Oct 26

Ivy gaat macro

Het is nog geen half jaar geleden dat ik met mijn nieuwste aanwinst in de armen de fotovakhandel verliet en bezwoer dat ik het apparaat alléén op de automatische stand zou laten staan en nevernooit een andere lens zou inschroeven. Glaswerk en onze vaste dealer grijnsden breed. Een dag later al had ik al begrepen dat je sommige dingen beter zelf kunt instellen dan het aan het toestel over te laten.
 
Dus toen ik mij vanmiddag tegen de dealer liet ontvallen dat een macrolens toch eigenlijk wel handig zou zijn kon hij niet anders dan breder grijnzen. Evenals Glaswerk die ik hetzelfde even later opbiechtte. Ze zeiden nog net niet: we hebben het toch gezegd! Wat ze best hadden kunnen doen, want dat hadden ze wel gedaan.
 
Vandaag volgde ik een workshop macro- en landschapfotografie. Eigenlijk hadden we samen zullen gaan, maar Glaswerk moest op het laatste moment verstek laten gaan. Zodoende stond ik vanmorgen om 9 uur op een koud doch zonnig parkeerterrein aan de rand van de Hatertse Vennen, een prachtig natuurgebied aan de rand van Nijmegen. Een bont gezelschap verzamelde zich: twee gepensioneerde heren, een dito dame, vier vrouwen van mijn leeftijd waarvan eentje door haar dochter was meegetroond en een jonge ICT-student.
 
De workshop werd georganiseerd door onze vaste fotodealer en verzorgd door een bekende fotograaf die al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept voor zijn landschappen en macro’s, dus de lat lag meteen hoog. Zeker toen hij, nadat hij zijn tips en trucs met ons had gedeeld, een paar voorbeelden van zijn foto’s liet rondgaan. We liepen naar een heuveltje bij één van de vennetjes en daar mochten we onze gang gaan. Van te voren had ik thuis nog snel een spoedcursus macroringen opdraaien en diafragma instellen gekregen en dat was maar goed ook, want dat soort handelingen bleek als basiskennis verondersteld te worden.
 
Mijn medecursisten doken meteen het struweel in en gingen op hun buik tussen de heideplantjes liggen. Onwennig schoot ik eerst maar wat landschapjes, dat kan ik tenminste. Maar al doende leer je en al gauw schroefde ook ik mijn macrolensje voor het toestel. Dan gaat een wereld voor je open. Hoe langer je kijkt, hoe kleiner de voorwerpjes die je voor de zoeker krijgt. Ik weet niet of ik ooit een macrofotograaf zal worden maar een volgende keer zal ik zeker de echte macrolens meenemen want ik liep al snel op tegen mijn beperkingen, of beter gezegd: die van het materiaal.
 
De ochtend vloog om en na een stevige lunch St. Walrick zochten we een ander ven voor het onderdeel landschapsfotografie. Mijn medecursisten konden echter nog geen genoeg krijgen van het macrodeel en al snel lag iedereen weer op zijn buik tussen de – naar bleek – kwetsbare begroeiing. Want niet veel later klonk opeens een barse stem: ‘Wat zijn wij hier aan het doen?’ Ik stond nog rechtop, mijn camera in aanslag, maar voordat ik het voor de hand liggende antwoord kon geven hernam de boswachter (die was het, geflankeerd door een zwaar geüniformeerde veldwachter): ‘en zeg nou niet fotograferen, want dat zien wij ook wel.’ Dus hield ik wijselijk mijn mond. Tegen zoveel zwijgzaamheid was het duo niet bestand, dus zij richtten hun schreden naar het volgende slachtoffer, gelukkig de organisator van de workshop. Die vervolgens kreeg te horen dat het streng verboden is zich een meter naast de paden te begeven. Ditmaal kwam hij er vanaf met een waarschuwing maar bij de eerstvolgende overtreding zou het op zestig euro per persoon komen te staan. Ik vrees dat dit het einde inluidt van dit soort activiteiten want de mooiste zwammen bevinden zich over het algemeen niet meteen naast het pad. Hoewel? Op de terugweg vond ik nog een grondbloem (heten die zo?) in de berm vlak langs de weg.
 
Al met al was het een leuke ervaring en een nuttige dag. En of ik er iets van geleerd heb? Oordeel zelf maar.

Experimentje volgens aanwijzingen van de fotograaf.

De toegift.

17 comments

Skip to comment form

  • Jacob Hesseling on 26 oktober 2010 at 21:43
  • Reply

  Avatar van Jacob Hesseling
  geslaagde cursus zo te zien,komt goed.
  Canon 100 mm macro (gestabiliseerd) is mijn wens im dezen:)

  • Blew on 26 oktober 2010 at 21:49
  • Reply

  Avatar van Blew
  Je bent een vlotte leerling! Ik wil ooit ook zoiets doen. Mijn compactcamera (Leica D-Lux 4) doet wel mooie macro’s, maar dit is van een andere categorie. Veel succes en laat maar zien die foto’s!

  • Mo on 26 oktober 2010 at 21:52
  • Reply

  Avatar van Mo
  Hartstikke mooi!

  ik wist niet dat er al asperges waren?

  • Heyta (Ivy) on 26 oktober 2010 at 22:02
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Jacob: het is weer eens iets heel anders. Er ligt hier wel een macrolens in huis, die schijnt ook op mijn camera te passen dus ik probeer het binnenkort uit …

  Blew: het wijst zichzelf, als je de materialen hebt.

  Mo: ze waren maar anderhalve centimeter hoog, dus ze kunnen nog wel even doorgroeien tot het aspergeseizoen.

  Dank voor jullie complimenten!

  • Glaswerk on 26 oktober 2010 at 22:09
  • Reply

  Avatar van Glaswerk
  @Ivy:
  Er ligt hier wel een macrolens in huis, die schijnt ook op mijn camera te passen dus ik probeer het binnenkort uit …

  Er ligt inderdaad een 100mm macrolens in huis, maar die past alleen nog maar op een 50D. Er zit namelijk sinds kort een soort veiligheidsslot op.

  Ik voelde de bui van verdwijnend glaswerk al langer hangen namelijk…

  • Heyta (Ivy) on 26 oktober 2010 at 22:25
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Glaswerk: nouhou …;-(((

  • kuifje simon on 27 oktober 2010 at 00:20
  • Reply

  Avatar van kuifje simon
  Kwist niet dat de natuur zo mooi kon zijn ;-))

  • Catharina on 27 oktober 2010 at 07:26
  • Reply

  Avatar van Catharina
  Haha een veldwachter…..

  Maakt niet uit, dat is nou juist de lol van macro, als je goed kijkt zie je overal onderwerpen voor de macro lens, ook langs de gebaande paden.

  • antoinette duijsters on 27 oktober 2010 at 09:07
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Pachtig Ivy, maar dit keer vind ik het verhaal nog mooier, met hel veel plezier gelezen, je kunt in elk geval goed schrijven:-)
  als ik vandaag tijd over heb zal ik proberen de zwammetjes op naam te brengen, als je er prijs op stelt.

  • antoinette duijsters on 27 oktober 2010 at 11:24
  • Reply

  Avatar van antoinette duijsters
  Ivy, paddenstoelen zijn moeilijk te determineren van af een foto, zeker als het macro opnemen zijn, van boven naar beneden,
  Een mycena soort, een knotszwamsoort, een bekermos, korstmos], mycena’s, gevorkt heidesteeltje [korstmos] en een aardster, meest waarschijnlijk de gekraagde.
  Zie ook http://www.vkblog.nl/bericht/349837/Aardsterren.

  • Heyta (Ivy) on 27 oktober 2010 at 12:44
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Kuifje: in de hand-out van de fotograaf stond zelfs dat je in je eigen achtertuin of stadsparkje voldoende kunt vinden. Dat is het voordeel van macro: het onderwerp hoeft maar klein te zijn, de omgeving doet er dan niet toe. Help! Ik lijk wel een reclamefolder. Maar het is een mooi natuurgebied, de Hatertse Vennen. Wel druk zo vlak bij de stad en veel lawaai van de nabijgelegen snelweg maar dat zie je gelukkig niet op een foto ;-)))

  Catharina: ja, die kun je verwachten in het veld ;-))) Hij was net zo bars als de echte bromsnor.

  Antoinette: dank je wel voor de determinaties. Het waren echt piepkleine speldeknopjes. Behalve de aardster dan, die lag er groot en duidelijk bij (in tweevoud).

  • Grutte Pier on 27 oktober 2010 at 17:32
  • Reply

  Avatar van Grutte Pier
  Bijzonder fraai! Moge dit een gezonde competitiedrang veroorzaken ten huize….. ;-)

  • Bart on 27 oktober 2010 at 19:07
  • Reply

  Avatar van Bart
  Bijna gearresteerd bij het macro-en…daar doe je het allemaal voor, toch!? :-))

  • Annelies on 27 oktober 2010 at 19:24
  • Reply

  Avatar van Annelies
  Prachtig!!! Misschien moet ik ook maar eens uit de automatische stand…..*-*!

  • Heyta (Ivy) on 27 oktober 2010 at 22:06
  • Reply

  Avatar van Heyta (Ivy)
  Grutte Pier: aan gezonde competitiedrang ontbrak het hier ten huize al niet echt ….. Maar dank je ;-))

  Bart: ja, je maakt wat mee als je een voet buiten de deur zet. Maar het was de moeite waard, desnoods met boete ….

  Annelies: ik kan het je aanraden. Met tegenzin. Want ik was ook erg gehecht aan de automatenstand.

  • Appelvrouw on 28 oktober 2010 at 22:59
  • Reply

  Avatar van Appelvrouw
  Ik zeg niets,
  ik volg alleen het vervolg

  • paco painter on 29 oktober 2010 at 12:14
  • Reply

  Avatar van paco painter
  Prachtige serie

Geef een reactie

Your email address will not be published.