Feb 22

resten van beschaving

Het was met pijn in het hart alsmede gemengde gevoelens dat ik de afgelopen week mijn vk-blog onttakelde; de blogs en de foto’s één voor één verwijderde, mijn widgets opruimde, mijn groepen en favorieten wegklikte en een kale onttakelde ruimte overhield. Dankzij het knutselwerk van de een (Knutselsmurf) en het engelengeduld van de ander (Glaswerk) stond mijn hele archief geparkeerd op mijn eigen nieuwe webstek: www.ivy-home.nl.

Pijn in het hart, omdat ik via het blog veel leuke mensen heb leren kennen. Lief en leed heb kunnen delen, heb kunnen lachen en huilen om jullie blogs. Gemengde gevoelens omdat, met name de laatste tijd, blijkt dat het niet allemaal pais en vree is onder de bloggers. Hoe meer er verdwijnen, hoe minder het is wat er overblijft. De laatste resten beschaving lijken weg te sijpelen in de zompige ondergrond. Het is net als met een diepe heldere waterplas. Naarmate  het water verdwijnt blijft er een laag droesem over waarin het niet meer goed toeven is.

Want de beschaving is dun. Zodra een blogger even niet meer naar zijn eigen blog kijkt denkt een ander dat hij de content mag stelen en er voor eigen genoegdoening een burlesque draai aan mag geven. Anderen menen nog even hun gram te kunnen halen en andere bloggers, al dan niet reeds voorgoed verdwenen, virtueel van katoen te geven. Het maakt de beslissing in elk geval minder pijnlijk, de beslissing om niet door te gaan op het vk-blog.

Een groot voordeel van een eigen stek is dat je toestemming moet geven als iemand de eerste keer op de deur klopt. Je moet hem of haar daadwerkelijk binnenlaten om een reactie te kunnen plaatsen. Zodoende kan ik onaangename bezoekers beslist doch vriendelijk de deur wijzen. Nee meneer, gegroet mevrouw, u zal ik met plezier als kiespijn missen.

Voor alle anderen: ik heet jullie na 1 maart van harte welkom op mijn nieuwe stek. We bloggen door, elk op eigen wijze. En misschien eindelijk eens met een dosis beschaving waarbij bloggers elkaar in hun waarde laten en afstappen van het ongezonde groepsdenken gepaard aan complottheorieën.

De resten van de beschaving uit mijn titel duiden overigens op een Nijmeegs akkefietje. Enkele weken geleden stuitten bouwvakkers tijdens hun graafwerk onverwacht op een stadstoren. De toren, met nog een stuk muur er aan, lag op een plek waar niemand een stadsmuur had verwacht. Plots bleek dat ook Nijmegen in de middeleeuwen was voorzien van een dubbele stadswal. Er zijn er maar enkele van bekend in Europa; in Nederland alleen in Deventer. Je zou verwachten dat de zelfbenoemde oudste stad van Nederland de handjes dichtkneep bij dit buitenkansje om een stukje historie te bewaren. Niets bleek echter minder waar. Er moest en zou een parkeergarage komen onder het plein. De muur stond in de weg. In eerste instantie zou de put gewoon weer dichtgegooid worden. Gelukkig morden de burgers en is het gemeente bestuur met tegenzin overstag gegaan. De toren is nu (zeer onoordeelkundig, maar we durven niet te klagen) in stukken gezaagd, uit de bouwput getild en veilig opgeslagen. Na afloop van de werkzaamheden zal hij weer zichtbaar teruggeplaatst, ongeveer op de plek waar hij vandaan komt. De historische waarde is dan natuurlijk nul komma niets. Maar toch. Er staat iets. Iets wat herinnert aan een oude beschaving. Al is het maar een klein restje.

In tegenstelling tot wat jullie normaal van mij gewend zijn, is dit geen eigen foto. Toen ik zondag ging kijken waren de resten met plastic afgedekt. Vannacht is alles weggehaald. Dus vandaar een foto die ik uit de Gelderlander heb geleend.

 Ivy

20 comments

Skip to comment form

 1. Hallo Ivy,

  Het lijkt me wel leuk om je blog te volgen. Hierbij aangeklopt.

  Groet, Ellie

   • Ivy on 23 februari 2011 at 09:18
    Author
   • Reply

   Ha Zwolly, kom binnen en maak het je gemakkelijk ;-)

  • Antoinette Duijsters on 22 februari 2011 at 18:03
  • Reply

  Je hebt hier een heel mooi blog gemaakt, waar je blogs helemaal tot hun recht komen. en ja je houd degene die je niet wil buiten de deur. Wel zo prettig.
  Ik voel me lekker op mijn nieuwe plek en blijf daar.

   • Ivy on 23 februari 2011 at 09:20
    Author
   • Reply

   Antoinette: precies! Het heeft absoluut voordelen om op ‘jezelf’ te zitten. Alsof we eerst in een huurhuis zaten waar alles op elkaar leek en nu hebben we een eigen plekje dat je precies kunt inrichten zoals je wilt.

   Nadeel is alleen dat je nu veel verschillende adressen af moet lopen om overal te kunnen reageren, maar dat valt absoluut weg tegen de voordelen.

  • Hanneke on 22 februari 2011 at 22:17
  • Reply

  Gevonden!!

   • Ivy on 23 februari 2011 at 09:20
    Author
   • Reply

   Ha die Hanneke, welkom, kopje koffie erbij?

 2. Mooie website ! Interessant blog. Een dubbele stadswal ? Was het misschien net zoals in Amersfoort. Daar is nog een ring van muurhuizen, met een enkele poorttoren, die de plaats van de eerste omwalling aangeven. Daaromheen is later een wijdere kring van wallen, poorten en torens gebouwd, waarvan een groter deel resteert…

  • Ivy on 23 februari 2011 at 09:22
   Author
  • Reply

  Hoi Jan, dank je.
  Het schijnt in Nijmegen echt om een dubbele wal te gaan, waar een gracht tussen liep. In Deventer is het een natte gracht, omdat Nijmegen zo hoog ligt was hier een droge gracht.

  Overigens hebben ze deze week op een andere plek bij graafwerk Romeinse resten gevonden, en nog een stukje middeleeuwse stadswal. Ik hoop dat ze daar nou iets voorzichtiger mee gaan omspringen ……

  1. Amersfoort heeft ook dubbele singels… De situatie in Deventer en Nijmegen ken ik niet. Het verschil is misschien dat de wallen en grachten van Amersfoort niet tegelijkertijd in gebruik waren. Toen de buitenste wal klaar was is de binnenste opgenomen in nieuwe bebouwing…

  • Ron on 23 februari 2011 at 09:44
  • Reply

  Mooi stekje, Ivy.
  – “Er staat iets. Iets wat herinnert aan een oude beschaving. Al is het maar een klein restje.” – Mooie dubbelle betekenis. Maar in jouw geval is het een groot restje. Ik hoop je te kunnen blijven volgen.

   • Ivy on 23 februari 2011 at 13:50
    Author
   • Reply

   Ron: die is je dus niet ontgaan ;-))
   Het volgen wordt lastiger, maar is te doen. Zeker via facebook en oba.

 3. Je stond al op de blogrol, dus aankloppen was gemakkelijk. Ik heb het gevoel van een zolder leegmaken gehad en met de respijt van vier maanden, kan dat nog langzamer, ik deed alles handmatig, vandaar.

   • Ivy on 24 februari 2011 at 09:41
    Author
   • Reply

   Sprakeloos: mijn kamertjes op vk zijn al allemaal opgeruimd, dus ik houd me aan de van hun kant met kracht opgelegde ontruimingsdatum.

   Het begint al best te wennen, op eigen benen. En zo’n blogrol is idd ook een uitkomst!

 4. Ha Ivy, ziet er al goed uit! Ik ben blij dat ik daar weg ben, hele opluchting…

   • Ivy on 24 februari 2011 at 10:24
    Author
   • Reply

   Ja, jij had er echt helemaal schoon genoeg van he?
   Ik wacht op het gezamenlijke afscheid op 28 februari.

 5. hej hej, prachtige stek heb je hier……
  ik kan je verhaal wel onderschrijven….ik heb gewacht tot mijn oude blog overgezet kon worden……dat is totaal mislukt en ik wacht nog op een oplossing van Knutselsmurf…
  geen oplossing, dan niet getreurd, ik heb alles op dvd staan….en op een harde schijf..

  we gaan lekker opnieuw beginnen en onafhankelijkheid is altijd al iets geweest dat hoog in mijn vaandel staat…
  cultuur is erg belangrijk en conserveren er van eveneens, maar er zijn soms ook momenten dat je dingen niet hoeft te bewaren, maar je er beter aan doet iets nieuws op te bouwen…dan is de herinnering er aan prachtig, maar genoeg….

  vi begynder forfra….
  vi ses
  jeghils

   • Ivy on 1 maart 2011 at 09:16
    Author
   • Reply

   Jeg: zo is het. Bewaren wat bewaard kan blijven, vernieuwen wat vernieuwd kan worden.

   Ik hoop dat je snel een eigen stekje hebt.

 6. Ja, onze onderkomens kunnen we fijn naar eigen smaak en wens inrichten, Ivy.
  En de onafhankelijkheid voelt heerlijk, ik heb nog geen nano-seconde spijt gehad :-)
  Even bijkomen na de tumultueuze, prettig chaotische afscheidsparty gisteren, waarna ik ook mijn VKblog met overtuiging aan de wilgen heb gehangen, de pijp aan Maarten heb gegeven, mijn biezen heb gepakt en vervolgens de kuierlatten heb genomen… ;-)

  Het wordt vast wel wat met ons ex-VKbloggers, zeker en vast! :-))

  • Ivy on 2 maart 2011 at 09:15
   Author
  • Reply

  Ha die Bart! Tu quoque, Brute ;-)))
  Ja, ik zag onder de oergezellige reactiedraad steeds meer grijze koppies verschijnen. Het voelt goed. Nog even wennen waar iedereen zit. Alsof je bent verhuisd en plots een heel andere ronde moet lopen naar je vaste plekjes. Maar ik heb het idee dat het best snel zal gaan wennen.

 7. O ja, het went zeker snel. En deze onafhankelijkheid biedt minstens net zoveel als de oude VK-formule.
  Meer zelfs, vind ik nu persoonlijk…
  Om praktische redenen houd ik mijn nu afgesloten VKblog nog even aan (goed archiveren, backups afronden, je kent het wel…).
  Maar vanaf 1 maart ben ik toch echt voor 100% ex-VKbloggert… ;-))

  Zodra de laatste opruimwerkzaamheden voltooid zijn zal het peertje op mijn VKblog definitief doven….

Geef een reactie

Your email address will not be published.