May 10

identificatie

Een witbetegelde ruimte. Het moet er koud zijn, want de adem vormt wolkjes. Langzaam glijdt de metalen lade open. Een teen wordt zichtbaar, met daaraan een kartonnen labeltje. Dit is het beeld wat opdoemt als ik denk aan het identificeren van een vermiste.


Bij de dieren gaat dat anders.


Een maand of vier geleden dook hij op. Hij liep jammerend door de tuin en deed zich tegoed aan de kattenbrokjes buiten. Eerst wilde ik hem wegjagen, maar de Poefjes vonden het goed dat hij kwam dus streek ik met de hand over het hart en mocht hij bij de ergste sneeuw ook binnen eten. Half januari stelde ik hem aan jullie voor: Dit issum.


Hij bleef een trouwe gast, ook toen het weer beter werd. Hij werd brutaler, liep zelfs naar binnen als de deur open stond en ging dan als een volmaakte huiskat in de vensterbank zitten. Een enkele keer betrapte ik hem zelfs in de slaapkamer. Of hoorde ik ‘s nachts zijn typerende ‘mraauw??’ op de vensterbank. Op een ochtend werd ik wakker en lag hij in een lege schoenendoos aan het voeteneind van het bed. Gedachteloos aaide ik hem over zijn koppie, en in plaats van te maken dat hij wegkwam (zoals hij meestal deed als we te dicht bij kwamen) liet hij zich aaien. Sterker nog: toen ik op het bed ging zitten sprong hij naast me, begon te knorren en gaf kopjes.


Dat was een paar weken geleden. Twee weken geleden viel het me op dat het bakje buiten ‘s morgens nog half gevuld was. Ondanks zijn geringe omvang was ons Zwartseltje (zoals we hem inmiddels gedoopt hadden) een vreetzak van jewelste. ‘Die kat heeft een lintwurm’. ‘Welnee, die kat ís een lintwurm….’.


Ook zijn katergewauwel, midden in de nacht, hoorden we niet meer.


Na nog een paar dagen bekeek ik de website van de dierenambulance. Er waren veel dieren gevonden, ook zwarte katten. Maar één melding trof ons: een zwarte kat (M) met een klein beetje wit, gevonden op een straat vlak tegenover ons. Het was buiten kantooruren dus ik stuurde een mailtje. In mijn onschuld dacht ik nog dat gevonden katten naar het asiel gebracht werden, en daar wilde ik hem graag weer uithalen.


Het antwoord de volgende dag was een domper: de toen en toen daar en daar gevonden kat was overleden. Ik kon een afspraak maken om hem te identificeren. Maar het weekend zat er tussen, dus dat kon pas vandaag. Ik moest wel bellen van te voren zodat ze hem klaar konden leggen.


Eerder dan ik had gemeld was ik bij het kantoor van de dierenambulance. Daar moest ik even wachten, want ze moesten hem nog ‘klaar leggen’. Na tien minuten werd ik verzocht mee te lopen. Een schuur in. In de schuur was een houten kamertje. In het kamertje waren de lichten gedimd. Er stonden kaarsen en bloemen. Een tafel met een mooi kleed, engeltjes er op. In de hoek een rieten poezenmand.


En op de tafel een dikke witte doek met daarop een slapende poes. Hoewel? Slapend? Ik herkende hem meteen, aan de witte teentjes achter en het ene witte teentje aan zijn voorpoot.


Hij lag er vredig bij. En ondanks dat het niet mijn eigen kat was, sprongen toch de tranen in  mijn ogen.
Niet in de laatste plaats door de zorg waarmee de vrijwilligers van de dierenambulance hem hadden neergevleid.Nu hebben we weer gewoon drie katten in plaats van drie-en-een-half. Maar wil je wel geloven dat we hem best wel een beetje missen?


Hier istie nog één keer: zittend op de schutting.Ivy
Foto’s: Glaswerk


29 comments

Skip to comment form

  • antoinette duijsters on 10 mei 2010 at 21:22
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Het was hem dus, geen zwartseltje meer. maar je maakt er weer een triest, maar mooi verhaal van.

  • Isis Nedloni on 10 mei 2010 at 21:26
  • Reply

  Avatar van Isis Nedloni
  Mmmm….prachtig liefdevol verhaal

  en bijpassende schitter foto’s….

  Avond groet!

  • Catharina Anna Maria van Vliet on 10 mei 2010 at 21:26
  • Reply

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  Geen doodsoorzaak?

  Arm Zwartseltje…..

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 21:27
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Antoinette: ja, wassum….. Dank je wel.

  Isis: hij was ook erg lief (aan het worden).

  • Isis Nedloni on 10 mei 2010 at 21:28
  • Reply

  Avatar van Isis Nedloni
  Was ik; )))

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 21:29
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Catharina AM: heb ik nog naar gevraagd, maar dat wisten ze niet. Hij was al dood toen ze hem vonden. Ik denk aangereden, want hij was nog maar jong.

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 21:29
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Isis: zag ik wel ;-)

  • Smokey on 10 mei 2010 at 21:38
  • Reply

  Avatar van Smokey
  Wat sneu en verdrietig. Mooie glanzende zwarte kat. Lieve snoet.
  Hij is er niet meer…

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 21:41
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Smokey: ik denk het, hij was wel helemaal gaaf.
  Mooi wastie he?

  • Frans Muthert on 10 mei 2010 at 22:03
  • Reply

  Avatar van Frans Muthert
  Ik zal het even aan Maadtje doorgeven. Zal haar aanspreken. Mij ook trouwens.

  • helena on 10 mei 2010 at 22:06
  • Reply

  Avatar van helena
  triest, je gaat je inderdaad toch hechten, ook al was het niet je eigen kat.

  • Thera on 10 mei 2010 at 22:07
  • Reply

  Avatar van Thera
  Bleh, verdorie, ik kan helemaal niet tegen dit soort verhalen momenteel. Zit weer te snotteren. Maar het gaat niet om mij. Je vertelt het mooi, kurkdroog haast. Met lading.
  Knuffel van mij voor jou en de poesjes.

  • Heyta (Ivy) on 10 mei 2010 at 22:13
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Frans: je roept meer vragen op dan antwoorden ;-)) Wat zal Maadtje aanspreken? Heengegane katten of juist de foto’s? En voor jou dan het omgekeerde??

  Helena: vooral omdat hij juist een beetje begon te ontdooien. Wat in dit kader weer macaber is …. Hij begon juist een beetje aanhalig te worden in plaats van meteen vluchten als hij ons zag.

  Thera: sorry!! Dank voor de knuffels. Vooral Phoenix heeft dat even nodig want die vond hem erg aardig.

  • suiker on 10 mei 2010 at 22:25
  • Reply

  Avatar van suiker
  het is onvoorstelbaar hoe snel je je kan gaan hechten aan een zwerfdier. Ondervind dat zelf elke dag sinds onze hond verhuisde. Moet me zelfs afschermen, want anders heb ik er binnen no time een stuk of twintig.

  Heel mooi en liefdevol verhaal. En wat bijzonder inderdaad, dat rouwkamertje… dat had ik niet verwacht.

  • Bart on 11 mei 2010 at 08:04
  • Reply

  Avatar van Bart
  Liefdevol beschreven, en ontroerend, Heyta…
  En wat goed dat je zo toch afscheid hebt kunnen nemen.
  Ojee, tranen hier…

  Hartelijke groet, Bart

  • hannekeinhanoi on 11 mei 2010 at 08:50
  • Reply

  Avatar van hannekeinhanoi
  Een onstoffelijk Zwartseltje.
  Tja.
  That;s life……….

  • Heyta (Ivy) on 11 mei 2010 at 09:29
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  @Suiker: ik heb dat idd met katten. Als ik niet oppas haal ik ze allemaal binnen. Ik zou ook niet zoals Bart voor een asiel kunnen werken want al die beestjes zouden binnen no-time thuis zitten ;-)))

  Dat rouwkamertje vond ik echt zóó lief!!!

  @Bart: ik wist wel dat het jou zou raken. Het raakte mij ook, meer dan ik had verwacht.

  @Hanneke: misschien beleeft hij nou wel onstoffelijke avonturen met Gijs.

  That’s life, ja. Als je geen afscheid kunt nemen moet je ook niet aan dieren beginnen (of mensen) ….;-((

  PS: (ik zie toevallig in de rechterkolom de verhaaltjes Nachtzwarte kat opduiken. Had ik een voorspellende bui ofzo??)

  • cor verhoef on 11 mei 2010 at 10:07
  • Reply

  Avatar van cor verhoef
  Wat een majestueus dier. En wat een mooi blog.

  groet,

  cor

  • Heyta (Ivy) on 11 mei 2010 at 10:45
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Cor: alle katten zijn mooi, zeker als ze in de zon zitten. Zwartseltje was eigenlijk maar een klein frommeltje met een groot koppie. Maar hij zit er wel prachtig bij, als heerser van tuin en omstreken ;-))
  Dank je.

  • Smokey on 11 mei 2010 at 12:23
  • Reply

  Avatar van Smokey
  Een leuk koppie had hij!
  Voor mij telt elk dier.

  • Heyta (Ivy) on 11 mei 2010 at 13:11
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Smokey: hij was erg fotogeniek.
  Ja, elk dier telt. Ik word ook altijd sip van doodgereden dieren langs de weg, vraag me af wie hen zal missen…..

  • antoinette duijsters on 11 mei 2010 at 15:37
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Heyta, je hebt het drietal nu wel een preek gegeven he, over auto’s en het gevaar dat ze lopen.
  Het feit dat hij nog helemaal gaaf was zegt niets, hij kan inwendig letsel hebben gehad.
  Heb ik nog niet zo lang geleden bij een buzing gezien, pracht beest, lag ook dood langs de weg en er was niets aan te zien. Maar later heb ik gehoord dat hij inwendig letsel had.

  • Heyta (Ivy) on 11 mei 2010 at 16:03
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Antoinette: we hebben ze op een rijtje voor het raam gezet en gezegd: kijk! Gevaarlijk.
  Het is wel een nachtmerrie van mij, dat een van de katten wordt doodgereden. Er rijden regelmatig ambulances en brandweerwagens voorbij. Nou, die stoppen echt niet……

  Ik verwacht dus wel dat Zwartseltje was aangereden, want de straat waar hij is gevonden is aan de overkant.

  • satuka on 11 mei 2010 at 16:40
  • Reply

  Avatar van satuka
  Dat wil ik heel best geloven, triest verhaal…

  Het had overigens zo een broertje van Wayan kunnen zijn. Precies dezelfde kleur vacht en ook zo’n wit vlekje op zijn borst. Hij had niet toevallig ook een klein wit puntje aan zijn staart?

  • Heyta (Ivy) on 12 mei 2010 at 09:17
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Satuka: altijd triest, zo’n verongelukt katje.
  Nee, zijn staart was helemaal zwart.

  • Appelvrouw on 12 mei 2010 at 11:56
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  En zo had poesje aan het begin en einde van zijn leven toch nog een mooie ontdooiing.

  • Heyta (Ivy) on 12 mei 2010 at 12:08
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Appelvrouw: zo kun je het ook zien.

  • Wattman on 12 mei 2010 at 16:45
  • Reply

  Avatar van Wattman
  Hi Heyta: Ik zag dat je mij toegevoegd hebt als favoriet. Zeer sympathiek, dank je. Uiteraard heb ik hetzelfde gedaan. Ik kijk even tussen de bedrijven door, een ‘serieuze’ reactie volgt!

  • Wattman on 12 mei 2010 at 18:04
  • Reply

  Avatar van Wattman
  Ontroerend verhaal Heyta. Ik ben ook een kattenmens en voel met je mee. De zorg voor overreden dieren is opmerkelijk. Ik dacht dat je verhaal ging eindigen in een afgrijselijk stinkende destructor of zo.

  Goed te weten dat ze het serieus aanpakken!

Geef een reactie

Your email address will not be published.