Mar 29

abortus of genocide

In het kikkerlandje was voldoende plaats voor iedereen. Elk jaar kwam er precies genoeg aanwas om de bevolkingspiramide in stand te houden en overbevolking te voorkomen, zodat er ook altijd genoeg te eten was.
 
We waren dan ook heel blij met onze berg kikkerdril die de toevoer van jonge kikkers voor het komende jaar weer veilig stelde.
 
Iets minder blij was ik daarentegen zaterdag met de enorme hoeveelheid paddendril  die daar overheen gedrapeerd was.
 
We hebben in onze vijver ruimte voor een stuk of 5 kikkers en vooruit, dan mogen daar ook 5 padden bij zitten. Maar nadat de kikkers uit hun winterslaap waren ontwaakt en hadden gedaan wat kikkers in het voorjaar doen, begon het weer enorm te spartelen en te plonzen in de vijver. Er was een horde padden gearriveerd. Werkelijk met tientallen zaten ze op elkaar, zwommen rond of hingen uitgeput langs de rand van de vijver te bungelen.
 

 
 De kikkers verdedigden hun dril en kwaakten erop los (nou ja, eigenlijk zijn het meer knorkikkers). Tot zaterdag dus. Toen lag de klomp dril gezonken op de bodem met lange slierten dril eroverheen, er waren slierten door de waterplanten gevlochten en er lagen slierten als verlate snoeren zwarte kerstlichtjes over de bodem van de vijver.
 

 
Met handenvol heb ik ze uit de vijver geschept. En voelde me daar best schuldig bij. Was ik nou bezig abortus te plegen, of was het een complete genocide? Ik heb een paar sliertjes laten liggen.
 
Want het is niet zo dat ik iets tegen padden heb, maar vol is vol. Ze moeten tenslotte nog wel te eten kunnen vinden.
 
Ik heb nog één dilemma. Nou staat de paddendril in een bak in de tuin. Als dat lang blijft staan komen er toch jonge padjes uit. Maar iets houdt me tegen om ze zomaar in de compostbak te gooien. Misschien moet ik toch maar gauw op zoek naar een plekje water in de buurt en de eitjes daarheen transplanteren. En hopen dat ze, eenmaal uitgekomen, niet de weg naar hun legplaats terug kunnen vinden.
 
Ivy (foto’s van Kokopelli)
 
 
 

21 comments

Skip to comment form

  • assyke on 29 maart 2010 at 18:29
  • Reply

  Avatar van assyke
  hebben uitgekomen padjes geen mama nodig dan?
  anders zou ik dat maar doen ja,
  zo in de compost vind ik wel erg luguber

  in nijmegen is niet erg veel water te vinden in de stad
  maar een stukje fietsen is vast niet erg
  bij Lent heb je wel kleine plasjes, geloof ik

  • antoinette duijsters on 29 maart 2010 at 18:43
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ga ze maar gerust wegbrengen Ivy, liefst in een grote poel met groen er om heen. De padden en kikkers die daar uit komen zullen dan ook daar hun eieren afzetten.
  Is er soms een gedempt bij jullie in de buurt, dat zou deze toeloop verklaren.

  Assyke nee, de kikker en padden kopjes kunnen het goed zelf aan

  • Smokey on 29 maart 2010 at 18:51
  • Reply

  Avatar van Smokey
  Moet opeens aan Aad Verbaast denken: " Micro macro".. zo in `t groot, zo in het klein. Daar waar de natuur z`n gang niet kan gaan, dus in een onnatuurlijke situatie, moet de mens helaas ingrijpen.
  Meestal komen de ooievaars kikkers eten, of reigers, maar als die er ook niet zijn dan houdt `t op.
  Vermoedelijk zullen de drilletjes niet lang leven als er niet voldoende voedsel is. Ook dit kun je een maatregel van de natuur noemen.
  Veel kikkers zou wel een gezond teken zijn…
  Interessante stelling- de kop van het bericht- en leuke foto`s.

  • Heyta (Ivy) on 29 maart 2010 at 19:01
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Assyke: volgens mij hebben ze geen moeder nodig, maar ik kan natuurlijk ook een paar volwassen padjes in de emmer stoppen, het zijn er echt ontzettend veel! En we liggen hier hoog en droog, dus veel poelen zijn er niet. Ja, een vijver in de buurt, vlakbij het bejaardentehuis, maar die is volgens mij te diep.

  Antoinette: ik denk dat ik ze naar de Ooijpolder breng.
  Onze buren hadden een klein vijvertje, dat hebben ze weggehaald, dus dat verklaart niet alles. Maar vorig jaar hadden we geen kikkerdril, wel veel paddendikkopjes. En degenen die het overleven komen allemaal weer terug naar hun geboorteplek.

  Smokey: we hebben wel een paar keer een reiger op bezoek gehad een paar jaar geleden, maar die pikte voornamelijk de goudvissen eruit.
  En nee, ik wil het niet op natuurlijke selectie laten aankomen want de salamanders moeten ook nog jonkies krijgen.

  Dus breng ik ze morgen in een emmertje naar de polder.

  Die stelling: dat zat ik me dus gisteravond af te vragen, wat ik nou eigenlijk aan het doen was…..
  En de foto’s zijn van Kokopelli.

  • antoinette duijsters on 29 maart 2010 at 19:07
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, een poel in de Ooijpolder, prima plek, maar wacht er niet te lang mee, want dan zijn ze dood. en als het lukt ze te vangen, neem ook een emmer padden mee:-)

  • meneer_opinie on 29 maart 2010 at 19:48
  • Reply

  Avatar van meneer_opinie
  Koeien in de ooipolder bijvoeren, padden- en kikker-dril verwijderen, teveel zwijnen afschieten, te weinig zwijnen bij voeren, kunnen Nederlanders de natuur dan echt niet gewoon zijn gang laten gaan???

  U begrijpt natuurlijk wel dat met name kikker- en paddendril mij na aan het hart ligt, vandaar deze emotionele reactie.

  PS: mooie fotos

  • Bregje Buitenwijk on 29 maart 2010 at 20:26
  • Reply

  Avatar van Bregje Buitenwijk
  abortus of genocide? Ik zou abortus zeggen geloof ik.
  Ik heb elk jaar kikkerdril in mijn vijver maar er overleven er eigenlijk maar heel weinig en ik weet niet waar dat aan ligt. Een stads meisje met een vijver, tja, dat kan ook niet goed gaan eigenlijk:)

  • Heyta (Ivy) on 29 maart 2010 at 20:40
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Antoinette: morgen Ooijpolder, met vader- en moederpadjes erbij ;-))

  Meneer Opinie: als onze padden er uit zagen als je avatar was er geen probleem. Maar padden …. oeps ;-))

  Nederland is natuurlijk veel te klein voor natuur en een stadstuin helemaal, dus daar moeten we regulerend optreden, maar dan wel diervriendelijk bij voorkeur. En ik hoop dat de salamanders ook nog gaan drillen, daar wordt elk jaar wel 1 jonkie van groot.
  Zwijnen en damherten hebben we nog niet in de tuin maar ik denk dat ik bij een tiental daar toch ook de streep zou trekken. En de Ooijpolder is groot….

  De foto’s zijn, zoals vermeld, van Kokopelli.

  Bregje: er overleven er net genoeg zoals het voedselaanbod is. Dus deze abortus is eigenlijk een in-vitro naar een plek waar ze meer gewenst zijn. Qua voedselaanbod dan.
  Stads zijn we ook, dit was de eerste keer dat ik paddendril zag ;-))) Terwijl we vorig jaar dus honderden paddekopjes in de vijver hadden.

  • Thera on 29 maart 2010 at 21:37
  • Reply

  Avatar van Thera
  Kwaliteit van leven is ook een belangrijke zaak. Niets zieliger dan van honger gestorven dikkopjes of babypadjes en -kikkers. En laten we hier in godsnaam niet macro bij denken, snif.

  Ik moet een dode kikker uit mijn vijver scheppen, hij is geraakt en geplet door een steen van een wild gravend viervoetig harig monster, dat ik zo liefheb.Snif.

  • Bart on 30 maart 2010 at 07:42
  • Reply

  Avatar van Bart
  Ja, lijkt me ook…verplaatsen naar een poel waar ze meer ruimte hebben…
  Jullie tuinvijver is wel populair hè… :-))
  Groetjes, Bart

  • Pierra on 30 maart 2010 at 12:41
  • Reply

  Avatar van Pierra
  Het lijkt me leuk zo’n vijver met al dat leven erin. Eigenlijk zou je inderdaad wat reigers in de buurt moeten hebben, maar is dat niet ook zielig dat ze als volwassen dieren opgegeten worden.

  Ik hoop dat jet het niet erg vindt maar ik zou er helemaal geen problemen mee hebben om ze weg te doen.

  • Heyta (Ivy) on 30 maart 2010 at 13:06
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Thera: preventief ruimen dus, het teveel aan drillen. Maar ik zal ze vriendelijk transplanteren, een soort ivf voor padjes dus eigenlijk.
  Het ruimen van dode kikkers, praat me er niet van …. je wilt niet weten wat er over de bodem dobberde toen het ijs eindelijkeindelijk gesmolten was. Kikkerlijkjes van een paar weken oud zijn echt te jiechchch.

  Bart: de vijver is reuze populair! Als er geen padden in spartelen dan doen de poefjes het wel. En gelukkig hebben we ook nog steeds salamanders, de viffen jongen wat af, kikkers en padden dus en als de tijd rijp is haal ik ook nog groenekikkerdril. Jammer genoeg vinden de algen het ook erg plezierig ;-(( dus het begint er weer een beetje als erwtensoep uit te zien. Ik schep de slierten regelmatig weg maar moet daarbij dus weer op de eitjes passen (Antoinette: waar leggen salamanders en vissen hun eitjes?).

  Jongejonge, het leven van een vijverhoedster gaat niet over rozen ;-))

  Pierra: het is heerlijk, we kunnen er uren naar kijken! En nee, een reiger was niet leuk want die eet wat hem het meeste opvalt: gouden vissen. En als hij eenmaal weet waar de maaltijd geserveerd wordt komt hij terug tot ze op zijn en dan moet ik naar het tuincentrum (!!!) om nieuw reigervoer te halen. Neuh, da’s zielig.

  Ik vind het ook niet erg om de eitjes weg te doen, maar ze knagen aan mijn geweten en dat voelt niet prettig. Dus zoek ik een goed tehuis voor ze. Dan mogen ze het verder zelf uitzoeken.

  • Ineke on 30 maart 2010 at 15:31
  • Reply

  Avatar van Ineke
  Wel ja, gewoon in een ander watertje transplanteren, flink eindje uit de buurt. Ik zou het zelf ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen om ze op de composthoop te doen.

  • Heyta (Ivy) on 30 maart 2010 at 15:48
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Ineke: de Ooijpolder is ver genoeg, 10 minuten fietsen. Ik zal foto’s van de operatie maken voor een nieuw blog ;-))

  • martin on 30 maart 2010 at 17:17
  • Reply

  Avatar van martin
  Hoi Heyta,

  Een van de deelnemers aan het fietsevenement van morgen vroeg of ik haar even wilde waarschuwen dat ze op 31 maart tussen 12.00 en 13.00 uur een ½ uur zou fietsen. Waarom niet alle deelnemers.

  Zou leuk zijn als je foto maakt als je het leuk vindt dan zet ik die morgen op het blog. ’t (Dat wordt wel laat ik ga morgen de hele dag fietsen en neem de trein na de spits terug naar huis.)

  Veel plezier en groet,

  Martin

  Ben bang dat ik het niet over mijn hart zou krijgen zo’n rigoreuze ingreep.

  • hansbloemhof on 30 maart 2010 at 19:37
  • Reply

  Avatar van hansbloemhof
  Haha, het is druk in jullie vijvertje.

  De toeloop van Padden zal inderdaad wel te maken hebben met een gedempte vijver in de buurt. Ik zou het dril inderdaad ergens in de buurt herplaatsen. maar je hoeft er geen vader of moeder bij te zetten hoor. Diep water is geen enkel probleem. Alleen wel opletten dat er lage kanten zijn waar ze de kant op kunnen klauteren want anders verzuipen ze. Dan pas wordt het genocide. Overigens: nadat padden gedaan hebben wat padden moeten doen (na het trekken) zoeken ze het water liever niet meer op.

  Als ik zomers de tuin wel eens sproei komen ze verontwaardigd tussen de planten vandaan om elders een droog plekje te zoeken. Ik heb ze graag in de tuin. Ze verorberen enorme hoeveelheden slakken. Een vijvertje in de tuin staat hoooooog op mijn wenslijstje

  • Heyta (Ivy) on 30 maart 2010 at 20:41
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Martin: het fietsen staat in mijn agenda! Ik zal een camera meenemen, maar ik kan mezelf niet schieten ;-))

  De ‘ingreep’ vindt later op de dag plaats (weer op de fiets, yess)

  Hans: te druk, soms. Ik zal een paddenvriendelijke poel opzoeken.
  Hier lopen ze ook regelmatig de vijver uit, als ik ‘s avonds naar het kippenhok loop moet ik echt uitkijken. Ze maken trouwens wel een vriendelijk geluid, dus allemaal hoeven ze niet weg.

  • coby on 31 maart 2010 at 19:40
  • Reply

  Avatar van coby
  Eerst even dit gelezen voordat ik je laatste bijdrage lees, want ze hebben met elkaar te maken…
  Je hebt veel leven in de vijver, en dan is het inderdaad zaak dat je de boel een beetje in het evenwicht houdt wat jij wilt hebben in je vijver. Ik vind kikkers ook leuker dan padden, maar dat vind ik eigenlijk ook weer niet helemaal kloppen van mezelf. Maar ja, mijn voorkeur is er wel.
  Je gaat ze naar de Ooijpolder brengen, over drie weken hoop ik daar een keertje te gaan wandelen. Ik zal naar ze uitkijken…:-))

  Hartelijke groet, Coby

  • Heyta (Ivy) on 1 april 2010 at 09:58
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Hoi Coby: wieden is altijd lastig, ik vind het bij groen ook altijd moeilijk om dingen die misschien gaan bloeien weg te halen ;-))

  Tja, padden hebben hun uiterlijk niet mee (hoewel kikkers ook geen echte knuffels zijn).
  Maar ze zijn goed terecht gekomen, en ik denk dat je het poeltje wel kunt vinden waar ze nu zitten….

  • Clineschrijft on 13 mei 2010 at 15:20
  • Reply

  Avatar van Clineschrijft
  Wonderlijk hoe we vaak durven te vormen naar wat ons goeddunkt als het planten en dieren betreft (ook euthanasie bij huisdieren zoals dierenartsen het zo respectvol weten te noemen op de rekening), maar er ineens heel anders over denken als het mensen betreft. Betekent dat dat we onze eigen rechter niet kunnen zijn of dat we te afstandelijk over de rest van de natuur oordelen? Hoe zouden kikkers of padden onze gezondheid beoordelen? Staan Chinezen daar hoger in, zoals zij het groepsbelang kunnen laten prevaleren boven het individuele belang?
  Dit is niet cynisch – ik vraag het mij in alle oprachtheid af.

  • Heyta (Ivy) on 17 mei 2010 at 09:56
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Clineschrijft: dat zijn interessante vragen die je oproept. Ik vergelijk de organisatie van China in gedachten vaak met een mierennest. Ook niet cynisch, maar wel iets wat ‘vreemd’ is.

Geef een reactie

Your email address will not be published.