Nov 27

blijf van mijn fiets af!

Heel af en toe moet ik het openbaar vervoer nemen. De logische gang van zaken is dan, dat ik op de fiets naar het station ga, mijn fiets stal in de (schaarse) daartoe bestemde ruimte en bij terugkeer mijn fiets weer naar huis kan nemen.

Helaas denkt de gemeente daar heel anders over. Dus toen ik een week na de diefstal van mijn fiets opnieuw de plek waar ik mijn rijwiel had neergezet leeg vond, was ik niet heel erg blij.

Toen ik eindelijk achterhaald had waar mijn fiets was, kreeg ik te horen dat ik bezwaar kon maken. Nou, graag natuurlijk! In een moderne gemeente als Nijmegen kan zoiets via de digitale balie. Na twee weken kreeg ik een telefoontje, of ik misschien ook het officiële bewijs van inbeslagname kon faxen. Weer twee weken later kreeg ik een ambtelijk schrijven dat er op neerkwam dat ik een ‘verzuim’ had gepleegd door mijn bezwaar via e-mail in te dienen. Hetgeen resulteerde in onderstaande brief.
 
Aan het college van B&W
Nijmegen
 
27 november 2009
 
Geacht demissionair college,
 
Hierbij wil ik graag een verzuim herstellen door u schriftelijk te laten weten bezwaar te maken tegen het wederrechtelijk meenemen van mijn fiets door de Afac én het opleggen van een boete à € 25.- om diezelfde fiets weer terug te krijgen. En wel hierom.
 
Op woensdag 21 oktober jl. zette ik rond 9.30 uur mijn fiets bij het Centraal Station in het fietsenrek op de middenberm van de Van Schaeck Mathonsingel. Ik maakte daarbij gebruik van mijn eigen standaard fietsslot zonder extra hangsloten en kettingen. Bij terugkeer om 18.30 uur bleek echter mijn fiets toch te zijn verdwenen. In eerste instantie schrikt men bij zoiets en denkt onmiddellijk aan ontvreemding. Maar bij nader inzien bleek er een bord te hangen met als tekst: fiets weg? Bel Afac. Hetgeen ik niet meteen bij machte was te doen aangezien ik uit eigen vrije wil niet over een mobiele telefoon beschik en bij thuiskomst (te voet) het nummer alweer kwijt was.
 
Toen ik op donderdagochtend 22 oktober de Afac belde bleken zij inderdaad over mijn fiets te beschikken. Sterker nog, zij hadden hem op verzoek van de gemeente in beslag genomen en opgeslagen op een (met het openbaar vervoer of te voet vrijwel onbereikbaar) industrieterrein alwaar hij op onmogelijke tijden (werkdagen tussen 13.00 – 15.00 uur, als oppassende belastingbetalers hun arbeid verrichten) opgehaald zou kunnen worden.
 
Pas op 27 oktober was mijn echtgenoot in de gelegenheid om met mij naar de St. Teunismolenweg te rijden alwaar ik met mijn rijwiel herenigd kon worden. Echter niet voordat ik € 25.- aan kosten voor de opgelegde bestuursdwang aan de baliemedewerker had overhandigd.

 

Wat houdt mijn bezwaar in?
 
Welnu, laat ik voorop stellen dat ik de gemeentelijke strijd tegen her en der verspreid staande fietswrakken van harte steun. Ik kan u zo nog wel enkele (studenten)panden aanwijzen die menig burger een doorn in het oog zijn.
 
Ik heb er uiteraard ook alle begrip voor dat de gemeente wil voorkomen dat de gehele binnenstad wordt overwoekerd door fietsen die schots en scheef tegen puien staan en derhalve de hinderlijk in de weg staande fietsen laat wegslepen.
 
Doch ik maak ernstig bezwaar tegen de gevolgde handelswijze, namelijk het zonder voorafgaande waarschuwing binnen 24 uur verwijderen van mijn eigendom, voorzien van werkend licht én deugdelijk slot. Temeer daar ik zelf mijn fiets weldegelijk in een fietsenrek had geplaatst, onwetend als ik was van de verscherpte maatregel. Een andere burger, die blijkbaar beter op de hoogte was, heeft zich echter vermeid mijn fiets (die immers niet met hangsloten en kettingen aan de fietsbeugel verankerd lag) uit dit rek te halen teneinde zijn eigen rijwiel te behoeden voor inbeslagname. Daarmee mij dus ernstig duperend. Niet alleen moest ik lopen naar huis, nee, ik kreeg ook nog eens te maken met de toepassing van bestuursdwang, opgelegd én uitgevoerd waarvoor mij de kosten in de onschuldige schoenen werden geschoven. Kortom, deze hadden redelijkerwijze niet te mijner lasten behoren te komen.
 
Maar dat is niet het enige. Voorheen, ergens in de zomervakantie, werden door de Dienst Toezicht flappen aan de fietsen gehangen (ook de fietsen die in de rekken stonden) waarop de eigenaar gewaarschuwd werd dat de fiets, bij aantreffen na 31 dagen in onberoerde staat, zou worden verwijderd. Kijk, dat gaat misschien wat ver, elke dag een flap aan elke fiets. Maar zou het geen overweging verdienen om de fietsen die – al dan niet door de eigenaar – buiten de daartoe van overheidswege aangewezen plekken zijn gestald te voorzien van een waarschuwing dat deze bijvoorbeeld na 24 uur worden verwijderd? Op die manier worden de onschuldige slachtoffers van een onbevoegde fietsverplaatsing gespaard. En wordt het doel van de gemeente, namelijk het tegengaan van weesfietsen, toch gehaald.
 
En die enkeling, die ondanks waarschuwingen toch hardnekkig zijn fiets buiten de aangewezen plaatsen blijft stallen? Ach, laat maar gaan. Sommigen zijn nu eenmaal echt niet op te voeden. Maar gelooft u mij, als burger kan ik u zeggen dat wij in het algemeen gewoon best wel gehoorzaam zijn. Overmacht wegens fietsklemgebrek daargelaten.
 
Ik hoop dan ook de vijfentwintig euro, waar ik erg aan was gehecht, binnenkort weer terug op mijn rekening te mogen zien en ik hoop daarnaast dat ik u enige tot nadenken stemmende momenten heb bezorgd met mijn welgemeende schrijven.
 
Hoogachtend,
 
Ivy
 

39 comments

Skip to comment form

  • knutselsmurf on 27 november 2009 at 19:28
  • Reply

  Avatar van knutselsmurf
  Hebben ze nog de moeite genomen een antwoord te sturen ?

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 19:36
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Knutselsmurf: de brief ligt nu op de post, en morgen werken ze niet. Maar de brief over het ‘verzuim’ kwam gisteren binnen dus ze zijn ermee bezig! Hoewel, zou een demissionair college zich hier nog wel mee beizg houden?

  • kuifje simon on 27 november 2009 at 19:42
  • Reply

  Avatar van kuifje simon
  Geweldig Ivy laat ze het maar weten;
  anders de duimschroeven erop !!
  groet
  simon

  • Helena on 27 november 2009 at 19:45
  • Reply

  Avatar van Helena
  Dus iemand anders heeft jouw fiets ergens neergezet om zijn fiets in dat rek te zetten? Wat een aso.
  Ik hoop dat je dat geld terug krijgt. Meer uit een soort van principe en eerlijkheid lijkt me.

  in Utrecht hebben ze de fietsen ook ergens ver weg gestald waar je amper kan komen als je geen auto hebt.
  Kan je nog iets meer aandacht besteden aan dat fietsklemgebrek? (oei hij is al op de post lees ik). In Utrecht is dat in ieder geval wel zo. In Nijmegen denk ik ook (ook een studentenstad).
  Wat ik een tijd geleden ook een paar keer heb meegemaakt : dat een of andere onverlaat een slot op mijn fiets zette, zodat ie op een geschikt tijdstip mijn fiets kon stelen. Gelukkig wist ik dat er bij zo’n buskaartenverkoophuisje iemand was die een hele grote betonschaar had. Heb er ook een keer de politie bijgehaald.
  Overigens zijn er al zo’n 15 fietsen van me gestolen (de laatste paar jaar gaat het gelukkig goed!!).

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 19:46
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Kuifje: die euroos komen terug! Al moet ik ze zelf ophalen.
  Maar ja, hoe gaat dat met gemeenten … luisteren ze ooit naar burgers?

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 19:51
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Helena: zo’n beleid werkt dat wel in de hand, het verplaatsen van fietsen.
  Het is idd lastig je fiets ergens normaal neer te zetten, dus laat ze in elk geval een termijn van 24 uur ofzo instellen. Ze hebben wel een aantal bewaakte fietsstallingen maar ja, voor een paar uur neem je die moeite niet. Bij het station is het zo’n ondergronds ding waar je je fiets hoog boven je hoofd misschien kwijt kunt.

  Dat is helemaal brutaal trouwens! Je fiets aan de ketting leggen. Bij mij is maar 2x een fiets gestolen en dan nog wel omdat ik hem zelf niet op slot had gezet ;-(( Vind ik trouwens sowieso onzin. Als iedereen van andermans spullen af zou blijven, zou dat ook niet nodig zijn.

  • Zilver met Zalmneus on 27 november 2009 at 19:52
  • Reply

  Avatar van Zilver met Zalmneus
  Goed gedaan! Ze zijn knettergek! Ik streef naar inslikbare fietsen. Ik weet van alles van deze ellende.

  • K on 27 november 2009 at 20:03
  • Reply

  Avatar van K
  Ik vind het een hele nette brief.
  Eigenlijk al 25 Euro waard voor de gedane moeite om hem te schrijven plus de zinvolle tips erin!

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 20:13
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Zilver: ik wacht nog op die tassen die ze bij Harry Potter hebben, waar je gewoon alles in kunt stoppen: fietsen, honden, kinderen, de buggy, desnoods je auto. Lost een helehoop problemen op!

  K: dank je, ik heb gestreefd naar ambtelijke taal ;-)))
  Zouden ze iets doen met die tips denk je?

  • antoinette duijsters on 27 november 2009 at 20:20
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Van mij zouden ze hier bij het station wat strenger mogen zijn, rekken genoeg, maar ja te lui om te lopen. Het liefst zouden ze hem op het perron zetten. Maar je fiets vastleggen is ook geen overbodige luxe, ook voor een paar uurtje. Fietsen "lenen " gebeurt regelmatig. Maar ik vind dat de brief prima is en hoop dat je het geld terug krijgt.

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 20:35
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Antoinette: het was bij ons ook altijd een zootje! Complete wrakken namen de halve fietsenstalling in beslag. Dus ik vind het prima dat ze strenger worden, zeker dat ze optreden tegen fietsen die zomaar tegen een boom of een paaltje worden neergezet, die mogen ze meteen verwijderen (als er tenminste genoeg voor gewaarschuwd is).

  Maar dit vond ik echt te gek. En dan gaat het me nog het minst om het geld maar vooral om het principe: eerst duidelijk waarschuwen en zorgen dat het systeem fraudebestendig is. En dan nog, waarom moet dat depot zo’n eind uit de richting zitten! Want dat zeggen ze ook zelf op de site: er gaat geen enkele bus langs. Hoe willen ze dan dat mensen hun fiets komen ophalen tussen 1 en 3?

  • Bart on 27 november 2009 at 20:50
  • Reply

  Avatar van Bart
  Nou, hopelijk word je na al dat gedoe toch nog gelukkig herenigd met je geliefde 25 euro…maar Kafka zou hier graag een beklemmend verhaal over geschreven kunnen hebben, durf ik te veronderstellen…. ;-)
  Groetjes, Bart

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 20:54
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: die euri wonen nog bij de gemeente.
  Ik zat zelf meer in de richting van Stephen King te denken?
  (Potdorie ik wist dat-ie erbij zou zitten in jouw kwis, maar ja, ik heb alleen maar boeken van hem waar hij niet achterop staat….. Gisteren Under the dome nog aangeschaft.)

  • Bart on 27 november 2009 at 21:06
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ha, bij Stephen King gaat je fiets zelf op pad, om wraak te nemen. Die 25 euro haalt-ie terug met achterlating van een ontzielde fietsenopbergbewaarambtenaar… :))
  Ja, die foto’s van Stephen King op zijn eigen boeken zijn zeldzaam, ik wist dat eigenlijk wel……

  Ah, je hebt Under the dome, ik zag het liggen, een monumentaal dikke, ouderwetsche Stephen King lijkt me. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. (En hoor het graag van je, als je hem uithebt!)

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 21:10
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: ik moet eerlijk zeggen dat ik pas door een blog van Linda zelf Stephen King ben gaan lezen. Ik vond de films geweldig (the Shining is een van mijn lievelingen, nachtmerriemateriaal) maar ik was bang dat het een soort ludlum was. Maar hij schrijft echt geweldig. Als ik het uit heb zal ik een recensie schrijven ;-))

  • Bart on 27 november 2009 at 21:17
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, doen, Ivy, die recensie – graag!!
  Het is ook een van mijn favoriete schrijvers, juist ook om zijn prachtige schrijfstijl, sober, maar zó effectief, ik kan er helemaal in opgaan. Wel altijd in het oorspronkelijke Engels, ik kan niet goed tegen vertalingen, dat zwakt het allemaal zo af, en er gaat zoveel bij verloren vind ik…
  Zijn korte verhalen zijn ook juweeltjes, trouwens… :)
  Veel leesplezier met Under the Dome, alvast!

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 21:23
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: ik heb dat met veel vertalingen, zo slecht!! Engelse schrijvers lees ik bij voorkeur in het Engels, zeker vanwege de woordspelingen. Jammer genoeg kan ik geen IJslands, Spaans of Portugees, dus mijn geliefde Arnaldur Indridasson, Gabriel Garcia Marquez of Jose Saramago moet ik vertaald lezen.

  • Bart on 27 november 2009 at 21:27
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, precies, Ivy, ik had dat ook bij Garcia Marquez…vond het zó zonde dat ik de taal niet beheerste, en wel in vertaling móest lezen…..gelukkig gaan Frans en Duits me nog redelijk af, en zijn er ook wel een paar boeken in het Engels geschreven…. ;-)))

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 22:00
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: doe niet onze Nederlandse schrijvers tekort!
  Simone van der Vlugt schrijft ook leuke thrillers. Frans en Duits begin ik niet aan, qua lezen…

  • Bart on 27 november 2009 at 22:16
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, zeker niet vergeten, onze oorspronkelijk Nederlandse schrijvers…..Tim Krabbé had ik al in mijn quiz……ik heb in de woonkamer zelfs een bescheiden boekenkast(je) met louter Nederlandse auteurs, hoe vind je dat! :))

  • Ivy (Heyta) on 27 november 2009 at 22:32
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: geweldig, systematiek!
  Die is hier ver te zoeken.
  Zou ook nog een aardig blog opleveren: hoe richt ik een boekenkast logisch in?

  • landheha on 27 november 2009 at 23:11
  • Reply

  Avatar van landheha
  Je fiets bij het station niet eens vastgeklonken en dan toch nog teruggevonden?
  Ik zou niet ontevreden zijn :-)

  • ceesincambodja on 28 november 2009 at 07:02
  • Reply

  Avatar van ceesincambodja
  Da’s sterk, Ivy. (Zie mijn blogje van vandaag.)

  Sterkte ook.

  Ceesgegroetje

  • Catharina Anna Maria van Vliet on 28 november 2009 at 08:56
  • Reply

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  "Legale fietsenjatters!" was de omschrijving van mijn zoon die, in zijn haast om zijn trein te halen niet altijd zijn fiets in het rek kon zetten. Of omdat alle rekken meer dan overvol waren er naast parkeerde.
  Dat het €25,- per fiets kostte heeft hij nooit verteld.

  • coby on 28 november 2009 at 12:37
  • Reply

  Avatar van coby
  Ik heb me ontzettend verbaasd toen ik enige tijd geleden in Nijmegen en omgeving was dat er zó streng daar werd gecontroleerd op fietsen in het rek zetten. We waren op het station van Wijchen en daar liepen ze de hele dag te controleren. Op zich is het een enorm verschil met hier in het "westen" , het is echt opmerkelijk schoner en netter bij jullie, maar dit is wel de keerzijde dus.
  Goede brief, ik ben benieuwd wanneer en hoe er gereageerd gaat worden.

  Hartelijke groet, Coby

  • Bart on 28 november 2009 at 12:40
  • Reply

  Avatar van Bart
  Dat gebeurde ‘vroeger’ nooit, in het landelijke Bodegraven waar ik opgroeide. Het fietsen-inpikken-door-ambtenaren, dus.
  Niet alles is beter geworden (een understatement…) ;-)

  • Ivy (Heyta) on 28 november 2009 at 13:27
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Landheha: een week zonder fiets is lang, hoor! Maar ik was natuurlijk wel blij dat-ie niet ‘echt’ gestolen was.

  Cees: dus het fietsendievenvirus trekt de wereld over? Altijd beter dan Mexicaanse griep.
  ;-)))

  CAM: misschien is het bij jullie goedkoper? Maar dat is idd van de bizarre, eigenlijk: ‘ze’ willen meer mensen in het ov hebben, maar ze vergeten erbij te regelen hoe je daar moet komen. Lopend ofzo? Want bij geen enkel station is voldoende ruimte om fietsen of auto’s te stallen. Ik heb in Ede ook wel eens mijn auto illegaal moeten wegzetten en was blij dat ie er nog stond.

  Coby: het was de dag dat ik naar Utrecht ging. Daar verbaasde ik me inderdaad over de enorme hoeveelheid wildgeparkeerde fietsen. Zoals je zegt, de andere kant van de medaille. Maar er moet toch een redelijke tussenweg zijn?

  Bart: vroegah, he, vroegah, kon je je fiets nog gewoon níét op slot zetten ;-))

  • Bart on 28 november 2009 at 13:32
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ivy
  …Ja, en de achterdeur stond de hele dag gewoon ‘los’, tot de laatste ‘s avonds naar bed ging.
  Het slot daarin was zo’n simpel ‘schuur- of hekslot’, met zo’n oerdegelijke simpele sleutel.
  Maar ja, dat was vroegah, hè Ivy… ;-)

  • K.Reintje on 28 november 2009 at 17:34
  • Reply

  Avatar van K.Reintje
  Je hebt een persoonlijk recht van 25,– op degene die jouw fiets verwijderd heeft.
  Die kun je niet meer achterhalen.
  Het is de gemeente verwijtbaar als er geen bord staat die dringend adviseert om de fiets vast te klinken en daarmee dit soort ellende uitlokt.
  Een bezwaarschrift kan kort en krachtig zijn. Je kunt wel verwijzen naar een bijlage waarin je een nadere prozaische uitleg geeft.

  • Ivy (Heyta) on 28 november 2009 at 17:53
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Bart: nostalgie ….

  K. Reintje: het bezwaarschrift had zeker kort gekund, maar ik was in the mood.
  Misschien staat zo’n bord er wel maar zo vaak kom ik daar nou ook weer niet.

  • Appelvrouw on 29 november 2009 at 10:28
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  De 25E waar je erg aan gehecht was levert je wel een verhaal op.

  • Ivy (Heyta) on 30 november 2009 at 09:22
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Appelvrouw: ligt het er zo dik bovenop?
  Eigenlijk gaat het me meer om het principe dan het geld hoor! ;-)))

  • jacopone on 30 november 2009 at 23:01
  • Reply

  Avatar van jacopone
  Ivy, lopen is gezond.

  Als je op deze opmerking reageert, wil je je dan wel inhouden. Er lezen kinderen mee….

  • Ivy (Heyta) on 1 december 2009 at 09:03
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Jacopone: je bedoelt dat ik niet &%*(#@@$!!! mag zeggen?

  Maar je snapt dat ik het dramatischer maak dan het is, ik heb natuurlijk best wel een reservefiets staan ;-)))
  Het enige probleem was (echt) om helemaal op dat afgelegen bedrijventerrein te komen.

  • Grootzoon on 1 december 2009 at 16:58
  • Reply

  Avatar van Grootzoon
  Hilarisch!!! Geld al terug? Hopelijk inclusief excuusbrief van het -demissionair- college!

  • paco painter on 2 december 2009 at 09:38
  • Reply

  Avatar van paco painter
  Nog wat teruggehoord?

  • Ivy (Heyta) on 2 december 2009 at 11:06
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Grootzoon: nog geen cent gezien ;-(( En ik wacht met spanning op het beantwoordend proza. Maar misschien snappen ze mijn brief niet omdat-ie door een burger in ambtenarentaal is opgesteld …..

  Paco: nup. Maar de bezwaartermijn is 6 weken, dus ik denk dat ze daarna pas de enveloppen openmaken.

  • Appelvrouw on 15 december 2009 at 17:57
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  Ivy, dat bedoel ik niet met die 25E, het is zo’n grappig zinnetje van je dat je er zo aan gehecht bent.

  • Ivy (Heyta) on 16 december 2009 at 14:25
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Appelvrouw: da’s het gevaar van humor, ik ga mezelf te serieus nemen ;-))
  Overigens is 7 januari de hoorzitting, dus…..

Geef een reactie

Your email address will not be published.