Jul 19

het Paard van Marken en andere doelen

Het komt allemaal door Beus. Dat we gisteren een stralende zondag doorbrachten op de boot van Frans én dat ik de foto’s maakte met een spiegelreflex.


We, dat zijn Hanneke, Glaswerk/Kokopelli die ik voor het gemak maar Willem zal noemen, en ik. Hoe we er naar toe reden heeft Hanneke al uit de doeken gedaan. De volgende keer spreken we gewoon af in Kerkdriel. Waarom we daar naartoe reden is een langer verhaal dat er in het kort op neerkomt dat vanwege de foto’s die ik tijdens mijn eerste zeilcursus maakte Beus voor de zoveelste keer zei dat ik een betere camera moest kopen en ons en passant uitnodigde voor een tochtje met Frans. Ik hoop dat hij van te voren op de hoogte was, want wat Beus wil gebeurt. De camera werd gekocht en de boottocht gemaakt.


En als het VK-blog één reden van bestaan heeft, is het wel vanwege het feit dat er hechte vriendschappen uit voortkomen. Al met al hebben we ruim twaalf uur met zijn vijven doorgebracht, op een paar vierkante meter. Vanaf 10 uur ‘s morgens op het binnenplaatsje van Frans, zijn auto’tje, zijn bootje eindigden we om 11 uur ‘s avonds weer waar we begonnen: achter een kopje koffie rondom zijn tuintafel.We reden, zoals beschreven, naar het fraaie vestingstadje waar Frans zijn nederig onderkomen heeft. En alsof hij erop wachtte: op het moment dat wij een geschikte parkeerplaats vonden, stond Frans te wuiven waar we moesten zijn.


Hanneke kennen we al een hele tijd. Frans hebben we gedrieën één keer eerder ontmoet. En op de binnenplaats zat Beus. Die zag ik voor de eerste keer, maar op het moment dat ik hem zag wist ik waarom ik altijd deed wat hij zei. Ik sloot hem in mijn armen en in mijn hart.


Bij de eerste kop koffie begonnen we te praten. En bij de laatste kop waren we eigenlijk nog lang niet uitgepraat. Veel bloggers passeerden de revue. Uiteraard, het blog is wat ons bindt. Maar de kijk op de mensen achter de blogs heeft af en toe een flinke verandering kunnen ondergaan. Want hoe iemand schrijft is niet altijd hoe hij of zij is in real life. En omdat iedereen wel iemand ooit heeft ontmoet konden misverstanden worden rechtgezet en vooroordelen bevestigd.


Maar waar het uiteindelijk om ging was een genoeglijke en sportieve middag op het water.


Mijn ervaring tot nu toe met zeilen was wel helemaal twee keer in een valkje. Voor vertrek bood Frans mij al genereus aan dat ik het roer wel eens zou mogen overnemen. Vol goede moed reden we naar de Marina. Ik zag zeekastelen en nog grotere zeekastelen. Vergeefs zocht ik naar een zeilbootje. Totdat bleek dat ook wij zouden inschepen op een jacht. Oké, de landvasten losgooien vertrouwde ik mezelf nog wel toe. Maar het besturen van zo’n kajuitjacht, dat ging me – dacht ik – ver boven de pet.


Geroutineerd stuurde Frans ons de haven uit, de vaargeul in. De boot hing akelig schuin tussen de vele andere zeilboten. De koers werd gezet naar Pampus en Durgerdam. Overstag en terug langs Pampus richting het Paard van Marken. Intussen stelde Frans mij tussen neus en lippen door wat theorievraagjes. Nadat ik die naar tevredenheid had beantwoord kreeg ik het roer in handen. Nee, geen touwtjes maar een heus stuurwiel met een compleet dashboard ervoor: kompas, dieptemeter, snelheid, windrichting. En red je maar. Frans ging sausijzenbroodjes bakken.Ik geef toe. Ik was trots. Trots dat ik zomaar deze boot kon sturen. Recht naar het Paard! En later weer terug. Tot de wind het af liet weten en we doelloos voor de Oostvaardersdijk lagen te dobberen. Toen nam Frans het weer over en gingen we op de motor terug naar de haven. Alwaar ik uiteindelijk toch nog wat touwtjes in handen kreeg om de boot weer netjes aan te meren. Sorry, landvasten natuurlijk.Het was een geweldige dag. En hopelijk iets om te herhalen.Het is een lap zeil, die boven je hangt!En schuin, dus.Even lagen we voor Pampus, maar de wind voerde ons snel verder.Schipper.Prachtige luchten boven het water.Dit stuurwiel zal ik dus straks in handen hebben.Nederland is net Madurodam.Als dat maar goed gaat……Hanneke fotografeert het Paard.Ik ook.En Beus was er zeker bij!


Na afloop hebben we de dag, het blog en alle bloggers nog eens kort geëvalueerd tijdens het verorberen van een afhaalchinees. En kwamen tot de conclusie dat a) nog lang niet alle punten aan de orde waren geweest en b) dat het de hoogste tijd werd voor weer eens een themadag. Waarbij met weemoed de goede oude tijd werd gememoreerd dat belangrijke bloggers kregen wat hen toekwam: een prominente plaats. Daar zullen wij dus binnenkort maar eens werk van gaan maken.


Ivy


26 comments

Skip to comment form

  • Grutte Pier on 19 juli 2010 at 22:22
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Zoveel gezelligheid op één dag, van één dag, dat trek ik als burgertrut niet…..

  ;-)

  • Heyta (Ivy) on 19 juli 2010 at 22:26
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Wou je mee volgende keer?

  Verhip, andere vier: hebben we het wel over Grutte gehad?????

  • Mo on 19 juli 2010 at 22:41
  • Reply

  Avatar van Mo
  goh nou je het zegt, nee Grutte is niet aan bod geweest! Dat wordt dan agendapunt 1 van het volgende casuïstiek overleg. Ik heb er intussen nog wel meer, trouwens.

  En ik vind die Mac een prima ontmoetingsplaats, zullen we die erin houden? Tenzij we naar een blogger inArnhem gaan natuurlijk. of in zwolle, dan mogen jullie in mijn Donkerrooie.

  • Grutte Pier on 19 juli 2010 at 22:48
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Tsja, nu ben ik uitermate zwaar beledigd! Ik wens geen…
  ;-)

  • Mo on 19 juli 2010 at 22:48
  • Reply

  Avatar van Mo
  van de andere kant, als Grutte ons nou eens in de boot neemt, dan rijd ik weer met jullie mee. Vanaf de Mac, dat dan weer wel.

  • landheha on 19 juli 2010 at 22:59
  • Reply

  Avatar van landheha
  Je hebt toch niet te hard geknepen he, in die Beus? Strak zit ie weer in de lappenmand.
  Je hebt zijn fraaie portret van jou in ieder geval terugbetaald.
  (in gedachten zie ik Glaswerk zitten zwoegen op een stukkie :-)

  • Grutte Pier on 19 juli 2010 at 23:00
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Er is idd een bootje in Friesland…

  • Heyta (Ivy) on 19 juli 2010 at 23:01
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Mo: ik ben benieuwd naar die andere agendapunten. Hebben we wel genoeg aan 30 zeemijlen? Maar de Mac is ook een goeie. Volgende keer neem ik wel stoffer en blik mee. ‘t Was een beetje een troepie. En als jij toch over Kerkdriel gaat hebben wij wel even tijd om op te ruimen.

  Grutte: niet doen …..

  Mo: heeft Grutte ook een boot dan? Roeiboot of motor? Ik kan alleen maar zeilen, niet roeien met de riemen die ……

  • Heyta (Ivy) on 19 juli 2010 at 23:02
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Landheha: dat zie je heel goed!!!

  Grutte: zeewaardig? Ik bedoel, kan ik ermee zeilen? Ik ben nou wel wat gewend, tenslotte….

  • Frans Muthert on 19 juli 2010 at 23:16
  • Reply

  Avatar van Frans Muthert
  Alle bloggers kort geëvalueerd? Ik heb gvd de hele dag niet anders gehoord!

  • Heyta (Ivy) on 19 juli 2010 at 23:18
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Frans: het waren er véél! Kort per persoon, bedoel ik. Maar dan wel vaak. Toch?

  Ligt je bootje nog wel goed vast?

  • Thera on 19 juli 2010 at 23:42
  • Reply

  Avatar van Thera
  Ik begon met het lezen van het blog van Hanneke. Tussendoor even boodschappen doen bij de buurtsupermarkt (Emté, was hiervoor Golff). Klinkt als onbelangrijk detail, maar nee, dat is het niet. Hun tijdschrift heeft het over lekkere picknicks, en een extra ideetje is nooit mis, veel meer kunnen wij ons deze zomer niet veroorloven immers. Meenemen dus en wat denk je? In het tijdschrift staat een artikel over de bewoners van Het Paard bij Marken, wat willen jullie nog meer? Veel interessanter dan kletsen over bloggers. :-)

  • Geroma on 19 juli 2010 at 23:47
  • Reply

  Avatar van Geroma
  Wat een mooi verslag van een bijzondere ontmoeting met deze mede-bloggers, Ivy…..
  Het is fijn om te lezen en zien, hoe medebloggers het met elkaar kunnen vinden.
  Ik heb ook ooit een zeilweekend met een vriend meegemaakt. Dat was al een belevenis op zich!
  Wat gaaf, dat je nu een eigen spiegelreflex-camera hebt.
  Met ondersteuning en uitleg van jouw dierbare Glaswerk, moet dat helemaal goed komen…….
  Een top-blog!
  Liefs:-)

  • beus on 19 juli 2010 at 23:58
  • Reply

  Avatar van beus
  @Heyta: Wat een leuk blog en wat zet je jezelf neer als een klein meisje, als leerling van meester Frans.
  Zonder hem had je ons gewoon veilig thuis gebracht.

  • Grutte Pier on 20 juli 2010 at 00:03
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Nee, dat wordt een rustdag dan (volledig motor and only). Daarentegen is er evt. wel een valk (wedstrijdtuig) en kajuitjacht (zeil-zeewaardig) voorradig indien de behoefte er is… Allemaal familiebezit….

  Maar ‘pruttelen’ is ook leuk…

  Glaswerk al klaar?

  • Heyta (Ivy) on 20 juli 2010 at 00:04
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Thera: als je het eenmaal over het Paard hebt, kom je het overal tegen. Waar zo’n buurtsuper al niet goed voor is. Picknicken met dit weer is ook niet verkeerd, trouwens ;-))

  Geroma: ik durf alleen de knopjes te gebruiken die Glaswerk me aanwijst. Dat is nog wel wat anders dan zeilen. Dat durf ik zonder knopjes!

  Beus: ik wás ook vol ontzag. En een beetje trots, maar ik geloof dat dat nu ernstig tegen me wordt gebruikt ……

  En nee, zonder hem waren we niet thuisgekomen, want ik ken de motor nog niet! Dan lagen we nu nog onder de Oostvaardersdijk te dobberen.

  • Heyta (Ivy) on 20 juli 2010 at 00:05
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Grutte: neeeee

  Pruttelbootje? Ok. Maar ik weet nix van motoren af. Voor de knopjes moet je bij Glaswerk wezen.

  • Wattman on 20 juli 2010 at 02:52
  • Reply

  Avatar van Wattman
  Als ik het goed begrijp, heb je ‘s avonds nóg eens voor Pampus gelegen…

  • renelouman on 20 juli 2010 at 08:46
  • Reply

  Avatar van renelouman
  na drie blogs ben ik geloof ik nu echt wel helemaal op de hoogte.
  Leuke foto’s, ieder doet het toch weeer anders, dat is ook het leuke van fotografie

  • antoinette duijsters on 20 juli 2010 at 08:48
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Prachtig blog Heyta, jou als stuurvrouw te zien, prachtig. Je wordt nog eens een volleerd zeiler.
  Het lijkt me heerlijk als je geen water angst hebt zoals ik:-)

  • Heyta (Ivy) on 20 juli 2010 at 09:23
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Wattman: de avond-Pampus mocht er zeker wezen!

  Rene: wat je zegt, ik zie thuis ook altijd als we samen ergens zijn geweest hele andere plekjes en details dan ik zelf heb gezien op de foto’s van Glaswerk.

  Antoinette: dank je. Nee, watervrees heb ik inderdaad niet, en het gevoel wat zo’n boot in handen geeft is geweldig. Overigens is het daar op de meeste plaatsen helemaal niet diep, tussen de 60 cm en anderhalve meter dus veel kan er niet gebeuren;-))

  • Johan HvD on 20 juli 2010 at 11:52
  • Reply

  Avatar van Johan HvD
  Gut, Vrouwe Ivy, jullie hebben weer eens wat meegemaakt op het water… ‘-)

  Maar, zoals ik al elders zei, in handen van het Glazenmakersteam zijn jullie in goede handen!
  (tenzij het schip zinkt…) En geslaagde waterrijke photographieën.

  Kan men ook rijden op Het Paard?

  • Heyta (Ivy) on 20 juli 2010 at 12:15
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Geachte heer Johan,
  ja, het water weet wat ;-)))
  Op het Paard zou men, indien gewenst, wel schrijlings plaats kunnen nemen maar ik geloof niet dat het daar in eerste instantie ook daadwerkelijk voor bedoeld is. Wel te beklimmen is de vuurtoren, op de foto van Glaswerk is ook duidelijk te zien wat men daar dan zoal uitspookt op die ommegang.

  De fotografieën leken aardig geslaagd, al zink ik natuurlijk weer nog steeds geheel in het niet bij Groot Glaswerk. Maar ik ben niet ontevreden, al zeg ik het zelf ;-)))

  • Appelvrouw on 22 juli 2010 at 14:37
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  @ Ivy,
  Aardig verslag.
  Mooi paard, mooie mensen.
  Ik zou (bijna) wensen dat ik anders was en eens mee zou gaan.
  Maar varen.. eens ging ik met Vroems in zijn boot
  en nog nauwelijks de haven van Lemmer uit en ik werd kotsmisselijk,
  want het waaide nogal. nee, varen doe ik niet. Ik lees je verslagen wel.

  • Mo on 22 juli 2010 at 21:16
  • Reply

  Avatar van Mo
  Heyta,
  wat dacht je ervan als we Grutte zo ver zien te krijgen dat ie een boottochtje op de Friese meren voor ons regelt?
  Gaan we tussendoor nog even wadlopen, overnachten op Terschelling waar ze ons dan de volgende dag weer op komen halen:-))

  • Heyta (Ivy) on 22 juli 2010 at 23:59
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Appelvrouw: het IJsselmeer schijnt best erg te zijn, een collega van me was dezelfde zondag wezen varen en ook zeeziek geworden. Maar ik doe je graag een plezier met verslagen, hoor!

  Mo: yess, wat lopen er ook nog bij! Nemen we Thera ook mee? Dat zal Grutte leuk vinden ;-))

Geef een reactie

Your email address will not be published.