Apr 30

vrijmarkt

Er zijn van die dagen in het jaar waar een mens zich enorm op kan verheugen. Dat kan een verjaardag zijn, of Kerstmis, of de eerste dag van de vakantie. Voor mij is het koninginnedag. Niet vanwege de Oranjes. Daar heb ik helemaal niets mee. Wel vanwege de Nijmeegse vrijmarkt. Die speelt zich niet, zoals in zoveel steden, in de binnenstad af. Nee, in Nijmegen is het hele Goffertpark omgetoverd in een rommelmarkt waar je letterlijk uren kunt ronddwalen. Natuurlijk zijn er de kleedjes met versleten kinderspeelgoed en stukgedragen kleding. Maar daarnaast kun je van alles en nog wat vinden als je dol bent op verzamelen, zoals ik. En loop je soms tegen de vreemdste dingen aan.


Het liefste ga ik vroeg, als de boel nog wordt opgebouwd. Meestal gaan we daarna ‘s middags nog een keer omdat de markt – voornamelijk vanwege mijn koopwoede – niet in één keer te bekijken is. De tassen worden dan gewoon te zwaar.Vanmorgen vroeg scheen de zon en het beloofde een mooie dag te worden. Om acht uur sloeg ik aan het kopen maar toen ik volbeladen thuis kwam betrok de lucht en begon het te regenen, hetgeen de verdere kooplust tot een absoluut nulpunt terugbracht. Aan het eind van de middag klaarde het weer op en ging ik terug om nog even foto’s te maken van de rommel. Tot mijn grote blijdschap lagen er nog heel wat bruikbare dingen tussen zodat de middagoogst nog groter was dan de verzamelwoede ‘s morgens. Bijkomend voordeel: alles was gratis.

Deze jongen was duidelijk nog in de opbouwfase.


Iedereen vrolijk in het oranje in de vroege ochtendzon.

Het droevig einde van een hobby?
Dit zijn de kraampjes zoals ik ze graag heb.

En dit was de oogst van de ochtend. Een koperen bascule (daar hadden we er pas drie van), een paar gietijzeren strijkijzertjes, een brokje azuriet rechtstreeks uit het Atlasgebergte, oude blikjes en boeken.

Tweede ronde: het droevig en voortijdig einde van de markt.

Tussen de achtergebleven rommel zat nog best wat aardigs.

Onze vuilinismannen staakten niet.

De stofzuiger ging over het veld…..

en dit heb ik er nog uit weten te redden.


Terechte vraag van mijn echtgenoot: waar laat je al die zooi? Misschien wordt het tijd dat ik ook eens een kleedje in het Goffertpark uitspreid?


Ivy

38 comments

Skip to comment form

  • assyke on 30 april 2010 at 21:10
  • Reply

  Avatar van assyke
  dan moet echtgenoot dus nog een hééél lang jaar wachten

  uit al die zooi zou ik enkel boeken hebben gekocht
  hoewel ik die azuriet ook niet had laten liggen
  voor de rest heb ik thuis al genoeg zooi;-)

  wat kent nederland weinig koningsgezinden, als ik zo de blogjes erop na
  pluis, of is het vkblog geen goede graadmeter;-))

  • Ate (nu zonder autochtoons hoofddoekje) on 30 april 2010 at 21:11
  • Reply

  Avatar van Ate (nu zonder autochtoons hoofddoekje)
  Ook op tafel?

  Verder onthou ik me van commentaar, daar ik zelf ook weer het een en ander meegesleept heb…

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 21:18
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Assyke: de meeste dingen staan of hangen inmiddels buiten. Van boeken krijg ik nooit genoeg. De stapels ‘nog te lezen’ worden steeds hoger.
  Over koningsgezindheid zou ik geen zinnig woord kunnen zeggen, maar misschien dat het blog toch een bepaald soort mensen trekt.

  Ate: ja ook op tafel. Sterker nog, een vorig jaar aangeschaft mexicaans bord ligt er nog steeds.
  Waarom verbaast me dat nou niets, dat jij het een en ander meesleept? ;-)))

  • Kitty Schoenmakers on 30 april 2010 at 21:22
  • Reply

  Avatar van Kitty Schoenmakers
  Volgend jaar dan, dat kleedje.
  Ik doe elk jaar de begeleiding van de kindervrijmarkt in mijn eigen woonplaats.
  Het was weer een chaos met opbouwen op het marktplein, net als elk jaar, ondanks mijn inspanningen wat orde te houden.
  Maar zoals ook ieder jaar was iedereen erg tevreden met de verkoop. :)

  • Ate (nu zonder autochtoons hoofddoekje) on 30 april 2010 at 21:24
  • Reply

  Avatar van Ate (nu zonder autochtoons hoofddoekje)
  Hoei, ik kan me er een levendig voorstelling van maken……

  Een tafel met jaarringen koninginnedagrotzooi. :-))

  • antoinette duijsters on 30 april 2010 at 21:25
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Als ik dat zo bekijk, krijg ik medelijden met Willem, wat een zooi al zitten er misschien wat leesbare boeken bij:-)))

  • beus on 30 april 2010 at 21:25
  • Reply

  Avatar van beus
  Wat een georganiseerde rommelmarkt in dat Goffertpark.
  Ziet er heel wat gestructureerder uit dan elders.
  Je eigen glaswerk is ondergeschikt, maar ook onmisbaar, voor je lekkere verslag.
  Dit jaar voor het eerst heb ik niet het gevoel gehad ‘iets te missen’ door thuis te blijven.
  Je hebt me met dit leuke blogje nog eens daarin extra bevestigd.
  Mijn dank is groot :-)

  • suiker on 30 april 2010 at 21:27
  • Reply

  Avatar van suiker
  geef even een seintje als je de flessen op een kleedje gaat zetten :-)

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 21:31
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Kitty: ik denk dat je met zo’n markt nauwelijks orde kunt houden. Chaos hoort erbij.

  Ate (vergeef me dat ik het achtervoegsel niet helemaal meetyp): niet alleen de tafel vertoont die jaarringen. Inmiddels hebben we al vele strijkijzers, koperen bascules, een letterplank, een naaimachine en een spinnewiel van de vrijmarkt, niet te vergeten de vele stuks glaswerk, aardewerk en wandversiering….. Een uitdragerij is er niets bij ;-))

  Antoinette: hij hoeft het gelukkig niet allemaal af te stoffen ;-)) Maar de meeste zooi is echt wel mooi hoor. Toch? En die steen was dankzij jou, anders had ik niet eens geweten wat het was ;-P

  • Bart on 30 april 2010 at 21:31
  • Reply

  Avatar van Bart
  Mooi blog, Heyta en … volgend jaar inderdaad ook maar op zo’n kleedje gaan zitten, met al die spulletjes, haha! :-))
  Een kleurrijke impressie van de leuke dag, en net als bij ons werd er al snel troep afgevoerd, zie ik wel…

  Hartelijke koninginnegroet, Bart

  • Kitty Schoenmakers on 30 april 2010 at 21:32
  • Reply

  Avatar van Kitty Schoenmakers
  Het leukste vind ik de trommel(blik) met Bommel.

  • landheha on 30 april 2010 at 21:34
  • Reply

  Avatar van landheha
  woehaha :-)

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 21:34
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Beus: wat is georganiseerd? De rommel of de markt?
  Het is in elk geval een uitgebreide en vooral uitgestrekte markt, en als je vroeg bent loop je nog niet tussen de buggy’s, friet en bierdrinkers. Dan is het echt wel leuk hoor!
  Ja, wrijf me het glaswerk nog maar eens in ;-))

  Suiker: mooi he? En allemaal voor nix ;-P
  Maar als ik ooit de behoefte tot een kleedje voel, zal ik je van te voren waarschuwen.

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 21:36
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Bart: het voordeel van zelf met zo’n kleedje zitten, is dat je zelf niets kan kopen. Het nadeel echter van met zo’n kleedje zitten is…..
  En ja, het wegruimen ging met gezwinde spoed. Ik moest me echt haasten om de nog bruikbare boeken en glazen frutsels er tussenuit te halen. En ik voerde een reddingsactie voor verlaten koetjes (en een leeuwtje)….. Echt zo zonde, dat dat allemaal in die stofzuiger verdwijnt!

  Kitty: daar was ik ook blij mee, want naast blikken verzamel ik ook alles van Bommel. Dus twee vliegen in éen klap.

  Landheha: oh??

  • Grutte Pier on 30 april 2010 at 21:41
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Daarom ga ik dus niet meer….

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 21:45
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Grutte: huis vol?

  • Rob Kruzdlo on 30 april 2010 at 21:46
  • Reply

  Avatar van Rob Kruzdlo
  droevig einde van een hobbie de beste…Gr Rob

  • Rene Scheffer on 30 april 2010 at 21:49
  • Reply

  Avatar van Rene Scheffer
  Grappige actie en daardoor ook heel leuk blog met prachtige sfeerimpressies en dito commentaar zoals bij die ex visser.

  • Heyta (Ivy) on 30 april 2010 at 22:02
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Robert: ik vond hem ook wel, uh, triest ….

  Rene: dank. Ik verheug me echt al maanden op dit evenement.

  • Grutte Pier on 30 april 2010 at 22:24
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Oa, oa…. Maar is er geen teddyberenasiel in Nijmegen? Mijn hart breekt….

  Maar die meneer geeft zijn hobby niet op hoor, hij wil investeren juist! Er ontbreken cruciale materialen als dobbers en molens. En het ziet er vol uit, maar er is slechts sprake van 1 werphengel, en 2 telescoophengels. En een te klein netje. Hij wil Meeeeerrrrr! (de professionele koffiekanbeker zegt op zich al genoeg…. (zij hij, als zoon van een vader, die al meer dan 50tig jaar dit spul verkoopt)

  • beus on 30 april 2010 at 23:03
  • Reply

  Avatar van beus
  @Ivy: De rommel is overal hetzelfde maar het is een keurige Nijmeegse / Nijmegense rotzooimarkt.
  Te netjes voor een rommelmarkt.
  Jij kan er echt niets aan doen hoor, jij maakt er thuis wel een troep van.

  • Linda Morgan on 30 april 2010 at 23:47
  • Reply

  Avatar van Linda Morgan
  Wat een nette markt!
  Ik ben ook een rommelmarktfan, maar elk jaar neem ik minder mee. Opbrengst van dit jaar: Jane Eyre (ooit gelezen als puber, nu tijd voor de tweede ronde) een boek over de heksen van Salem waar ik nu al spijt van heb (de schrijver ging helemaal los op bijvoeglijke naamwoorden.. ) en een rieten boekenkastje waar ik heel blij mee ben.
  In Amsterdam is het elk jaar moeilijker om iets leuks te vinden, helaas.

  • Thera on 1 mei 2010 at 00:29
  • Reply

  Avatar van Thera
  Ook hier was een vrijmarkt, zelf heb ik een zolder vol geschikte waren, maar we hebben uitgeslapen. De gisteravond door kletterende regen en windstoten ingestorte partytent gerepareerd met nog meer bamboe en ducktape. Gewandeld met de hond en gezellig getafeld onder de partytent. Niets gedaan dus aan koniginnedag en geen mens gezien verder, behalve de buurman in een oranje shirtje van zijn raceautootjesclub.

  • Catharina Anna Maria van Vliet on 1 mei 2010 at 09:44
  • Reply

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  O Heyta wat moet je daar nou mee? Oke ik zie Mary Stewart tussen de boeken. Welke is dat en in welke taal? Zelfs de boeken had ik laten liggen want de stapen ongelezen naast mijn bed is al akelig hoog. Ik mag van mezelf niet meer boeken kopen dan ik lezen kan.

  Ons is het gelukkig gelukt om met minder thuis te komen dan we van huis gingen. Jongste zoon is al jaren koopman op de Kindervrijmarkt in de Zwolse winkelstraat. Echtgenoot is nu met de auto naar de kringloop om alles wat over is integraal aan hen over te dragen.

  Ik heb wel rond gekeken. Een erg mooi mandje gekocht en een paar kaarsen. Gezocht naar petten voor echtgenoot en er één gevonden.

  • hannekeinhanoi on 1 mei 2010 at 10:38
  • Reply

  Avatar van hannekeinhanoi
  heerlijk, volgend jaar kom ik ook

  • Heyta (Ivy) on 1 mei 2010 at 12:50
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Grutte Pier: ik kon het ook niet met droge ogen aanzien. Vooral dat jongeren met die knuffels gingen voetballen …. het liefst had ik ze allemaal mee genomen. Desnoods start ik zelf een knuffelberenasiel!

  Beus: nou, na afloop was het best wel een erge rommelmarkt. Maar goed, je hebt gelijk, het meeste staat inmiddels bij ons thuis en in de tuin ;-))

  Linda: het voordeel is dat het zo uitgestrekt is, dat maakt de indruk waarschijnlijk wat netter. Het aantal echte ‘rommel’ kraampjes is er niet minder om: dekkleden boordevol oude kleding, kinderspeelgoed, serviesgoed waarvan je denkt: wie heeft dat ooit aangeschaft???

  Maar ik ben nou eenmaal een verzamelaar dus kom elk jaar thuis met gietijzeren strijkijzers, sinds twee jaar ook met die koperen bascules, glazen voorwerpen en boeken natuurlijk. Ik had ‘Heksen’ van Erika Jong. Nog niet gelezen, wel doorgebladerd.

  Overigens lijkt Amsterdam me geen pretje, op koninginnedag……

  • Heyta (Ivy) on 1 mei 2010 at 12:56
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Thera: ik ging voordat ik in Nijmegen woonde ook nooit op pad met koninginnedag, de triestheid ten top. Maar dit is dus echt leuk (kom volgend jaar hierheen met je troepjes;-)))

  Catharina AM: die Mary Stewart had ik al (Cristal Cave; ik heb al haar boeken in het Engels), maar dit exemplaar was nog helemaal gaaf terwijl die van mij is stukgelezen. Verder 2 van Jos Vandeloo die ik beide niet kende, een stapel Engelse thrillers die altijd nog bij het oudpapier kunnen als het niets is, een aantal sf-boeken (verzameling), en een vrij gave Jonathan Livingston Seagull. Plus dus een boek over heksen.
  Nee, dat kon ik echt niet laten liggen.

  Echtgenoot is nu naar de kringloop: dat gaat er bij jullie dus een stuk netter aan toe. Hier bleef alles na afloop liggen, zodat het ‘s middags extra leuk was: al die boeken en dat glas hebben geen cent gekost.

  Hanneke: doen! Als Thera ook komt maken we er een gezellig dagje van.

  • zusenzo on 1 mei 2010 at 16:31
  • Reply

  Avatar van zusenzo
  Ik sluit me aan bij je eega: waar laat je die rommel allemaal ? Uh…sorry…spullen : )

  • Pierra on 1 mei 2010 at 17:11
  • Reply

  Avatar van Pierra
  Heerlijk een rommelmarkt. Hadden ze hier ook maar deze gewoonte, dan kon ik veel kwijt. Ik heb verwoede rommelmarktvrienden die thuis al vele van deze strijkijzers hebben staan en ook oude radio’s. Wat doe je ermee vraag ik dan? Maar blijkbaar snap je dan iets niet.
  Zo’n Rademakers’ Hopjes doosje heb ik ook en dat bewaar ik heel goed, schitterend die Nederlandse blikjes.

  • Anita1963 on 1 mei 2010 at 17:21
  • Reply

  Avatar van Anita1963
  Ik heb dit jaar allen bij ons in het dorp de rommelmarkt bezocht dus de oogst dit jaar was niet zo groot: 2 espresso kopjes voor 1 euro. Meestal ga ik voor de boeken maar dit jaar was de keus hierin beperkt. maar op Hemelvaartdag is er een grote boekenmarkt waar ik ieder jaar naar toe ga en met tassen vol boeken weer in huis kom.

  • Fleur on 1 mei 2010 at 18:10
  • Reply

  Avatar van Fleur
  Dat iedereen zoveel troep koopt en dan kwijt wil
  is verbazingwekkend?

  • Maadtje on 1 mei 2010 at 18:29
  • Reply

  Avatar van Maadtje
  Stond er nog Wedgewood tussen of iets van Delfts Blauw? Enfin het zou dus heel goed kunnen, dat we je binnenkort in het mateloos populaire programma "Tussen kunst en kitsch" kunnen zien opereren.
  Die witte tas heb je toch niet laten staan hè?

  • Heyta (Ivy) on 1 mei 2010 at 18:33
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Zusenzo: nou, het meeste staat inmiddels verspreid door de tuin. Alleen de stapels boeken liggen nog op een plekje te wachten. Blikjes laten zich goed stapelen ;-)

  Pierra: ik zat laatst al jaloers naar die fraaie rommelmarktfoto’s van jou te kijken, nou ja, antiekmarkt dan…. Maar zulke standjes zijn hier ook veel.
  Wat doe je ermee? Neerzetten! Ik had eerst 1 strijkijzertje voor een kastje staan om te voorkomen dat de deur steeds openvalt. Nu staan er 6, dus blijft het deurtje nog veel beter dicht ;-))
  En blikjes zijn altijd leuk. Ik gebruik er ook diverse: voor koffie, suiker, koekjes.

  Anita: heerlijk he? Boekenmarkt. En hier bleven er dus een heleboel liggen, de ergste natgeregende heb ik laten liggen maar er lagen nog echt goeie tussen.

  Fleur: misschien is er wel een soort kringloop: wat je het ene jaar koopt, verkoop je het volgende weer.

  • Heyta (Ivy) on 1 mei 2010 at 18:36
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Maadtje: ik ben niet zo op aardewerk, dus daar heb ik niet op gelet. Maar de strijkijzers en weegschalen zijn in elk geval wel echt oud.
  Volgend jaar zal ik me op het servies en delftsblauw werpen. Je moet tenslotte altijd een doel hebben en ijzer en koperwaar heb ik nou wel genoeg. Geloof ik….

  Huh? Witte tas??

  • Mephisto on 2 mei 2010 at 01:00
  • Reply

  Avatar van Mephisto
  Grappig. Ik zie dat de vuilniswagen tegenwoordig wasmiddelen promoot en grasvelden met een stofzuiger worden afgedaan. Begrijp ik dat ik het niet meer trok in NL. Vuilniswagens die wasmiddelen promoten. Gesproken over netvliesvervuiling…

  • Glaswerk on 2 mei 2010 at 15:37
  • Reply

  Avatar van Glaswerk
  @Mephisto: De Nijmeegse "Dienst Afval Reiniging" wast alles weer groen…

  • Appelvrouw on 4 mei 2010 at 11:33
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  Dat mensen toch zo weinig respect voor hun knuffelbeestjes hebben!
  En waarom hebben sommige mensen oranje hoeden op?
  Ik begrijp na jouw afbeeldingen (en het tv journaal) waarom het rommelmarkt heet.
  Als je het mij vraagt worden de reinigers onderbetaald!

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 09:54
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Appelvrouw: dat van die knuffelbeesten vond ik ook het ergst! En boeken ……

  Reinigers worden absoluut onderbetaald! En met veel te weinig respect behandeld.

Geef een reactie

Your email address will not be published.