Mar 31

padden fietsen naar de ooij

Een van de gevleugelde uitspraken van mijn vader was: beloofd is beloofd, nu moet je de kikker ook binnenlaten. Die opmerking kwam van een 45-toeren sprookjesplaat over de prinses met de gouden bal. En hoewel ik geenszins van plan ben kikkers binnen te laten had ik wel een belofte gedaan. Zelfs twee. Ik zou het paddendril in veiligheid gaan brengen en ik zou meedoen aan de oproep van Martin om vandaag een half uur te gaan fietsen.

Het fietsen tussen twaalf en een uur is niet gelukt. Het weer was er niet naar en ik had het onverwacht druk op mijn werk. En toen ik om vier uur thuis kwam zag het weer er ook niet echt uitnodigend uit om helemaal naar de Ooijpolder te fietsen. Maar binnen een kwartier was de lucht helemaal blauw en toen was het: nu of nooit. En aangezien ik ook van mijn vader heb geleerd dat van uitstel vaak afstel komt heb ik het dril in een emmer gedaan, de emmer aan mijn stuur gehangen en heb ik koers gezet naar het Beloofde Paddenland.

Onderweg nog wel spiedend rondgekeken of er ergens een geschikt plekje zou zijn, maar Nijmegen is echt een ontzettend droge stad. Met de slingerende emmer fietste ik zodoende de stad door; de lucht van fris slootwater steeg er uit op en ik vrees dat degenen die ik op de fiets inhaalde bevreemde blikken in mijn klotsende emmer geworpen zullen hebben. Ik keek dus maar niet op of om, en deed alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Met een fris briesje in de rug fietste ik om half vijf de zonnige uiterwaarden binnen.

De eerste poel was niet geschikt, er stond geen groen langs de kant. Bovendien was het pad er naartoe enorm modderig. Even verderop vond ik wat ik zocht: een poeltje met lage oevers, omringd door bomen, badend in het zonlicht.

Maar toen ik van mijn fiets afstapte schoof er een donkere wolk voor de zon.

Natter dan de padjes kwam ik dan ook weer thuis. Toch heb ik wel het gevoel dat ik ze goed heb achtergelaten.

Hoewel? Er vloog een reiger op toen ik de emmer omkeerde. Ik heb de eitjes dan ook bezworen om slimme dikkopjes te worden en zich niet te laten grijpen. Over een paar weken zal ik eens gaan kijken hoe het met ze gaat.

Mijn fiets op de dijk, met volle emmer. Dat poeltje in de verte was dus ongeschikt (en niet te bereiken door de modder).

De slierten dril zo natuurlijk mogelijk gedrapeerd.

Dit is toch een prima poeltje om als pad in op te groeien?

En als ze erop zijn uitgekeken, kunnen ze nog uit deze poeltjes kiezen.

Omdat ik het niet kan laten: de Waalbrug. Met de dreigende wolken die hun waterlast al snel over mijn hoofd uitgoten.

Ivy

18 comments

Skip to comment form

  • assyke on 31 maart 2010 at 19:28
  • Reply

  Avatar van assyke
  ja hoor die poeltjes zien er uitermate geschikt uit
  ik zou bijna jaloers op ze worden

  die stomme reiger ook
  als hij geweten had wat voor moeite jij je getroost had
  dan misschien…

  • vuurjuffer on 31 maart 2010 at 19:31
  • Reply

  Avatar van vuurjuffer
  mooi blog

  de oproep van martin was mij ontgaan

  nijmegen en de ooijpolder leer ik steeds beter kennen

  vooral de ooijpolder was een openbaring voor mij

  groet je v.

  • antoinette duijsters on 31 maart 2010 at 19:32
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Mooi gedaan Ivy, die reiger is op grotere prooi uit moet je maar denken. Wat nijmegen zelf te kort komt stroomt wel door de Waal:-)

  • coby on 31 maart 2010 at 19:45
  • Reply

  Avatar van coby
  Ik moest even denken aan het liedje: er zit een gat in mijn emmer…. Maar gelukkig had je een degelijke emmer en is het gelukt. Goede plek, lijkt me zo. Je hebt er in ieder geval alles aan gedaan en zelfs een nat pak voor over gehad.

  Hartelijke groet, Coby

  • Heyta (Ivy) on 31 maart 2010 at 19:48
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Assyke: als het beter weer was geweest, was ik ook wel langer gebleven.
  En die reiger moet nog heeeeel veeeeel geduld hebben ;-))

  Vuurjuffer: het is echt mooi daar, voor mij ook een plek die ik pas kortgeleden, na ruim 8 jaar verblijf hier, ontdekt heb. Dus daar kom ik nog wel vaker ;-))

  Antoinette: ik hoop dat ze het redden. Ja, Waalwater hebben we genoeg. Ik kwam ook langs de nieuwe vloedkeringsdeuren, maar in de stromende regen heb ik daar maar geen foto van gemaakt. Dat komt ook nog wel ….

  • Heyta (Ivy) on 31 maart 2010 at 19:49
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Coby: mijn geweten knaagt in elk geval een stuk minder ;-)))
  Maar zelfs al had er een gat in gezeten, dan was die dril toch wel binnen gebleven. Wat een plakspul!!

  • Robert Kruzdlo on 31 maart 2010 at 19:51
  • Reply

  Avatar van Robert Kruzdlo
  Ik denk dat god gewoon alles uitspuugt boven het land waar we thuis zijn. Ik denk dat je daar voor ook eens Celine moet lezen. Die kan dat zo goed vertellen.

  • Heyta (Ivy) on 31 maart 2010 at 19:55
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Robert: een stevig buitje regen kan ik best hebben. Ik houd er wel van als weer ‘weer’ is.
  Celine ken ik niet. Schrijft die over regen? Of meer metaforisch?

  • Ina Dijstelberge on 31 maart 2010 at 21:03
  • Reply

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Hoe men het nuttige met het aangename verbind. Mooie impressie en wat is het rivieren landschap toch mooi. Voor mij was het eerst ploeteren en toen vliegen, wel op tijd trouwens ;-)

  • Hanneke on 31 maart 2010 at 21:09
  • Reply

  Avatar van Hanneke
  applaus voor je zelf!

  • Thera on 31 maart 2010 at 22:44
  • Reply

  Avatar van Thera
  Jemig, jij durft. Hier moesten we balanceren tussen rukwinden, hagelstenen en onweersluchten. Ik was blij, dat ik Martin geen belofte had gedaan.
  Hm… reigers dus? Maar jouw paddendikkopjes zijn goed voorbereid, straks wacht jou daar een waar paddenkoor. :-)

  Ik mag jou niet aanbevelen, dan krijg ik te lezen: connecting failure in session manager.

  • Bart on 31 maart 2010 at 22:50
  • Reply

  Avatar van Bart
  Da’s nog eens een mooie invulling van de fiets-actie van vanmiddag, Ivy!
  En nu maar hopen op een boel kleine, gelukkige padjes… :))

  Hartelijke groet, Bart

  • martin on 31 maart 2010 at 23:04
  • Reply

  Avatar van martin
  Kijk twee dingen combineren. Ik begin het steeds leuker te vinden.

  • Linda Morgan on 1 april 2010 at 07:35
  • Reply

  Avatar van Linda Morgan
  En over 10 jaar kloppen ze aan je deur.. Weggelopen van huis, gekleed in strak leren jacks en kistjes, het was ze ”te benauwd” in ”the pool”.. Of ze even bij jou mogen crashen? Hebbie ook bier?
  Moeder zijn is een mooi vak!

  • Heyta (Ivy) on 1 april 2010 at 10:05
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Ina: het is daar echt prachtig, ik heb het helemaal ontdekt. In alle seizoenen en met elke weersomstandigheid is er iets te zien.

  Hanneke: dank je, zal ik doen!

  Thera: het weer was hier ook nog al onstuimig, elk half uur een compleet ander klimaat. Dus toen het even helemaal blauw werd sprong ik op de fiets, om een half uur later totaal doorweekt met mijn emmertje door de stad te fietsen. Ik had het leeggekieperd, toen ik thuis kwam stond er notabene weer een laagje water in ;-)))

  De serverservice is niet meer wat het geweest is, nou mis ik jouw aanbeveling ;-(((

  Bart: zoals Ina al zegt: het nuttige en het aangename …..
  Ik ga gauw weer kijken of ze al opgroeien.

  Martin: mooi zo. Het was een goeie oproep.

  Linda: tjee, zou ik ze te vroeg de deur uitgedaan hebben? Nou ja, ze zijn welkom hoor, eens een moederhart altijd een moederhart. Desnoods gevuld met bier ;-))))

  • Thera on 1 april 2010 at 11:12
  • Reply

  Avatar van Thera
  Zo, nu deed de server het wel hoor. Dus je kunt weer :-))))))) ;-)

  • Hans Bloemhof on 7 april 2010 at 00:05
  • Reply

  Avatar van Hans Bloemhof
  Padvindster Ivy heeft haar "goede daad voor de dag" verricht………………. HULDE voor de dappere Akela !!!

  Het is mooi in de Ooij :-p

  • Ivy (Heyta) on 7 april 2010 at 09:20
  • Reply

  Avatar van Ivy (Heyta)
  Hans: het was een nuttige excercitie ;-)))
  het is zeker mooi in de Ooij en het wordt steeds mooierder hoe groener het wordt.
  (Dit is geen Nederlands ;-)))

Geef een reactie

Your email address will not be published.