwassen persoon natuurlijk nooit voor jezelf koopt, en alvast uit de verpakking gepeuterde bounty’s (want toen had je nog niet die miniverpakkingen).
  Tja, en als het uitegepakt is dan moet het op natuurlijk….;-)

  Rachel: nooit mandarijnen nee. Alle voorlichtingsrondes op scholen ten spijt. Driekoningenlopen? Waar doen ze dat?

  • ceesincambodja on 12 november 2009 at 06:24
  • Reply

  Avatar van ceesincambodja
  Mooi stukje kerkgeschiedenis, Ivy.
  Ik kende het verhaal wel uit mijn seminarietijd maar omdat ik van beneden de grote rivieren ben, is het zingen en snoepen aan mij voorbijgegaan.

  Ceesgegroetje

  • Ivy (Heyta) on 12 november 2009 at 09:46
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Ha Cees, ik zag vanmorgen in de krant dat het Sint Maartenslopen afkomstig is uit het noorden en de randstad (hoewel wij het daar niet deden), maar dat op steeds meer plekken gebeurt.

  • joost tibosch sr on 12 november 2009 at 09:53
  • Reply

  Avatar van joost tibosch sr
  Mijn dorp heeft een Martinuskerk en een Martinusgilde, een pompoenenoptocht en een tocht langs de deuren vur -ja, geen gezever!- snuupkes. Maar, ja Antoinette- het skônste is het grote vuur. De hele dag slepen kinderen van heinde en verre hout-aan-touwen naar een grote open plaats (luie iopgeroepen vaders helpen wel eens door het hout achter de auto te haken) krijgen voor iedere bundel -onrechtvaardig genoeg ook de kleinste- één lotje. Tegen 7 uur ‘s avonds gaat de brand in de enorme stapel hout, spetterend tot een uur of negen..verloting met prijzen…en krijg ze dan nog maar eens naar bed!

  • Appelvrouw on 12 november 2009 at 10:28
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  Een inburgeringscursus zou zo gek nog niet zijn.

  Mooi Gronings weergegeven tekst van de kinderen.
  En zoals altijd bij jou: fijn geschreven.

  • Ivy (Heyta) on 12 november 2009 at 10:37
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Joost: Er zijn veel kerken etc. naar Sint Maarten genoemd, veel beelden ook van de man op het paard en de bedelaar met de halve mantel.
  Dat van die vuren kende ik niet, het feest heeft waarschijnlijk toch meer met de oude licht- en vruchtbaarheidsfeesten te maken dan ik dacht (dan bekend is).

  Appelvrouw: zo je je maar waarin een klein land groot kan zijn, de gebruiken verschillen per provincie. Ik krijg nog altijd heimwee als ik Grunnigs geknauw hoor vol ingeslikte ‘n’-en en ou waar oe moet zijn ;-)))
  Thankx.

  • thera on 12 november 2009 at 13:06
  • Reply

  Avatar van thera
  Als ik als jongetje het levenslicht had gezien, was mijn naam Maarten geweest. Was namelijk uitgerekend voor die dag. :-S Sint Maarten heb ik nooit gevierd en zien vieren, en ik heb nog wel in het Oosten, Westen, het verre Zuiden en nu in het nog net binnen de landsgrenzen Zuiden gewoond. Het Noorden ontbreekt dus. In dit dorp komen de kinderen op Oudejaarsdag een liedje zingen aan de deur. De lampionoptocht wordt samen met Sinterklaas en een heleboel Pieten gedaan. Nou ja, je weet dat wij hier het Halloweenspektakel hebben geimporteerd en de kinderen waren nog wel blij met het eerste mandarijntje, bij het vijfde werd er toch wel, net iets te hoorbaar, gemopperd. Snoep en chips, dat mag, sterker nog, dat moet!

  Heb erg moeten lachen om jouw optreden als ridder ter paard. ;-)

  • Ivy (Heyta) on 12 november 2009 at 13:23
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Thera: sterker nog, mijn tweede kind was uitgerekend op 11 november (werd uiteindelijk een paar daagjes later) maar heet ….. Marten ;-)))

  Ja lach maar, ik zat wel peentjes te zweten! Ik zag mezelf al in het donker dwars door die kinderhaag heen denderen en vervolgens linea-recta de Rijn in….. en dan te bedenken dat het een normaal gesproken doodrustig fjordje was (met keiharde mond, dus een rem zat er niet echt op).

  In de Randstad heb ik vroeger ook nooit iets van St Maarten gemerkt, en van familieleden die elders in het land waren neergestreken ook nooit iets gehoord. Oost-Groningen dus wel, later in Haarlem bleek het ook een stadsbreed feest te zijn maar in Wageningen bleef het weer beperkt tot de Vrije School.

  • Janneke van Bockel on 12 november 2009 at 15:10
  • Reply

  Avatar van Janneke van Bockel
  Ha wat een heerlijk verhaal. De eerste keer dat ik kinderen aan de deur kreeg stond ik ze ook verbijsterd aan te kijken, had wel de tegenwoordigheid van geest om te vragen wat ze kwamen doen ;-) Had geen snoep maar wel mandarijntjes die inderdaad met een zuinig mondje aanvaard werden… Tegenwoordig houd ik twee schalen voor, één met snoep en één met mandarijntjes (kan het niet laten).

  • Ivy (Heyta) on 12 november 2009 at 15:26
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Janneke: het punt is … ik verstond ze niet eens ;-)))) Maar ik had het moeten vragen, natúúrlijk. Er zijn altijd wel speculaasjes of muntjes in huis.

  Na veel vallen en opstaan lukte het mij na twee jaar dus ook om een keuzemandje samen te stellen. Gelukkig ben ik ook dol op mandarijntjes…….

  • hippocampi on 12 november 2009 at 15:29
  • Reply

  Avatar van hippocampi
  mooi bloemrijk en historisch verantwoord verhaal
  de actie te paard prachtig beschreven

  gr. hippo

  • Bart on 12 november 2009 at 17:14
  • Reply

  Avatar van Bart
  Met hippo helemaal eens, het mooiste Sint Maartenverhaal van de dag vond ik, Ivy! :))
  En ook heel leuke reacties, graag gevolgd.

  Groetjes Bart (uitgesnoept)

  • Ivy (Heyta) on 13 november 2009 at 12:56
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Hippocampi: dank je wel, ik had nog geen tijd gehad naar een computer te kijken.

  Bart: dank je wel (*burp*) ;-))

  PS: ligt het nou aan mijn beeldscherm of zijn de letters ineens zoveel groter geworden…..? Dit is ook weer overdreven de andere kant op.

Geef een reactie

Your email address will not be published.