Jul 15

groene wolken

Hoe afhankelijk we zijn van stroom was gisteravond weer eens goed te merken. De middag eindigde in broeierige warmte. Ik zat in de schaduw met een koel glas binnen handbereik en mijn rug naar de zon gekeerd. Opeens schoof er een wolk voor de zon. Het licht verdween en het werd snel donkerder. Het was rond een uur of zes, kwart over zes. Uit preventie-oogpunt heb ik de stoelkussens toch maar binnen gelegd en ging ik onder de veranda zitten. En geen seconde te vroeg.
 
Een lichtflits, veel later gevolgd door gerommel in de verte. Echt dreigend leek het nog niet. Tot ik naar de lucht keek. Donkergrijze wolken buitelden over elkaar. Het licht werd echt snel minder en kreeg een vreemde tint. Ik besloot mijn fototoestel te pakken. Misschien kon ik in navolging van Glaswerk wel een bliksemflits vangen.
 
Maar zover kwam ik niet. Toen ik terug op de veranda kwam zwiepte er een enorme windvlaag door de tuin. De bomen zwaaiden woest heen en weer, bladeren en takken vlogen in het rond. Snel nam ik een foto van de wilde lucht en toen braken de wolken open. Een gordijn van regen sloeg dwars de tuin in. Aan de voorkant kon je niet eens meer de huizen aan de overkant zien.
 
We hadden deze week al eerder buien gehad, maar zo erg als nu hadden we nog niet meegemaakt. In een mum van tijd stond de tuin blank. De poezen, meestal niet bang voor een spatje, lagen rillend onder een stoel.
 
Toen kwam er eindelijk een lichtflits. Gevolgd door een knetterende donderslag. En toen ging het licht uit. Pas half zeven op een zomeravond maar je zag geen hand voor ogen meer. Ook de verkeerslichten op de hoek waren uit en de huizen in de omgeving waren donker.
 
Na een half uur begon de regen wat te minderen en konden we de ravage zien. Het water liep inmiddels ook met emmers tegelijk de kamer in. Blijkbaar zit er een scheurtje tussen de muur en de erker en liep het water via het bovenliggende balkonnetje recht naar beneden.
 
Maar je kunt dus helemaal niets meer, zonder stroom. Ja gelukkig kan ik nog koken op gas. Maar de diepvriespizza voor Zoonlief kon, hoewel ontdooid, niet in de oven of magnetron. Een kopje koffie zetten was er niet meer bij. De ijsblokjesmachine in de deur van de koelkast gaf geen sjoege. Erger nog: we konden niet eens even op internet kijken hoe lang de storing zou gaan duren want hoewel ik sinds kort een blackberry heb was ook de steunzender voor internet uitgevallen.
 
Ik heb dus lekker primitief gekookt bij het licht van enkele waxinepitjes. En daarna hebben we gewacht. Zonder muziek, zonder blog of dvd. Het was zelfs te donker om te lezen. Maar het was wel stil! Dan merk je pas dat er eigenlijk best veel elektronisch lawaai om ons heen is: koelkast, computer, muziek maar ook verderop: de zoemende airco van het bedrijf achter ons, geluiden bij de buren en vanuit de stad. Helemaal niets, behalve de merels. Die begonnen meteen toen de laatste windvlaag was verdwenen weer te zingen alsof er niets aan de hand was.
 
En dat was er natuurlijk ook niet. 
De wolken buitelden echt over elkaar heen, links is de lucht nog blauw maar voor het huis stortte de regen al neer en bladeren vlogen door de lucht.

Intussen was Glaswerk naar zolder gegaan en maakte deze plaat. Zelfs de antenne, die vaak figureert in zijn foto’s staat scheef. Het is zeven uur op een zomeravond maar zo donker als het normaal rond half elf pas is…..

 
Ruim 23.000 huizen zaten zonder stroom. Bij ons ging het licht om half elf weer aan, de laatste huizen kregen rond middernacht weer stroom.


Ivy
 

12 comments

Skip to comment form

  • Bart on 15 juli 2010 at 18:56
  • Reply

  Avatar van Bart
  Een echte Armageddon-sfeer, goed weergegeven Heyta…verderop in het Zuiden en Oosten is het dus nóg heftiger geweest, hebben we gehoord en gezien…
  Toen ik op de radio Nijmegen hoorde noemen met die massale stroomuitval moest ik wel meteen aan jullie denken…ik meen gehoord te hebben dat in totaal 40.000 huishoudens zonder stroom zaten, dat is geen kattepis hè… :-)

  Hartelijke groet, Bart

  • maria-dolores on 15 juli 2010 at 19:04
  • Reply

  Avatar van maria-dolores
  Jeetje!
  Hier valt de stroom vaak uit als het noodweer is, maar wij zijn eraan gewend :-).

  Diepvriespizza kun je ook in een zware koekenpan op het gas bakken, met een goed sluitend deksel erop, zodat de pan een soort mini-oven wordt. In vijf minuten klaar. Het duurt even voordat je ongeveer weet hoe lang je moet bakken + hoe heet. Eventueel op het laatst het deksel even oplichten, een scheutje witte wijn in de ondertussen gloeiend hete pan gieten, snel weer het deksel erop en nog even laten verdampen. Ik doe het vaak zo als ik bv. maar een kwart pizza klaar wil maken als snack.

  • Bart on 15 juli 2010 at 19:09
  • Reply

  Avatar van Bart
  O ja, ik kook ook nog ouderwetsch op gas, en onderschrijf de Maria-Dolores-pizza-in-koekepan methode van harte, uit eigen ondervinding! :-)
  Dat is dan mooi voor de volgende massale stroomuitval…

  • antoinette duijsters on 15 juli 2010 at 19:12
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Nu dat was wel hevig en dat terwijl het hier mee viel. Maar hoe verder naar het noorden, hoe erger blijkt nu een dag later.
  De foto’s zijn nog best fraai en jullie waren niet alleen dat scheelt.
  En de poefjes, thuis of op stap.
  Het kippenhok staat er nog?

  • Heyta (Ivy) on 15 juli 2010 at 19:13
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Bart: het was echt spannend, maar het duurde slechts een half uurtje. Met een hoop ravage, dat wel.
  Die 40.000 is waarschijnlijk met omgeving er bij, binnen de stad was een deel uitgevallen. Sommige collega’s hadden nergens last van gehad.

  Maria-D: pizza in de pan had ik ook wel aan gedacht, maar Zoonlief ging akkoord met omelet van eigen eieren, dus dat was simpel ;-))

  Ja, stroomstoringen in Italië weet ik alles van. Toen wij er nog woonden was dat idd ook schering en inslag. De kaarsen lagen overal klaar met lucifers ernaast.

  • Heyta (Ivy) on 15 juli 2010 at 19:14
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Bart: bij het nieuwe fornuis hebben we even geaarzeld om op inductie over te stappen. Blij dat ik dat niet heb gedaan.

  Antoinette: het was vrij plaatselijk noodweer.
  De poefjes lagen allemaal binnen, de kippen schuilden in het hok. Dat inderdaad bleef staan ;-))

  • Aad Verbaast on 15 juli 2010 at 19:33
  • Reply

  Avatar van Aad Verbaast
  Spannend! Dan merk je ineens weer hoe afhankelijk je bent van dat soort dingen. Pas als het er niet is, mis je het.

  • hannekeinhanoi on 15 juli 2010 at 19:39
  • Reply

  Avatar van hannekeinhanoi
  mijn hond was helemaal panisch en het was natuurlijk ook een stresssituatie voor haar: het was al kermis, hierachter op het plein, en dan ook nog dat onweer.

  tip voor de volgende stroomuitval: koffiezetten gaat prima met een ketel water op het gas en ouderwets opgieten. Doe ik altijd, ik heb niet eens een kofffiezetapparaat. nu weet ik waarom:-))

  • Wattman on 15 juli 2010 at 20:05
  • Reply

  Avatar van Wattman
  Straf verhaal! Hier is even een onweertje overgetrokken, maar het was de moeite van het opkijken eigenlijk niet waard. Terwijl verderop in België een windhoos een kerktoren van zijn spits heeft beroofd!

  Heftige foto’s. Was het niet extra gezellig in huis?

  • Heyta (Ivy) on 15 juli 2010 at 20:21
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Aad: we zijn griezelig afhankelijk van elektriciteit. Probeer maar iets te doen zonder: zelfs je tank volgooien lukt niet, en ik las dat er ergens ook geen water meer was vanwege blikseminslag. Ook die pompen werken elektrisch.

  Hanneke: koffie had nog wel gekund, dat is waar. Thee lukte namelijk ook prima. Ik weet alleen niet eens of ik nog wel ergens een los filter heb…..
  Dieren moeten er helemaal niets van hebben als het zo spookt.

  Wattman: het verhoogde de feestvreugde best wel, dat donker met die kaarsjes. Maar ja, daar heb ik toch eigenlijk liever de winter voor…..
  Dit soort buiten zijn heel plaatselijk. Nog iets verder hogerop zijn hele caravans weggewaaid.

  • PiratePete on 16 juli 2010 at 12:19
  • Reply

  Avatar van PiratePete
  Naar het schijnt worden er meer kinderen geboren na een langdurige stroomuitval. Dat is 9 maanden later dan de stroomuitval.
  Waarschijnlijk hebben al die apparaten een veel grotere invloed op ons leven dan dat we soms vermoeden!

  • assyke on 16 juli 2010 at 12:43
  • Reply

  Avatar van assyke
  is mijn reactie gister niet geplaatst?
  was ook wat slaperig, misschien niet gedrukt

  ik had het meegekregen dat nijmegen zonder stroom zat
  nu weer wel gelukkig

  in de wintermaanden is het ook heel raar, zit je ineens aan het eind van de middag in het donker;-)

Geef een reactie

Your email address will not be published.